10 забавни начина да научите децата за парите това лято

Програма за обучения по лични финанси за деца през 2022 година
23.05.2022
Запиши детето си на Детска финансова академия 2022
31.07.2022

10 забавни начина да научите децата за парите това лято

Лятната ваканция вече започна, а вие се чудите как да запълните времето на децата ви до началото на учебната година. Защо не го използвате, за да ги научите на някои основни умения, свързани с парите? Така хем няма да скучаят, хем ще изградят полезни навици, които ще им служат цял живот. В тази статия ще ви споделя 10 забавни начина как да го направите, а накрая имам и едно предизвикателство с награди към вас.

1. Отделете повече време за разговори на тази тема

Ако искаме децата ни да възприемат добри финансови модели, е добре да бъдем отворени за темата за парите и да водим честни и открити разговори за тях в ежедневието ни.

Някои родители пропускат да дадат така важните знания за управление на парите на своите деца, защото смятат, че трябва да предават сложни и дори непонятни финансови концепции на подрастващите си деца. Но всъщност реалността е различна, защото почти всичко в нашето ежедневие е свързано с парите, затова само трябва да изберем дадена житейска ситуация и да я превърнем в разговор и финансов урок.

Причина за разговор на темата за парите могат да бъдат дребни неща от нашето ежедневие като защо трябва да се гаси осветлението, когато не сме в стаята, откъде идват парите в банкомата, защо ще отидем в този курорт и хотел това лято, а не в друг, пазаруването в супермаркета, изборът на подарък за съученика, какво да направим с непохарчените пари и много други подобни.

По този начин за тях ще бъде по-лесно да възприемат темата за парите, защото ще виждат реално за какво им говорим и как то може да бъде приложено в ежедневието.

2. Умното управление на джобните пари

В ежедневната суматоха през учебната година много от децата харчат дадените им джобни без да се замислят какво точно си купуват. А и ние родителите сме доста по-ангажирани и често забравяме да разговаряме с децата за това как те харчат своите пари.

Затова може да използваме свободното време през ваканцията и да поговорим с тях и да разберем за какво отиват джобните и да им помогнем да си купуват по-смислени неща.

По този начин за децата ще бъде много по-лесно да спестяват, защото ще знаят за кое е добре и за кое не е добре да дават част от джобните си пари.

3. Поставяне на летни финансови цели

Финансовите цели са един от най-добрите начини да научите децата да управляват добре парите си. Поговорете с тях за какво биха искали да спестят пари, кога искат да го купят и използвайте това като стимул.

Малките неща като играчки и малки забавления са страхотни, но ако става дума за по-големи неща като таблет, може да се наложи да им помогнете със съставянето на реалистичен финансов план.

А като награда за положените старания и стимул да спечелят и спестят посочената сума, може да предложите да им дадете 20% от стойността, ако до определената дата (може да бъде първия учебен ден) са събрали останалата част.

Или пък това предизвикателство може да бъде и за вас. Направете го под формата на състезание – кой първи ще постигне своята цел.

По този начин освен с постигната цел, в края на лятото вашите деца ще са научили ценен урок – как да отлагат задоволяването на своите потребности до подходящ финансов момент.

4. Време е за печелене на пари

С цялото това допълнително време, с което разполагат, в зависимост от възрастта си, децата ви могат да си намерят работа на непълно работно време или да поемат няколко допълнителни задължения из къщата. Независимо дали джобните им пари са обвързани с домакинска работа или не, винаги има по-големи задачи като измиването на колата, които да увеличат спестяванията им.

Ползата от печеленето на пари е и за родителите, и за децата. Ползата за родителя е, че отменяйки ви в някоя домакинска работа, ще имате повече свободно време, което не е за пренебрегване. А за децата е, че ще започнат да оценяват повече парите и нещата, които купуват с тях, защото ще са положили труд и усилия, за да ги имат.

5. Нека вземат грешно решение

Насърчете ги да мислят за разликата между добра и лоша покупка, като им позволите да вземат решения какво да купят. Това не означава, че не можете да им дадете съвет дали едно нещо е по-добро от друго, но в крайна сметка, ако решат да вземат нещо, което ще се разпадне на следващия ден, тогава те ще са научили ценен урок за следващият път. С течение на времето ще видите промяна в начина, по който те харчат, защото ще сте им дали възможност сами да натрупат ценен житейски опит.

