Новите 10 Божи заповеди за богатство и щастлив живот

Как да намерим доверен сайт за личните ни финанси
08.04.2019
Smart инвеститори: Александър Дяков
07.05.2019

Новите 10 Божи заповеди за богатство и щастлив живот

Преди време едно момче ме попита дали мога да синтезирам всичко, което съм научил в моя живот за парите и тяхното управление, в някакви прости правила, които да могат да се приложат от всеки, независимо от неговата възраст и текуща ситуация. Това се оказа голямо предизвикателство за мен, но мисля, че резултатът си струваше.

Този материал е един от най-добрите и полезни, които съм писал. Искам да отделиш само 10 минути от твоето време, а в замяна ще ти дам моя над 20-годишен опит. Мисля че е честна сделка.

На 38 години съм и се чувствам добре. Постигнах българската мечта – знанията и упорития труд ми донесоха успехи, за които дори не съм сънувал. Семейството ми е подсигурено финансово за доста години напред, имаме добри активни и пасивни доходи, живеем в собствено жилище и нямаме задължения.

Това не стана за един ден. Със съпругата ми не сме от заможни семейства и не сме получили пари, имоти или по-големи подаръци от нашите родители. Направихме го, както може да го направиш и ти – постепенно, в продължение на години изграждахме себе си и нашата машина за пари.

Ето и заповедите за парите, които спазваме аз и моето семейство:

Заповед № 1: Живей така, сякаш ще умреш утре, но инвестирай така, сякаш ще живееш вечно

Има едно просто правило, че колкото по-дългосрочно инвестираш в акции, недвижими имоти или други активи, толкова е по-лесно е да реализираш печалба от тях. Ако искаш да направиш „удар” за един ден, е само въпрос на късмет. Парите са като дърветата: посади ги, грижи се за тях и след това чакай докато дадат плодове. Просто е, нали? Ако искаш да засадиш дърво и то да порасне за 24 часа пред погледа ти, това няма да стане, каквото и да правиш.

Ще ти дам пример: Купих акции на Софарма Трейдинг АД някъде през 2011 година, сред като се бях отърсил от загубите си в началото на кризата. Тогава цената беше около 1.50 лева за акция и видях потенциал за растеж. Като фен на Уорън Бъфет, приложих неговите правила за дългосрочно инвестиране. Запознах се с компанията, разгледах нейния бизнес модел и прецених, че фармацевтичните компании и техните дистрибутори ще се развиват, дори по време на криза. В момента цената на техните акции е над 7 лева, въпреки временните колебания. Хоризонта за продажба ми е поне 10 години, т.е. 2021 година.

Ще ти споделя и за една по-скорошна покупка на акции, за да не си кажеш, че няма как да се върнеш назад във времето и да си купиш акции на Софарма Трейдинг АД. Преди няколко месеца, дойде момента да си купя акции на Apple, след като ги наблюдавах повече от година и половина. Отново, се доверих на моя ментор, който казва, че най-добрият момент да купиш акции от една компания е когато тя е в беда.

Последните 3 месеца на 2018 година бяха доста тежки за Apple и това се отрази на цената. Моето ниво за вход беше 160 долара за дял, но когато го стигна, започнах да наблюдавам цената на акцията и си признавам, че проявих слабост, като изчаках още малко да падне и купих дяловете на 144 долара, което се оказа близо до дъното. Въпреки че направих прост технически анализ и това показваше графиката, аз го отдавам повече на късмет, отколкото на някакви задълбочени знания и умения. Ако се питаш защо изобщо избрах тази компания, за да вложа част от парите си в нея, причината е същата, както и при останалите – силен фундамент, дългосрочно конкурентно предимство, растящи приходи и печалби (въпреки временните затруднения). Смятам да задържа тази инвестиция поне за следващите 15 години. В момента цената е около 200 долара и мисля, че все още е добра идея да се заложи на тази компания.

Като става въпрос за Apple, няма как да не цитирам един от хората, които ме вдъхновяват – Стив Джобс. Той казва: „Когато бях на 17 години, прочетох един цитат, който казваше: „Ако всеки ден живееш така, сякаш ти е последен, някой ден ще се окажеш прав“. Това имаше голямо отражение на живота ми и след това вече 33 години гледам в огледалото всяка сутрин и се питам „Ако днес е последният ден от живота ми, искам ли да правя това, което ще правя днес?“ Когато отговорът беше „не“ няколко дни поред, знаех, че е време за промяна“.

