Brexit
Как ще се отрази Brexit върхи икономиката на ЕС и нашите лични финанси, прочетете тук...

Какви ще са последствията от Brexit върху икономиката на ЕС

Днес в #МинуткатаНаСтойне ще обсъдим една тема, която непрекъснато чуваме по новините и четем в различни медии и сайтове.

Темата е свързана с напускането на Великобритания от Европейски съюз или така наречения Брексит – Brexit.

Как ще се отрази това на нашите лични финанси?

На първо място искам да подчертая, че много зависи как точно Великобритания ще излезе от ЕС.

Вариант 1:

Ако следваме тъй нареченото твърдо излизане, т. е. без споразумение, това ще се отрази негативно на повечето британски компании и те ще трябва да похарчат милиарди паунди, за да преодолеят негативния ефект.

Също така това ще се отрази негативно върху цялата икономика и всички хора, които са инвестирали в британски компании и фондове.

Вариант 2:

Ако все пак се стигне до някакво споразумение и се приеме сделката на Тереза Мей тогава ефектът ще е доста по-малък, въпреки това аз не бих държал моите спестявания в британски паунди и не бих инвестирал в компании на острова, преди да разберем какво точно ще се случи.

Моето лично мнение

Погледнато от лична гледна точка ще поскъпнат стоките, които внасяме от Великобритания или си поръчваме директно от сайтове на острова, това ще е непосредствения ефект върху нашите лични финанси.

Моят съвет е да изчакаме ако планираме такива покупки и инвестиции.

Какви са вашите гледни точки и мнения, оставете ги в секцията с коментарите по-долу.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

One comment

  1. Все си мисля, че няма да се стигне до брекзит и се надявам на нов референдум във Великобритания. За това вече заговори и Шотландия. Незнам кой е толкова луд, за да изгуби едни милярди просто така. Каквато и сделка да има Великобритания ще загуби много повече, отколкото ЕС и това е факт. Наскоро завод на Хонда, който се намира на запад от Лондон, а именно в Суиндън, в който са заети 5000 човека, обяви че планира да премести производството си извън Великобритания. И това е само началото! Естествено не се и съмнявам, че Великобритания отново ще стъпи на краката си и ще бъде водеща икономика в Европа, но все пак…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.