10-те божи заповеди за богатство и щастлив живот

Наскоро, едно момче ме попита след моя презентация дали мога да синтезирам всичко, което съм научил в моя живот за парите и тяхното управление, в някакви прости правила, които да могат да се приложат от всеки, независимо от неговото образование или текущо състояние. Това се оказа голямо предизвикателство за мен, но мисля, че си струваше. Резултатът е една от най-добрите и подробни статии, които съм писал. Искам да отделите само 10 минути от вашето време, а в замяна ще ви дам 20-годишен опит. Мисля че е честна сделка.

На 35 години съм и се чувствам добре. Семейството ми е подсигурено финансово за няколко години напред и сме кредитно свободни, т.е. нямаме никакви задължения. Това не стана за един ден: със съпругата ми не сме от богати семейства и не сме получили нито един имот в наследство или по-голям подарък като автомобил. Направихме го, както може да го направите и вие – постепенно, в продължение на години повишавахме нашата финансова грамотност и изграждахме нашата машина за пари.

И така, заповедите за парите, които спазваме аз и моето семейство са следните:

Заповед № 1: Живей така, сякаш ще умреш утре, но инвестирай така, сякаш ще живееш вечно

Има едно просто правило, че колкото по-дългосрочно инвестираш в акции, недвижими имоти или други активи, толкова е по-лесно е да реализираш печалба от тях. Ако искаш да направиш „удар” за един ден, е само въпрос на късмет. Парите са като дърветата: посадете ги, грижете се за тях и след това чакайте докато дадат плодове. Просто е, нали? Ако искате да засадите дърво и то да порасне за 24 часа пред погледа ви, това няма да стане, каквото и да правите.

Ще ви дам пример: Купих акции на Софарма Трейдинг АД някъде през 2011 година, сред като се бях отърсил от загубите си в началото на кризата. Тогава цената беше около 1.50 лева за акция и видях потенциал за растеж. Като фен на Уорън Бъфет, приложих неговите правила за дългосрочно инвестиране. Запознах се с компанията, разгледах нейния бизнес модел и прецених, че фармацевтичните компании и техните дистрибутори ще се развиват, дори по време на криза. Последния път, като погледнах цената на техните акции беше около 5.50 лева, въпреки временните колебания. Хоризонта за продажба ми е поне 10 години, т.е. 2021 година.

За това как да живеем, няма как да не цитирам един от хората, които ме вдъхновяват – Стив Джобс. Той казва: „Когато бях на 17 години, прочетох един цитат, който казваше: „Ако всеки ден живееш така, сякаш ти е последен, някой ден ще се окажеш прав“. Това имаше голямо отражение на живота ми и след това вече 33 години гледам в огледалото всяка сутрин и се питам „Ако днес е последният ден от живота ми, искам ли да правя това, което ще правя днес?“ Когато отговорът беше „не“ няколко дни поред, знаех, че е време за промяна“.

Какъв е урокът? Радвайте се на живота си всеки ден така, сякаш ще умрете утре, но тъй като това вероятно няма да стане, повишете финансовата си грамотност и инвестирайте част от доходите си в качествени активи, а после просто ги задръжте. Дори когато има временни колебания на пазара, не се поддавайте на емоциите, ако вашите инвестиции все още отговарят на условията, с които ги избрахте. Понякога трябва просто малко повече търпение.

Заповед № 2 Слушайте вътрешния си глас, а не този на другите 

Всеки ден получавам писма от хора, които са загубили доста пари, защото са се доверили на техни приятели, познати или просто настойчиви финансови консултанти. Историите винаги започват бляскаво – инвестиция в нов и иновативен продукт, който сега навлиза в България, но по света вече хиляди хора печелят от него. Или работа от вкъщи, от която ще печелите два пъти повече от сегашната. Тези истории си приличат по едно – обещания за нещо, което е твърде хубаво, за да е истина. И обикновено е точно така.

