Дали коучингът е правилният инструмент за мен?

Ще участвам в първата българска програма за обучение по коучинг Intunity Coaches
08.09.2014
Какво е финансов коучинг?
15.10.2014

Дали коучингът е правилният инструмент за мен?

Както знаете ще участвам в първата българска програма за обучение по коучинг Intunity Coaches, която стартира на 17 октомври. Вие ще може да станете част от програмата чрез материалите, които ще пиша за всеки модул от нея. Също така, предлагам и лични финансови консултации, като ползвам системата на коучинга. Но сигурно доста от вас си задават въпроси като: Как да разбера дали коучингът е правилния инструмент за мен и ще ми помогне да постигна целите си? С какво е различен коучингът от останалите професионални услуги? Кога е подходящо да наемете коуч? и други. В този материал ще се опитам да ви отговоря.

Що е професионален коучинг и има ли почва у нас?

Преди да ви кажа какво е коучинг (и в частност финансовия такъв), нека видим какво НЕ е коучингът. Той НЕ е обучение, даване на готови отговори и модели, „бизнес терапия” или тайна, която ще ви направи богати и успешни за няколко месеца. Тъй като съм висшист и знам, че не всичко знам (много хора и това не знаят), разчитам като източник на информация на хората и организациите, които вече са открили топлата вода и колелото.

И така, Международната коуч федерация (ICF) казва, че „коучингът е партньорство между коуч и клиент (индивидуален или екип) в процес, който провокира размисъл и креативност и вдъхновява клиента да увеличи своя личен и професионален потенциал, което е от особена важност в днешната сложна и несигурна среда. В коучинга клиентът е експертът в собствения си живот и работа и коучът вярва, че всеки клиент е креативна и цялостна личност и разполага с всички необходими ресурси, за да постигне целите си”.

Прочетохте ли внимателно последното изречение. Това означава, че всеки от нас притежава всичко необходимо, за да постигне целите си. Оправдания от сорта „аз живея и работя в малък град”, „заплатата ми е ниска”, „нямам наследствена къща” и други подобни не се приемат. Жоро Мамалев казва в култовия български филм „Оркестър без име”: „Ти знаеш ли как е почнал Луис Армстронг? При това негър, при това в Америка”, а аз бих допълнил „Знаете ли как е стартирал най-богатия китаец сега Джак Ма? При това през 1999 година, при това в комунистически Китай”. Дали му е било лесно? А сега неговия дял в Alibaba Group струва над 22 милиарда долара.

Как да разбера дали коучингът е правилния инструмент за мен и ще ми помогне да постигна целите си?

Няма да разберете, ако не пробвате. На първо място трябва да си поставите въпроса какво очаквате от коучинг процеса. Ако имате ясна представа за вашите цели, ще е много по-лесно да ги достигнете и може да се възползвате от системата на коучинга. Тъй като коучингът е най-вече партньорство, задайте си и въпроса дали за Вас е ценно да си сътрудничите, да чуете и видите странична гледна точка и да обмисляте и нови перспективи? Също се попитайте дали вие или вашият бизнес сте готови да посветите времето и енергията да направите реални промени? Ако отговорът на тези въпроси е силно и уверено „Да”, то тогава коучингът може да бъде полезен начин за Вас да израствате и да се развивате.

Кога е моментът да наемете професионален коуч?

Много са причините, поради които индивид или екип могат да изберат да работят скоуч, като най-важните са следните:

– Спешно, провокиращо или вълнуващо събитие, което ви предстои, като предизвикателство, цел извън зоната на комфорт или възможност на хоризонта.

– Имате липси в знанията, уменията, увереността или ресурсите, за да постигнете вашите цели.

– Имате желание да ускорите постигането на резултати.

– Липсва ви яснота по отношение на избори, които е нужно да направите.

– Ако успехът е започнал да става проблем за вас. Да, има и такива случай, включително и при мен. Ще ви разкажа за това в някоя от следващите статии.

– Ако личният живот и работата ви не са балансирани и това създава нежелани последици.

