Богат човек в България – мисията възможна!

Стига толкова! Аз бях до тук!
23.04.2018
Кой е победител от инвестиционната игра на SmartMoney.bg?
08.05.2018

Богат човек в България – мисията възможна!

Миналата седмица бях на събитие, организирано от клуб „Младите дами в бизнеса“ и си говорихме за пари – как да ги изкарваме, как да ги управляваме и как да ги умножаваме. Оказа се, че думи като „богатство“, „богат човек“ и „забогатявам“ все още са с негативно значение и тази тема продължава да е табу в България.

В тази статия ще говорим свободно и открито за богатството, неговите видове и измерения, както и какви са 3-те стъпки, за да станем богати българи. Взимай лист и химикал (ще ти трябват) и започваме.

Кой от вас иска да стане богат?

Не мога да ви видя, но съм сигурен, че поклащате одобрително глава и искате да сте богати. Кой не го иска? Колкото и да сме част от някаква общност, всеки от нас желае да е по-добър в нещо от останалите – да е по-известен, да има по-хубава работа или да има повече пари.

За щастие, не повече от 0.1% от хората са на топ ниво в определена сфера. Казвам „за щастие“, защото представете си, ако всички бяхме богати, красиви и известни. Те щяха да девалвират като ценности. Ако всички имаме по 1 милион лева, един хляб ще струва 1,000 лева. Всъщност, това вече го преживяхме. През 1996 година много хора бяха милионери в България, но цената на захарта беше близо 2,000 лева, например.

Изобщо не е лесно да си в този топ 0.1% от хората. Изискват се много качества и упорита работа. Дори това да стане случайно, като при тото милионерите, които стават богати за един миг, огромната част от тях си купуват ненужни луксозни вещи, изпиват и изяждат парите само за няколко години. Ако успеят да ги задържат и умножат, печалба не им е нужна, а малко повече време, за да го направят по друг начин.

Сега ще влязат в употреба листът и химикалът. Тъй като думата „богатство“ и „богат човек“ нямат ясна и точна дефиниция, ще ви помоля вие да си я дадете за себе си. Преди да си кажете „Какви са тези глупости! Имам си по-важна работа“, бих ви попитал „Какво е по-важно от това да живеете добре и да разполагате с повече пари?“. Може би, щастието и здравето, но иронията е, че и те в някой случаи и те имат финансово измерение.

И така:

Богатството за мен е…. (довършете изречението)

Богат човек е този, който… (довършете изречението)

По какво се познава богатия човек?

Как да разберем дали даден човек е богат или не? Ще започна с най-разпространените митове.

Богатите хора имат много пари в банката. Това е само едната страна на монетата. Когато работех в банка, съм виждал хора, които имат по банковите си сметки суми над 1 милион лева, но задълженията им по кредити са били пак около тази сума. Да не говорим, че има случаи (наистина не са много), поставени лица да държат в сметките си пари, които не са техни.

Богаташите са хора с високи заплати. Ако видите фиша за заплатата на някого и там има сума от 5,000 лева, 10,000 лева или повече, това не означа, че притежателят му е богат човек. Това е така, защото доходът е само една от предпоставките за богатство. Представете си, че човек получава 15,00 лева, но харчи 18,000 лева всеки месец (а това не е трудно). Благодарение на банките, тази ситуация е напълно възможна. Така, чистият доход на този служител е минус 3,000 лева, които ще изплаща бъдещото му Аз.

Хубавата кола е признак за богатство. Това е голям фетиш на мъжете (а и на някои жени) – лъскава и мощна кола. И по тази причина, много хора се изхвърлят при покупката на автомобил. Вместо да си вземат такъв, който е по джоба им, те търсят най-скъпият, който могат да си позволят с кредит или лизинг. По този начин, те стават по-бедни, а не по-богати.