Ще ви разкажа съвсем накратко моята история за покупката на жилището ни. От 2003 до 2007 година работех в банка и контактувах с много брокери на недвижими имоти, юристи и клиенти, които взимаха безбожно високи ипотечни кредити за жилища със съмнително качество на строеж. Всички те ме убеждаваха, че през 2007 година е най-доброто време за покупка на жилище, защото хубавите вече свършват. Аз като служител на банка можех да ползвам и наполовина по-ниска лихва по кредита (с малката подробност, че ако напусна, тя ще стане дори над пазарната). Идеалното време, нали?

По това време цените на квадрат гонеха 1,500 евро и се говореше, че ще станат поне 6,000 – 7,000 евро на квадрат, както и че тълпи западноевропейци ще се надпреварват да купуват жилища в най-новата членка на ЕС. Как да обориш всички – икономисти, експерти, брокери, банкери? Дори родителите ми всеки път повдигаха темата, че е време да си купя собствено жилище, защото всичките ми братовчеди вече са го направили.

Тогава се доверих на вътрешния си глас и това, което учих още в първи курс на университета. Простата логика показваше, че цените на жилищата в София (столица на малка и бедна държава в периферията на ЕС) няма как да се изравнят с тези в Букурещ, например. Защо? Ами, Румъния е държава с население от почти 20 милиона души, т.е. огромен пазар с потенциал за растеж. Големите компании къде ще назначат повече хора като служители – в София или Букурещ?

Другото нещо беше, че тази „лудница” не може да продължава вечно и в един момент ще рухне от собствената си неустойчива структура. Тогава всеки „инвеститор” с бетонобъркачка строеше жилищни сгради. Качеството беше под всякаква критика. Сгради падаха още в строеж, заради неспазване на срокове за съхнене на бетона. И при себестойност максимум 300 евро на квадрат, продажните цени бяха 5 пъти по-високи.

Така дойде 2008 година и балонът се спука (не съм предвидил, че това ще стане тогава, а и че ще дойде от САЩ). Купихме си жилището през 2011 година на около 50% по-ниска цена и от доста отстъпчиви продавачи. Ако бях послушал другите, щяхме да имаме 30 годишен ипотечен кредит за 100,000 евро минимум и жилище от 70-ина квадрата със съмнително качество.

Малко се отклоних, но идеята е, че ако някой ви предлага годишна доходност от 300%, той или е прекалено глупав, за да ви споделя тази информация, или е излъган наивник, или е измамник. Какъвто и да е, бихте ли му се доверили? Аз – НЕ. Между другото, тази схема с 300-те процента на година вече фалира. Знам, че лесната печалба без усилия е заложена дълбоко в човешката ни същност, но не се поддавайте на своята алчност. Помислете малко и послушайте собствения си глас, а не този на другите, колкото и многобройни да са те.

Заповед № 3 Лошите времена не са толкова лоши 

Парите се харчат, когато икономиката е в подем, но богатството се създава във времена на криза, когато безработицата расте и много хора остават без работа, цените на имотите падат, акциите на компаниите поевтиняват и нищо добро не се вижда на хоризонта.

Съгласни ли сте? НЕ? Ще ви попитам нещо тогава: кога ще си купите жилище – при цена от 1,500 евро на квадрат или при 700 евро на квадрат? Кога ще инвестирате – при цена на акция от 1.50 лева или при 5.50 лева?

Никой не иска да остава без работа и да вижда как светът му рухва за един миг, нали? Никой не иска цената на имота му да пада и банката да го търси за разликата, след като частен съдебен изпълнител го е продал за 50% от стойността, нали? Но едно нещо трябва да разберем – икономическите цикли се случват по света от стотици години. Те са се случвали и пак ще се повторят – неизбежни са като смъртта и данъците. Ние, като част от една глобална икономика, ще сме зависими от тях. Точка.

