Има ли такова нещо, като лош или добър дълг и каква е разликата между тях?

първичното публично предлагане
Какво представлява първичното публично предлагане – IPO
03.04.2019
Brexit
Какви ще са последствията от Brexit върху икономиката на ЕС
20.04.2019

Има ли такова нещо, като лош или добър дълг и каква е разликата между тях?

лош или добър дълг

losh-dobur-dulg

🔴Може ли дългът да бъде добър? – въпрос, върху който може да се поразмишлява. В днешния епизод от #МинуткатаНаСтойне ще засегна тази тема и ще обясня каква е разликата между добрия и лошия дълг. Изгледайте епизода👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Четвъртък, 28 февруари 2019 г.

Здравейте, в поредната статия от нашата рубрика #МинуткатаНаСтойне ще засегнем темата за добър и лош дълг и каква е разликата между тях.

Какво представлява добрият дълг?

Много хора ме питат дали има добър дълг, разбира се че има.

Ако за пример ползваме парите на другите хора (наши приятели, роднини, близки) пряко като ги взимаме на заем от тях или ако изтеглим банков кредит (трябва да се внимава с лихвите) и ги използваме за покупката на активи, които да ни донесат по-висока доходност, отколкото лихвата, която ще ни вземе банката, това е добър дълг.

Ще ви дам един пример – ако решим да изтеглим ипотечен кредит, с който да си закупим жилище, защото сме преценили, че желаем да живеем на определено място над 10 г. и сме сметнали, че е по-добре и по-изгодно, отколкото да плащаме наем, то това е един добър дълг.

Друг пример: По същия начин е и когато изтеглим кредит с цел да инвестираме в различни инвестиции.

Когато си купим с кредит инвестиции като акции например, които да ни донесат 10% на година, а да платим на банката само 5%, това също е един добър дълг.

Какво представлява лошият дълг?

Разбира се има и лош дълг.

Лош дълг е всеки кредит, който използваме за активи, които се обезценяват – това са почивки, ремонти, обзавеждане, техника, мебели.

Тези неща няма да ни донесат никаква полза, ще се обезценят или веднага или в близките няколко години и ще ни направят по-бедни, въпреки че изглеждаме като по-заможни.

Така че правете разлика между добър и лош дълг.

Надяваме се материалът да ви е бил полезен!

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.