5 бизнес идеи за 2016 година до 5,000 лева

2015 година за мен: Матрицата, свобода, бизнес [+3 бонус съвета]
28.12.2015
5-те най-популярни митове за стартиране на бизнес – разбити!
25.01.2016

5 бизнес идеи за 2016 година до 5,000 лева

Най-устойчивото нещо във Вселената са идеите. Те са били в основата на човешкия прогрес. Всеки от нас има поне няколко, с които ще промени света.

Дойде времето да ви представя моята селекция от 5 бизнес идеи за 2016 година, които може да стартирате веднага с начален капитал до 5,000 лева (дори с много по-малко).

За да станат те печеливши, освен пари, трябва да вложите и доста време и усилия, но ще си заслужава, а и нали знаете „Без болка няма успех”.

Ако нещата се развиват според плана (имате такъв, нали?), с приходите от продажби ще финансирате разрастването на вашия бизнес.

И така, ето и моите бизнес идеи за тази година:

Идея № 1 Ръчно изработени неща от отпадъчна хартия

Сигурно сте виждали дами, които носят чанти, направени от стари броеве на вестник „Работническо дело” или „Селянка”. Изглеждат много добре, а освен това се намира приложение на тотално непотребна хартия.

С тази идея ще убиете два „модни” заека – хем тези произведения на изкуството са направени от естествени материали (т.е. са био), хем не замърсяват околната среда (и са еко).

Каква по-добра комбинация от био, еко и евтини материали за производство?

Но чантите и бижутата не са единствените неща, които може да правите със стари вестници и списания.  Има специална техника, с която може да ги превърнете в красиви кошници, моливници, саксии и много други красиви вещи.

Ако решите да реализирате тази бизнес идея, може да разчитате на мен за доста стари броеве на вестник Капитал и списание Мениджър (Playboy и Maxim не си ги давам).

Идея № 2 Доставки на ястия и десерти от „едно време”

Когато се разхождахме миналата седмица със съпругата ми и се оглеждахме за нещо сладко, се озовахме пред сладкарница Пчела на ул. Ангел Кънчев 15 в София.

Надписа на витрината „Наливна боза” ме спечели още преди да влезем вътре.

Докато оглеждах вкусните торти, погледа ми се закова на „Сладкишът на леля Сийка”, който се оказа любимия ми от детството сладък салам.

Вкусът от „едно време” се допълни от най-добрата боза, която съм пил за последните 25 години (тази в стъклените бутилки не може да се сравни с нищо).

Носталгията по миналото е доста модерна напоследък. Освен тортичка от сладкарница Пчела, може да си купите ретро бира (от времето, когато нямаше голфове) или компютър Правец (една такава 8-ца през 1986 година струваше 6,000 лева с 200 лева по-малко от чисто нов Москвич).

Ще ви дам няколко идеи за неща, които може да предложите: „Ва́риво” (да не се бърка с варива като боб и леща), домашна бисквитена торта (не, тя не е същата като френската селска торта) и сладки „Кошнички”.

Идея № 3 Костюми по мярка

При ежедневните дрехи, дори някоя да ти е една идея по-тясна или по-широка, няма особено значение. При по-официалните, обаче, не е така.

При тях дори малките диспропорции може да се окажат фатални – да загубите клиент, да не ви изберат за нова работа или някой паркетен лъв да ви коментира по телевизията как панталона ви е къс (още не съм достигнал до това ниво, но защо не?).

Признавам си, че тази идея ме касае лично. Когато си избирам костюм, много рядко (да не кажа никога) някой да ми е точно по мярка.

Ако сакото ми е добре, то панталона ще ми е тесен, ако панталона ми става, то сакото ще е с много дълги ръкави (което изглежда много смешно) или няма да мога да го закопчая.

Доскоро ползвах услугите на един възрастен шивач, но той отиде при децата си в Англия и сега си търся. Ако вие реализирате тази идея, аз ще съм първия ви клиент.

Не е необходимо да се учите на шев и кройка. Достатъчно е да намерите добри шивачи (на които ще им плащате след като си вземете парите от клиентите) и да направите сайт, където да предлагате тези услуги.

Идея № 4 Подаръци-изживявания

В Играта няма правила. Тя е създадена специално за всеки от играчите. Мислете за нея като за чудесно преживяване. Когато не можете да се включите в нея, Играта сама ще ви намери. Досега не сме имали недоволен клиент!

Това са думи от филма „Играта” с Майкъл Дъглас и Шон Пен. Още щом го гледах си казах, че ще е много яко такова нещо да се направи в България (не филма, а играта).

Това беше идея №4. Не, шегувам се.

Става въпрос за подаръци, които освен лични, не са прахосъбирачки (колко добре звучи, а?), а изживявания, които да помним до края на живота си (или поне в следващия един месец).

Ще ви дам пример. За Коледа подарих на кума ми стрелба с пистолет на стрелбище. Въпреки коментара „Абе, като ви гледам ЕГН-та, не сте ли ходили казарма?” от як двуметров младеж, изживяването за мен и за него беше страхотно.