Как може да се възползвате от сегашната ситуация? Ако все още имате заплата и доходи, спрете да псувате всичко наред и се вземете в ръце. Сега е момента да положите основите на вашето богатство. Акциите са с по-ниски цени, имотите са десетки проценти по-евтини от 2008 година, земеделските земи в много краища на България са с цени до 450 лева на декар. Възползвайте се, защото скоро може да излезем от кризата и промоциите ще свършат.

Заповед № 4 Работете колкото се може по-малко

Не ме разбирайте погрешно. Аз така съм възпитан, че нищо не идва даром и за всяко нещо трябва да положиш усилия и време, за да го получиш. Може и да не звучи добре през 2015 година, когато има един милион души в България, които нито работят, нито учат, а за голяма част от тях, това е по собствено желание. Не съм и като хората тип „Кифли”, които чакат някой друг да им даде наготово това, което искат. Но пък мога да оценя и да се насладя на всичко, което съм получил в живота си, за разлика от хората, които го получават, опаковано с панделка.

Моята философия е, че трябва да се стремим да правим само това, което бихме правили, ако парите нямаха значения за нас. Отивам дори една крачка напред: Какво бихте правили, ако парите нямаха значение за вас и не ви плащаха за това, което правите? Бихте ли отишли на работа утре? Бихте ли се виждали със същите хора? Бихте ли правили същите неща? Именно!

Аз свързвам думата работа с това, което някой друг ви налага да правите, независимо дали това е вашият работодател или банката, на която дължите пари. В този смисъл, вие никога не трябва да „работите”. Това, разбира се, е идеалния вариант, но на практика, голяма част от нашето време отива за осигуряване на прехраната ни, дома ни и вещите, които притежаваме или искаме да притежаваме. От моя не толкова голям опит като служител, бих ви препоръчал да изберете работа, която има повече елементи от това, което бихте правили и ако парите нямат значение и не ви плащат за това. Всичко останало води до стрес, а той е причинител на едни от най-големите болести през последните години.

Бих ви препоръчал да работите и по-малко, като направите работата си по-ефективна. Това е едно основните умения на XXI век. Има хиляди книги и материали по темата, както и софтуер, който да направи живота ни по-добър. Дейности, които преди са отнемали няколко дни, днес може да се свършат само за часове с правилната организация и необходимите електронни помощници. А какво да правите със спестеното време – живейте го, както намерите за добре.

Заповед № 5 Не водете живот на кредит 

Много често получавам въпроси, свързани със заеми като „Трябва ли да взема кредит за това?”, „Това добър или лош кредит е?” и т.н.

Преди да преминем нататък, ще ви разкажа какво се случи със световната икономика през последните няколко десетилетия, преди кризата от 2008 година. Проучвания на авторитетни източници показват, че заплатите на служителите с ниски и средни възнаграждения, не са се променили през последните 30 години, за сметка на топ мениджърите, чиито заплати са нараснали драстично. След кризите и икономиите през 70-те и 80-те години на XX век, 90-те години е време за харчене. Богатите си купуват яхти, частни самолети, а останалите само гледат.

Така, първоначално в САЩ, а след това и в много други развити страни по света, започва т.нар. „живот на кредит”. Да, ти имаш ниска заплата и нямаш спестявания, но защо да не си като богатите. Просто се разпиши тук и ние ще ти дадем тази кредитна карта, с която може да си купиш всичко, което пожелаеш. И хората се справиха блестящо с тази си задача – купуваха на воля всякакви непотребни и луксозни стоки.

След това, обаче, те завидяха на богатите за техните домове. Няма проблем, ето ви ипотечен кредит за жилището, което искате, но не може да си позволите. И така навсякъде по света (включително и в България) хората със средни доходи заживяха като богаташи – имаха собствен дом, хубава кола (на лизинг, разбира се), голям телевизор и всяка година пътувания по света. Кой щеше да плаща – бъдещото им АЗ, което щеше да получава по-висока заплата, живее в къща с постоянно растяща цена и тегли още и още кредите, с които погасява старите.