Какъв е урокът?

Радвай се на живота си всеки ден така, сякаш ще умреш утре, но тъй като това вероятно няма да стане, повишиш финансовата си грамотност и инвестирай част от доходите си в качествени активи, а после просто ги задръж. Дори когато има временни колебания на пазара, не се поддавай на емоциите, ако твоите инвестиции все още отговарят на условията, с които ги избра. Понякога трябва просто малко повече търпение.

Ето и една поучителна история в тази връзка от статията Богат човек в България – мисията възможна!: Богат предприемач в САЩ на преклонна възраст дава интервю. Журналистът го пита кое е най-важното качество, което му е помогнало да забогатее. Той казал, че е търпението. Това не се харесало на водещия и той се опитал да му се присмее като казал „Как така? Не съм съгласен. Как може да пренесете вода в сито само с търпение например?“. „Много е просто“, отговорил предприемачът, „само трябва да сме търпеливи и да изчакаме зимата, водата ще замръзне и ще може да я пренесем“.

Заповед № 2 Слушай вътрешния си глас, а не този на другите 

Всеки ден получавам писма от хора, които са загубили доста пари, защото са се доверили на техни приятели, познати или просто настойчиви финансови консултанти. Историите винаги започват бляскаво – инвестиция в нов и иновативен продукт, който сега навлиза в България, но по света вече хиляди хора печелят от него. Или работа от вкъщи, от която ще печелите два пъти повече от сегашната. Тези истории си приличат по едно – обещания за нещо, което е твърде хубаво, за да е истина. И обикновено се оказва точно такова.

Ще ти разкажа съвсем накратко моята история за покупката на първото ни жилище. От 2003 до 2007 година работех в банка и контактувах с много брокери на недвижими имоти, юристи и клиенти, които взимаха безбожно високи ипотечни кредити за жилища със съмнително качество на строеж. Всички те ме убеждаваха, че през 2007 година е най-доброто време за покупка на жилище, защото хубавите вече свършват. Аз като служител на банка можех да ползвам и наполовина по-ниска лихва по кредита (с малката подробност, че ако напусна, тя ще стане дори над пазарната). Идеалното време, нали?

По това време цените на квадрат гонеха 1,500 евро и се говореше, че ще станат поне 6,000 – 7,000 евро на квадрат, както и че тълпи западноевропейци ще се надпреварват да купуват жилища в най-новата членка на ЕС. Как да обориш всички – икономисти, експерти, брокери, банкери? Дори родителите ми всеки път повдигаха темата, че е време да си купя собствено жилище, защото всичките ми братовчеди вече са го направили.

Тогава се доверих на вътрешния си глас и това, което учих още в първи курс на университета. Простата логика показваше, че цените на жилищата в София (столица на малка и бедна държава в периферията на ЕС) няма как да се изравнят дори с тези в Букурещ, например. Защо? Ами, Румъния е държава с население от почти 20 милиона души, т.е. огромен пазар с потенциал за растеж. Големите компании къде ще назначат повече хора като служители – в София или Букурещ?

Другото нещо беше, че тази „лудница” не може да продължава вечно и в един момент ще рухне от собствената си неустойчива структура. Тогава всеки „инвеститор” с бетонобъркачка строеше жилищни сгради. Качеството беше под всякаква критика. Сгради падаха още в строеж, заради неспазване на срокове за съхнене на бетона. И при себестойност максимум 300 евро на квадрат, продажните цени бяха 5 пъти по-високи.

Така дойде 2008 година и балонът се спука (не съм предвидил, че това ще стане тогава, а и че ще дойде от САЩ). Купихме си жилището през 2011 година на около 50% по-ниска цена и от доста отстъпчиви продавачи. Ако бях послушал другите, щяхме да имаме 30-годишен ипотечен кредит за 100,000 евро минимум и жилище от 70-ина квадрата със съмнително качество.

Малко се отклоних, но идеята е, че ако някой ти предлага годишна доходност от 300%, той или е прекалено глупав, за да ти споделя тази информация, или е излъган наивник, или е измамник. Какъвто и да е, ще му гласуваш ли доверие? Аз – НЕ. Между другото, тази схема с 300-те процента на година вече фалира. Знам, че лесната печалба без усилия е заложена дълбоко в човешката ни същност, но не се поддавай на своята алчност. Помисли малко и послушайте собствения си глас, а не този на другите, колкото и многобройни да са те.

