Стига толкова! Аз бях до тук!

От пасивни доходи към мултиплициране
02.04.2018
Богат човек в България – мисията възможна!
30.04.2018

Стига толкова! Аз бях до тук!

Две събития ме провокираха да се замисля за това каква отговорност носи всеки от нас за нещата, което споделя публично. Дали осъзнаваме до какво може да доведе проповядването на определени идеи. През последните години и аз бях част от едно явление, което доведе до много негативни последици у нас. Бях толкова ентусиазиран, че не забелязах как то влияе върху младите (а и не само) хора. Но, стига толкова! АЗ БЯХ ДО ТУК!

Началото на края

Преди две седмици се срещнах с ученици от 12-ти клас в столично училище. Вместо презентация, предпочетох да поговоря приятелски с тях и ги помолих да ми зададат въпросите, които ги интересуват. Едно момче стана и каза, че са обсъждали темата преди това и всички имат едно основно питане:

– Как да получаваме пасивни доходи, без да работим? Има ли лесен начин да се изкарват пари, докато пътуваме или сме на плажа?

Направо останах втрещен. Друго момче видя, че правя някакви физиономии и допълни -“Нали за това пишете в сайта Ви?”. Ако приемем, че на тази възраст се влияеш от различни модели на подражание и не си се ориентирал още какво искаш да правиш като „пораснеш“, то втората история е малко по-различна.

С мен се свърза „младеж“ на 35-години, които живее при родителите си, няма спестявания и през последните години е бил на следния режим: работи няколко месеца (но се отказва, защото е трудно и шефовете му печелят на негов гръб) и след това няколко месеца почивка (с обезщетение за безработица).

Беше се насочил към пасивните доходи от бизнес и обмисляше как точно да стане това. Знаеше само, че не иска да се занимава много, ще си наеме няколко служители и само ще прибира печалбите всеки ден. А, да – за стартирането на дейността ще вземе бърз кредит само с лична карта.

Сигурно ще си кажете, че това са само 2 изолирани случая. Може и така да е. Затова, ще ви дам още няколко примера за по-мащабни явления:

– За 2017 година българите сме дали над 3 милиарда лева за хазарт (предимно лотарийни билети) и има доста млади хора, които виждат единственият им шанс за развитие и богатство в някакви талончета, които търкат със стотинка.

– Появиха се доста продавачи на мечти, които обещават големи печалби от проекти с “огромен потенциал” (и дъжд от пасивни доходи, разбира се). Все повече хора ни обещават да станем богати без усилия, без напрежение и без да правим нищо. Просто, трябва да го поискаме от Вселената и тя ще ни го даде.

– Хора непрекъснато пишат, че живеят “живота на мечтите си” с пасивните приходи от поредната МЛМ пирамида. Истината е, че са вложили хиляди левове в тях и трябва да изглеждат щастливи, ако искат да си избият вложените пари с привличането на нови “инвеститори”. Сигурно и вие познавате такива.

– Напористи дами около Наталия К. учат българските момичета, че единственото нещо, което трябва да направят, за да си осигурят добър живот, е да си намерят богат мъж. Част от тях, даже са преминали на следващото ниво – не само да го “хванат”, но и да го “задържат”. Не знам дали го осъзнават, но те също имат отговорност за това какви послания изпращат на момичетата в България.

– Рекламите на банките всеки ден ни убеждават, че не е нужно да си търсим втора работа, да работим повече и да спестяваме, а е достатъчно да вземем кредит (бързо, лесно и само с лична карта) и ще имаме пари за кола, за почивка или за ремонт. Ще го връща бъдещото ни Аз или останалите кредитополучатели (като им се увеличат лихвите).

– Думата “работа” стана мръсна. Тя вече се свързва само с това да си служител и да работиш за друг. Всеки иска “пасивни доходи”, без да прави нищо.

След всичко това, как очакваме някой в България дори да си помисли, че с упорита работа ще може да постигне нещо?

Искам да ви се извиня, че и аз бях част от това явление. Бях толкова ентусиазиран за т.нар. “пасивни доходи”, че не съм описал по-подробно времето и усилията, които ми бяха необходими, за да създадем и управлявам моето инвестиционно портфолио. Само близките и семейството ми знаят през какви неща преминах, за да мога да кажа, че съм постигнал финансова свобода за известен период от време (ще може да прочетете за това в книгата ми „Умни пари“).