Да виждате нещо нередно в тази история? Да, тя няма как да продължава вечно и все някога трябва да се плати цената на този живот. Сега я плащат и американците, и българите, и „клетите” гърци.

Да се върнем на кредитите. В тях няма никаква мистерия. Взимате едни пари, които не са ваши и ги връщате срещу лихва. Въпросът е за какво ги използвате. Никога не си купувайте на кредит нещо, което не може да си позволите. Взимайте кредит само в три случая: когато ножът е опрял до кокал; когато това, което купувате ще увеличи стойността си с повече, отколкото е лихвата по кредите или когато имате нужда от жилище (не желание), в което да живеете. В последния случай, кредите не трябва да е повече от 50% от стойността на имота.

Има още едно нещо, свързано с кредитите. Това е вашето съзнание. Когато дължите пари на някого, вие се чувствате като роб, докато не ги върнете. В началото на статията ви казах, че ние сме кредитно свободни. Преди това, имахме жилищен кредит, потребителски кредит и малко задължения по овърдрафта. Въпреки че не бяха голяма част от заплатата ми, аз се чувствах ограничен. Не може да напуснете работа или ако го направите, ще трябва да треперите през изпитателния срок да не ми освободят. Стискате палци банката да не разбере, че сте напуснали, защото може да си поиска целия кредит накуп. Всеки месец, каквото и да правите, каквито и разходи да изникнат, вие трябва да имате пари за банката. Това е далеч от свобода, нали?

Когато внесох последната вноска по кредите в банката, бях като на седмото небе. Сякаш нещо, което ме е стискало като менгеме в главата, сега ме освободи. Чувството е невероятно. Вече почти две години нямаме кредити и разбрах нещо много важно – може да се чувстваш толкова добре, ако имаш покрив над главата си и пари за храна, колкото и да имаш много пари в банката или да получаваш висока заплата. Животът на кредит или без задължения е само въпрос на избор, а не на тежка работа и усилия.

Заповед № 6 Бъдете пестеливи, но не евтини

Ключът към натрупване на богатство и щастлив живот не е да се харчи по-малко, а да намалим разходите си, като запазим стандарта си на живот. Ако обичате да вечеряте от време на време навън, но си кажете, че повече няма да го правите – да, това може да увеличи малко спестяванията ви, но ще ви накара да се чувствате кофти. Това няма да ви помогне да продължавате да спестявате, а още по-малко ще се превърне в устойчив навик.

Ако вместо това, ходите в такива ресторанти, в които има намаление на дадени ястия или специални промоции (потърсете в Grabo.bg и други сайтове), ще спестите пари и ще се чувствате добре. Ние сме ходили на хубави места в 4 и 5 звездни хотели на половин цена.

Спестяването на пари е важно, но избягването на лишения е още по-важно. Ще ви разкажа за един навик (не знам дали мога да го нарека така) от детството ми. Като малък не бях прахосник и винаги си разпределях джобните за поне една седмица напред. Като всеки тийнейджър, обаче, съм се поддавал на изкушението да си взема нещо по-скъпо, за да не се деля от другите. В тези случаи съм оставял с няколко лева за 3-4 дни напред.

Всеки разумен човек би разпределил остатъка по равно за оставащите дни. Не и аз. Това положение ме караше да се чувствам зле, като беден (не знам дали съм осъзнавам какво точно значи това). Тогава отивах в най-скъпата сладкарница в града, купувах си парче от любимата ми торта, заедно с кенче кола и се наслаждавах на мига. Последните ми пари отиваха за няколко игри на билярд с приятели, като аз „черпех”. Така се чувствах добре и вярвах, че следващите дни ще ги изкарам все някак.

