Запиши детето си на Детска финансова академия 2022

10 забавни начина да научите децата за парите това лято
21.06.2022
Как децата сами да купуват каквото пожелаят и да постигат целите си?
15.08.2022

Запиши детето си на Детска финансова академия 2022

На 1 октомври 2022 година започва Детска финансова на академия за деца от 2 до 7 клас. Досега над 200 деца взеха участие в обученията по лични финанси, организирани от SmartMoney Kids. Всички успехи, които постигнахме заедно с тях, ни дават куража да продължаваме да работим за подобряване на финансовата грамотност на българските ученици. В тази статия ще ви разкажа повече за второто издание на детската финансова академия.

Тя е цялостна програма, която се състои от четири отделни нива. Всяко ниво надгражда и доразвива останалите и е насочено към усвояване на финансови и предприемачески знания и умения, необходими за цялостното развитие на детето, превръщането му в мислещ и разбиращ човек и изграждането на бъдещото му богатство и финансова независимост.

Защо финансовото образование е важно?

Като родители всички ние искаме да помогнем на децата ни да научат всичко, което им е необходимо, за да станат независими, отговорни и успешни възрастни. Изпращаме ги в добри училища, плащаме за допълнителни уроци. Фокусът ни е насочен главно към това да имат добро образование и след това професия с високи доходи.

В същото време често пренебрегваме да им помогнем да усвоят умения, които ще им помогнат да имат успехи през целия живот. Едно от тях е умението да управляват добре парите си.

За съжаление повечето от тях го научават по трудния начин, трупайки дългове, изпитвайки безброй лишения и много безсънни нощи в търсене на изход от създаденото затруднение.

Не е задължително това да се случи с Вашето дете. Можете да му дадете необходимите знания, за да вземе разумни финансови решения, дори още преди да се отдели и да започне своя самостоятелен живот.

Като научите детето си да управлява своите лични средства, му помагате да избегне скъпоструващи грешки, които водят до загуба на време и пари. Време и пари, които биха могли да бъдат изразходвани за изграждане на живот, изпълнен с богатство и финансова независимост.

Ако все още не сте сигурни дали финансовото образование на децата е важно, помислете за следното:

 • Притеснявате ли се, че и днешната образователна система няма да подготви детето Ви да взима правилни финансови решения, когато порасне?
 • Притеснявате ли се, че детето Ви е заобиколено от изкушения и възможности за харчене на пари, но никой не го учи как да го прави разумно?
 • Притеснявате ли се, че детето Ви расте без да осъзнава реалната стойност на парите и без умението да ги цени като нещо важно?
 • Искате ли да му осигурите по-добро финансово образование без да е необходимо да посещава скъпоструващо частно училище?
 • Искате ли да осигурите на детето Ви добри умения за боравене с пари без да е необходимо да търсите най-добрите практики и методи за преподаване на лични финанси за деца.

Да, моето дете е от 2 до 4 клас и искам да го запиша на Детска финансова академия!

Да, моето дете е от 5 до 7 клас и искам да го запиша на Детска финансова академия!

Побързай с регистрацията, защото остават само по 3 свободни места в двата класа!

Децата ни растат в един различен свят

Ние като родители трябва да си дадем сметка, че светът, в който растат нашите деца, е много различен. Разнообразието от продукти, атаките от рекламите и непрекъснатите изкушения, които ги заобикалят, прави нашата задача да ги научим да харчат разумно парите си, много по-трудна.

Не е така с децата, които посещават Детска финансова академия. Ето например Станислава, която е само на 8 години, но сама стигна до извода, че не трябва да купува нищо от училищната лавка, защото там цените са много по-високи от останалите места.

Това е само един малък пример за успеха на едно малко дете да бъде по-отговорно към харченето на парите, които мама и тате му дават. Но всъщност ни показва, че нашите деца възприемат наученото и с лекота променят своето поведение към по-добро.

В Детска финансова академия учим децата да ценят парите и да се въздържат от хилядите изкушения около тях, защото знаем, че това е една от предпоставките те да станат възрастни, които знаят как да превръщат парите, които печелят от своята професия, в богатство и финансова независимост.

Какво е включено в цялостната програма на Детска финансова академия?

Ако се замислим, най-устойчивите навици и мисловни модели за управление на парите, които сме изградили, са закодирани в нас още от най-ранна детска възраст и са ни трябвали години, за да бъдат те част от нас. Поради тази причина няма как да очакваме децата да посетят курс само за няколко месеца и след това да умеят да управляват добре парите си за цял живот.

Затова цялостната програма на Детска финансова академия включва четири отделни нива, насочени не само към придобиване на така важни знания и умения за боравене с пари, но и към изграждане на начин на мислене и създаване на ценни навици за тази цел.

