Как да защитим нашите пари по време на финансова криза

Какво ще стане, ако приемем еврото като официална валута?
01.05.2019

Как да защитим нашите пари по време на финансова криза

 

Днес в #МинуткатаНаСтойне ще ви представя моите топ 3 съвета как да предпазим нашите пари, ако приемем хипотетично, че сме пред финансова криза или тя е много близо:

Номер едно: аз бих максимизирал моите спестявания, т.е. да увелича процента от моите доходи, които спестявам. Това се прави, защото когато имаме пари в брой независимо дали има спад или някаква финансова криза това е един от най-важните ни активи. Ако останем без доходи или те намалеят ще можем да преодолеем този период без особени сътресения.

Нoмер две: добре е да сложим в ред инвестициите ни, т. е. да разгледаме каква доходност са ни донесли те миналата година и през последните няколко години. След това трябва да се запитаме как може да променим нашия инвестиционен портфейл, защото последните близо 10 години на растящ пазар агресивната стратегия беше много печеливша, много хора постигнаха висока доходност, но сега е време да направим равносметка какво сме получили и как да променим тази стратегия. Нашата цел трябва да е да направим стратегията ни малко по-консервативна. Трябва да инвестираме в активи като облигации или злато, които са по- стабилни по време на криза.

Номер три: лихвите в един такъв период ще вървят нагоре както и лихвите по кредитите. Ако имаме заем банков или друг вид е добре да помислим дали можем да погасим част от него. Това се прави с цел предотвратяване на увеличаване на месечните ни вноски към банките.

Това бяха моите три съвета, ще се радвам и вие да оставите коментари по-долу, какво бихте направили, за да защитите вашите пари, ако приемем хипотетично, че сме пред финансова криза.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

 1. Нели Петрова каза:

  Здравей, Стойне.

  Благодаря ти за страхотните съвети.

  Първото, което направих, когато изтеглих ипотечен кредит, беше да избера фиксирана лихва за 10 години. Така лихвата не се влияе от състоянието на икономиката и няма изненади. Планът е да го погася предварително, но по-дългият срок ми дава възможност да реагирам при евентуална криза. Месечната вноска е 15% от месечния доход, което също оставя един буфер в случай на безработица.

  Второто е аварийният фонд, винаги трябва да се поддържа достатъчна сума в него. Това го научих от теб. 🙂

  Поздрави,
  Нели Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.