И така се случваше – или баба и дядо ми даваха пари (срещу някаква работа, разбира се), или продавах някоя картинка от дъвки „Турбо”, или просто се правех, че съм си забравил парите вкъщи. Това го правя и като възрастен, въпреки че скоро не се е случвало. Ако просто разпределя оставащите ми малко пари и се лишавам, съзнанието ми ще се ограничи и ще мисли само как да спестя някоя стотинка, вместо как да изкарам още пари. Пробвайте този трик – не знам как, но действа! 

Като изключим хората, които нямат възможности и купуват евтини и нискокачествени продукти, има страшно много други хора, които така пестят и мислят, че това им помага да живеят по-добре. Аз разбрах, че това не е така. Ако това продължи достатъчно дълго време, мозъкът ни ще се превключи на „ограничен” режим и ще си мисли „Щом непрекъснато пестим и се лишаваме, значи сме бедни. Дай да се ограничаваме още повече, за да издържим по-дълго време”. А от този омагьосан кръг няма излизане. Най-много да попаднете в новините със заглавие като „Клошар почина като остави милиони левове на неизвестни наследници”.

Заповед № 7 Харчите не пари, а време

Отивате в мола и давате за дрехи от модна марка 200 лева. Но това не са само пари. Ако работите за 1,500 лева на месец или около 68 лева на ден, то вие сте изхарчили 3 дни от своя живот. Почти всичко, което притежавате, можете да си купите същото. Времето, обаче, няма как да си го купите. След като го изхарчите, не може да си го възстановите, нали?

Следващият път, когато си купувате нещо с пари, особено които са изкарани от работа, която не харесвате, вие си харчите живота. Не казвам да не си купувате нищо. Ако тези дрехи наистина ви харесват, ще ви направят щастливи и имате нужда от тях – купете си ги. Само не забравяйте, че те се равняват на 3 дни от вашия живот. Сега вече изборът е по-ясен: дрехите или три свободни дни. Кое предпочитате? В тази връзка, колко дни (месеца) струва смартфона ви?

Заповед № 8 Не отлагай за утре това, което може да спестиш днес

Спестяването, за разлика от инвестирането, е по-скоро е начин на мислене. Любимото ми клише е, че някой ще стане милионер, ако спре цигарите или сутрешното капучино. Добре звучи (и аз го използвам понякога), но няма нищо общо с действителността, нали? Това ще е истина само, ако човекът има финансова грамотност и добре инвестира и управлява спестените пари. Във всички останали случаи, парите ще отидат за нещо друго, от което няма да стане по-богат.

Всеки от вас може да си сметне, ако спестява по 5 лева на ден в продължение на 20 или 30 години и ги инвестира при 8% доходност, например. Ние сме млада демокрация и пазарно стопанство, но хората по света стават най-често милионери, не с кражби и измами, а като заделят част от дохода си и ги инвестират в продължение на много години. Да, сега лихвите по депозитите са ниски, но за близо 10 години, в които съм спестявал при средна лихва от 6% на година, се събра една добра сума, като не броим другите ми инвестиции.

Има само няколко (законни) начина да забогатеем – да наследим много пари, да се оженим/омъжим по сметка, да създадем печеливш бизнес, да монетизираме добре нашия талант, да имаме късмет …или да спестяваме и да инвестираме умно нашите пари за дълъг период от време. Вие избирате!

Заповед № 9 Завистта е твой враг 

Има две положения – може да се правите на богати или наистина да сте богати. Един живот, обаче, е недостатъчен, за да постигнете и двете. Да сте богати е много по-добре от това да имитирате висок стандарт, постигнат с кредити. Тук трябва да си признаем, че ние сме социални индивиди и когато си купуваме нещо, ни минава през ума какво ще кажат нашите приятели и близки за покупката. Това е абсолютно нормално. Това поведение, обаче, не е във ваш интерес, нито в техен. Да караш приятелите ти да ти завиждат е детинско, а ти да завиждаш на другите е глупаво. Притежаването на вещи никого не е направило щастлив.