Заповед № 3 Лошите времена не са толкова лоши 

Парите се харчат, когато икономиката е в подем, но богатството се създава във времена на криза, когато безработицата расте и много хора остават без работа, цените на имотите падат, акциите на компаниите поевтиняват и нищо добро не се вижда на хоризонта.

Така ли е? НЕ? Ще те попитам нещо тогава: кога ще си купиш жилище – при цена от 1,500 евро на квадрат или при 700 евро на квадрат? Кога ще инвестираш – при цена на акция от 1.50 лева или при 7.00 лева?

Никой не иска да остава без работа и да вижда как светът му рухва за един миг, нали? Никой не иска цената на имота му да пада и банката да го търси за разликата, след като частен съдебен изпълнител го е продал за 50% от стойността, нали? Но едно нещо трябва да разберем – икономическите цикли се случват по света от стотици години. Те са се случвали и пак ще се повторят – неизбежни са като смъртта и данъците. Ние, като част от една глобална икономика, ще сме зависими от тях. Точка.

Как може да се възползваш от периоди на икономически спад?

Ако имаш заплата и доходи, спри да псуваш всичко наред и се вземи в ръце. Сега е моментът да положиш основите на твоето богатство. Въпреки че от началото на 2019 година, цените на акциите на световните борси вървят нагоре, през 2018 година имаше отлични възможности да станем акционери в някои добри компании, чиито акции паднаха.

Сигурно си мислиш, че сега не е моментът, защото много активи са надценени и ни чака голяма финансова криза. Дори така да е, знаеш ли със сигурност кога ще дойде тя и какви ще са последствията от нея? Аз, не. Ако върнеш малко назад лентата, ще си спомниш, че много хора предвиждаха кризата да дойде през 2012 година, след това през 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 и 2018. Ако бях послушал всички тези „експерти“, щях да загубя огромна доходност от последните 6 години. Не чакай перфектния момент, той не съществува. Подготви се и действай сега. Добрите сделки са навсякъде около теб.

Заповед № 4 Работи колкото се може по-малко, но по-ефективно

Не ме разбирай погрешно. Аз така съм възпитан, че нищо не идва даром и за всяко нещо трябва да положиш усилия и време, за да го получиш. Може и да не звучи добре през 2019 година, когато има един милион души в България, които нито работят, нито учат, а за голяма част от тях, това е по собствено желание. Не съм и като хората тип „Кифли”, които чакат някой друг да им даде наготово това, което искат. Но пък мога да оценя и да се насладя на всичко, което съм получил в живота си, за разлика от хората, които го получават, опаковано с панделка.

Моята философия е, че трябва да се стремим да правим само това, което бихме правили, ако парите нямаха значения за нас. Отивам дори една крачка напред:

Какво щеше да правиш, ако парите нямаха значение за теб и не ти плащаха за това, което правиш?

Щеше ли да отидеш утре на работа? Щеше ли да се виждаш със същите хора? Щеше ли да правиш същите неща? Не, нали? За това говорим.

Аз свързвам думата работа с това, което някой друг ни налага да правим, независимо дали това е нашият работодател или банката, на която дължим пари. В този смисъл, ти никога не трябва да „работиш“. Това, разбира се, е идеалния вариант, но на практика, голяма част от нашето време отива за осигуряване на прехраната ни, дома ни и вещите, които притежаваме или искаме да притежаваме.

От моя опит като служител, бих ти препоръчал да избереш работа, която има повече елементи от това, което щеше да правиш, ако парите нямат значение и не ти плащат за това. Всичко останало води до стрес, а той е причинител на едни от най-големите болести през последните години.

Бих ти препоръчал да работиш и по-малко, като направиш работата си по-ефективна. Това е едно основните умения на XXI век. Има хиляди книги и материали по темата, както и софтуер, който да направи живота ни по-добър. Дейности, които преди са отнемали няколко дни, днес може да се свършат само за часове с правилната организация и необходимите електронни помощници. А какво да правиш със спестеното време – живей го, както намерите за добре.

Заповед № 5 Не води живот на кредит 

Много често получавам въпроси, свързани със заеми като „Трябва ли да взема кредит за това?”, „Това добър или лош кредит е?” и т.н.

Преди да преминем нататък, ще ти разкажа какво се случи със световната икономика през последните няколко десетилетия, преди кризата от 2008 година. Проучвания на авторитетни източници показват, че заплатите на служителите с ниски и средни възнаграждения, не са се променили през последните 30 години, за сметка на топ мениджърите, чиито заплати са нараснали драстично. След кризите и икономиите през 70-те и 80-те години на XX век, 90-те години е време за харчене. Богатите си купуват яхти, частни самолети, а останалите само гледат.

