понеделник , 9 декември 2019
лош или добър дълг
losh-dobur-dulg

Има ли такова нещо, като лош или добър дълг и каква е разликата между тях?

🔴Може ли дългът да бъде добър? – въпрос, върху който може да се поразмишлява. В днешния епизод от #МинуткатаНаСтойне ще засегна тази тема и ще обясня каква е разликата между добрия и лошия дълг. Изгледайте епизода👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Четвъртък, 28 февруари 2019 г.

Здравейте, в поредната статия от нашата рубрика #МинуткатаНаСтойне ще засегнем темата за добър и лош дълг и каква е разликата между тях.

Какво представлява добрият дълг?

Много хора ме питат дали има добър дълг, разбира се че има.

Ако за пример ползваме парите на другите хора (наши приятели, роднини, близки) пряко като ги взимаме на заем от тях или ако изтеглим банков кредит (трябва да се внимава с лихвите) и ги използваме за покупката на активи, които да ни донесат по-висока доходност, отколкото лихвата, която ще ни вземе банката, това е добър дълг.

Ще ви дам един пример – ако решим да изтеглим ипотечен кредит, с който да си закупим жилище, защото сме преценили, че желаем да живеем на определено място над 10 г. и сме сметнали, че е по-добре и по-изгодно, отколкото да плащаме наем, то това е един добър дълг.

Друг пример: По същия начин е и когато изтеглим кредит с цел да инвестираме в различни инвестиции.

Когато си купим с кредит инвестиции като акции например, които да ни донесат 10% на година, а да платим на банката само 5%, това също е един добър дълг.

Какво представлява лошият дълг?

Разбира се има и лош дълг.

Лош дълг е всеки кредит, който използваме за активи, които се обезценяват – това са почивки, ремонти, обзавеждане, техника, мебели.

Тези неща няма да ни донесат никаква полза, ще се обезценят или веднага или в близките няколко години и ще ни направят по-бедни, въпреки че изглеждаме като по-заможни.

Така че правете разлика между добър и лош дълг.

Надяваме се материалът да ви е бил полезен!

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

One comment

  1. Димитър Богоев

    Да разгледаме следният интересен случай с припознаване и онаследяване на „лош“дълг.След пенсионирането двойка възрастни хора купуват малък имот в Банско.При покупката при проверка имотът няма задължения и е одобрен за смяна на собствеността.Но след време се появява фирма „фантом“,която претендира за поддържане на имота! В нот.акт такова „задължение“не е вписано ами „фирмата“не може и не представя съгласие на предишните собственици както подзаконови каузи в Зуес.Днес някакъв „адвокат“който се оказва в тесни лични интереси, защото притежава имот в същата ЕСтръгва да тормози новодомците чрез ЧСИ и съд,но не представя необходимите финансови доказателства. Възрастните собственици са силно притеснени от действията на този субект който въпреки законите е и в конфликт на интереси с една единствена цел да се обогатява за сметка на щастието на новодомците.Трябва държавата да пресече този вид наглост и да имат възрастните хора защита от наглостта на имотната мафия! Дайте да го направим заедно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.