Когато си купуваш нещо, прецени дали наистина ще ти донесе радост, дали може да си го позволиш и дали ти е нужно. Ако е така – плащай и излизай от магазина. Какъв е смисъла да завиждаш на някой за нещо, което си е купил или притежава. Радвай се с него.

Когато си на смъртно легло и ти остава малко живот, дали ще се сетиш за някоя вещ? Надали. Ще си спомниш за добрите времена, приятелите и любимите хора. Помислете си за това следващия път когато кажете „Няма проблем – ще изтегля кредит”.

Заповед № 10 Направете го по вашия начин

През живота си съм виждал много тъжни хора. Виждал съм и много щастливи. Няма две съдби, които да се повтарят. Някои виждат щастието в природата, да живеят в малка къща на село и да се чувстват свободни. Други се чувстват най-добре в офиса, той е тяхното царство и там са лъвове. Трети са се отдали на важни каузи и парите са само средство, за да ги постигнат и да помогнат на много хора.

Живейте живота си така, че да не съжалявате за нищо. Търсете вашето щастие, а не гледайте в паничката на другите. Само така може да кажете „Направих го по моя начин”. За вдъхновение чуйте песента на Франк Синатра (с превод на български).

Ще се радвам, ако тези заповеди ви помогнат да живеете по-богат и щастлив живот. Наградата за мен ще е да споделите тази статия с вашите приятели в социалните мрежи и да оставите коментар под статията за вашия път към богатството и щастието.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

21 коментара

 1. Сахаг Хулиян

  Стойне, развълнуваме!

  За пръв път чета, нещо толкова истинско, нещо толкова откровено, нещо толкова вълнуващо,нещо толкова мащабно, нещо което ме докосна и ме накара да се чувствам част от Вселената, и най-същественото – написано е (споделено е) от човек, който аз познавам лично. За мен е чест, достойнство, предизвикателство, да те срещна, да получавам всичко, на което си способен да дариш и даряваш, и да изискваш само това, от което имаш нужда… Благодаря, ти !

 2. Йонка Нешева

  Благодаря за статията! Рядко ми се случва да прочета нещо, с което да съм съгласна, написано от наистина здравомислещ човек. Да не говорим, че такива хора почти не се срещат вече. Надявам се благодарение на написаното, да има повече разумни млади хора в България! Благодаря още веднъж!

 3. Извинявай за въпроса, но колко дни ти струваше последния ти телефон (сметнато според последната ти постоянна заплата)?

 4. Стойне Василев

  on, около 1 ден от последната ми заплата ми струваше сегашния телефон.

 5. Людмила

  Благодаря!
  Бяхте прав, сделката си струва – 10 мин за споделен 20 годишен опит 🙂

 6. Анелия

  Прекрасно развита тема с достатъчно „храна за размисъл“.
  Интуитивно някои от нещата правя и аз,
  но си харесах и още няколко практики, които да добавя.
  Благодаря!

 7. Кънчо Балтов

  Много добро обобщение на нещата от живота и бизнеса, които всички ние или поне повечето от нас знаят, но често забравят и улисани в ежедневието си и конкретните си временни желания, допускат елементарни грешки. След това съжаляват и се сещат за тези истини, на понякога е твърде късно.
  Добре е от време на време да прочитаме тези заповеди.

 8. Павлина Павлова

  Искам да споделя малко от моята история. На 44 години съм. Преди половин година напуснах 10 годишната си стабилна и супер стресираща работа. Последните две години преди да напусна, започнах да разработвам малък онлайн бизнес.Заради работата си имах много малко време, минимална енергия и много желание.Спестих пари за 5 месеца и поисках съкращение. Така осигурих санитарен минимум за живот за половин година. В момента ми е много трудно и много свободно. Имам цялото време, никакъв стрес,никакви пари за удоволствия, минимални живи контакти.Бях подготвена за всичко, но едно нещо не бях предвидила. Всекидневната борба за самодисциплина и мотивация. Първите два месеца беше най-трудно, губех вяра, че ще се справя със себе си най-вече. Сега знам:трябва голямо търпение, вяра и самодисциплина. Нещата започнаха да се развиват, макар със скоростта на костенурка. Сутрин ставам и прочитам минимум една статия от smartmoney. Това ми дава страхотен заряд и ми напомня че съм на верния път. Благодаря! И успех на всички, които се осмеляват на го направят по техния начин 🙂