Така, първоначално в САЩ, а след това и в много други развити страни по света, започва т.нар. „живот на кредит”. Да, ти имаш ниска заплата и нямаш спестявания, но защо да не си като богатите. Просто се разпиши тук и ние ще ти дадем тази кредитна карта, с която може да си купиш всичко, което пожелаеш. И хората се справиха блестящо с тази си задача – купуваха на воля всякакви непотребни и луксозни стоки.

След това обаче, те завидяха на богатите за техните домове. Няма проблем, ето ви ипотечен кредит за жилището, което искате, но не може да си позволите. И така навсякъде по света (включително и в България) хората със средни доходи заживяха като богаташи – имаха собствен дом, хубава кола (на лизинг, разбира се), голям телевизор и всяка година пътувания по света. Кой щеше да плаща – бъдещото им АЗ, което щеше да получава по-висока заплата, живее в къща с постоянно растяща цена и тегли още и още кредите, с които погасява старите.

Да виждаш нещо нередно в тази история?

Да, тя няма как да продължава вечно и все някога трябва да се плати цената на този живот. Сега я плащат и американците, и българите, и „клетите” гърци.

Да се върнем на кредитите. В тях няма никаква мистерия. Взимаш едни пари, които не са твои и ги връщаш срещу лихва. Въпросът е за какво ги използваш. Никога не си купувай на кредит нещо, което не може да си позволиш. Взимай кредит само в три случая: когато ножът е опрял до кокал; когато това, което купуваш ще увеличи стойността си с повече, отколкото е лихвата по кредите или когато имаш нужда от жилище (не желание), в което да живееш. В последния случай, кредите не трябва да е повече от 60% от стойността на имота.

Има още едно нещо, свързано с кредитите. Това е твоето съзнание. Когато дължим пари на някого, ние се чувстваме като роб, докато не ги върнете. В началото на статията ти казах, че моето семейство сме кредитно свободни. Преди това, имахме жилищен кредит, потребителски кредит и малко задължения по овърдрафта. Въпреки че не бяха голяма част от заплатата ми, аз се чувствах ограничен. Не може да напуснеш работа или ако го направиш, ще трябва да трепериш през изпитателния срок да не те освободят. Стискаш палци банката да не разбере, че вече не работиш за тази компания, защото може да си поиска целия кредит накуп. Всеки месец, каквото и да правиш, каквито и разходи да изникнат, ти трябва да имаш пари за банката и плащаш първо на нея.

Това е далеч от свобода, нали?

Когато внесох последната вноска по кредита в банката, бях като на седмото небе. Сякаш нещо, което ме е стискало като менгеме в главата, сега ме освободи. Чувството е невероятно. Вече доста време нямаме кредити и разбрах нещо много важно – може да се чувстваш толкова добре, ако имаш покрив над главата си и пари за храна, колкото и да имаш много пари в банката или да получаваш висока заплата. Животът на кредит или без задължения е само въпрос на избор, а не на тежка работа и усилия.

Заповед № 6 Да бъдем пестеливи, но не евтини

Ключът към натрупване на богатство и щастлив живот не е да се харчи по-малко, а да намалим разходите си, като запазим стандарта си на живот. Ще ти дам пример. Ако обичаш да вечеряш от време на време навън, но си казваш, че повече няма да го правии – да, това може да увеличи малко спестяванията ти, но ще те накара да се чувстваш кофти. Това няма да ти помогне да продължаваш да спестяваш, а още по-малко ще се превърне в устойчив навик.

Ако вместо това, ходиш в такива ресторанти, в които има намаление на дадени ястия или специални промоции (можеш да потърсиш в Grabo.bg и други сайтове), ще спестиш пари и ще се чувствате добре. Ние сме ходили в добри ресторанти и на хубави места в 4 и 5 звездни хотели на половин цена. Разбира се, това не трябва да стига до крайности, защото както екстремното пестене не е препоръчително, така и пилеенето на пари няма да ни направи по-щастливи, а още по-малко, по-богати.

Спестяването на пари е важно, но избягването на лишения е още по-важно. Ще ти разкажа за един навик (не знам дали мога да го нарека така) от детството ми. Като малък не бях прахосник и винаги си разпределях джобните за поне една седмица напред. Като всеки тийнейджър, обаче, съм се поддавал на изкушението да си взема нещо по-скъпо, за да не се деля от другите. В тези случаи съм оставял с няколко лева за 3-4 дни напред.

