първичното публично предлагане
purvichno-publicno-predlagane

Какво представлява първичното публично предлагане – IPO

⚠️‼️Знаете ли кой е процесът, през който преминава всяка една компания, преди да стане публична и да се търгува на борсата?Това е процесът на "Първично Публично Предлагане" или IPO на английски (Initial Public Offering). Какво точно представлява IPO, защо една компания би искала да излезе на борсата и кои са най-големите IPO-та за последните няколко години, може да разберете в този епизод от #МинуткатаНаСтойне

Публикувахте от Smart Money.bg в Четвъртък, 24 януари 2019 г.

 

Здравейте, днес продължаваме с нашата рубрика #МинуткатаНаСтойне, като ще засегнем една интересна тема, а именно IPO – Initial Public Offering или „Първично публично предлагане“.

Какво представлява първичното публично предлагане?

Това е един процес в който компанията от частна става публична и нейните акции започват да се търгуват на фондовата борса и всеки може да стане акционер, преди това само ограничен брой хора могат да инвестират в нея.

Какви може да бъдат причините една компания да излезе на борсата?

Причините за излизането на борсата могат да са различни, като основните са:

  • да се набере допълнителен капитал
  • част от акционерите да излязат и да получат правото да амортизират своите вложения в самата компания.
  • др.

Какви са предимствата една компания да стане публична?

След като мине първичното публично предлагане абсолютно всеки може да купи акции от тази компания, като това има много предимства и за самата компания, тя става по-стабилна, акционерите и всички останали хора започват да имат повече доверие в нея и получава по-евтино финансиране (компанията).

Такива публични предлагания се случват почти всяка година, последното в България беше 2018г. на компанията „Градус“ – виж повече по темата ТУК.

Всяка компания, която може да се търгува и да си купим нейни акции е минала през такова публично предлагане, най- големите през последните няколко години бяха на Alibaba, китайския онлайн магазин, както и на Facebook.

Заключение

Ако темата ви е интересна и искате да влезете по-дълбоко в нея, разгледайте тази статия, в която е обяснено всичко подробно: https://smartmoney.bg/kakvo-e-ipo-i-kak-da-uchastvame-v-nego-mini-rukovodstvo/

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.