2015 година за мен: Матрицата, свобода, бизнес [+3 бонус съвета]

Грешките, които направих като предприемач [и какво ми струваха те]
07.12.2015
5 бизнес идеи за 2016 година до 5,000 лева
11.01.2016

2015 година за мен: Матрицата, свобода, бизнес [+3 бонус съвета]

Края на годината е време за равносметка и поглед в бъдещето. Както знаете, миналата година напуснах високоплатената си работа, за да стана предприемач.

Още през първия месец разбрах, че в основата на един добър бизнес е планирането, а малко по-късно, че автоматизирането на дейностите ще ми позволи да изградя бизнес система.

Добър план, нали? Но както казва големият български писател Николай Хайтов „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш”.

Няколко месеца по-късно осъзнах, че имам по-готина работа, но не и бизнес, и още по-лошото, че не правя нищо, за да градя бизнес система, а си създавам комфортно работно място.

Къде е истината?

Дори след като избрах червеното хапче и реших да се потопя в жестоката реалност, вместо да остана в блажния свят на илюзията, не можах да променя толкова бързо мисленето си. Единайсетте години в матрицата на корпоративния свят ми бяха форматирали съзнанието.

Докато пиша тази статия си пуснах епизода от Матрицата, в който Морфей се среща за първи път с Нео. Той много добре илюстрира какво точно е предприемачеството:

– Ти си тук, защото знаеш нещо. Нещо, което не можеш да обясниш. Но го усещаш. Усещал си го цял живот…”има нещо нередно в този свят”. Това е Матрицата. Тя е светът, поставен пред очите ти, за да те заслепи от истината.

– Каква истина?

– Че ти си роб. и като всеки друг, ти си роден в окови, в затвор, който не можеш да помиришеш, вкусиш или докоснеш. Затвор за твоето съзнание, но запомни – предлагам ти само истината. Нищо повече.

И аз като героя от филма усещах, че има нещо извън Матрицата, в която живеех. Привидно, всичко беше наред, но чувството, че съм в невидим затвор не ме напускаше.

Знаех, че някъде там има друг свят и други хора, които знаят истината. Не им е лесно и всеки ден се борят с жестоката реалност, но са свободни.

За съжаление, този свят (както и матрицата от филма) не може да се обясни, както не мога да обясня и какво е Свобода.

Как да накараш някой друг да изпита чувството, когато се събудиш в понеделник сутрин, че ти си господар на живота си и може да избереш как да оползотвориш този ценен дар – една седмица време.

С кой да се видиш, къде да отидеш и какво да правиш – зависят само от теб.

Какво е успех?

Малко се отклоних от темата, но това как се чувствам стана важна част от моето ежедневие.

Преди това не отделях време да мисля дали това, което правя ми харесва или не, или не противоречи с ценностната ми система.

В една голяма компания, не си важен ти и това как се чувстваш, а това дали се увеличават продажбите или не. Дали си успешен също се измерва през общите резултати.

Христо Попов (който беше един от хората, които много ми повлияха, за да направя скока от служител към предприемач) казва в едно интервю:

“Определението ми за успех се промени много през последните години. Сега за мен успех е да си способен да прекъснеш връзката между това как се чувстваш и какъв е крайният резултат.

Ако човек може да разграничи двете, значи е достигнал ниво на разбиране, което му помага да се чувства по-добре. Както и да можеш да се фокусираш – примерно да прекараш един час с децата си и да не мислиш за друго”.

Между другото, силно ви препоръчвам да прочетете този материал, който е като кратък наръчник по предприемачество. Есенцията на над 20-годишен опит е събран само в една страница.

През 2015 година отделих много време на себе си и на това какво наистина искам. Пътят към себе си се върви цял живот, но аз направих първите си стъпки по него.

Обучението „Победители 1” на Ясар Маркос ми помогна много в това пътуване. През тези 4 дни имах толкова истински преживявания, колкото не съм имал за месеци, дори години.

Преминаването по огнената жарава беше само външен израз на страховете, с които съм се преборил. Когато маските паднат, остава само истинското ти АЗ и не се нуждаеш от външно одобрение, за да си успешен.

Бизнесът си е бизнес 

Като изключим, че всеки предприемач има различен опит и характеристики, които го правят уникален, бизнесът си има общи правила и не е нужно да си гений, за да ги разбереш.

Въпреки това, направих цели 6 грешки, които ми струваха скъпо, но пък уроците от тях ще ги помня до края на живота си.

Междувременно, проектът SmartMoney.bg беше успешен през тази година. Направихме първото издание на Академията за стартиране на бизнес СтартБизнес.bg, като най-големият успех за мен е, че голяма част от участниците направиха скока от наемни служители към свободни предприемачи след края на курса.

Третото издание на утвърдилата се вече Академия по лични финанси и инвестиране беше още по-добро от предишните, с по-качествени лектори и повече практически занимания.

