Движението FIRE (Financial Independence, Retire Early) е вече у нас

3 финансови капана за служители с по-високи заплати
02.12.2019
Как да защитим личните си финанси и инвестиции от кризата
13.04.2020

Движението FIRE (Financial Independence, Retire Early) е вече у нас

Времето за четене на тази статия е под 20 минути, но ако е по-удобно за вас да я слушате, вече имате тази възможност (натиснете бутона “play”, за да започне възпроизвеждането на аудио записа).

Ние сме късметлии, защото никога досега в историята не сме имали толкова много възможности да осигурим живота, който желаем. Не случайно все повече хора не искат да чакат да станат на 65 години или повече, за да пътуват, да живеят на морето, да се отдадат на хобито си или просто да намалят темпото. Всички те се обединяват в едно ново движение – FIRE или Financial Independence, Retire Early (финансова независимост и ранно пенсиониране), което се заражда в САЩ, но има все повече последователи в България. В тази статия ще ти разкажа какво представлява то, дали е за теб и какви стъпки са необходими (и кои от тях направих аз самия), за да постигнем FIRE.

Какво е Financial Independence, Retire Early?

За начало ще ти дам малко статистика. Огромната част от членовете на това движение са от поколението Y (родените между 1980 година и 2000 година), като 90% от тях са служители и 10% са предприемачи и представители на свободни професии. Не само в България хората искат да излязат от формулата 40/40/40 (40 години да работиш по 40 часа на седмица, за да се пенсионираш и да получаваш 40% от последната ти заплата), но положението у нас е още по-тежко.

Причината е, че т.нар. „втори стълб“ на пенсионната ни система е само на 20 години и към него отиват много малка част от нашите осигуровки. В същото време, държавният НОИ и в момента е в технически фалит, защото осигуровките на работещите не стигат, за да получават пенсии сегашните пенсионери, а държавата прави немалки трансфери от републиканския бюджет. Ако трябва да го обобщя, положението е зле и ще става все по-лошо.

Първите две букви от абревиатурата на движението (FI) са за Финансова Независимост или свобода. За нея има много определения, но в основата на всички там е състоянието, в което имаме пасивни източници на доходи, които покриват месечните ни разходи. А те могат да са от 1,000 лева на месец (или по-малко) до 50,000, 100,000 лева или повече (има такива хора в България с честен бизнес). Всичко е в стандарта, който искаме да покрием – дали ще се задоволим с по-базови неща или ще искаме всичко, което купуваме да е лукс, премиум и лъскаво. Логично е да е доста по-лесно да постигнем финансова свобода, ако имаме по-ниски месечни харчове.

Ранно пенсиониране е втората част от FIRE. Тук също има доста тълкувания и определения. За някои хора това е моментът, в който спират окончателно с всякакви трудови дейности и най-голямото усилие, което искат да правят, е да си поръчат поредния коктейл на плажа на някой остров. Това е класическото разбиране за пенсионирането.

В очите на моите родители това беше свързано с живот на село, малка градинка, работа по къщата, четене на книги и други приятни занимания. Не стана точно така и те, както и мнозинството от пенсионерите в България, имат финансови проблеми и не винаги успяват да задоволят дори базовите си потребности (пестят от топлина, не купуват често месо и т.н.).

Аз не съм привърженик на такова вечно бездействие. За мен, ранното пенсиониране означава да намаля оборотите, да се грижа и да отделям повече време за себе си и близките си, да живея извън града и повечето ми срещи да са онлайн (разбира се, част от ангажиментите ми са свързани и със срещи на живо, но съм ги ограничил и сега).

Кога искам да го постигна?

Мислех си, когато стана на 40 година през 2020 година, но имам още някои неща да свърша. За тях ще ти разкажа малко по-надолу в статията.

Разбира се, имам клиенти, които дори не искат да чакат да станат на 40 години, а да се „пенсионират“ дори на 30 или по-рано. Някои от тях вече успяха да го направят и сега се радват на новия си начин на живот. Ще ти издам една тайна – не всички са напълно удовлетворени, но се нагаждат към ситуацията.

