Smart инвеститори: Александър Дяков

Новите 10 Божи заповеди за богатство и щастлив живот
20.04.2019
Кой е победител в играта „Инвестирай със Стойне Василев“ 2?
13.05.2019

Smart инвеститори: Александър Дяков

Днес поставяме начало на нова рубрика в сайта – Smart инвеститори, в която ще ви срещам с хора, които познават много добре законите на парите и как да ги накарат да работят за тях. Първият участник е Александър Дяков, който познавам от първото ми обучение във Варна. Той е съосновател на Forum Finansi и от интервюто с него ще разберете как е започнал да инвестира, с каква сума, какви успехи е постигнал и още много други неща. Ето го и него:

Разкажи малко повече за себе си и с какво се занимаваш.

Здравейте, казвам се Александър Дяков, и за последните 12 години, моята страст е света на финансите и инвестициите. Аз съм онлайн предприемач, професионален инвеститор и трейдър, финансов ментор.

От няколко години основният ми фокус е да преведа сложните и непонятните неща от света на финансите и инвестициите, на прост и ясен език, така че, всеки да може го разбере и да вземе най-доброто решение за себе си.

Споделям моите знания, умения и опит, с цел да помогна на хората да управляват по най-добрия начин парите си. Да направят така, че да увеличат доходите си, но същевременно да запазят не малка част от тях. Разбира се, това което е запазено, трябва да бъде инвестирано. С други думи целя да дам всеки нужното, за да направи така, че парите по най-оптималния начин да работят за него, спрямо индивидуалните му изисквания за риск и доходност.

Движен съм от стойността и разрешаването на проблеми, точно затова съм съосновател на Форум Финанси, като и съм собственик на консултантски и обучителен бизнес насочен към финанси и инвестициите.

Как и кога започна да инвестираш?

Направих първата си инвестиция към края на 2008 година, като това беше на БФБ.

След като придобих скромен опит във форекс трейдинга, реших, че е време да погледна към по-спокойния и класически начин на увеличение на парите ни, а именно инвестиране прилагайки Buy&Hold. Отделно сякаш момента си плачеше за това – поне така си мислих. Леман Брадърс беше фалирал от преди няколко седмици, чуждите борси бяха окъпани в червено с драстични спадове, мислих, си че точно сега е времето за покупки.

Насочих се към Българската Фондова Борса, защото тогава положението беше образно казано трагично. Брутален спад с над 60+% от върха от 2007 година. Спомнях си как активно наблюдавах всеки ден движението на Софикс – ден след ден цената се сриваше, а когато цената не падаше, просто си почиваше хоризонтално, акумулирайки нови сили за спад, т.е. след такава пауза идваше нова порция от червени дни. Дните минаха на седмици и вече си мислих, че няма на къде повече да пада. Считах, че това е перфектна възможност за дългосрочни покупки, защото „купувам на дъното“ – наивна грешка от моя страна.

Какво те накара да го направиш?

Две основни неща:

 • От малък съм искал да се занимавам с това.
 • Ниските бариери за вход.

Не си спомням точния катализатор, но някъде около 13 годишна възраст, се зароди в мен желанието и в последствие интереса да се занимавам с бизнес и правенето на пари на Уол Стрийт.

В средата на 11 клас направих 1-вите си стъпки към форекс трейдинг, а две години по-късно вече направих и първата си инвестиция. Вярно, че не инвестирах на NYSE, но инвестирах в акции.

За да създадеш в БФБ първо трябва да си направиш сметка в инвестиционен посредник. При създаването на сметката няма минимални изисквания за депозит. Това беше много сериозно предимство, защото преди повече от 10 години, да отвориш сметка при външен инвестиционен посредник и да инвестираш в чуждестранни финансови активи, минималното изискване за депозит беше от няколко хиляди долара.

Данъците бяха, а и още са, уникално предимство – нула процента върху капиталовата печалба и 5% данък върху дивидентите. В САЩ, спрямо периода на реализирането на капиталовата печалба, данъчната ставка е различна, но под двуцифрен данък няма да паднете. Да, не може да сравняваме ликвидността между борсите, но и моя хоризонт бе дългосрочен нямах нужда от толкова брутална ликвидност.