Всеки разумен човек би разпределил остатъка поравно за оставащите дни. Не и аз. Това положение ме караше да се чувствам зле, като беден (не знам дали съм осъзнавал какво точно значи това). Тогава отивах в най-скъпата сладкарница в града, купувах си парче от любимата ми торта, заедно с кенче кола и се наслаждавах на мига. Последните ми пари отиваха за няколко игри на билярд с приятели, като аз „черпех”. Така се чувствах добре и вярвах, че следващите дни ще ги изкарам все някак.

И така се случваше – или баба и дядо ми даваха пари (срещу някаква работа, разбира се), или продавах някоя картинка от дъвки „Турбо”, или просто се правех, че съм си забравил парите вкъщи. Това го правя и като възрастен, въпреки че скоро не се е случвало. Ако просто разпределя оставащите ми малко пари и се лишавам, съзнанието ми ще се ограничи и ще мисли само как да спестя някоя стотинка, вместо как да изкарам още пари.

Пробвай този трик – не знам как, но действа! 

Като изключим хората, които нямат възможности и купуват евтини и нискокачествени продукти, има страшно много други хора, които така пестят и мислят, че това им помага да живеят по-добре. Аз разбрах, че това не е така. Ако това продължи достатъчно дълго време, мозъкът ни ще се превключи на „ограничен” режим и ще си мисли „Щом непрекъснато пестим и се лишаваме, значи сме бедни. Дай да се ограничаваме още повече, за да издържим по-дълго време”. А от този омагьосан кръг няма излизане. Най-много да попаднеш в новините със заглавие като „Клошар почина като остави милиони левове на неизвестни наследници”.

Заповед № 7 Харчиш не пари, а време

Отиваш в мола и даваш за дрехи от модна марка 200 лева. Но това не са само пари. Ако работиш за 1,500 лева на месец или около 68 лева на ден, то ти даваш 3 дни от своя живот в замяна на дрехи. Ти може да си купиш почти всичко, но не и време. След като го изхарчиш, не може да си го възстановиш, нали?

Следващият път, когато си купуваш нещо с пари, особено които са изкарани от работа, която не харесваш, ти си харчиш живота. Не казвам да не си купуваш нищо. Ако тези дрехи наистина ти харесват, ще ти донесат щастие и имаш нужда от тях – купи си ги. Само не забравяй, че те се равняват на 3 дни от твоя живот. Сега вече изборът е по-ясен: дрехите или три свободни дни. Кое предпочиташ? В тази връзка, колко дни (месеца) струва смартфона ти?

Заповед № 8 Не отлагай за утре това, което може да спестиш днес

Спестяването, за разлика от инвестирането, е по-скоро е начин на мислене. Любимото ми клише е, че някой ще стане милионер, ако спре цигарите или сутрешното капучино. Добре звучи (и аз го използвам понякога), но няма нищо общо с действителността, нали? Това ще е истина само, ако човекът има финансова грамотност и добре инвестира и управлява спестените пари. Във всички останали случаи, парите ще отидат за нещо друго, от което няма да стане по-богат.

Всеки от вас може да си сметне, ако спестява по 5 лева на ден в продължение на 20 или 30 години и ги инвестира при 8% доходност, например. Ние сме млада демокрация и пазарно стопанство, но хората по света стават най-често милионери, не с кражби и измами, а като заделят част от дохода си и ги инвестират в продължение на много години. Да, сега лихвите по депозитите са ниски, но за близо 10 години, в които съм спестявал при средна лихва от 6% на година, се събра една добра сума, като не броим другите ми инвестиции.

Има само няколко (законни) начина да забогатеем – да наследим много пари, да се оженим/омъжим по сметка, да създадем печеливш бизнес, да монетизираме добре нашия талант, да имаме късмет …или да спестяваме и да инвестираме умно нашите пари за дълъг период от време. Ти избираш!

Заповед № 9 Завистта е твой враг 

Има две положения – може да се правим на богати или наистина да сме богати. Един живот, обаче, е недостатъчен, за да постигнем и двете. За мен, да съм богат е по-добре от това да имитирам висок стандарт, постигнат с кредити или с цената на това да харча всичко на момента. За да сме честни, ние сме социални индивиди и когато си купуваме нещо, ни минава през ума какво ще кажат нашите приятели и близки за покупката. Това е абсолютно нормално. Това поведение, обаче, не е в наш интерес, нито в техен. Да караш приятелите ти да ти завиждат е детинско, а ти да завиждаш на другите е глупаво. Притежаването на вещи никого не е направило щастлив.