За кого е FIRE и за кого не е?

Това движение е за хората, които ценят свободата си и искат да правят нещата по техния начин. В основата на FIRE не са парите като цел, а като средство (или лост), за да имаш начина на живот, който искаш. Финансовата независимост и ранното пенсиониране не са за хората на лукса. В един момент, не ти притежаващ скъпите вещи, а те те притежават и искаш и още, и още, и още… В това няма свобода, а тежка зависимост. По тази причина, повечето хора, които искат да се пенсионират млади, са оптимизирали разходите си и са се фокусирали върху важните неща, които искат да постигнат, а не върху това да впечатляват другите.

Има 5 стъпки, за да постигнеш FIRE

1. Какъв живот искаш

Както и в други сфери, и при това движение на първо място е целта. Ние прекалено много се фокусираме върху парите, а важното е живота, който искаме да живеем. Винаги може да изкараме още пари, но никога не може да си върнем времето. На всеки клиент, с който започваме работа и в полето с целите е записал „Финансова свобода“, задавам тези въпроси:

 • Какво ще правиш, когато го постигнеш?
 • Какво ти дава енергия и мотивация?
 • Какво правеше последния път, когато беше щастлив(а)?

Причината е, че няма смисъл да почваме едно пътуване, ако не знаем крайната точка или не сме осъзнали, че движението е целта. По този начин спестявам доста разочарование на хората, които ще отделят години, за да постигнат една цел и когато най-накрая го направят, ще си кажат „Това ли беше? Не си струваше“.

Когато аз си зададох тези въпроси, се оказа, че повечето неща, които искам не струват нищо. Много добре си спомням две от тях. Исках да се разхождам в парка с изчистено съзнание, без да бързам за някъде и без да имам 1 милион ангажименти със срок „вчера“. Вече го правя често и чувството е страхотно, уверявам те.

Другото нещо беше да не мразя дъжда, снега и кишата. Знаеш как е. Тръгваш на работа с чист панталон, бързаш, за да не те намокри и когато най-малко очакваш, стъпваш в локва или от онези разбити плочки, и като резултат всички дрехи са ти мокри и кални. Сега много се радвам на дъжда и снега. Вървя бавно и наблюдавам тичащите покрай мен хора. Пак съм мокър и мръсен, но това е ок. Прибирам се и се преобличам.

2. Направи си сметката

Да, трябва и малко математика, но ще използваме само прости аритметични действия. Ако 2,000 лева на месец са ти достатъчни, за да си плащаш сметките, трябва да имаш 24,000 лева на година, нали така?

Нека улесним нещата и да приемем, че отдаването под наем на един имот (или рента от земеделска земя) ще ти носи по 5% чиста доходност на година. Ако искаш да имаш тези 2,000 лева на месец в момента, то трябва да ги умножим по 12, за да получим годишен доход и след това по 20, за да ги приравним към 100% цената на имота. Така получаваме, че ако имаме в момента имоти или земи за 480,000 лева и ги отдаваме под наем, ще получаваме достатъчно пари, за да сме финансово свободни и да се „пенсионираме“.

3. Увеличи приходите, оптимизирай разходите и максимизирай спестяванията

Ясно е, че ако едва свързваш двата края, финансовата свобода и ранното пенсиониране едва ли са ти приоритети в момента. Хубавото е, че сегашната ситуация в България е в полза на служителите. Основните причини са, че безработицата е на рекордно ниски нива, заплатите се увеличават, недостига на подготвени и отговорни хора е все по-остър и ситуацията ще се влошава в бъдеще. Всичко това дава възможност на всеки, който иска да се развива да изкарва все по-високи доходи.

Всъщност, основното в постигането на финансовата свобода не са приходите, а по-скоро разходите. Има хиляди млади хора в България, които получават добри възнаграждения, но ги харчат до последната стотинка. Ако трябва да търсим причини за това, те се коренят в тяхното детство, възпитанието им и менталните модели, които са получили от родителите си и от средата, в която са израснали. За мен, най-много възможности за оптимизация крият точно разходите, а не приходите.