Първо ниво: „АБ на парите и икономиката“

Няма как да започнем да четем без да знаем азбуката. Затова в първо ниво „АБ на парите и икономиката“ децата ще научат всички основни понятия и важни икономически процеси. Благодарение на тези знания те ще разберат как общото икономическо състояние в страната и света се отразява на техните лични финанси, инвестиции или бизнес.

Второ ниво: „Лични финанси“

След полагане на основата във второ ниво фокусът на знанията се насочва към управлението на личните финанси по начин, който ще им помогне в бъдеще да изградят своята финансова независимост.

Трето ниво: „Инвестиране“

След като децата знаят повече за икономиката и умеят да управляват добре своите лични финанси, в трето ниво „Инвестиране“ разглеждаме инвестициите и възможностите, които те ни предоставят за по-голямо финансово благополучие и финансова свобода.

Четвърто ниво: „Предприемачество“

След като умението за добро управление на парите е затвърдено, в последното четвърто ниво „Предприемачество“ обръщаме специално внимание и на начините за печелене на пари. Темите, заложени в това ниво, целят да изградят в децата предприемчиво мислене, такова което ще им помогне да виждат в заобикалящата ги среда повече възможности за постигане на финансов успех.

Начин на провеждане

Детска финансова академия се провежда онлайн чрез платформата ZOOM. Занятията са всяка събота и са с продължителност от 90 минути.

Избрахме тази форма на провеждане, защото:

 • Дава по-голяма мобилност на децата, които могат да участват от всяко място, на което имат достъп до интернет.
 • Дава повече свободно време на родителите, тъй като не е необходимо да водят, чакат и прибират детето си от урока.
 • Прави възможен достъпа до подобен тип знания и за деца от по-малки населени места, където рядко се организират такива курсове. През изминалата учебна година участие взеха деца от Пловдив, Варна, Бургас, Кнежа, Девин, Добрич, Търговище и други.
 • В курсът могат да участват и деца, които говорят български език, но живея в друга държава. Курсът е посещаван от деца от Германия, Франция, Австрия, Кипър и Гърция.
 • При онлайн провеждане на уроците има запис. По този начин в случай, че детето пропусне урок, може да го гледа и да няма пропуски при усвояването на наученото.
 • Достъпът до записите позволява на децата да ги гледат и с цел затвърждаване на наученото или преговор.

Детска финансова академия е за Вашето дете, ако Вие сте от родителите, които:

 • Си дават сметка за промяната на света и знаят, че съвременната образователна система не е достатъчна, за да направи децата отговорни и успешни възрастни;
 • Искат да подготвят детето си за реалния свят, светът след завършване на училище;
 • Искат да го предпазят от бъдещ финансов провал;
 • Искат детето им да има повече финансови успехи от тях самите.

Да, моето дете е от 2 до 4 клас и искам да го запиша на Детска финансова академия!

Да, моето дете е от 5 до 7 клас и искам да го запиша на Детска финансова академия!

Какво е мнението на родителите и децата за нашите обучения?

Истинска оценка за работата ни получаваме от самите деца. 100% от децата, които преминаха успешно през програмата на Ниво 1 на Детска финансова академия през изминалата учебна година, се записаха на Ниво 2.

Това за нас означава много, защото тяхното желание да продължат да трупат нови знания за света на парите, е оценката, която ни дават за нашето желание да ги превърнем в мислещи, знаещи и можещи.

А ето и какво казват и родителите:

Курсът Ви помага много на децата дори и те самите понякога да не го осъзнават. Огромни благодарности за това което правите. След 15 години България ще има едно ново поколение българи – финансово грамотни и успешни благодарение на Вас и родителите.“

М. Господинова

„Много добър курс, който бих препоръчала. За съжаление много малко хора осъзнават нуждата от подобни обучения за деца.“

Е.Георгиева

„Един изключително полезен проект, от който всички се нуждаем, за да постигнем по-добър живот!“

Н.Стамболиев

Ако искате и Вашето дете да има финансови успехи в бъдеще, още сега го направете част от Детска финансова академия. Побързайте, защото групите са малки и са почти запълнени, а следващото издание ще бъде през другата година.

Научете повече за Детска финансова академия и отстъпките, от които може да се възползвате:

Да, моето дете е от 2 до 4 клас и искам да го запиша на Детска финансова академия!

Да, моето дете е от 5 до 7 клас и искам да го запиша на Детска финансова академия!

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

1 Comment

 1. София Инджова каза:

  Защо няма група и за по-големите до 12 клас,на тях им е много необходимо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.