Когато си купуваш нещо, прецени дали наистина ще ти донесе радост, дали може да си го позволиш и дали ти е нужно. Ако е така, плащай и излизай от магазина. Какъв е смисъла да завиждаш на някой за нещо, което си е купил или притежава. Радвай се с него.

Когато си на смъртно легло и ти остава малко живот, дали ще се сетиш за някоя вещ? Надали. Ще си спомниш за добрите времена, приятелите и любимите хора. Помисли си за това следващия път когато си кажеш „Няма проблем – ще изтегля кредит”.

Заповед № 10 Направи го по твоя начин

През живота си съм виждал много тъжни хора. Виждал съм и много щастливи. Няма две съдби, които да се повтарят. Някои виждат щастието в природата, да живеят в малка къща на село и да се чувстват свободни. Други се чувстват най-добре в офиса, той е тяхното царство и там са лъвове. Трети са се отдали на важни каузи и парите са само средство, за да ги постигнат и да помогнат на много хора.

Живей живота си така, че да не съжаляваш за нищо. Търси твоето щастие, а не гледай в паничката на другите. Само така може да кажеш „Направих го по моя начин”, когато краят е близо.

Това бяха новите 10 заповеди за богатство и щастлив живот. Ще се радвам, ако те ти помогнат да постигнеш твоите цели и да живееш по-добре. Ще те помоля нещо – сподели тази статия с твоите приятели в социалните мрежи и остави като коментар какви са твоите правила, които спазваш по пътя към богатството и щастието. Благодаря ти.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

24 Comments

 1. Сахаг Хулиян каза:

  Стойне, развълнуваме!

  За пръв път чета, нещо толкова истинско, нещо толкова откровено, нещо толкова вълнуващо,нещо толкова мащабно, нещо което ме докосна и ме накара да се чувствам част от Вселената, и най-същественото – написано е (споделено е) от човек, който аз познавам лично. За мен е чест, достойнство, предизвикателство, да те срещна, да получавам всичко, на което си способен да дариш и даряваш, и да изискваш само това, от което имаш нужда… Благодаря, ти !

 2. Йонка Нешева каза:

  Благодаря за статията! Рядко ми се случва да прочета нещо, с което да съм съгласна, написано от наистина здравомислещ човек. Да не говорим, че такива хора почти не се срещат вече. Надявам се благодарение на написаното, да има повече разумни млади хора в България! Благодаря още веднъж!

 3. on каза:

  Извинявай за въпроса, но колко дни ти струваше последния ти телефон (сметнато според последната ти постоянна заплата)?

 4. Стойне Василев каза:

  on, около 1 ден от последната ми заплата ми струваше сегашния телефон.

 5. Людмила каза:

  Благодаря!
  Бяхте прав, сделката си струва – 10 мин за споделен 20 годишен опит 🙂

 6. Анелия каза:

  Прекрасно развита тема с достатъчно “храна за размисъл”.
  Интуитивно някои от нещата правя и аз,
  но си харесах и още няколко практики, които да добавя.
  Благодаря!

 7. Кънчо Балтов каза:

  Много добро обобщение на нещата от живота и бизнеса, които всички ние или поне повечето от нас знаят, но често забравят и улисани в ежедневието си и конкретните си временни желания, допускат елементарни грешки. След това съжаляват и се сещат за тези истини, на понякога е твърде късно.
  Добре е от време на време да прочитаме тези заповеди.

 8. Павлина Павлова каза:

  Искам да споделя малко от моята история. На 44 години съм. Преди половин година напуснах 10 годишната си стабилна и супер стресираща работа. Последните две години преди да напусна, започнах да разработвам малък онлайн бизнес.Заради работата си имах много малко време, минимална енергия и много желание.Спестих пари за 5 месеца и поисках съкращение. Така осигурих санитарен минимум за живот за половин година. В момента ми е много трудно и много свободно. Имам цялото време, никакъв стрес,никакви пари за удоволствия, минимални живи контакти.Бях подготвена за всичко, но едно нещо не бях предвидила. Всекидневната борба за самодисциплина и мотивация. Първите два месеца беше най-трудно, губех вяра, че ще се справя със себе си най-вече. Сега знам:трябва голямо търпение, вяра и самодисциплина. Нещата започнаха да се развиват, макар със скоростта на костенурка. Сутрин ставам и прочитам минимум една статия от smartmoney. Това ми дава страхотен заряд и ми напомня че съм на верния път. Благодаря! И успех на всички, които се осмеляват на го направят по техния начин 🙂