Скъпите дрехи, бижута и техника се купуват само от богати хора. И това е само мит. Всъщност, истински богатите хора не парадират с вещите си. Това го правят само тези, които искат да изглеждат богати, но всъщност не са и това е единствения им начин, за да си повишат класата (често неуспешно). В тази връзка, знаете ли как да разпознаете собственика да фирмата от неговите служители, които са седнали на една маса? Този с най-евтиния телефон е шефа. Той знае, че 2,000 лева за моделен смартфон са разход, а не инвестиция. Неговите служители не го знаят и затова си купуват такива.

А истината е много проста – ще познаем богатия човек по неговата НС или нетна стойност. Това е единствения обективен показател за богатство, което се използва и от списание Forbes при тяхната класация за най-богатите хора на света.

Още ли листа и химикала са при теб?

Направи една вертикална линия по средата и от ляво запиши всички твои активи и тяхната стойност (жилище, кола, мебели, депозити, акции, дялове от взаимни фондове и всичко, което може да продадеш, ако се наложи). От дясно запиши всичките ти задължения – кредити, неплатени сметки и други със сумите, които би дал днес, ако решиш да ги погасиш. Сега от активите извади пасивите. Какво се получи? 50,000 лева? 100,000 лева? Повече?

Вече знаеш колко точно е твоето финансово богатство. За духовното или физическото богатство си има други критерии.

Дали искате да изглеждате богати или наистина да сте такива?

Не бързайте да отговаряте, а помислете. Няма лошо да се представяте за нещо повече, от това, което сте. Човещинка е, както се казва. Ако се върнете някъде назад в миналото си, ще си спомните за случаи, в които нещо ви е липсвало или сте завиждали на други хора за красивите дрехи, хубавите коли или нещо друго. Не е нужно да го казвате на другите. Нека това си остане нашата малка тайна.

И така, ако искате да изглеждате богати, ще трябва да посетите …вашата банка. Тя с радост ще финансира покупките ви, но ще взима пари от бъдещото ви Аз. В един момент обаче, приказката ще свърши и ще си останете със спомените. Нали знаете – безплатен обяд няма и все някой някога го плаща.

Ако искате да сте наистина богати и не искате да се правите на това, което не сте – продължавайте да четете.

Колко бързо искате да станете богати?

Ако искате да стане бързо, лесно (и вкусно, ако може), то имам две предложения за вас. Първото е да се въоръжите със стотинки …и да започнете да си купувате билети от някоя национална лотария. Препоръчвам ви тези с мирис (или вкус) на шоколад. Така, бързо, лесно и вкусно ще стигнете в топ 0.1% по финансово състояние в България. Да, шансът не е много голям, но без риск не става.

За да видите, че съм ларж, ще ви дам още един начин за бързо забогатяване. Не е много лесен и вкусен, има някои рискове, но веднъж се живее, нали така? И така, отивате в една книжарница и си купувате Наказателния кодекс. След това, прочетете внимателно текстовете за кражба, грабеж, откуп, измама и продажба на забранени стоки. Там се крие вашето богатство. Рискът да ви хванат е голям и няма да е лесно, но може да си струва. Не знам, не съм пробвал този начин.

Коя е новата валута?

Най-ценното през 20 век беше информацията, защото малко хора я притежаваха и се възползваха от нея. Сега, тя е в огромни обеми и е безплатна. Каквото и да потърсите, все някой някъде го е качил в интернет. Валутата на 21 век е времето. То е най-ценния ни ресурс и определя колко сме богати.

Кой е по-богат: човек, който има 1 милион лева нетно богатство и разходи от 50,000 лева на месец, или човек с 500,000 лева нетна стойност и месечни разходи от 4,000 лева на месец? Първият ще му свършат парите (ако няма други доходи) след по-малко от 2 години, а вторият може да живее с тези пари над 10 години. Предпочитам да съм от вторият тип.

Поздравления, че стигнахте до тук. Повечето хора вече се отказаха да четат. На най-отдадените и търпеливите, ще представя моите 3 стъпки към богатството.