Стигнахме и до спестяванията. Последователите на FIRE движението заделят голяма част от своите доходи, като в най-екстремните случаи, те са над 50% от приходите. Сигурно ще си кажеш, че това е непостижимо в текущата ти ситуация, но не забравяй, че нещата стават с малки крачки и не е нужно да се хвърляш в дълбокото. Може да започнеш с 5%, 10% или 15% от приходите и този процент да се увеличава с времето.

4. Защити себе си и това, което притежаваш

Преди да инвестираме, трябва да помислим за нашата защита. Много хора пропускат тази стъпка и това често води до доста негативни последици. Работих близо 7 години в едно от най-големите застрахователни дружества у нас ДЗИ, което е част от белгийската финансова група KBC, а преди това като одитор съм имал клиенти в този бранш. През цялото това време съм се сблъсквал с отрицателното отношение на много българи към застраховането. За много от нещата, то е напълно заслужено.

Ние преживяхме годините на мутрите, които „защитаваха“ хора, коли и бизнеси срещу определена такса (което си беше чист рекет, прикрит като застрахователна дейност). Сблъскахме се с неплащане на обезщетения от същите тези компании, но вече пременени в нови дрехи. Нагледахме се и на напористи застрахователни агенти, които са минали само един бърз курс по продажби и вече ни свалят звездите.

Ако ти си от тези хора, които си имат едно „наум“ за застрахователните компании, напълно те разбирам. Просто искам да ти кажа, че има и професионалисти в тази сфера, които продават качествени продукти на надеждни и коректни компании. За да постигнем FIRE е добре да защитим себе си, своето здраве, колата, дома ни и всичко, което притежаваме.

5. Инвестирай разумно

Само със спестяване няма да станат нещата. Може да го направиш, но ще отнеме страшно много време и усилия. Има и по-добър начин и той се казва инвестиране. Знам, че то е плашещо за много хора, защото не разбираме на 100% какво става с нашите пари и може да загубим част от тях, но за мен инвестирането е точно това – шанс свободните ми средства да станат повече. В другия случай, когато си купя нещо, аз ги губя на момента (храна, напитки, почивки и други) или това, което съм си взел се обезценява бързо (кола, техника, дрехи, телефон и други). Инвестирането също не крайна точка (както и парите), а само средство, което ускорява постигането на нашите цели.

Моето пътуване към FIRE

Както ти споменах, аз съм близо до постигането на тази цел. Оставащите неща не са свързани с финансите ми, а по-скоро са организационни. Разбира се, това не стана бързо и лесно. Всичко започна някъде през 2010 година. Аз съм ти разказвал за събитието, което ме шокира тогава – пенсионирането на родителите ми. Разбрах, че това не е моят път и избрах друг.

Започнах да поемам повече отговорности в работата ми. Приемах проекти, които никой друг не искаше, защото бяха свързани с много ангажименти, пътуване и срещи без допълнително заплащане. Всичко това се отплати в един момент и станах мениджър. Заплатата ми растеше, но и разходите се увеличаваха. Беше много трудно да прекъсна тази зависимост, защото за мен беше естествено да си купувам повече неща, след като имам тази възможност. Започнах да спестявам голяма част от моите доходи и първата цел беше да погася всичките си задължения (а те не бяха малко).

Междувременно, вече се бях отърсил от загубите ми на фондовите пазари заради кризата от 2008 година и започнах да инвестирам всеки свободен лев. Разликата с преди това беше, че вече имах добър инвестиционен план, а не правех всичко хаотично.

Липсата на кредити, спестените средства и инвестициите, които направих, ми дадоха спокойствие и освободиха ума ми. Тогава се запитах кое е следващото нещо. Това беше да започна да споделям това, което научавам и правя за финансовата си свобода с повече хора, извън приятелския ми кръг (които се интересуваха повече къде ще излязат в петък вечер, кога ще пуснат промоциите в Мол-а, както и кога шефът им няма да е в офиса, за да си тръгнат малко по-рано). Личният ми блог след това се превърна в SmartMoney.bg.