 9. Стойне Василев каза:

  Здравейте г-жо Павлова, не знаете как ме зарадвахте и ми дадохте сили на мен. Вашият отговор ме зареди с положителна енергия за дни напред. Вярвайте в себе си и продължавайте напред, накрая всичко се отплаща с лихвите 🙂

  Поздрави,
  Стойне

 10. Даниела Маркова каза:

  Здравейте, искам само да Ви поздравя за добре написаната статия. Като голям фен на Брайън Трейси съм изключително капризна и скептична към бизнес/финансови/мотивационни статии и съвети от други писатели, но това Ваше синтезирано обобщение е смислено и практично.
  А за всички, които са на път да се откажат от собственото си развитие – няма успех, без борба

  Поздрави

 11. Вангелия каза:

  Много интересна статия.Останах приятно изненадана от целият материал,цялата действителност представена обективно

 12. ДИМА каза:

  супер интересно за хора с воля !

 13. Сабри каза:

  Страхотна статия…..страхотен сайт……очаквам с нетърпение да се запозная с автора 🙂

 14. Mixail каза:

  Велик сте, разкрихте ми толкова мой грешки, благодаря ви че ви има.

 15. Стоил Костадинов каза:

  Здравейте Стойне,

  Благодаря ви много за полезната информация! На 100% съм съгласен с написаното от вас и съм изключително щастлив, че има хора като вас които споделят своите опит и мъдрост и по този начин дават възможност на други хора да използват на готово и напълно безплатно, години опит и знание.
  Истината е, че много от нас знаят повечето от тези неща, но никой не си прави труда да спре, да се замисли и да предприеме действие. А успеха произтича от процеса на действието.

  Искрено се радвам на хора като Павлина Павлова! Поздравления за вашата смелост и предприемчивост! Продължавайте все така, само напред и нагоре!

  Ако мога, бих искал да добавя нещо което научих наскоро и мисля, че е подходящ и много полезен навик. Ето какво имам предвид: Всеки който иска да спестява може да наложи “Данък Богатство” на себе си. Това означава да плащаш първо на себе си, преди всичко останало. Заделяй 10% от всеки приход (Процента всеки може да се нагоди спрямо вижданията и желанията на всеки, но не трябва да бъде много висок за да не се нарушава стандарта на живот, както споменава по-горе Стойне. Съответно е добре да бъде и поне 10%) . Идеята е всеки месец, при получаване на заплата, първо плащаш на себе си и след това всички останали сметки, разходи и т.н. Отначало е малко трудно и се иска малко воля, но не след дълго това става навик и скоро свикваш да живееш без тези пари и това не ти прави впечатление. Когато се натрупа известна сума, както казва Автора на статията, е добре тези средства да се диверсифицират и да се инвестират в активи увеличаващи стойноста си.

  Още веднъж Благодаря за прекрасната статия!

 16. Емо каза:

  Поздравления, Стойне! Bеликолепен материал, който съдържа много истини и полезни съвети.

 17. Красимира каза:

  Чудесна статия,както и всички останали.Благодаря.

 18. Димитрина каза:

  Благодаря Ви за статията, както и за много други, които съм чела. Лично аз имам нужда от нещата, за които пишете. Моята история е подобна като на Павлина Павлова. Аз още не съм направила решителната крачка, още работя за заплата, но скоро и това ще се промени /надявам се/. Не ми се получават бързо нещата, може би не съм толкова смела, но не съм се отказала. Съжалявам само, че не е имало по-рано кой да ми дава такива съвети или по-скоро подкрепа. Следя с интерес Ващите статии и винаги намирам в тях нещо, което да ми помага. Поздравления, това което правите е страхотно.

 19. Минка Фудулова каза:

  Здравейте!

  Случайно попаднах на Вас в нета и харесах ФБ-страницата Ви. Днес ФБ ми предложи тази статия и аз я прочетох на един дъх. Много вярно и здраво мислене. Без „веднъж се живее“ или „богатей чрез парите на другите“, както и без излишно „его“, което за мен е основна причина за неуспехите. Всъщност така е – човек е щастлив с покрив над главата си и достатъчно средства, за да може да прекара добре времето с любимите си хора. Но доста от нас не го проумяват …

  Ще споделя моите правила за финансово спокоен живот. Това е до голяма степен характерова нагласа (избор).