Отделно цялата информация е на български, за мен бе по-лесно да намеря и интерпретирам правилно информацията на български от колкото на английски. А и в добавка на това, компаниите създаваха продукти, които са насочени към нашата икономика, т.е. може реално да разбереш стойността, която носят със себе си и каква потребност задоволяват.

Ако мога да обобщя, просто ми харесва да инвестирам в бизнес. Всеки бизнес има различни системи и процеси, но защото те са подравнени към една обща цел – създаването на стойност и размяната на тази стойност на пазара. Обичам стойността, създаването на стойност и проявлението стойност  в продукти, т.е. няма как да не искаш да инвестираш.

Няма как да не искаш част от цялата тази машина за стойност. За това обичам играта на бизнес и инвестициите. А когато я играеш умело играта, пазарът те възнаграждава. На пазара не му пука за теб, а какво може да му предложиш като стойност – и точно това е красотата на играта. Играта е да направиш така, че да вземеш най-доброто решение за твоите пари.

С колко пари започна да инвестираш?

С няколко хиляди лева, и точно затова почнах на БФБ. Исках да навляза по-бързо в света на инвестициите и да не си губя повече време, но условията на западните брокери бяха по-големи, от тогавашните ми възможности.

Отделно цената на акциите на българските компании в абсолютно изражение бяха пъти по-ниски спрямо чуждите, т.е. можех да си купя от тях.

Успях да направя портфейл от 4 или 5 акции и това беше предостатъчно, за да започне инвестиционната ми кариера.  Мит е, че трябва да разполагаме с голям стартов капитал и че без него няма как да инвестираме.

Ако целта е да имаме сериозен регулярен доход от нашите инвестиции, с който доход да си покриваме месечните разходи, наистина няма как да не ни се размине и ще трябва да имаме голям капитал. Но когато си говорим да направим така, че парите да работят за нас, по-скоро имаме нужда не от капитал, а от знание, умения и опит.  С други думи важното е да заделим сума, с която може да навлезем в света на инвестициите и да разберем дали той е за нас. А, ако е за нас, то ще започнем да изграждаме тези умения, докато успоредно с това спестяваме по-голяма сума пари.

За да инвестираме имаме нужда от пари, но за да инвестираме умело парите си, имаме нужда и време, за да придобием нужните знания, умения и опит.

Когато изберем първо да съберем значителна сума пари и след това да изградим този инвестиционен опит, ще загубим време в трупане на опит, а от там и не малко пропуснати възможности за парите ни.

Имаме ли умения, които да ни носят добри доходи и да запазим част от тях, то трябва колкото се може по-бързо да изградим умения, с които да направим така, че парите да работят за нас.

Кой е най-големият ти урок като инвеститор?

Времето върши чудеса в света на инвестициите и търпението е висша ценност, към която трябва да се стреми всеки инвеститор.

Трябва да дадем нужното време на нашите инвестиции, за да могат те на свой ред се разгърнат и достигнат своя потенциал. В света на инвестициите, нещата не стават от днес за утре, нужно е търпение.

А към търпение, ако прибавя и силата на сложната лихва, то вече нещата придобиват съвсем ново измерение.

Нужно е да отделим време както на инвестициите си, така и време на парите ни, ако искаме да ги множим експоненциално.

Коя е най-голямата ти грешка и какво научи от нея?

Да инвестирам в следствие на емоциите, беше най-голямата ми грешка.

Това е грешка, която представлява събирателен образ на много други грешки, т.е. това е манифест на много грешки, които се наслагват една върху друга.

В света на бизнеса и инвестициите, емоциите са пагубни. Това е свят на рационални решения базирани на обективни измерими индикатори.

Ако взимаме решения следствие на емоциите може и да спечелим, но това е като да спечелим на рулетка залагайки на червено. С едно залагане може удвоим залога си, но в дългосрочен план просто ще загубим всичките си пари.

Уорън Бъфет е казал, че ако не можем да контролираме емоциите, то не може да контролираме парите си.

Когато емоциите вляза в процеса на взимане на инвестиционно решение, ние просто притъпяваме нашия интелект, знаения, умения, опит и по нищо не се разграничаваме от човека, който залага на червено. Наша е отговорността да запазим контрол над емоциите си. Ако това не е факт, то ще пречупваме информацията през призмата на розовите очила.

Ще виждаме навсякъде инвестиционни възможности с огромен потенциал, а реалността ще бъде,  че просто виждаме адски много „възможности“, спрямо които може да затрием парите си.

