Старите вярвания, които ни пречат да сме богати

Коучингът е призвание и подкрепя хората да бъдат повече себе си
19.11.2014
Коя е Вашата Голяма игра?
28.01.2015

Старите вярвания, които ни пречат да сме богати

Темата на последния модул от програмата по коучинг, в която участвам, беше свързана с ценностите и старите вярвания, които ни пречат да бъдем успешни и да постигнем целите си. Няколко случки от последните дни, които ще запазя за себе си, ме накараха да напиша тази статия и да ви помогна да откриете и вие това, което ви спира по пътя на богатството.

Какви са вашите ценности?

Да започнем с ценностите. Всеки от нас ги има, независимо дали се замисля над тях. Ако сега ви попитам какви са вашите ценности, какво ще ми отговорите? Най-вероятно да съм добър, честен, коректен…, но знаете ли истинското значение на тези думи и дали наистина живеете в съгласие с тях? Ценностите в нашия живот определят целите, които си поставяме и начините за тяхното достигане. Те определят нашия жизнен път – поведението ни, отношенията ни с хората, с които общуваме. Помагат ни да си отговорим на вечните въпроси: Какъв искам да бъда? Къде искам да отида? Как да стигна до там? Защо съм си поставил точно тази цел? Каква е моята мисия в живота?

Аз също не мога да дефинирам какво е точно ценности и какви са моите, но аз ги прилагам всеки ден, във всяко мое решение, независимо дали искам или не. Да, стремя се да съм добър и честен, но това е доста субективно, според моите възприятия. Това, което наистина поставям на първо място, обаче, е свободата, във всичките ѝ форми. Тук не говорим само за робство и потисничество, но мога да си представя как са се чувствали тези хора. Говоря за свободата като чувство. Може да си окован и пак да си свободен. Това е състояние на духа.

От тук идва и един от най-големите ми страхове – да бъда ограничаван и заради някакви обществени или корпоративни разбирания, да не бъда СЕБЕ СИ, да се чувствам като мишка, защото завися от някой. Изпитвал съм го и не е изобщо приятно. А тези окови може да са най-различни – работа, която мразиш, но не може да напуснеш, защото ти трябват парите от нея; ипотечен кредит, който трябва да връщаш, докато навършиш 65 години; семейство, което те ограничава и не вярва, че може да успееш и други.

Парите, разбира се, са свързани със свободата, или поне за мен. Все още не съм достигнал това духовно ниво, в което ще се чувствам щастлив и ще осъществявам целите си, независимо от материалното ми положение. А има такива хора и аз вярвам, че щом един човек го е постигнал, мога и аз.

Как да разберете кои са вашите ценности? Задавайте си въпроси. Силата на коучинга и нещото, което го прави работещ инструмент е именно задаването на въпроси. Аз вярвам, че всеки е експерт на собствения си живот и най-добре знае кое е правилно за него. Така е и с ценностите. Отговорете си честно на следните въпроси и ще ги откриете: Какво е важно за теб? Защо е важно за теб? Какво не понасяш? Кой човек те вдъхновява (с какво, как)? Какво обичаш да правиш (хобита, свободно време, таланти)? Кой е любимият ти филм? и други. Моят любим филм е Изкуплението Шоушенк, който съм гледал поне 10 пъти и всеки път откривам нещо ново за себе си, освен чувството за свобода на затворниците и пътят към нея.

Какви са вашите ограничаващи вярвания?

Първо да кажем какво е това. Това са дълбоко вкоренени вярвания и мисли, които ни пречат да станем успешни, богати и да постигнем целите си. Ще започна с една история, която ще ви покаже нагледно за едно от тези вярвания. Преди 1954 година много хора са се опитвали да пробягат една миля за под 4 минути, но никой не е успял. Вестниците непрекъснато пишат, че това е невъзможно поради съпротивлението на вятъра, капацитета на човешките дробове, структурата на костната ни система и много други.

На 6 май същата година, Роджър Банистър, студент по медицина в Оксфордския университет, постига нещо, считано за абсолютно НЕВЪЗМОЖНО до тогава, а именно – пробягва една миля за 3:59.4 минути. Интересното, обаче, е друго. В същата година още десетина атлети пробягват разстоянието под 4 минути, включително и един ученик. Ограничаващото вярване, че това е невъзможно е преодоляно, и много хора вече могат да го направят, т.е. проблемът не е бил в краката на атлетите, а в техния ум.

Да видим какви са ограничаващите (стари) вярвания, свързани с парите, които ни дърпат назад.

