Жорката иска да стане богат

10 типа хора, които мразим или тайно им се възхищаваме
21.11.2016
Аз искам да успея, а ти?
08.12.2016

Жорката иска да стане богат

Миналата седмица получих едно писмо написано на маймуница от Jorkata. Няма да ви мъча да го четете в оригинал и затова го „преведох“ на малко по-разбираем език, като запазих правописа. И така, той ми пише:

„добре ще ти задам един въпрос отг ми чесно защото не виждам никакъв смисъл в това 🙂 ако ти наистина знаеш как да стане някой човек богат и как точно да си инвестира парите Подяволите какво правиш тука ? защо вече нямаш Милярдите на света и не седиш на някой плаж и не си пиеш Коктейла смисъл Звучи ми толкова Лъжливо това че немога да си извадя от Джоба 980 лева дати дам че ти даме Отвориш как да правя милиони като ти самия явно нямаш тия милиони моля те отг ми че ми е много интересно какъв ти е филма 🙂 или това е Поредната Fish Простотия дето някой се отитва да зима на хората стотинките като ги лъже че ще станат богати хаха :D“

Няма да коментирам правописа и липсата на елементарни знания за пунктуацията при Жорката, защото всеки е свободен да изразява себе си, а и аз не съм точния човек, който да дава съвети за българска граматика.

Обикновено отговарям по имейла на писма на читатели, но този път реших да го направя със статия, защото мисля, че ще е интересно за повече хора.

Богатство или финансова свобода

Който е чел внимателно статиите ми или е присъствал на мои обучения, знае каква е разликата между богатство и финансова свобода. За да станеш наистина богат има само един начин – да създадеш и развиеш бизнес. Направих си труда да намеря информация за най-богатите 1,000 души в света, според списание Forbes, и се оказа, че няма нито един наемен мениджър сред тях. Сигурно, не е лошо и да си № 18,783 в тази класация, но истинското богатство е свързано с бизнеса.

В България няма подобна класация (поне не официална), но и у нас на първите места ще са хора с бизнес, който може да включва и политика, но това е друга тема. Самата дума богатство не означава едно и също нещо за различните хора. Дали ще си богат със заплата от няколко хиляди лева в малък град? А дали ще си богат с 10,000 лева в джоба в малко село в Северозападна България? Богат ли си, ако имаш хубава къща и скъпа кола, но те са на кредит? Всичко е относително, нали?

Има по-точен и ясен показател за мен и това е финансовата свобода. Ти си я постигнал, ако пасивните ти доходи са повече от месечните ти разходи. Тук също има една уловка – няма изцяло пасивни доходи. Ако искаш да изкараш някакви пари, трябва да положиш някакви усилия преди това. Дори за банковите депозити трябва да отидеш до банката, да избереш продукт, да го подновиш на падежа и т.н., а какво остава за останалите източници на доходи.

Другото нещо е, че няма вечна финансова свобода. Ти имаш 10,000,000 лева в банка, но тя фалира и вече имаш само 200,000 лева в най-добрия случай. Или притежаваш акции за няколко милиона лева в компания, чиито цени спадат с над 50%. И в двата случая, вече не си финансово свободен. Затова, според мен, може просто да си купим малко време.

Жорка, аз не съм богат, но съм финансово свободен. Имаме със съпругата ми спестявания и инвестиции, които при сегашното ниво на разходите ще ни стигнат за поне 15 години, а при добро стечение на обстоятелствата – дори за повече. В нито една статия или обучение не съм казвал, че съм богат и не съм давал съвети как да станем богати, най-малкото защото аз не съм милионер.

Който иска да стане милионер или милиардер, да намери човек, който е вече такъв и да го пита как го е направил. Тук също има тънък момент – аз съм питал доста богати хора (включително мултимилионери) как са натрупали своето богатство и те са ми разказвали надълго и нашироко как са стартирали, какво са направили след това, как са действали в определени ситуации и т.н.

Лошото е, че аз не мога да повторя на 100% техните действия и опит, защото моята ситуация е различна, а и времената са различни. Чел съм и доста биографии на милиардери, но и при тях е имало уникални условия, които са им помогнали да станат богати. Когато стана сравнително богат и имам активи за поне 10,000,000 лева, ще разкажа на всички как съм го направил. Сега, просто слушам и правя крачки към тази цел. Освен това, работя с хора, които имат нетно богатство над 1 милион лева и им помагат то да се увеличава.

Ако на някой му е интересно как постигнах финансова свобода в България за известен период от време, може да прочете статията ми в списание Мениджър.

Какво правиш тук, по дяволите?