  Първо: Развивай умения и знания така, че да можеш да работиш повече от едно неща. Например хора, които владеят добре чужди езици и имат друга професия, могат винаги да работят като преводачи, ако се наложи. Това важи за всяко друго хоби. Налагат се малко усилия да се намери пазарна ниша.

  Второ: Уважавай всеки вид труд и приятелите си. Какъвто и пост да заемаш, каквото и да печелиш, не променяй кръга на най-близките си от години приятели. Ще дойде ден (най-късно след пенсиониране), когато ще имаш само тях.

  Трето: Спестявай умно, без лишения от нещата, които истински обичаш (те рядко са яхти, скъпи коли на лизинг или показни хобита). Една нормална екскурзия в чужбина с любими хора не е чак такава финансова драма. Почивката пък те зарежда, за да вървиш напред и печелиш повече.

  Четвърто: Имай гарантиран финансов кеш-резерв – това е сума, до която имаш бърз достъп и която е гарантирана (например банков депозит). Нейната стойност трябва да се увеличава с годините. Ако за един млад човек, тя е 5-6 месеца, защото се предполага, че бързо се намира работа, с напредването на възрастта смяната на работа става все по-трудна (освен, ако нямаш собствен работещ бизнес, но рядко бизнесът върви на автопилот … Това е малко в сферата на мечтите относно пасивните доходи). През последните 5-6 години преди пенсиониране е добре да можеш и да оцеляваш без работа. И това не е богатство във финансов план, това е просто свобода и съхраняване на достойнство. Дава ти възможност и тогава да избираш, какво да работиш и да не търпиш работна среда, която не те радва.

  Пето: Инвестирай информирано, в нещо, от което разбираш. Сляпото доверие на финансови консултанти е пагубно. Особено, когато всички се надпреварват да предлагат даден продукт, нещата са много съмнителни. Знак е, че сме в пик на някаква схема и трябват още пари. Тук съветите са много трудни – като цяло трябва да се купува във времена на спад на пазара и да се продава във времена на подем. Така ще се реализира печалба. Но малко хора са склонни да се откажат от печеливши позиции и така печалбите им остават временни и нереализирани. Рядко пък хората инвестират в нещо, което за момента е губещо. И затова забогатяват малцина ;).
  По темата инвестиране, аз рискувам да кажа нещо, което няма да се хареса много на банките и посредниците: ако не разбираш, как точно ще спечелиш от нещото, в което ще вложиш пари, дръж си парите на депозит, пък било и с 0,1% лихва. Или инвестирай в хобито си, в обучение на децата си, в обществена кауза и т.н. Не е задължително всички финансово свободни хора да са борсови играчи или инвеститори във фондове. Докато не се научат да поемат информирани решения.

  Поздрави и успехи в начинанието!
  Вярвам, че с увеличаване на финансовата култура на хората, ще се намалят и балонните (пирамидалните) схеми.

 20. Димитър каза:

  Г-н Василев, браво за статията Ви, прочетох я с голям интерес. Един въпрос имам към Вас, какво е вашето определение за “богат” или “богатсво”?

 21. Стойне Василев каза:

  Димитър,

  В тази статия съм дал моето определение за успех, което включва и богатството – https://smartmoney.bg/otgovarqsh-li-na-moite-4-kriterii-za-uspeh/

 22. Браво! Доста интерсна статия.

 23. Дейвид каза:

  Здравейте!

  Интересна статия и хубави съвети, но заглавието е сравнително грешно. Да казвате “новите 10 Божи заповеди за богатство и щастлив живот” е глупаво тъй като няма Бог дал 10 заповеди за богатство и щастлив живот, за да се издават нови. Да не говорим, че щом Вие пишете 10 нови “заповеди” (като дори думата заповеди също не е подходяща, може би “правила” или “съвета” е по-добре) по някакъв начин приравнявате себе си на Бог, към чиято истинност изпитвам доза скептицизъм. Определено използвахте дума, която е неуместна в тази ситуация. Особено самият факт, че сте написали думата “Божи” с главна буква го прави сякаш наистина вярвате на едно от предишните 2 твърдения.

  Хубаво съдържание правите, но това бе глупаво заглавие заради единия кликбейт.

 24. Диана Николова каза:

  Прекрасна статия!Вдъхновяваща!Много се радвам,че Ви има!Замислих се задълбочено!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.