Какво представлява първичното публично предлагане – IPO

Какво представлява финансовият ливъридж?
28.03.2019
Има ли такова нещо, като лош или добър дълг и каква е разликата между тях?
10.04.2019

Какво представлява първичното публично предлагане – IPO

⚠️‼️Знаете ли кой е процесът, през който преминава всяка една компания, преди да стане публична и да се търгува на борсата?Това е процесът на "Първично Публично Предлагане" или IPO на английски (Initial Public Offering). Какво точно представлява IPO, защо една компания би искала да излезе на борсата и кои са най-големите IPO-та за последните няколко години, може да разберете в този епизод от #МинуткатаНаСтойне

Публикувахте от Smart Money.bg в Четвъртък, 24 януари 2019 г.

 

Здравейте, днес продължаваме с нашата рубрика #МинуткатаНаСтойне, като ще засегнем една интересна тема, а именно IPO – Initial Public Offering или “Първично публично предлагане”.

Какво представлява първичното публично предлагане?

Това е един процес в който компанията от частна става публична и нейните акции започват да се търгуват на фондовата борса и всеки може да стане акционер, преди това само ограничен брой хора могат да инвестират в нея.

Какви може да бъдат причините една компания да излезе на борсата?

Причините за излизането на борсата могат да са различни, като основните са:

  • да се набере допълнителен капитал
  • част от акционерите да излязат и да получат правото да амортизират своите вложения в самата компания.
  • др.

Какви са предимствата една компания да стане публична?

След като мине първичното публично предлагане абсолютно всеки може да купи акции от тази компания, като това има много предимства и за самата компания, тя става по-стабилна, акционерите и всички останали хора започват да имат повече доверие в нея и получава по-евтино финансиране (компанията).

Такива публични предлагания се случват почти всяка година, последното в България беше 2018г. на компанията “Градус” – виж повече по темата ТУК.

Всяка компания, която може да се търгува и да си купим нейни акции е минала през такова публично предлагане, най- големите през последните няколко години бяха на Alibaba, китайския онлайн магазин, както и на Facebook.

Заключение

Ако темата ви е интересна и искате да влезете по-дълбоко в нея, разгледайте тази статия, в която е обяснено всичко подробно: https://smartmoney.bg/kakvo-e-ipo-i-kak-da-uchastvame-v-nego-mini-rukovodstvo/

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.