Ще участвам в първата българска програма за обучение по коучинг Intunity Coaches

Дали коучингът е правилният инструмент за мен?
13.10.2014

Ще участвам в първата българска програма за обучение по коучинг Intunity Coaches

На 17 октомври 2014 година стартира Intunity Coaches, която е първата по рода си българска програма за обучение на коучове и аз ще съм част от нея. Вие, читателите на SmartMoney.bg ще станете свидетели на моето обучение, защото в серия от статии ще ви запознавам от първо лице какво научавам и преживявам на този курс. Очакванията ми са големи и се надявам да се оправдаят.

Но да започнем отначало – както знаете от близо два месеца предлагам една нова услуга за българския пазар, а именно финансов коучинг. За това време вече има няколко човека, с които работим по постигането на техните цели и по-доброто им финансово бъдеще. Защо, обаче, избрах този метод? Защото коучингът е много повече от съвет, консултиране или инструкции как да се направи нещо. Той е различен от всичко останало, защото се фокусира върху теб, твоя опит и твоята ситуация.

Повечето хора не постигат резултати не защото нямат информация, а защото им липсва катализатора, който да им помогне да преодолеят пропастта между знания и ефективни действия. Ключът към успеха не е да знаете какво да правите, а реално да го направите. Така се постигат резултати и това всъщност е коучингът.

Как стигнах до идеята за коучинга?

Преди няколко години работих в една компания, която имаше практика всеки служител да си има ментор. Той ти помага да се ориентираш в обстановката, напътствате за твоето кариерно развитие и ти е защитник пред големите шефове или когато трябва да повишат някого. Тогава за първи път започнах да се интересувам от тази тема. Прочетох много книги и статии за менторство, лидерство, постигане на цели, лично усъвършенстване, когато попаднах на Коучинг с НЛП на Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис. Бях наистина поразен от това средство за развитие – коучинга.

След това посетих и няколко курса, които напълно ме запалиха по идеята. Някъде по това време бях включен и в специална програма за коучинг на мениджъри в компанията, като благодарение на моя треньор постигнах наистина впечатляващи резултати и си отговорих на много въпроси, за които дори не съм се замислял дотогава.

Както знаете от почти два месеца съм предприемач, като за това решение много ми помогна моя лайф коуч, с която работим от близо година. Тя ме водеше стъпка по стъпка по пътя, който бях си избрал и ме накара да повярвам още повече в себе си и идеите, които искам да реализирам. Имаше и трудни периоди – екстремно бързото изплащане на жилищния ни кредит, напускането на високоплатената ми работа, раздялата с момчетата от една бизнес общност и още няколко. Тя ми помогна да преодолея тези периоди (основно в мислите си) и да продължа напред.

За търсенето и намирането

Сега, когато сам определям приоритетите си, реших да потърся организация, която да ми помогне да стана още по-добър в това, което правя, за да може вие да получавате услуги с най-високо качество. След доста проучване и търсене избрах точните хора за тази цел – Пламен и Гергана от Intunity Coaches. За пръв път ги гледах на StartUp@Blagoevgrad и тогава ми направиха страхотно впечатление на хора, които знаят какво правят и могат да вдъхновяват другите за високи постижения.

Когато говорих с Пламен разбрах, че той също е работил във високите етажи на корпоративния свят (IBM), но вярата, че в следващите години коучинг индустрията може да се превърне в едно от конкурентните предимства на страната ни, го е накарала да направи първата българска програма за обучение по коучинг, заедно с Гергана, за която в пътя е истината, личното осъзнаване – катализатор на желаната промяната, а стремежът към съвършенство – двигателят на тази промяна.

И така, на 17 октомври стартира моето обучение по програмата за коучинг, на което ще ви направя свидетели със статии, които ще подготвям за всеки модул от обучението. Но, да започнем отначало с представяне на тази уникална (и първата българска) програма по коучинг, ако искате заедно да преживеем това приключение.

“Да познаваш другите е мъдрост. Да познаваш себе си е истинско просветление. Да управляваш другите изисква сила. Да управляваш себе си е нужна истинска мощ”
 Лао Дзъ

Това, което ме впечатли в началото, когато проучвах различните компании беше философията на Intunity Coaches. Тя произхожда от универсалните закони в природата и от единството на противоположностите. От това “да бъда” и “да правя”. И всичко това събрано в една програма. Тя е за овладяване и усъвършенстване изкуството и “сърцето” на коучинга, посредством използването на вашата интуиция, неограничените ресурси, с които сте се родили, и целия спектър от сетива и вътрешни източници на знание.

