Какво е IPO и как да участваме в него [мини ръководство]

Как да представим бизнес идеята си пред инвеститори [ръководство]
14.01.2019
Как да инвестираме в недвижими имоти и земя [Ръководство]
25.03.2019

Какво е IPO и как да участваме в него [мини ръководство]

От време на време, четем в новините, че голям брой хора са станали милионери след като компанията, в която работят е излязла на борсата. Този процес на преминаване от частно дружество с малко на брой акционери към публична компания, от която всеки може да си купи акции, се нарича IPO (Initial Public Offering или първично публично предлагане).

Участието ни в такова може да ни донесе много пари, но може и да не се окаже толкова успешно. За да не оставяме всичко на късмета, в това мини ръководство ще ти разкажа какво представлява този процес, как може да участваш в него, какви са плюсовете и минусите, както и ще разбереш повече за едно от следващите дружества, което ще излязат на българската фондова борса.

От гаража до борсата

Когато една бизнес дейност стартира, се създава юридическо лице. Акционери или съдружници са един или няколко човека с обща идея, които внасят първоначалния капитал във фирмата. Ако на някакъв етап искат да разширят бизнеса си, но нямат допълнителни средства за инвестиране, могат да продадат част от техните дялове на приятели и роднини, които се явяват първите инвеститори. Това може да продължи докато тези близки имат свободни пари (или загубят вяра в идеята или екипа). Тъй като тази фирма обикновено няма много средства за заплати, собствениците предлагат различен брой акции на добрите си служители, за да ги задържат.

На следващия етап в компанията влизат професионални инвеститори с рисков капитал като венчър фондове или бизнес ангели. Те влагат собствени или привлечени средства в този старт-ъп срещу дял от капитала. Обикновено, този процент е от 20% до 40%, като зависи от потенциала на компанията и от размера на финансирането. В повечето случаи, тези фондове търсят изход от инвестицията в рамките на 3 до 5 години. С влизането в компанията на все повече акционери, доверието в нея се повишава и в един момент, собствениците решават да излязат на борсата, за да монетизират досегашните си вложения или за да наберат още по-голям капитал, за да се разрастват по-бързо.

При първичното публично предлагане има два основни варианта – или досегашните акционери продават част от техните акции, или се издават нови. Когато IPO-то стане факт, всеки може да си купи дял от компанията, а досегашните собственици да продадат част от техните ценни книжа. По този начин, чистачката, която се е съгласила да работи няколко месеца без заплата и е получила акции в замяна, ги продава и става милионерка. Бай Георги, шофьорът, не получава нищо, защото е държал да си взима редовно заплатата и изобщо не е вярвал на тези хлапета и тяхната идея.

Точно това се случи през 2014 година, когато Alibaba направи най-голямото IPO в историята и събра над 25 милиарда долара, а Джак Ма стана най-богатия китаец в света. Две години преди това, през 2012 година Facebook стана публична компания и направи Марк Зукърбърг много богат, както и останалите акционери, сред които и не малко чистачки, като общия брой на служителите в компанията, които са станали милионери след излизането й на борсата е над 1,000 души.

Как става самото IPO

Докато в САЩ и останалите развити западни страни, първичното публично предлагане се поема от една или няколко инвестиционни банки, то в България това най-често става с помощта на инвестиционен посредник, а в търговска банка само се открива набирателна сметка. За да бъде допусната една компания да излезе на борсата, предварително се изготвя проспект, който съдържа цялата важна информация за дружеството и предлаганите акции. Той се подписва от емитента и от инвестиционния посредник и се внася в Комисията за финансов надзор (КФН) за разглеждане и одобрение.

В този проспект се включват броят на съществуващите и новите акции, емисионната стойност, ценовия диапазон или фиксираната цена, условията за успех на емисията, финансовите данни на компанията, как е формирана цената, пазарна капитализация след IPO-то, процента на свободните акции (т.е. тези, които ще се търгуват на борсата), дати на предлагане, видове поръчки и други данни, които са съществени за публичното предлагане.

Когато проспектът е одобрен от КФН, се преминава към подготовката и реализирането на процеса по смяната на статута на компанията – от частна в публична. При успешно записване на минималния брой акции, IPO-то се счита за успешно и акциите му започват да се търгуват на вторичния пазар на борсата от определената начална дата.

Въпреки че тези документи не са никак малки (на Градус АД беше над 230 страници) и има някои не толкова ясни неща, горещо препоръчвам те да се четат внимателно, защото в тях е почти цялата съществена информация за едно първично публично предлагане.

Как може да участваш в IPO

Не е толкова трудно, колкото си мислиш. Трябва да имаш само сключен договор с инвестиционен посредник, да подадеш заявка в неговия офис или в онлайн платформата, и да имаш достатъчно налични средства в твоя акаунт, за да се изпълни поръчката. Това е. Самата заявка може да е пазарна или лимитирана (до определена цена), в зависимост от типа на публичното предлагане.

Разбира се, може да си купиш акции на компанията и на вторичния пазар, т.е. когато IPO-то приключи, но тогава цената може да е по-висока.

Какви са плюсовете и минусите на участието в първично публично предлагане

Най-големият плюс е, че може да си един от първите акционери в тази компания, след учредителите и професионалните инвеститори. Това може да ти донесе добра доходност още след излизането на борсата или да е твоята дългосрочна инвестиция. Въпреки че не всички IPO-та са успешни, повечето компании, които стават публични се представят много добре през първите години на борсата.

Като минус при този тип предлагане на акции, мога да посоча случаи, в които цената на IPO-то е по-висока от пазарната или няма голямо търсене на вторичния пазар, което води до спад на цените на акциите на борсата. Има различни индикации, които да ни покажат дали предлаганата цена е реална или акциите са надценени. Най-лесния начин е да сравним показателите на компанията с аналогична на борсата, а ако това не е възможно – с други компании от същия сектор.

Ще има ли скоро IPO в България?

След серията от успешни първични публични предлагания на акции на сегмент BEAM от Българска фондова борса, следващото IPO се очаква през месец юли 2021 година и то е на инвестиционен фонд Инфинити Капитал АД. Дружеството е специализирано в строителството на качествени имоти в София и около столицата. След успеха на затворения комплекс от еднофамилни къщи – “Gurmazovo House”, следващият проект се нарича “Aristocrat Hills” и също предлага луксозно изпълнение на разумни цени.

Емисионната цена е 1.60 лева и всеки, които иска да участва на IPO-то, трябва да има активна платформа за търговия на БФБ и акаунтът му да е захранен със сумата, която иска да вложи. Борсовият код е INF.

Видео интервю със създателя на Инфинити Капитал АД Георги Димитров може да гледаш на този линк.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. По информация на Карол, компанията е в процес на одобрение на внесените документи в КФН.
    Поздравления за статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.