До сега не съм фалирал сметка, но когато бях още млад и зелен инвеститор, много пъти бях си патил от емоциите. Виждах резултата от емоциите и вътрешно знаех до къде ще ме отведат, т.е. до тотална загуба, а аз много мразя да губя пари. Тогава още не знаех за 2-те основни правила на Бъфет, но въпреки това за мен беше ясно, че трябва да направя драстична промяна. А и последиците от емоциите върху физиката и психиката са доста крайни – това е токсична среда за всеки инвеститор.

Някой ще попита : „Как се изчиства тази среда“?

С обективност – с ясен и обективен процес. Инвестиционен план, който е изграден от правила, които  трябва да се следват. Правила и процеси, за това как да се сдобием с правилната информация, как да я отсеем измежду огромния шум, как да я анализираме, как да я синтезираме и на тази база какво инвестиционно решение да вземем. Само когато имаме яснота и следваме плана си, може да отстоим на емоциите.

Коя е най-голямата ти печалба от инвестиция и как достигна до нея?

Обичам да говоря в проценти и най-голямата ми печалба от инвестиции на капиталовите пазари, дойде следствие на покупката на акцията на една търговска банка.

Спрямо редица индикатори за мен компанията беше много подценена – само ще кажа, че имаше изключително ниски нива на пазарна цена към счетоводна. Просто очаквания на пазара бяха изключително негативни и колкото повече се свалеше цената на акцията, толкова по подценена ставаше тя.

Определих зона на покупки, в която бях наредил отложените си поръчки и всичките до една бяха активирани в рамките на 1-2 седмици. След което естествено компанията не обърна в моя посока.

Би било много чудесно да контролирам пазара, но уви не е така, грам контрол нямам. Така че цената спадна с още няколко процента от средната ми покупна цена цена, но това бе очаквано за мен. Взех калкулиран риск и знаех че не купувам на дъното, а около него.

След това държах позиция няколко години и реализирах много добра трицифрена процента печалба. Цената достигна до нива, които мислих, че се доближаваха до справедливите, но също така имаше и външни фактори, които допълнително се подравниха за решението ми за продажба.

Дали след това цената не продължи по посока север? Да, но това не е проблем за мен, защото знам защо влязох и излязох от позиция. Следвах ясните си правила и план, всичко друго е его. А егото е толкова кофти работа, колкото и емоциите.

Просто взех решение, че компания Х е подценена и има стойност, а този сериозен дисбаланс се явяваше точно това, което търси. А и излязох защото, дисбаланса почти бе балансиран.

Тази печалба макар и много добра, бледнее пред това, което постигат бизнес инвестициите ми.

За мен винаги там ще са най-големите печалби и няма друга инвестиция или актив, който в дългосрочен план да генерира толкова голяма доходност.

Например за създаването на последния ми курс по инвестиции имах нужда от лаптоп  и програма за записване и обработка на видео, другото бе маркетинг, който така или иначе правих. В деня, в който официално пуснах на пазара курса си, направих десетки продажби, като по този начин си върнах многократно разходите.

Оперирам в бизнес, който има много добри маржове и респективно много добре сработва маркетинга и рекламата. Когато инвестираш 1 лев в реклама, а докараш директно 10-20 пъти от раз, при буквално никакви разходи за създаване на продукт, то за каква доходност си говорим?

Ще дам за пример инвестицията на Питър Тийл във Facebook. През 2004 години, той инвестира 500 хиляди долари за 10 процента дял от компания. След като компанията става публична, той продава огромна част от този дял и кешира 1 милиард долара. Печалба, която е равна на 2 хиляди пъти неговата инвестиция.

Кои книги би препоръчал на всички настоящи и бъдещи инвеститори?

Много хора ме питат какво препоръчвам, затова ще се възползвам от твоята платформа и ще дам максимално детайлен отговор. Сигурен съм, че читателите ти ще останат доволни.

Спрямо различните нива, на които се намират препоръчва следното …

Начално ниво – с тези книги ще положите основната на умелото управление на парите, правилният начин на мислене към парите и изграждането на инвестиционната култура:

 • Най-богатият човек във Вавилон, на Джордж Клейсън.
 • Богат татко, беден татко, на Робърт Кийосаки.
 • Мисли и забогатявай, на Наполеон Хил.
 • Unshakable, на Tony Robbins – перфектната книга за пасивни инвеститори.