 9. Стойне Василев

  Здравейте г-жо Павлова, не знаете как ме зарадвахте и ми дадохте сили на мен. Вашият отговор ме зареди с положителна енергия за дни напред. Вярвайте в себе си и продължавайте напред, накрая всичко се отплаща с лихвите 🙂

  Поздрави,
  Стойне

 10. Даниела Маркова

  Здравейте, искам само да Ви поздравя за добре написаната статия. Като голям фен на Брайън Трейси съм изключително капризна и скептична към бизнес/финансови/мотивационни статии и съвети от други писатели, но това Ваше синтезирано обобщение е смислено и практично.
  А за всички, които са на път да се откажат от собственото си развитие – няма успех, без борба

  Поздрави

 11. Вангелия

  Много интересна статия.Останах приятно изненадана от целият материал,цялата действителност представена обективно

 12. супер интересно за хора с воля !

 13. Страхотна статия…..страхотен сайт……очаквам с нетърпение да се запозная с автора 🙂

 14. Велик сте, разкрихте ми толкова мой грешки, благодаря ви че ви има.

 15. Стоил Костадинов

  Здравейте Стойне,

  Благодаря ви много за полезната информация! На 100% съм съгласен с написаното от вас и съм изключително щастлив, че има хора като вас които споделят своите опит и мъдрост и по този начин дават възможност на други хора да използват на готово и напълно безплатно, години опит и знание.
  Истината е, че много от нас знаят повечето от тези неща, но никой не си прави труда да спре, да се замисли и да предприеме действие. А успеха произтича от процеса на действието.

  Искрено се радвам на хора като Павлина Павлова! Поздравления за вашата смелост и предприемчивост! Продължавайте все така, само напред и нагоре!

  Ако мога, бих искал да добавя нещо което научих наскоро и мисля, че е подходящ и много полезен навик. Ето какво имам предвид: Всеки който иска да спестява може да наложи „Данък Богатство“ на себе си. Това означава да плащаш първо на себе си, преди всичко останало. Заделяй 10% от всеки приход (Процента всеки може да се нагоди спрямо вижданията и желанията на всеки, но не трябва да бъде много висок за да не се нарушава стандарта на живот, както споменава по-горе Стойне. Съответно е добре да бъде и поне 10%) . Идеята е всеки месец, при получаване на заплата, първо плащаш на себе си и след това всички останали сметки, разходи и т.н. Отначало е малко трудно и се иска малко воля, но не след дълго това става навик и скоро свикваш да живееш без тези пари и това не ти прави впечатление. Когато се натрупа известна сума, както казва Автора на статията, е добре тези средства да се диверсифицират и да се инвестират в активи увеличаващи стойноста си.

  Още веднъж Благодаря за прекрасната статия!

 16. Поздравления, Стойне! Bеликолепен материал, който съдържа много истини и полезни съвети.

 17. Красимира

  Чудесна статия,както и всички останали.Благодаря.

 18. Димитрина

  Благодаря Ви за статията, както и за много други, които съм чела. Лично аз имам нужда от нещата, за които пишете. Моята история е подобна като на Павлина Павлова. Аз още не съм направила решителната крачка, още работя за заплата, но скоро и това ще се промени /надявам се/. Не ми се получават бързо нещата, може би не съм толкова смела, но не съм се отказала. Съжалявам само, че не е имало по-рано кой да ми дава такива съвети или по-скоро подкрепа. Следя с интерес Ващите статии и винаги намирам в тях нещо, което да ми помага. Поздравления, това което правите е страхотно.

