Финансова Криза
finansova-kriza

Как да защитим нашите пари по време на финансова криза

 

Днес в #МинуткатаНаСтойне ще ви представя моите топ 3 съвета как да предпазим нашите пари, ако приемем хипотетично, че сме пред финансова криза или тя е много близо:

Номер едно: аз бих максимизирал моите спестявания, т.е. да увелича процента от моите доходи, които спестявам. Това се прави, защото когато имаме пари в брой независимо дали има спад или някаква финансова криза това е един от най-важните ни активи. Ако останем без доходи или те намалеят ще можем да преодолеем този период без особени сътресения.

Нoмер две: добре е да сложим в ред инвестициите ни, т. е. да разгледаме каква доходност са ни донесли те миналата година и през последните няколко години. След това трябва да се запитаме как може да променим нашия инвестиционен портфейл, защото последните близо 10 години на растящ пазар агресивната стратегия беше много печеливша, много хора постигнаха висока доходност, но сега е време да направим равносметка какво сме получили и как да променим тази стратегия. Нашата цел трябва да е да направим стратегията ни малко по-консервативна. Трябва да инвестираме в активи като облигации или злато, които са по- стабилни по време на криза.

Номер три: лихвите в един такъв период ще вървят нагоре както и лихвите по кредитите. Ако имаме заем банков или друг вид е добре да помислим дали можем да погасим част от него. Това се прави с цел предотвратяване на увеличаване на месечните ни вноски към банките.

Това бяха моите три съвета, ще се радвам и вие да оставите коментари по-долу, какво бихте направили, за да защитите вашите пари, ако приемем хипотетично, че сме пред финансова криза.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.