6. Пазарувайте заедно

Посещението на местния супермаркет е чудесна възможност децата да научат много ценни уроци за изгодното пазаруване и за разликата между цена и стойност, които са особено важни по време на висока инфлация.

Преди да отидете в супермаркета, обяснете какво искате да купите и какъв е вашият бюджет и ги предизвикайте да намерят най-изгодните покупки. В някои магазини има сирене за 16 лева за килограм, както и за 26 лева за килограм. Обяснете на децата, кое ги прави по-различни и защо вие избирате единия, а не другия вид сирене.

По този начин те ще разберат, че освен с цената, трябва да се съобразят и с качеството, но и със своите потребности в даден момент.

7. Планирайте заедно

Независимо дали става въпрос за планиране на семейна вечеря, кратка разходка в планината или семейната ваканция, може да включите децата в планирането на бюджета. Кажете им с каква сума разполагате и ги помолете да помислят за всичко необходимо, което трябва да бъде купено. А когато сте в магазина, ги оставете да пазаруват сами и да намерят нужните неща на цена, съответстваща на бюджета.

По този начин ще се научат да планират своите покупки и бюджет и да преценяват всички важни неща, обезпечаващи дадено събитие.

8. Събудете предприемача в тях

Децата могат да измислят идеи за печелене на пари с цялото това време в ръцете им през лятото. Обсъдете какво биха искали да правят, което хем да им бъде интересно, хем да им донесе допълнително пари за лятната финансова цел. Потърсете възможност идеята им да се превърне в реалност, но нека водещи в целия процес бъдат децата, защото в противен случай вие бихте се оказали с още една допълнителна задача, а децата ви ще останат без научен урок и с грешната представа, че каквото и да правят мама и тате ще помогнат.

По този начин ще бъдат ангажирани с идея, която ще им донесе приходи, но и ще научат ценни уроци за печеленето на парите.

9. Лятно почистване на стаята

Би било чудесно поне веднъж в годината да видите стаята на децата ви чиста и подредена, нали? Как може да стане това? Ами кажете им, че ако намерят ненужни играчки, дрехи или други вещи, ще им помогнете да ги продадат, а спечелените по този начин пари ще бъдат за тях.

По този начин освен почистване на дома ви от непотребни неща, децата ви ще получат допълнително пари, с които да постигнат лятната си финансова цел.

10. Благотворителност

Не на последно място по важност би било добре да не забравяме и за благотворителността. Същото занимание от предходното предложение може да бъде използвано, като вместо продадени, непотребните вещи бъдат дарени или спечелените от продажбата пари да бъдат дадени за някоя кауза.

След като децата разполагат с повече свободно време през ваканцията, освен пари и вещи, могат да дарят и част от своето време. Избере кауза, която е най-близка до интересите на вашите деца и научете как те могат да се включат и да бъдат от полза.

По този начин ще научат, че освен за лични потребности, парите могат да бъдат използвани и за да се помогне на друг нуждаещ се човек.

За финал

Каквото и да решите да правите и каквито и финансови уроци искате да усвоят вашите деца, най-важното е да сте заедно, да говорите свободно на тази тема и да се забавлявате. По този начин ученето ще бъде интересно и децата неусетно ще усвоят ценни финансови навици, които ще им бъдат полезни цял живот.

Предизвикателството

А ето и моето предизвикателство, за което ви споменах в началото. Тъй като тези 10 идеи не изчерпват всички възможности да научим децата да управляват добре парите си, ще се радвам да споделите какво е включено във вашите планове за финансови уроци през лятото или какво вече сте направили и е дало добри резултати.

За целта е необходимо да:

  1. Се присъедините към нашата фейсбук група ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ ЗА ДЕЦА, където ще намерите още много уроци за парите от мен и други родители
  2. Създайте отделен пост в групата как и на какво Вие учите децата си за парите, като използвате хаштаг #СмартЛято

На всички, които се включат в това предизвикателство, ще изпратя специално създадения от мен за тази цел електронен Планер за летни финансови занимания за деца, който включва забавни идеи, както за децата, така и за родителите.

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.