Средно ниво – вече си говорим за по технически знания и умения:

 • The Intelligent Investor, на Benjamin Graham.
 • Мисленето, на Даниъл Канеман.
 • Принципи, на Рей Далио.
 • Корпоративен анализ, на Боб Вос.
 • Уорън Бъфет и Анализът на Финансови Отчети, на Мери Бъфет.

За напреднали – вече говорим за специфични начини на оценка и анализи:

 • Investments, на Bodie, Kane И Marcus;
 • Investment Valuation, на Aswath Damodaran.

А има ли мастър ниво? Има разбира се – започнете да чете подготвителните материали за CFA 1, 2 и 3, на Wiley или Kaplan Schweser.

Колко време отделяш, за да управляваш инвестициите си?

Тъй както аз съм активен инвестирането, това начинание ми гълта не малко време. Отделно обичам синергията между техническия и фундаменталния анализ, така че още повече време трябва да отделям за намирането на пример – на подценена възможност, но и да прецизирам зоната на покупки.

Веднъж отворил ли съм позиция, тя се вписва в контекста на портфолио от други активи. С други думи отнема ми много по-малко време да управлявам портфейла си. Но да кажа, че средно на месец ми отнема по 10-20 часа, за самото управление на портфейла.

Веднъж когато изградиш портфолио с инвестиционен хоризонт от 6-9 месеца до няколко години, няма да се намерят толкова много фактори, които да натежат и да доведат до промяна в дългосрочните перспективи стойността на отделните активи. Не съм въвлечен в day или swing trading, затова и времето за мениджмънт на портфолиото ми е по-малко.

Разбира се има ли промяна на входящите параметри, то няма как това да не промени и оценката на отделните активи. Няма как, ако си направил Discounted Cash Flow на даден актив при Х данъчна ставка, лихвени нива, инфлация или дългово финансиране и т.н. то при промяна на някой от тези параметри, това да не доведе и до промяна оценката ти за актива. Има ли промяна във входящите параметри или промяна в допусканията ни към риск или доходност, ние сме длъжни да вземем мерки и да реагираме подобаващо – спрямо инвестиционната ни стратегия и план.

Какво е текущото ти портфолио (може само в проценти и класове активи)?

От няколко години по-голяма част от портфолиото ми е насочено към активи, които носят регулярен доход или са активи, които са базирани на реална стойност. С други думи намалявам финансовите си активи, за сметка на реалните – като основен дял от реалните ми активи е в земеделска земя.

За мен това е активът с най-добрите бъдещи перспективи. Защо? Не се амортизира, като за разлика от всички имоти, демографията и местната икономика не са основни фактори. Цената на произведените стоки, е следствие на международните борси. Като значителна част от местното производство се реализира на външния пазар. А друг изключително важен фактор е, че доходите от рента не се облагат с 10% данък.

Бих казал, че около 50% от портфейла ми е съставен от горните активи.

Около 25% са във финансови активи, които не носят доход, но са с добър потенциал за растеж. 15% са инвестирани в по-спекулативни и рискови инвестиции и проекти. А останалата част е насочена към бизнес.

Какво ще кажеш на всички хора, които сега започват да инвестират?

Да не следват пазара, а да се опитват да го прогнозират. Масово инвеститорите взимат решение следствие на някакви финансови или икономически новини, но докато тези новини дойдат до тях, пазарът отдавна е калкулирал информацията от новината.

Основният проблем на ритейл инвеститорите е, че информацията отива последна при тях. А за капак, отнема не малко време тази информация да се анализира, синтезира и след това да се вземе инвестиционно решение. Ритейл инвеститорите спрямо големите инвеститори са поставени в изключително неизгодна ситуация.

Точно за това е важно да се стремят да прогнозират бъдещето, а не да реагират на миналото.

Никой не може да каже с точност какво ще стане утре, но с голяма доза на вероятност мога да кажа, че идните десетилетия принадлежат на изкуствения интелект, виртуалната и изменената реалност, блокчейн технология, нанотехнологиите, както и редица други технологии, които са в начален стадии на развитие. Тези технологии и индустрии имат потенциала за експанзивен и експоненциален растеж, спрямо редица „горещи и секси“ инвестиции днес.