Стъпка 1

Ако я изпълните, ще сте в топ 10% на хората в България. А това изобщо не е малко. Тя е проста, но изпълнението ѝ не е лесно. Включва основно две неща: повишаване на финансовата грамотност и спестяване.

В този сайт (а и в много други) ще откриете тонове полезна информация за управление на личните финанси. Моята препоръка е да започнете от изготвянето на 3 много важни отчета. Първият е Отчета за приходите и разходите, къде описвате всеки лев, който идва при вас и харчите. Вторият е Бюджет, в който правите прогноза за паричните ви потоци през следващия месец и третият е Баланс, където записвате активите и пасивите си.

Когато ги имате тях, много по-лесно може да заделяте известна сума всеки месец. Няма универсално правило колко точно процента да спестявате, но добро начало е:

 • Поне 10% от доходите ви, ако започвате да заделяте през 20-те ви години.
 • Поне 15% от доходите ви, ако започвате да заделяте през 30-те ви години.
 • Поне 20% от доходите ви, ако започвате да заделяте през 40-те ви години.
 • Поне 30% от доходите ви, ако започвате да заделяте през 50-те ви години.

Тези спестявания ги слагате на депозит в банка и не правите нищо друго. Само с тези две неща (водене на личен бюджет и спестяване) ще сте по-добре от 90% от хората у нас. Може да спрете тук, но ако искате да сте в топ 5% от българите, преминете към стъпка 2.

Стъпка 2

Спестяването е супер и ще ви свърши голяма работа, но не може да използвате 8-то чудо на света – сложната лихва и нейния най-добър приятел – времето. Това се нарича инвестиране. Има много калкулатори и може сами да си сметнете, но ако заделяте по 500 лева на месец и ги инвестирате при средна доходност от 10% на година, то след 30 години ще имате над 1 милион лева.

В тази стъпка ще трябва да преминете на следващото ниво. Освен да знаете къде отиват парите ви и да спестявате, ще трябва да изготвите и финансов план, като заложите в него най-важните ви цели. След това, ще трябва да помислите как да ги изпълните и какви инвестиционни инструменти да използвате за това.

Ако не знаете какво е S&P500, DJIA, NASDAQ и DAX, върнете се на Стъпка 1. Ако вече сте запознати с тези борсови индекси, ще ви кажа, че ETF-ите върху тях ще ви донесат тези 10% на година, за които стана дума. Досега, всеки от тези индекси (а има и такива на над 130 години сред тях) в дългосрочен план е постигал доходност от близо 10% на година.

Разбира се, има и други инструменти, но при борсово търгуваните фондове средствата ви се управляват пасивно, има по-ниски такси и прозрачност. А най-хубавата част е, че не отнемат от времето ви.

Ако изпълните всичко от тази стъпка, ще сте в топ 5% от българите и ще сте на крачка от богатството. Може да спрете до тук. Може усилията да не си заслужават. Вие решавате. Но ако това не ви задоволява и искате да сте от онези 0.1% от хората у нас, отидете на Стъпка 3.

Стъпка 3

Добре дошли на бързата писта. Няма да ви изненадам, ако ви кажа, че има само един единствен начин да станем истински богати. Знаете ли кой е той?

Да, някои вече се досетиха. Аз го открих, когато прегледах списъка с топ 5,000 най-богати хора в света на списание Forbes. Всички те са спечелили богатството си само по два начина – създали са бизнес или са го наследили. Аз не бих разчитал на втория начин. В този списък нямаше нито един човек на трудов договор.

За разлика от предишните стъпки, където се изискват мениджърски умения (да управляваш средства, да си организиран, да спазваш стриктно дадена стратегия и други) в тази се изискват качества на предприемач, като да рискуваш, да търсиш възможности, да губиш, да намираш финансиране и други.

Като стана въпрос за качества, най-важното при изграждането на бизнес е търпението. Уорън Бъфет е спечелил над 99.9% от богатството си след 50-татат си година, а на Джеф Безос са му трябвали над 20 години от основаването на Amazon.com до това да стане най-богатият човек на света.