За Жорката всеки богат човек трябва да седи на някой плаж и да си пие Коктейла. Ще трябва да го разочаровам. Не познавам богат човек, който го прави. Представяте ли си Ричард Брансън или Марк Зукърбърг да се „пенсионират“ и по цял ден да си лежат на сянка? Дори да го направят, то ще е за една, две седмици или най-много месец. След това ще се върнат в играта. И това не зависи от възрастта. Дори хора на по 70-80 години активно участват в развитието на своя бизнес. Те не го правят заради парите, а заради тръпката.

Аз също не си представям, че по цял ден няма да правя нищо. Всъщност, пробвах го и издържах точно 5 дни през това лято. Върнах се толкова зареден да работя, че след това свърших за една седмица неща, планирани за месец. Но, аз не съм богат, все пак. Когато имаш няколко милиона в банката, сигурно нещата ще се променят. Не вярвам. И когато всичките ми спестявания бяха 500 лева и сега, когато те са доста повече, аз правя едни и същи неща. Нямам фетиши към вещи и затова не ме блазнят скъпи коли, мотори, яхти или нещо подобно.

За хората и стотинките

Жорката иска да прави милиони, но 980 лева не може да извади от джоба си за това. Предполагам, че той визира инвестицията за шесмесечната програма за финансов коучинг, която предлагам. Ако бях написал за тази програма, че ще направи някого богат, или ще правим Шамански ритуал за сбъдване на желания, или че с моите методи Вселената ще ти даде всичко, което искаш, и накрая не се получи, това си е чисто подвеждане.

С финансовия коучинг се полагат основите на една устойчива система, която веднъж след като се направи (което отнема време и усилия), може да ни носи добри приходи и не се нуждае от непрекъснато наблюдение и настройка. С всеки клиент имаме стратегическа сесия, на която определяме неговите цели, както и резултатите, които иска да постигне в рамките на нашия ангажимент. Досега не е имало случай да не постигнем тези цели, а ако говорим за времето след програмата – повечето ми клиенти постигат сериозна доходност от техните инвестиции, която е в пъти по-голяма от преди това.

Не може толкова много доволни клиенти да се вкарали в моя „филм“. Последното нещо, което ще направя е да взимам на хората „стотинките“, като ги лъжа, че ще станат богати. Няма никакъв смисъл и логика в това. Аз не разчитам на еднократни „удари“, а на дългосрочни взаимоотношения с моите клиенти, които се градят на базата на доверието и на постигнатите резултати. Винаги давам повече от себе си, за да може клиентите да постигат своите цели. Самият инструмент (финансовия коучинг) е насочен в тази посока – той не е обучение, а метод за израстване и постигане на резултати.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

8 Comments

 1. Всичко си има “цена”, която не се измерва единствено с пари. Освен това никой не успява сам. Имаме нужда от правилните хора, с които да действаме заедно.
  Благодаря за статията.

 2. Добри каза:

  За съжаление масово хората мислят точно като Жорката. А не трябва. Трябва да съумеят да открият правилната посока на мислене, за да могат да променят и живота си. Всичко тръгва от главата 🙂

 3. on каза:

  Аман от Жорки и Кокита!

 4. В една от книгите си Робърт Кийосаки разказва как негов познат го помолил за съвет как да стане богат. Той му казал, че ще провежда 2 дневен семинар по темата на стойност около 5000$. Отговора на познатия му бил, че няма толкова много пари и предпочита да даде 20000$ за колеж на детето си, отколкото да харчи толкова пари за 2 дена. Та извода е, че навсякъде има Жорковци, не само тук.

 5. Hakuna каза:

  Твърде наивно е да се приема,че Жорката знае какво е Forbes ,след като и тоя “господин Forbes” не си пие коктейлите по плажовете. 🙂

 6. Даниела каза:

  🙂 Жорката трябва много да поработи върху себе си!

  Благодаря за статията!

 7. Тодор Чолаков каза:

  Човек постига целите си.
  Ако целта ти е да се пенсионираш … това ще е което ще получиш.
  Ако искаш да си почиваш … ще си почиваш.
  Ако искаш да бъдеш богат… ще станеш богат.
  Но не винаги когато постигнеш това което си искал, ще си щастлив когато го получиш.
  Например искаш да си почиваш. Напускаш работа и … опс ама какво ще ям, като не работя, а помощите за безработни не са кой знае какво.
  Ако искаш пари, ще получиш пари, но всяко нещо си има цена.
  Дори да имаш пари и почивка, може да се окаже, че нещо не ти достига и че работата ти е давала нещо, което те е правило щастлив.

 8. […] Такива въпроси ми се въртят в главата. За мен е ясно, че това мини-пенсиониране няма да е типичното оттегляне от активна работа – просто не съм такъв човек и ако не правя нищо, ще издържа не повече от две седмици. Няма да послушам и Жорката, който ми препоръчва да си пия коктейла на няко…. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.