– Искате да стартирате бизнес и имате въпроси, на които търсите отговор.

– Имате нужда да откриете своите основни силни страни и как да ги използвате по най-добрия начин.

Колко време коучът работи с клиента?

Продължителността на коучинг взаимоотношението варира в зависимост от нуждите и предпочитанията на клиента (индивид или екип). Три до 6 месеца може да са достатъчни за определени типове фокусиран коучинг. Така съм избрал и различните пакети за финансов коучинг. За други типове коучинг, хората може да преценят, че ще е полезно да работят с коуч по-продължително време. Сред факторите, които могат да повлияят върху продължителността, са:

– Вида на целите.

– Начините, по които индивидите или екипите обичат да работят.

– Честотата на коучинг сесиите и финансовите ресурси, които са на разположение за коучинг.

Какво изисква коучинг процесът от клиента?

За да е успешен, коучинг процесът изисква определени неща от индивида, всяко от които започват от намерението. В допълнение, клиентът трябва:

– Да е фокусиран –  върху себе си, върху трудните въпроси, трудните за приемане истини и върху успеха си.

– Да наблюдава – поведенията и комуникацията на другите.

– Да слуша – собствената си интуиция, предубеждения, преценки и начина, по който звучи, когато говори.

– Да бъде самодисциплиниран –  да провокира съществуващите си нагласи, вярвания и поведения и да развива нови, които служат на поставените от клиента цели, по по-добър начин.

– Да използва силните си страни и да преодолява ограниченията, за да развие стил на човек/екип, който печели.

– Да предприема решителни действия, колкото и да са извън зоната на комфорт, и въпреки вътрешната си несигурност, за да постига изключителни резултати.

– Да има съпричастие – към себе си, когато експериментира с нови поведения, преживява спадове или загуби, и към другите, когато те преминават през същото.

– Да проявява чувство за хумор –  да не се взима твърде насериозно, да използва шегата, за да разведри всяка ситуация.

– Да управлява себе си при разочарования и неизпълнени очаквания, да избягва емоционални реакции.

– Да има кураж да постига повече от преди, докато постоянно се самоизследвабез страх.

На какво се дължи огромният ръст на коучинг индустрията през последните години?

Коучингът се разви значително по много причини. Като цяло светът се променимного и коучингът е високоефективен инструмент за справяне с тези промени.Например, коучингът е отличен инструмент за предизвикателствата на пазара на труда днес. Сега има повече хора в преход от една работа/кариера към друга, повечехора работят за себе си или управляват малък бизнес.Ако говорим за финансовия коучинг, който бележи още по-голям напредък през последните години, причините за това са следните:

– Много хора са буквално залети с информация за финансови продукти и информация как да управляват по-добре парите си, но им липсва решителността да изберат правилните за тях. Коучингът е катализатора, който ги води в процеса и им помага да действат.

– Расте вътрешното неудовлетворение у хората, поради смяна на ценностите им. Българите се намират в преход между външното демонстриране на благосъстояние (луксозни коли, дрехи, къщи) и търсенето на наистина важните неща в живота – деца, пътуване, лично удолетворение, израстване, благотворителност и други.

– Клиентите, които са преживели отличните резултати от коучинга, разказват на все повече хора за ползите от него.

– Днес хората са по-отворени към идеята да поемат отговорността за собствения си живот. Коучингът им помага да направят точно това.

Надявам се тази статия да ви е помогнала да разберете по-добре какво представява коучингът и как може да се възползвате от него, за да постигнете това, което заслужавате. Както видяхте, той не решава проблемите с магическа пръчка, но ви дава нужните инструменти да го направите сами, като поемете отговорност за живота си, а не разчитате на другите да взимат решения вместо вас – за парите ви, за работата ви, за бизнеса ви…

Ако смятате, че този материал ви е бил полезен, моля споделете го с вашите приятели. Може някой от тях да има нужда от тази информация, а тя да промени живота му. Така, вие помагате, освен на нас, и на вашите приятели и познати. Не е трудно, нали? Благодаря ви.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.