Старо вярване №1: Трябва да работя усилено десетки години, за да успея

Това може да е важало в известна степен в България преди 1989 година, но през 2014 е просто едно старо вярване. Вие чували ли сте и познавате ли богати хора? Всички ли са ходили по 10 часа на ден в продължение на десетки години, за да станат богати? Има ли такива сред тях, които са го направили по по-лесен (законен) начин за 2-3 години? Аз познавам много такива. Разбира се, те не са лежали през това време, но не мога да кажа и че са копали от сутрин до вечер.

Ами онлайн милиардерите като собствениците на Facebook, WhatsApp, Alibaba и други. С пот на чело в продължение на много години ли са забогатели? Ако говорим за България, преди кризата хора с по 10,000 лева станаха милионери на борсата за по-малко от година. Как мислите, това вярване мит или истина е, според вас?

Старо вярване № 2: Най-добрата и сигурна инвестиция е депозитът в банка

Това е може би най-разпространеното вярване, защото над 85% от спестяванията на българите са в банките. Много често е ставало на въпрос, че никой не е станал богат от депозити. Те само запазват парите ви във времето. С текущите лихви от около 1.5% на година, дори това е доста съмнително. Разумните хора си държат парите от аварийния фонд в банка и максимум 25-30% от спестяванията си с идеята, ако има по-изгодна инвестиция да имат пари в брой.

Това ограничаващо вярване е останало от времето на нашите родители и на техните родители, просто защото не е имало друг начин да увеличиш парите си (а и самата идея за това е била абсурдна). Но, сега сме 2014 година и има буквално хиляди инвестиции, вместо депозити. Да, рискът при тях е по-висок, но няма нищо сигурно. Питайте хората с депозити над 196,000 лева в КТБ.

Старо вярване № 3: „Учи, мама, за да не работиш”

Да, така е било. Когато в канцелариите на едно работно място е имало минимум 10 човека и никой не е търсил резултати от тях, това е била печеливша стратегия. Последните години разговарях с доста хора от поколението преди 1989 година и всички казват, че тогава изобщо не се е работило, в сравнение със след това. Аз също работих като ученик и студент в едно държавно предприятие. Само ще ви кажа, че колегите се подготвяха усилено за световно първенство по решаване на кръстословици, прогнози в Тото 1 и пиене на кафе. Имало е, разбира се, изключения (главно в селското стопанство и другите трудоемки отрасли), но те само потвърждават правилото.

Сега, обаче, нещата са различни. Трябва да се учи непрекъснато, за да работиш и да успееш. Когато казвам „Инвестирай в себе си!” имам предвид точно това. Ходи на обучения (има толкова много, дори безплатни), чети книги, говори с по-успешни хора от теб и не скатавай в работата (дай всичко от себе си и ако не го оценяват, напусни). В момента знанията се обезценяват толкова бързо, че след 1 година, повечето от тях вече не ви вършат работа. В същото време, лекциите по маркетинг в университетите са от 70-те години на миналия век (в добрия случай) и още говорят за Котлър и 4 П-та. Студентите в икономическите специалности знаят за глобалните пазари, но не знаят в какво да инвестират парите си, когато завършат.

Старо вярване № 4: Инвестирането в акции е хазарт

Ако не може да смяташ, дори ходенето до магазина е хазарт, нали? Може продавачката да те излъже и да загубиш пари. Имам още един въпрос към вас – Да ходите всеки ден на работа не е ли хазарт? Сигурен съм, че ще намерите много аргументи, защото това не е така. Ами, ако работите в компания с акции на борсата? Щом да ходите на работа в тази компания не е хазарт, защо да притежаваш дял от нея да е?

Няма да ви убеждавам, че инвестирането в акции е далеч от хазарт, само ще ви кажа, че дългосрочно (за последните 100 години) в САЩ, където този актив има най-дълга история, средната доходност от акции е около 11% (за база е взет индекса S&P 500). Като това е средна доходност. Вие може да направите и много повече, както и много по-малко.

Това бяха най-силните вярвания, които пречат на хората да постигнат целите и да разгърнат потенциала си. Спомняте си и Блогърския двубой, нали? Всички тези мисли, когато използвате думи като „винаги” и „никога” са ограничаващи. Щом някой го е направил, и вие можете. Забравете, че сте от малък град, че родителите ви не са богати, че не сте достатъчно умен, че вече ви е късно да правите нещо и се съсредоточете как може да го направите. Спомняте ли си Роджър Банистър?

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Юлиан каза:

    Поздравления за автора! Чудесна статия, която всеки трябва да прочете.
    Очаквам още такива подобни, за да мога да разпространя към все повече хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.