Друго важно нещо е да запомнят, че не винаги ще са прави и че не всяка инвестиция ще бъде печеливша. Реалността е, че успешните инвеститори правят не малко грешни инвестиции, но в дългосрочен план правят пари, защото умело управляват риска.

Друго важно, което искам да им дам като препоръка е да имат собствено мнение. Да търсят сами информацията и обективно да я интерпретират.

Всички, които правят първите си стъпки в света на инвестициите, трябва да питат и задават много въпроси и да поставят всичко под съмнение. Само така могат да си гарантират, че ще достигнат до истината. Много хората или ги е срам да попитат или се притесняват, че ще изглеждат глупаво задавайки въпрос за новаци. Когато си новак какви въпроси може задаваш?

Прави ми впечатление, че много хора, които не се считат за новаци, си дават вид, че разбират това, което говорят, но реалността е съвсем съвсем различна и че не са наясно със смисъла и значението на думите. За много хора инвестиция е да си купиш кола, да отидеш на почивка, да направиш ремонт, да купиш жилище с ипотека и т.н. Инвестицията е влагането на пари днес, за да ги увеличиш утре.

Нека да направим един бърз тест, като можете да напишете отговора в коментарите. Каква е средно годишната норма на олихвяване, ако инвестираме и купим една акция на 100 лева и след 10 години я продадем на 200 лева? Жокер, не е 10%.

Докато нямат умения и опит, е нужно много да питат и да търсят фактите, защото в противен случай стават уязвими.

Живеем в свят, в който всеки може да споделя каквото си поиска. Може да попаднат на съвета на човек, който да говори колко е наясно с финансите и инвестициите, а в действителност да е прочел 1-2 финансови книги и дори и да няма спестени 1000 лева. Но също така, могат да попаднете на човек, който наистина разбира това, което говори и инвестира в него, но в последствие да разберат, че не са били подготвени за такава инвестиция.

Отделно интернет пространството е изпълнено с хора, които се опитват да продават следващата инвестиция с огромен потенциал. Инвестиция, която ще носи гарантирано всеки месец пари и най-вече, че ще прави пари докато спим. Те искат просто да им се доверим и след това всичко ще е цветя и рози. Без инвестиционно знание и умение, всички стават лесна плячка за всякакви манипулации.

Ако сляпо вярвате на това, което ви се казва, вие делегирате отговорността на вашите пари на някой друг, но не очаквайте този някой да се грижи за парите ви.

Трябва да инвестираме само и единствено спрямо индивидуалните ни изисквания за риск и доходност и да не взимаме инвестиционно решение на базата на някой друг. В крайна сметка парите са си наши и ние сме  се трудили за тях и ние знаем кое е най-добре за тях.

Поставяйте всичко под съмнение, търсете нужната информация, фактите, търсете отговорите и не забравяйте да задавате въпроси. Инвестициите са следствие на обективни процеси, а не следствие на субективността.

Само така можете да си гарантирате, че ще станете успешни инвеститори.

Александър Дяков
Здравей, казвам се Александър Дяков и имам над 11 годишен опит в света на финансите и инвестициите. Аз съм онлайн предприемач, инвеститор в стойност, професионален трейдър и финансов ментор. Моята мисия е да дам максимална стойност на всеки, който иска да се развива и е готов да постигне целите си. В личния си блог споделям моите знания и опит, защото искам да съм заобиколен с високо мотивирани хора, които няма да се спрат пред нищо, за да постигнат най-върховите си цели.

5 Comments

 1. “Каква е средно годишната норма на олихвяване, ако инвестираме и купим една акция на 100 лева и след 10 години я продадем на 200 лева? Жокер, не е 10%.”

  Отговор: 7,1%

  Просто ми е интересно! Не съм толкова навътре в нещата, но с удоволствие бих искал да науча не само отговора, но и как се стига до него.

 2. Георги каза:

  Средната годишна норма на олихвяване е 7,177%.

 3. Петър каза:

  Олихвяване няма да има, защото това е акция.

 4. Милен каза:

  Акциите не носят лихва, а дивидент. И то не всички 😉

 5. Асен каза:

  72 е числото с което се изчислява сложната лихва. Ако са 10 години, делим 72 на 10 и получаваме 7,2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.