Минаха няколко години докато узрея за идеята да напусна високоплатената си и сигурна работа, за да стана предприемач. Не беше изобщо лесно. С бременна жена и малки странични приходи, това беше най-трудното ми решение в живота. Бях положил основите на някаква дейност, но само толкова. За по-малко от година смених почти изцяло средата си (стана естествено и не съм търсил този ефект). Работех здраво и вършех поне 10 пъти повече работа в сравнение с преди това като служител. Всеки ден правех грешки, губех пари и се учех на нови неща. И всичко това с малко дете и майчински от 360 лева на месец.

След най-тъмната част, дойде изгревът. Нещата се успокоиха. Разходите ни паднаха драстично – вече не ходех на работа, а и се преместихме в по-евтин град като Перник. Това ни позволи да заделяме голяма част от приходите ни (над 50%), без да намаляваме стандарта ни на живот. Свободните пари ги инвестирахме и портфолиото ни се увеличава всяка година.

Сега работя по два дни в седмицата (има и по-натоварени периоди, когато поемам малко повече ангажименти, но те ми носят удоволствие и ги правя с радост). Следващата стъпка е да постигнем географска свобода. Това, което планирахме вече е да си построим/сглобим къща в едно красиво село и там да прекарваме лятото (за начало). Вече купихме парцела и тази година ще действаме по останалото.

Надявам се, че тази статия ти е била полезна. Остави коментар отдолу, ако искаш да продължа материалите за FIRE движението.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

13 Comments

 1. Елена Кюркчиева каза:

  Определено искам още!

 2. Людмила Ковачева каза:

  Много инттригуващо. И аз искам още информация.

 3. Краско Захариев каза:

  Супер, дано повече хора постигнат това, това е начин да повлияем и на околните и на околната среда.

 4. Стефан каза:

  Здравейте, Стойне,

  Започнах да обръщам внимание на личните си финанси след като прочетох УМНИ ПАРИ. Повече от година чета книги, сайтове, подкасти и всичко по темата. И всички, включително и Вие, стигате донякъде. И спирате.
  Този материал може да мотивира, обаче не казва нищо ново и нищо по-задълбочено. Страхотно е, че работите два дни в седмицата (искам и аз да го постигна), но си личи по сайта. Първият материал от сигурно месец. Нищо по-задълбочено. Няма повече за сложната лихва, за примери как да се структурира устойчив портфейл, няма достатъчно истории и казуси от практиката.
  Реално, този сайт не се надскача. Трудно научвам нещо ново вече.
  Моля, помислете и за тези от нас, които са прочели доста, но недостатъчно, за да са станали професионални финансисти, трейдъри или друго подобно.

 5. Към Стефан каза:

  Стефане, за без пари – толкоз.
  Ако си мислиш, че Стойне се издържа с писане на блог на български език за ограничена аудитория и се храни с лайкове във фейса, заблудил си се.
  За по-голямата част от хората, мотивацията и информацията (80%) получена от такъв тип споделяне на личен опит е напълно достатъчна за да се потрудят и намерят останалите (20%) съществени неща, които ще ги доведат до края.
  За останалата част е предназначен семинара, за който се споменава в последния абзац на статията. Там ще ти бъде дадено “наготово” как и ти да постигнеш подобна финансова свобода и независимост, срещу съответното възнаграждение. Няма гаранция за успех, но след като направиш първото вложение (таксата за семинара) вече ще си направил най-важната стъпка и ще си далеч по-мотивиран да продължиш напред.
  P.S. Не съм застъпник на автора и не печеля комисионна от неговата дейност – просто ми писна да чета мрънканици от типа “с трици маймуни не се ловят”…

 6. Стойне Василев каза:

  Стефан,

  Благодаря Ви за коментара. Не мога да давам универсални съвети за всички хора, които искат да инвестират. Това е несериозно и непрофесионално. Ако някой иска да структурира портфейла си и да научи как се прави, в този сайт има над 1,000 статии. Пиша и за Мениджър, а и в Умни пари има няколко глави за това. В България, а и в чуждите сайтове има още повече материали. Колкото за материалите – имам доста лични и професионални ангажименти и по тази причина пиша по-рядко.