За мен, най-успешно беше последното събитие за годината – двудневния семинар „Машина за пари”, което направихме заедно с Петя Пенева.

В него съм събрал есенцията на близо 20-годишния ми опит в управлението на пари и инвестирането, а Петя ни „препрограмираше” съзнанието, с което да преодолеем вярванията, които ни пречат да станем по-успешни.

Това, с което ще запомня 2015 година са три много важни съвета, които ми дадоха важни за мен хора. Те ми донесоха много успехи през тази година и могат да се прилагат и извън бизнеса:

Съвет № 1 Не предполагай, а проверявай

Ние много често разиграваме в ума си някакви ситуации още преди да са се случили и на тази база решаваме какво да правим. Предполагаме, че на даден клиент не може да си позволи по-висока цена и затова смъкваме нашата или си мислим, че някой друг иска точно определено нещо от нас.

Тези „вътрешни диалози” ни пречат да имаме ясна представа за нещата и да вземаме правилни решения. Много по-лесно е да питаме този някой какво точно иска, каква цена може да си позволи и т.н., вместо да говорим от негово име.

Принцип № 2 Не мисли даден проблем преди да е дошъл

Този съвет е ясен, нали? Но колко често го спазваме? Когато съм „яхнал метлата” и има хиляди неща, които трябва да направя, най-доброто нещо, което мога да направя е да спра за малко и да помисля.

Ще ви дам пример. Преди няколко месеца имах запитване да съм финансов консултант при продажбата на два хотела на Банско. Получих отчетите за няколко години назад на компанията, която ги притежаваше и започнах да обмислям ситуацията.

Имах толкова други неща да свърша, а освен това течеше и Академията по лични финанси и инвестиране, както и подготовката за семинара „Машина за пари”.

Какво да направя? Да поема ли ангажимента или не? Ще имам ли време да го свърша качествено, като не изостават останалите задачи?

Тези въпроси ме мъчеха с дни. Не можех нищо да свърша както трябва. Тогава питах един приятел за съвет какво да правя.

Той ми каза „Защо мислиш за нещо, което още не е дошло като проблем? Ти видя ли се с хората? Знаеш ли какво точно искат и колко време ще ти отнеме?”

Тогава спрях за малко, помислих, видях се с потенциалните клиенти за половин час и стана ясно, че те под финансов консултант имат предвид просто човек, който да прегледа счетоводството на хотелите и да направи инвентаризация на активите.

Казах им, че счетоводството и финансите са съвсем различни неща и въпреки че съм счетоводител по образование, никога не съм работил като такъв. Препоръчах им добър професионалист, който може да свърши работата и така тази история приключи.

От тогава, винаги се питам „Има ли проблем в действителност или той е само в моята глава?” и „Точно сега ли трябва да го реша?” преди да започна да се „панирам като кашкавал” (цитат на бивш колега).

Съвет № 3 Ако искаш нещо, просто попитай. Най-много да ти откажат

На думи звучи много лесно, но на практика не е точно така. От училище ми е останало, че не трябва да задаваш много въпроси, за да не те помислят за глупав, а още по-некултурно е да искаш нещо – ако трябва нещо да получиш, все някой ще се сети за теб и ще ти го даде.

И се започна. На интервю за работа не исках по-висока заплата, за да не си помисли HR-ката, че съм там само за пари. В дискотеката не заговарях красивите момичета, защото щяха да ми откажат и да ме помислят за загубеняк. И така очаквах, че Съдбата ще ми намери високоплатена работа и хубава жена, защото съм готин и го заслужавам.

Това няма как да стане, нали?

Тогава един приятел ми каза „Ако искаш нещо, просто попитай. Най-много да ти откажат” и нещата започнаха да се променят. Не веднага, разбира се. Не може да промениш модел на поведение, който си имал през последните 20 или 30 години.

За да съм честен, статистиката не е в моя полза – получавал съм доста откази (от HR-ки, красиви момичета, шефове, колеги или просто непознати), но и доста положителни отговори.

По-нагоре в статията стана въпрос за Христо Попов. Бях гледал една негова презентация и бях много впечатлен. Реших да се запозная с него. Добавих го в LinkedIn и му пратих съобщение, в което казвах, че искам да се запозная с него и той да изнесе презентация в един (никому неизвестен) курс по лични финанси.

Какво можеше най-лошо да се случи?

Да ми откаже и да ми отговори, че не иска да се вижда с някакъв одитор от застрахователна компания. Да, щеше да е гадно, но поех риска.

Христо върна отговор, че е съгласен и така се запознахме и той беше лектор на първите две издания на Академията по лични финанси.

Това бяха 3-те бонус съвета за новата 2016 година.

Пожелавам ти тя да е най-добрата ти година досега. Има само един човек на света, който ще я направи такава – ТИ.

Само ТИ може да направиш правилния избор – червеното или синьото хапче.

До нови срещи през 2016 година.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.