 19. Минка Фудулова

  Здравейте!

  Случайно попаднах на Вас в нета и харесах ФБ-страницата Ви. Днес ФБ ми предложи тази статия и аз я прочетох на един дъх. Много вярно и здраво мислене. Без „веднъж се живее“ или „богатей чрез парите на другите“, както и без излишно „его“, което за мен е основна причина за неуспехите. Всъщност така е – човек е щастлив с покрив над главата си и достатъчно средства, за да може да прекара добре времето с любимите си хора. Но доста от нас не го проумяват …

  Ще споделя моите правила за финансово спокоен живот. Това е до голяма степен характерова нагласа (избор).

  Първо: Развивай умения и знания така, че да можеш да работиш повече от едно неща. Например хора, които владеят добре чужди езици и имат друга професия, могат винаги да работят като преводачи, ако се наложи. Това важи за всяко друго хоби. Налагат се малко усилия да се намери пазарна ниша.

  Второ: Уважавай всеки вид труд и приятелите си. Какъвто и пост да заемаш, каквото и да печелиш, не променяй кръга на най-близките си от години приятели. Ще дойде ден (най-късно след пенсиониране), когато ще имаш само тях.

  Трето: Спестявай умно, без лишения от нещата, които истински обичаш (те рядко са яхти, скъпи коли на лизинг или показни хобита). Една нормална екскурзия в чужбина с любими хора не е чак такава финансова драма. Почивката пък те зарежда, за да вървиш напред и печелиш повече.

  Четвърто: Имай гарантиран финансов кеш-резерв – това е сума, до която имаш бърз достъп и която е гарантирана (например банков депозит). Нейната стойност трябва да се увеличава с годините. Ако за един млад човек, тя е 5-6 месеца, защото се предполага, че бързо се намира работа, с напредването на възрастта смяната на работа става все по-трудна (освен, ако нямаш собствен работещ бизнес, но рядко бизнесът върви на автопилот … Това е малко в сферата на мечтите относно пасивните доходи). През последните 5-6 години преди пенсиониране е добре да можеш и да оцеляваш без работа. И това не е богатство във финансов план, това е просто свобода и съхраняване на достойнство. Дава ти възможност и тогава да избираш, какво да работиш и да не търпиш работна среда, която не те радва.

  Пето: Инвестирай информирано, в нещо, от което разбираш. Сляпото доверие на финансови консултанти е пагубно. Особено, когато всички се надпреварват да предлагат даден продукт, нещата са много съмнителни. Знак е, че сме в пик на някаква схема и трябват още пари. Тук съветите са много трудни – като цяло трябва да се купува във времена на спад на пазара и да се продава във времена на подем. Така ще се реализира печалба. Но малко хора са склонни да се откажат от печеливши позиции и така печалбите им остават временни и нереализирани. Рядко пък хората инвестират в нещо, което за момента е губещо. И затова забогатяват малцина ;).
  По темата инвестиране, аз рискувам да кажа нещо, което няма да се хареса много на банките и посредниците: ако не разбираш, как точно ще спечелиш от нещото, в което ще вложиш пари, дръж си парите на депозит, пък било и с 0,1% лихва. Или инвестирай в хобито си, в обучение на децата си, в обществена кауза и т.н. Не е задължително всички финансово свободни хора да са борсови играчи или инвеститори във фондове. Докато не се научат да поемат информирани решения.

  Поздрави и успехи в начинанието!
  Вярвам, че с увеличаване на финансовата култура на хората, ще се намалят и балонните (пирамидалните) схеми.

 20. Димитър

  Г-н Василев, браво за статията Ви, прочетох я с голям интерес. Един въпрос имам към Вас, какво е вашето определение за „богат“ или „богатсво“?

 21. Стойне Василев

  Димитър,

  В тази статия съм дал моето определение за успех, което включва и богатството – https://smartmoney.bg/otgovarqsh-li-na-moite-4-kriterii-za-uspeh/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.