В този курс са включени и принципите на квантовата физика, а така също и техники от импровизационен театър и storytelling (разказването на истории). Преплитат се музика и изкуство в работните сесии, за да се стимулира креативността на участниците. Предоставя се пълна свобода и пространство на участниците, за да отворят сетивата и интуицията си и да творят. Не се определям като човек на изкуството, но последното много ми хареса.

За кого е предназначена програмата по коучинг?

 • Всеки, който би желал да се развива като професионален коуч (в моя случай – финансов коуч).
 • Вдъхновяващи лидери, които искат да създават и управляват въвличащи и значими бизнеси и да вдъхновяват хората, с които другите да правят същото (засега е само искане при мен, но надявам се с помощта на програмата да постигна тази цел)
 • Мъдри родители, които се стремят да разцъфтяват във взаимоотношенията с децата си.
 • Партньори, които искат да живеят или работят “щастливо заедно”.
 • Всеки, който желае да създава и да живее своята мисия и призвание.

Както и на курсовете ни по лични финанси, досегашните участници в тази програма са здраво стъпили на земята хора с мисия и визия за бъдещето, които искат да станат по-добри в това, което правят и да вдъхновяват другите да постигнат целите си.

Какво ще получа от програмата?

Моите очаквания са да придобия умения, които да ми помогнат да вдъхновявам хората в тяхната трансформация, както и да ми даде практически инструменти за постигането на значими резултати и за реализирането на желаната промяна. Освен това, организаторите обещават и лична трансформация и дълбоко усещане за смисъл и предназначение; достъп до вътрешните ви ресурси, интуиция и истинска същност, както и нагласа, носеща и създаваща удовлетворение, изобилие и желание за съзидание.

Какво представлява програмата?

Краткото описание е: 5 модула за 5 месеца | всеки модул от по 3 дни | 125 часа специфично коучинг обучение, като:

 • Модулите са присъствени и се провеждат на място.
 • Допълнителен онлайн групов коучинг между модулите
 • Intunity Buddy Coaches система за подкрепа по време на цялата програма.

Untitled6Основният коучинг модел в Intunity Coaching е 3’I Coaching Model. Той съчетава в себе си трите аспекта на АЗ СЪМ (I-AM), АЗ ИЗРАСТВАМ (I-GROW) и АЗ ДЕЙСТВАМ (I-ACT), всеки от които се изучава в дълбочина като неразделна част от цялото. Участниците се научават да прилагат разнообразни процеси, техники и коучинг инструменти. Наред със специфичните умения, се усвояват и 11-те ключови коучинг компетенции, дефинирани от Международната Коуч Федерация (The International Coach Federation).

Кога и къде?

Мястото е София, а времето е както следва:

Untitled5

Има ли още?

Да, има. След завършване на програмата, всеки участник ще бъде сертифицирани като Intunity Coaches и ще бъде представен на уебсайта на Intunity Coaches, което ще допринесе за популяризирането и развиването на собствения ви коучинг бизнес. Също така ще имате възможност да участвате като асистенти в последващите обучения на компанията, напълно безплатно, допълнително обогатявайки своя опит и умения.

И за финал…

Май това беше за програмата. Стартира от 17 октомври и ако искате да се включите, трябва да побързате, защото групата се запълва бързо. Пламен ми каза, че досега 1/3 от участниците вече са се записали. За повече информация посетете сайта на Intunity Coaches, а аз ще започна да „предавам на живо” от този уникален за България курс още след първия модул. Очаквайте от първо лице какво се случва на едно обучение по коучинг.

Дотогава може да разгледате защо коучингът постига резултати на следната диаграма (кликнете върху нея за по-голям размер):

7838982_orig

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

4 Comments

 1. Сиси каза:

  Само на англииски ли е програмата?

 2. Стойне Василев каза:

  Не, тази, тази която стартира на 17 октомври е на български.

 3. Йоанна Георгиева каза:

  Здравейте! Искам да участвам и бих желала повече информация относно записването и ценовите параметри! С поздрав!

 4. Стойне Василев каза:

  Здравейте г-жо Георгиева ето тук има повече информация – http://www.intunity-coaches.com/register.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.