Да, няма нищо веществено (освен мишената, но тя не е за показване), но пък е доста по-добре от нож, бинокъл, парфюм или бутилка уиски, нали?

Следващият ми подарък ще е екстремно шофиране, но не му казвайте.

И така, направете си стрелбище, купете си пистолети и пушки, паркинга го направете писта за дрифтове и ще имате страхотен бизнес и …няколко стотици хиляди лева дългове в най-добрия случай.

Нещо май шегите не ми се получават (Обещание № 934 за 2016 година: Да стана по-забавен).

Идеята всъщност е да станете посредник между фирми, които предлагат някакви изживявания и клиенти, които търсят такива подаръци.

През това време вие си седите/лежите и печелите от разликата в цената.

Идея № 5 Изпълняване на социален проект за един ден

Стана ясно, че забързаните градски хора търсят силни емоции и изживявания в сивото ежедневие.

А защо не им продадем преживяване + „изчистване на съвест”, т.е. докато играят да помогнат на хора в нужда.

За да изпъкнем сред хилядите благотворителни и социални кампании, ни трябва нещо различно и уникално.

Ясно ли е? Май, не.

Ще ви подскажа малко с една история. Дядо Дончо от нашия вход е добър човек. Чисти колите от снега на всички съседи, поддържа малка градинка до блока и поправя разни неща.

Дойде ли есен, дядо Дончо изнася големия казан в градинката и започва да вари буркани с компот. Но, това не е лесна работа и отнема много време.

И тук идва вашата част – събирате няколко ентусиаста, които да помогнат на пенсионера в миенето на бурканите, слагането на плодовете, запечатването и варенето.

И тъй като дядо Дончо не може да изяде всички компоти (а му се пие и ракийка, за да си прокарва), нашите хора започват да обикалят квартала и да продават още топлите еко, био и натурални компоти на мързеливите граждани, които искат да сложат нещо истинско на масата си.

Какво печелят клиентите?

На първо място изживяване (да и лежането пред телевизора събота и неделя е изживяване, но от малко по-различен характер), социална ангажираност („Ами трябваше да помогнем на горкия човечец”), работа в екип („Айде малко по-бързо със затварянето, че имаме още 3 казана да варим днес”) и по два компота от круши.

Вече знаете как става – намирате кауза, намирате клиенти и готово. Света ще стане едно по-добро място с тази бизнес идея, а и ще увеличим производството на компоти.

Идея № 5 Гурме във вашия дом

Само си го представете: вие не може да готвите (защо да си го представям?), но искате да изненадате половинката си и намирате сайт, който ви предлага известни (и не чак толкова) готвачи да дойдат във вашия дом и да ви сготвят страхотна вечеря пред очите ви.

Спирате се на Иван Зваздев и той ви приготвя уникално 3-степенно меню в латиноамерикански стил. След такава изненада, думите ще са излишни.

Или за кръглата годишнина от завършването на 2-ри курс в университета сте поканили приятелите ви от студентските години и искате да ги шашнете.

Освен 3-те каси с водка Флирт, солетите и кутийка Степ-чета (за да си спомните доброто старо време, разбира се) звъните и на Ути Бъчваров да ви направи „Теле в трап” по стара семейна (или телевизионна) рецепта …и по една шкамбе чорба на сутринта.

Ако ми намерите бабата от Трявна, която пържеше онези вкусни мекички на тиган, ще ме спечелите за клиент.

Искам да ви подаря и две идеи като бонус към 5-те бизнес идеи за 2016 година:

Идея № 6 Благодарствени писма

На кого искате да благодарите? На родителите ви, на гаджето, на шефа, на дядо Дончо, на леля ви или на някой друг.

Ако го направите през Facebook няма да е оригинално, с sms ще е старомодно, а за лично все не остава време.

Старомодното писане с химикал върху лист отново е хит. Намерих един американски сайт, който използва специално разработени ръкописни шрифтове, които много наподобяват човешкото писане, но това са излишни глезотии, а и разходи.

Наемате пенсионирана учителка по Български език и тя започва да пише каквото искат клиентите, при това красиво и без правописни грешки.

„Жоре, благодаря ти, че вчера ме довлече до вкъщи и каза на жената, че аз не съм искал да пия повече, но ти си ме накарал насила”.

„Шиши, благодаря ти за бентлито, но нямаше ли два нюанса по-светло розово? Сега трябва да се червя от срам пред приятелките”.

„Благодаря Ви, професор Хаджикочев, че навремето ме оставихте на поправителен. На него се запознах с мъжа ми, който ми подари яхта миналата седмица. Ще я кръстя на Вас. Мими”.

„Колеги, благодаря ви, че запазихте спокойствие и действахте хладнокръвно по време на учебната тревога при пожар. Резултатите са наистина впечатляващи – имаме само шестима леко пострадали колеги със счупени ребра, които може да посетите в болницата.

Ще помоля този, който ми взе портфейла при напускането на сградата да ми върне поне снимката на любимата ми кола”.

Идея № 7 Намерете си партньор, докато играете

Геймификацията навлиза много бързо дори в консервативни сектори като банково дело и застраховане. А какво ще кажете за мобилно приложение, което прави търсенето на партньор една игра?