Направих го, защото исках повече хора в България да спестяват, да инвестират и да управляват по-добре парите си. Исках всичко да изглежда по-лесно, за да може повече българи да излязат от омагьосаната въртележка и наистина да се захванат с нещо, което им доставя удоволствие.

Истината е, че НЯМА ПАСИВНИ ДОХОДИ. За всеки един изкаран лев трябва да вложим време, ум и усилия. Преди да получим, трябва да дадем и това е всемирен закон. Също така, тези „пасивни доходи“ не са вечни. Ако взимам грешни решения, моите доходи ще намалеят или ще изчезнат. А правилните избори се правят на база на много четене, работа, усилия, грешки, загуби, някой път и с цената на време с близките ни хора или любимите ни занимания.

Няма нищо лесно на този свят, освен да лежим мъртви. Щом сме живи и искаме да постигнем нещо, ще трябва да поработим за това. Всичко лесно и получено даром е неустойчиво и не се цени. Дори в приказките, сламената къщичка на мързеливото прасе е издухана за миг от вълка.

Аз поемам своята вина за това положение и се надявам да приемете моите извинения, както вече го направиха имейл абонатите на сайта. Получих страхотна подкрепа от тях. Отговорих лично на над 200 имейла, в които хората ми пишат, че съм им помогнал в някакъв етап от живота да подобрят финансите си и да живеят по-добре.

Всичко това ме накара внимателно да обмисля бъдещата ми дейност и ще направя някои съществени промени в нея.

Пасивните доходи са за активни хора

В писмото от миналата седмица до абонатите на сайта написах, че спирам със статиите за пасивни доходи, защото такива просто няма. Многото имейли с благодарности и молби да продължавам да пиша по тази тема ме убедиха да не го правя и просто ще сменя фокуса в тях. Ще пиша по-подробно как точно се инвестира, каква умствена нагласа трябва да имаме, какво ни струва това като пари и време. Ще ви показвам и какво се крие под водата на айсберга, наречен „Успех“ или „Пасивни доходи“. Ще ви срещам с хора, които работят здраво, за да изграждат своите инвестиции или бизнеси.

В тази връзка, познавате ли някой, който лесно е създал пасивни доходи и сега не прави нищо, за да ги управлява (независимо дали са инвестиции, бизнес, наеми или нещо друго)?

Аз не познавам такъв. Говорил съм с много предприемачи, включително и с такива от световна величина като Грант Кардон, но нито един не ми е казал, че има пасивни доходи и сега нищо не прави. Нито един.

Срещал съм се и с много инвеститори, но нито един не ми е казал, че по цял ден си лежи на плажа или кара сърф на някой екзотичен остров. Всеки има нужда от почивка, но аз не познавам човек, който да не работи и нищо да не прави, разчитайки само на пасивни доходи.

Аз също промених стратегията си за инвестирането и развитието на проектите, в които участвам. В тази статия вече ви разказах каква ще е насоката ми за в бъдеще. Няма да робувам вече и на определения като дългосрочен инвеститор или спекулант. Това са просто думи. Защо да не спечеля от моите знания и умения, независимо от времевия хоризонт?

Нация от финансово грамотни хора

След като бях част от проблема, искам да съм и част от решението му. Аз силно вярвам, че финансовата грамотност е win-win проект, от който всички печелят. Хората управляват по-добре парите си, инвестират по-умно, стават по-богати и имат повече свободно време. Финансовите институции също печелят – имат грамотни клиенти, които купуват повече и по-разнообразни продукти. За държавата ползата е ясна – повечето доходи за хората и бизнеса ще доведат до по-големи данъци.

В началото на 2017 година си поставих една амбициозна цел – да помогна на 1 милион българи да управляват по-добре парите си. Ето какво се случи за това време:

 • Статиите в SmartMoney.bg бяха прочетени от над 500,000 българи (уникални потребители) у нас и по целия свят.
 • Материалите ми в сп. Мениджър са достигнали до над 1,000,000 българи, като често бяха най-четените в сайта.
 • Участвах с презентации в различни събития на живо, като общият брой на участниците беше над 5,000 души.
 • Онлайн участията ми привлякоха над 10,000 българи от различни точки на света.
 • Организирахме една академия и един семинар по лични финанси и инвестиране, като общият брой на участниците беше над 150.
 • Имам над 100 индивидуални клиенти, които с помощта на финансовия коучинг, увеличават своето богатство, включително и българин на нефтена платформа до бреговете на Бразилия и CEO на IT компания с 500 служители в САЩ.
 • За този период над 5,000 души се присъединиха към нашето мини-общество от имейл абонати, като станахме общо 12,000 интелигентни българи от всички точки на света.