  Над 95% от нещата, които правя са напълно безплатни. Правим и няколко регулярни събития, които са на много достъпна цена. Индивидуалните срещи са платени и това е нормално. Ако някой не може да приложи знанията и има нужда от допълнителни насоки, услугите се заплащат. В тях ангажирам личното си време.

  Между другото, за обучения на живо в България и в чужбина, разходите свързани с тях, онлайн курсове и придобиване на сертификати съм инвестирал досега над 100,000 лева. Ако добавим финансовите и инвестиционните ми грешки, сумата ще стане поне 150,000 лева. Към това ще добавя хиляди часове в четене, учене, тестване и инвестиране. Ще добавя и опита ми от работата с над 500 индивидуални клиенти (някои от които доста успешни и богати), от които също съм се учил.

  И всичко това го споделям безплатно като опит и знания. Казвате, че “спирам”. Може и така да е, защото искам и човекът отсреща да положи някакви усилия и сам да намери част от истината за себе си. Много хора очакват всичко наготово. В интерес на истината, съм го правил. Изготвял съм цялостен план, водил съм хора “за ръка” и съм казвал в какво точно да инвестират. Резултатът не беше добър. Ангажимента им беше нулев. Когато изкарваха доста пари, те бяха “героите”, но когато губеха, аз трябваше да съм отговорен за техните решения. Личната отговорност е на първо място и нищо не идва наготово. Дори да дойде, то не се цени и се пилее.

 7. Стойне Василев каза:

  Към Стефан,

  Благодаря Ви за коментара. Съгласен съм с него с едно малко изключение – по време на семинара, на другите събития и на личните срещи не давам нищо наготово. Ако някой не иска да се учи и да стене лесно, бързо и вкусно, аз не съм неговия човек. Темата за инвестициите е доста сериозна и аз се опитвам всеки читател, участник в събития или клиент за лични срещи да постигне базово ниво на разбиране за личните финанси и как да си структурира инвестициите. За разлика от много колеги, не продавам никакви продукти, а искам хората сами да изберат това, което им трябва с моя помощ и напътствия. Мисля, че това е устойчивия вариант. Нямам някакви тайни, който разкривам само на малцина, които си платят. Просто в по-малки групи и с индивидуални срещи мога да дам адекватни насоки, съвети и предложения. Да дам съвет на 100, 1000 или 10,000 читатели е несериозно.

  Аз не съм фен на безплатните неща, защото няма ангажимент и не се ценят. Въпреки това продължавам да пиша и да съм активен тук, в социалните мрежи и на различни събития.

 8. каза:

  За мен тези статии са едно приятно четиво в Понеделник сутрин. Малко мотивация, малко полезни неща, малко стимул за мен, че се движа в правилната посока. Добър старт на всяка втора седмица!

 9. Тодор Тодоров каза:

  Кога ще започне регистрацията за семинара на 16 и 17.05 2020? Дръжте ме в течение.

 10. Стойне Василев каза:

  Здравейте г-н Тодоров,

  От 3 февруари започва регистрацията за семинара “Машина за пари”.

 11. Деница каза:

  Здравейте, предвид несигурността на времената в кои оживим и това, че със сигурност има и други желаещи да се включат, които живеят в чужбина, мислил ли сте да направите курса онлайн? Доста пари загубих от неумели инвестиции и определено съм заинтересувана да науча по-структуриран подход за инвестиране и управление на парите ми. Хубав ден.

 12. Nikolay каза:

  Здравейте, искам да изразя мнението си относно по- горе коментарите на Стефан и Стойне. Има различен тип инвеститори. честата категория са имащи средства за инвестиране ,но не разполагащи с време за подходящото и точно инвестиране с положителен резултат. Същите биха имали възможността да заплатят договорно не съвета а процент от реализираната печалба. Това за мен е реалистично извън теорията и насочено към хората. Оценявам загубите ви в миналото и времето за придобиване на знания. Много от инвеститорите също работят и на договори и имат допълнителни ангажименти /грижа за болни хора и деца/, оттам се появява и липсата на време за проучване и подходящо място за инвестиране.

 13. Рая каза:

  И аз желая да продължите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.