Какви ще са последствията от Brexit върху икономиката на ЕС

Има ли такова нещо, като лош или добър дълг и каква е разликата между тях?
10.04.2019
Какво ще стане, ако приемем еврото като официална валута?
01.05.2019

Какви ще са последствията от Brexit върху икономиката на ЕС

Днес в #МинуткатаНаСтойне ще обсъдим една тема, която непрекъснато чуваме по новините и четем в различни медии и сайтове.

Темата е свързана с напускането на Великобритания от Европейски съюз или така наречения Брексит – Brexit.

Как ще се отрази това на нашите лични финанси?

На първо място искам да подчертая, че много зависи как точно Великобритания ще излезе от ЕС.

Вариант 1:

Ако следваме тъй нареченото твърдо излизане, т. е. без споразумение, това ще се отрази негативно на повечето британски компании и те ще трябва да похарчат милиарди паунди, за да преодолеят негативния ефект.

Също така това ще се отрази негативно върху цялата икономика и всички хора, които са инвестирали в британски компании и фондове.

Вариант 2:

Ако все пак се стигне до някакво споразумение и се приеме сделката на Тереза Мей тогава ефектът ще е доста по-малък, въпреки това аз не бих държал моите спестявания в британски паунди и не бих инвестирал в компании на острова, преди да разберем какво точно ще се случи.

Моето лично мнение

Погледнато от лична гледна точка ще поскъпнат стоките, които внасяме от Великобритания или си поръчваме директно от сайтове на острова, това ще е непосредствения ефект върху нашите лични финанси.

Моят съвет е да изчакаме ако планираме такива покупки и инвестиции.

Какви са вашите гледни точки и мнения, оставете ги в секцията с коментарите по-долу.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Петко каза:

    Все си мисля, че няма да се стигне до брекзит и се надявам на нов референдум във Великобритания. За това вече заговори и Шотландия. Незнам кой е толкова луд, за да изгуби едни милярди просто така. Каквато и сделка да има Великобритания ще загуби много повече, отколкото ЕС и това е факт. Наскоро завод на Хонда, който се намира на запад от Лондон, а именно в Суиндън, в който са заети 5000 човека, обяви че планира да премести производството си извън Великобритания. И това е само началото! Естествено не се и съмнявам, че Великобритания отново ще стъпи на краката си и ще бъде водеща икономика в Европа, но все пак…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.