Дали всичките тези над милион и половина българи са подобрили финансовата си грамотност? Не знам, но силно се надявам да съм им повлиял поне с малко, за да живеят по-добре. За хората, които се виждаме на живо или за онлайн консултациите мога да кажа със сигурност, защото следя техния напредък. Те, стъпка по стъпка, постигат своите цели, а аз вървя редом с тях и ги подкрепям.

Дори и не толкова забележим, напредък в България има за последните години и аз ще удвоя усилията си, за да помогна на повече хора да повишат финансовата си грамотност и да не се ловят на евтини продажбени трикове от страна на продавачи на мечти за лесни пари. Ще има обаче една съществена разлика – ще помагам само на хора, които искат да се променят и да положат усилия, за да постигнат целите си.

Звучи логично, но това беше другата грешка, която допуснах – опитвах се да помагам на хора, които смятаха, че това трябва да стане лесно и без особени усилия. Те искаха аз да свърша тяхната работа. Ако бях механик, хората щяха да си платят и аз да оправя колата  им. Аз обаче работя с хора и не мога да ги поправям, защото те не са счупени. Не мога и вместо тях да извървя пътя. Ако го направя, аз ще стигна до финала, а не те. Мога да ги нося на гръб, но така няма да помогна нито на тях, нито на себе си.

Силата на един

Иска ми се да помогна на 1 милион българи да повишат финансовата си грамотност, но има нещо много по-важно от това. Всеки един от тези хора е отделна личност, която може да „зарази“ хората, около себе си с личния си пример. Аз вярвам в „Силата на един“. Ако всеки от нас стане човек за подражание и „предаде нататък“ някаква идея като финансовата грамотност, ефектът ще е много по-силен.

„Пасивните доходи“ имат и още един недостатък – направиха ме малко по-мързелив. Знаех, че всичко е наред с моите инвестиции и не е нужно да правя нищо повече, освен да отделям около 2-3 часа на месец, за да ги следя и да направя някакви промени, ако е необходимо. Аз съм амбициозен човек и не спирам да работя и да се развивам, но сигурността притъпява сетивата ти. Такива периоди съм имал като служител. Знаеш, че трябва да се издъниш страхотно, за да си застрашиш работното място.

Личният пример и показването на неприемливите действия е ключът към това България да стане по-богата страна, в която всеки ще иска да живее. Ако всеки си върши работата и проявява нетърпимост към нещата, за които стана въпрос в началото на статията, всички ние ще живеем по-добре. А лошите примери, също трябва да се показват. Не може да си сложим всички розовите очила и да си мислим, че всичко е наред. Те няма да изчезнат, ако не им обръщаме внимание.

Това смятам да направя аз – с действията си да дам пример за хората около мен и тези, които четат нещата, които пиша. Ще удвоя усилията си да стана по-добра версия на себе си. Няма да спестявам и трудностите, през които преминавам. Ще загубя част от хората, които търсят само лесното, но ще останат тези истински хора, които знаят, че първо трябва да дадеш (усилия, време, пот и сълзи понякога), преди да получиш.

Аз бях до тук със старото ми Аз и поставям ново начало.

P.S. Ще се радвам да споделите вашите мисли и чувства от написаното. Благодаря ви.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

4 Comments

 1. Николай каза:

  3 милиарда лева за хазарт е почти 500 лева на човек годишно. Направо не е за вярване.

 2. Г.Георгиев каза:

  Горчивате истина. Напълно съгласен с всяка написана дума. Изживявам вашата болка в личен мини аспект.

 3. Антоанета каза:

  Абсолютно точно казано! Аз също споделям вашата болка и негодувание. Най-тъжното е когато видиш, че твои близки са в тези порочни схеми на евтините мечти , от които в крайна сметка не получават нищо, дори губят. Но както казахте промяната идва отвътре навън в противен случай нищо не можеш да направиш. И все пак много се радвам и съм благодарна, че има хора като вас от които човек много може да се учи. Не спирайте да развивате дейността си в сърцевината си е изключително благородна. В общество в което хората са удовлетворени от работата си и изобщо от живота си със сигурност ще се живее далеч по-добре. Дай Боже да поумнеят повечко хора!

 4. Сашко каза:

  Мога единствено да ти се поклоня за тази статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.