Ще ви разкажа една поучителна история. Богат предприемач в САЩ на преклонна възраст дава интервю. Журналистът го пита кое е най-важното качество, което му е помогнало да забогатее. Той казал, че е търпението. Това не се харесало на водещия и той се опитал да му се присмее като казал „Как така? Не съм съгласен. Как може да пренесете вода в сито само с търпение например?“. „Много е просто“, отговорил предприемачът, „само трябва да сме търпеливи и да изчакаме зимата, водата ще замръзне и ще може да я пренесем“.

Аз съм достигнал до тази стъпка и съм избрал 4 основни инструмента, за да стигна до топ 0.1% от хората в България. Това са: собствен бизнес, дялове от чужд бизнес (от 15% до 40%), акции на компании в САЩ и Европа, и бизнес с недвижими имоти.

До този момент съм постигнал финансова свобода за известен период от време (от 12 до 15 години) и не спирам да се трудя активно в областите, в които имам знания и опит. Продължавам и да ги споделям напълно безплатно (засега) в сайта и на имейл абонатите.

Все още са малко богатите хора в България, които отговарят на горните критерии, но моята цел е те да стават все повече. Дори да не достигнем до 0.1% от българите, с тези 3 стъпки ще живеем по-добре, ще имаме повече свободно време за близките и хобитата си, и няма да се тревожим за бъдещето си. Това не е малко, нали?

А каква ще е твоята следваща стъпка, за да увеличиш богатството си?

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

7 Comments

 1. Коуч Тео каза:

  Благодаря за чудесната статия, Стойне!

 2. Николай каза:

  Една от най-силните ти статии в последните месеци. Поздравления!

 3. Много добро сравнение за “новата валута”. Аз също имам собствени разсъждения и изводи в тази насока и те са, че от една сума нататък, която изкарваш месечно без да ти излиза душата и имаш време да седнеш и да помислиш какво се случва в момента, как да го подобриш и какво следва, няма значение за качеството ти на живот дали изкарваш 50 000 или 100 000 на месец. Много просто – ако живеем в България например и изкарваме 5000лв на месец, това са пари за един чудесен стандарт на живот. С времето можем да имаме колата, апартамента и вилата на мечтите си. Идеята ми е, че в магазина най-скъпото сирене е 10лв да речем и ти можеш да изядеш 1кг на седмица, тогава какво е значението дали изкарваш 10 000 на месец или 100 000? Разбира се теорията ми пропада ако сме крайно убедени, че трябва да носим Патек Филип вместо Ролекс например или да караме Ферари вместо БМВ да речем. Но това е теория за разумни хора.

 4. Георги каза:

  @Стойне, наистина поздравления, много силна статия. Не че тези неща не си ги писал по един или друг начин, но тук са доста синтезирани.

  @Свилен: по принцип си прав … когато дохода ти е по-голям от ежемесечните ти нужди си добре, но ДОКАТО можеш да работиш. После в най-добрия случаи ще взимаш 800 лв максимална пенсия (или колкото е максимума като се пенсионираш). Отделно ако имаш деца и искаш да им дадеш по-добър старт в живота… Абе по-сложно е отколкото изглежда…

 5. Чудесна практически приложима статия.

  Наистина вярвам, че стъпките описани в нея водят до богатство и колкото по-рано ги приложим, толкова по-добре ще ни се отплатят.

  Дано повече млади и несемейни хора, които имат желание за финансова стабилност и свобода, я прочетат навреме, защото след като се задомят, целият този план става по-труден за реализация и изисква доста повече търпение и усилия.

  Поздрави

 6. Стойне Василев каза:

  Иван Кузманов,

  Благодаря ти за коментара и добрите думи. Аз вярвам, че който трябва да я прочете, ще го направи. Дори да създадем семейство, пак може двамата партньори да работят заедно и да обединят усилия в името на обща цел. Всъщност, не е ли това определението за семейство?

 7. Бай Стоян каза:

  Много хубава и информативна статия с добро изложение. Дано повече млади хора я прочетат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.