Сега има два основни бизнес модела – или агенцията за запознанства търси подходящия партньор на база на описаните в някакви формуляри данни, или си пускате филтър в някой сайт по възраст, град, интереси и намирате съвпадения.

Недостатъкът е, че всеки сам си пише какъв е и какво търси. Освен, че преувеличаваме добрите си качества и си измисляме по-привлекателни черти, много често не знаем какво всъщност търсим в потенциалните ни партньори.

Пишем в профила си, че търсим мъж или жена спортен тип, а всъщност прекарваме повечето си вечери вкъщи пред телевизора.

Или търсим определен тип момиче/момче, но не осъзнаваме, че всичките ни досегашни връзки досега са били с тотално противоположен тип хора.

Нещото, което не лъже е нашето поведение. Идеята е да направите мобилно приложение, което да следи къде ходим, какво правим и ще ни изправя пред реални казуси, в които трябва да вземем решение.

Така то ще ни създава един профил, който е максимално близо до нашата същност. А освен това ще дава и различни виртуални баджове (няма как без тях).

Така като се замисля, сега Facebook профила ни доста ни издава кои сме ние. Аз като си гледам постовете за последните години, мога да си спомня точно през какви етапи от живота съм минал. Това важи и за приятелите ми.

Току-що ви спестих доста пари за разработка на мобилна апликация – просто създайте Facebook приложение, което да извлича данни от профилите на клиентите ви и да ги вкарва в предварително създаден алгоритъм.

Това бяха бизнес идеите, които може да стартирате с по-малко от 5,000 лева. Сега имам една молба към вас. Ако имате приятели или познати, които искат да стартират собствен бизнес, споделете тази статия в социалните мрежи, за да достигне до повече бъдещи предприемачи.

Ако искате да получавате още полезна информация, присъединете се към нашето мини-общество от интелигентни хора, които получават Бюлетина на SmartMoney.bg, а освен това ще получите и безплатна книга за вашата финансова грамотност.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

10 Comments

 1. Антоанета каза:

  Наистина оригинални неща :). Но защо пък не? Успешни са тези хора, които често излизат от рамката.

 2. Теди каза:

  Тони, какво да ти кажа, налучка ме по хиляди начини с тази статия. Първо, и аз постоянно мисля какво да направя с 5 000 лв. Второ – с рецептата за сладкия салам обрах всички овации на коледното парти от народните танци. Списание PlayBoy не знам защо си го пазиш. Като бяхме студенти подарих едно на мъжа ми. Той беше много разочарован – между 5-те голи жени вътре имаше интервю с Радой Ралин и проф. Христо Матанов –преподавателят ми по средновековна балканска история тогава. Аз го четох повече от него.
  Впрочем дядо Дончо е прадядо ми – много симпатичен старец. Ако имате един такъв да чисти и нашите коли, дай го насам.
  Подаръците изживявания са супер. Аз все масажи подарявам, но ще мисля още по въпроса.
  А това накрая с приложението към фейсбук профила – на мен ми хрумна като идея за избор на подаръци – всеки да си публикува какво иска във въпросното приложение.
  И накрая – и ти заслужаваш благодарствено писмо за готините идеи 🙂

 3. Стойне Василев каза:

  Теди, този “Сладкиш на леля Сийка” ме върна в детството буквално за секунди. Вчера си купих домашен течен шоколад от едно време и пак беше страхотно изживяване.

  Playboy и Maxim си ги пазя заради статиите 🙂

  Благодаря за благодарственото писмо и ти благодаря за коментара.

  Пожелавам ти успех!

 4. Теди каза:

  И още нещо ме налучка като спомена за Правеца. Сега във фирмата подготвяме музей на старите компютри. Имаме доста интересни експонати 🙂

 5. Стойне Василев каза:

  Теди, да ви дам ли и моя Правац 8 – стои на село самотен на един таван?

 6. На мен най-много ми хареса идеята за хартията, може ли Тони да споделиш линк към техниката?

  Иначе това за преживяванията го има реализирано до голяма степен в сайтовете за групово, а отделно сега има един нов Уишио там точно на това наблягат, навремето имаше и един Сурикат, пак с подобна идея, но не знам докъде са.

  Отделно около мен има доста ретро джаджи – ретро игри, ретро калъфи за айфони и.т.н. хората се кефят.

 7. Татяна Михова каза:

  Тони,това с идеите добре.Аз изработвам толкова красиви неща,експлоадирам от идеи,но…толкова.Не мога да ги реализирам.Не ми стигат компетенциите за останалото,за съжаление.

 8. Стойне Василев каза:

  Свилен,

  Ето едно видео https://www.youtube.com/watch?v=QSxdesFYWkQ. Може да потърсиш и други с думите “кошници от стари вестници”.

 9. Стойне Василев каза:

  Татяна,

  Сега е по-лесно от всякога да реализираш това, което правиш, благодарение на интернет.

 10. Татяна Михова каза:

  Да,разбира се,но до тук не съм продала нищо,нито едно.Все пак благодаря за куража.Ако обаче имате конкретно предложение,ще приема,стига да тръгна напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.