понеделник , 27 януари 2020
kakvo-stane-ako-priemem-evroto
Какво ще стане, ако приемем еврото като официална валута?

Какво ще стане, ако приемем еврото като официална валута?

😱😱😱Много хора се притесняват какво ще стане ако приемем еврото като официална валута у нас. Едно от твърденията е, че ако нещо в момента струва един лев, то след приемането на еврото ще струва 1 евро. Възможно ли е това или се спекулира на пазара, вижте моята гледна точка + малко статистика каква ще бъде инфлацията на парите след направено от мен проучване на последните 6 страни приели еврото. Надявам се да ви е полезно 🙂

Публикувахте от Smart Money.bg в Сряда, 13 март 2019 г.

 

Какво ще стане, ако приемем еврото като официална валута у нас?

Днес в #МинуткатаНаСтойне ще засегнем тема, която вълнува много хора: Какво ще стане, ако приемем еврото като официална валута у нас?

Много хора се притесняват от последствията, но аз мисля, че това са неоснователни притеснения.

Ще скочат ли цените двойно, ако приемем еврото?

В последно време все по-често чувам, че ако приемем еврото цените щели да скочат двойно.

Това наистина са абсолютно спекулации и мога да ви дам един подходящ пример.

Това, което се случи през 1999г. , когато направихме деноминация на българския лев и 1 000 стари лева се разменяха за 1 нов лев, всъщност нещо което струваше 95 лв. след това струваше 0,10 ст., т. е. имаше съвсем дребна промяна на цените нагоре или надолу, което обаче не беше съществено.

Вярвам на 99,9%, че няма да има висока инфлация и че няма да има голямо увеличение на цените.

Остава 0,1% за някакви спекулации на отделни търговци или компании.

Каква ще бъде инфлацията на парите, ако приемем еврото?

За да успокоя всички хора аз направих задълбочено изследване на инфлацията в последните 6 страни, които са приели еврото като официална валута и това което показват данните е, че инфлацията се повишава между 0,5 и 1% след приемането на еврото, което не мисля че е много съществено и може да не се дължи само на приемането на еврото, а на инфлационни процеси, които са в съответната страна.

Заключение

Според мен0 няма нужда да се притесняваме от това да преминем към еврото, дори има и повече позитиви, за които може да поговорим в едно от следващите видеа.

Дано материалът да ви е бил полезен 🙂

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

One comment

  1. Цялата работа с това, че цените ще станат 1лв = 1евро идва от германците едно време по черноморието, които интензивно се оплакваха, че при тях така било – цена, която била една марка, станала едно евро. Това не знам дали е било така и не ми се проучва, но знам откъде дойде. Мога да кажа и друго, хората които го говореха не бяха хора с икономически познания, а основно работници, домакини и.т.н. Сега като се замисля, гледайки цените в Lidl Германия, които са една идея по-ниски от нашите тук, излиза, че в Германия преди еврото е било рай и всичко е било 60% по-евтино от България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.