Как болката ме мотивира?

Как паричните подаръци да се превърнат в урок по финансова грамотност за децата?
06.12.2023
Летен присъствен курс по финансова грамотност за тийнейджъри „Потоци пари“
30.04.2024

Как болката ме мотивира?

Какви грижи полагаш за тялото ти? А за личните ти финанси? Може ли болката да те мотивира или има по-добри и лесни начини? В тази статия ще споделя с теб какви прилики открих между взимане на мерки за по-добре изглеждащо тяло и по-добро здраве и тези за по-добро финансово положение, както на нас възрастните, така и за децата.

Началото

Преди няколко месеца започнах да спортувам. Признавам си, че до сега никога не съм го правила с малки изключения в детството. Основната причина е, защото не ми се налагаше. Имах сравнително стегнато и слабо тяло и най-вече нищо не ме болеше.

Но уви, вече не е така. След второто раждане и след наближаване на 40-те години нещата рязко се промениха. Не мога да кажа, че съм с наднормено тегло, но определено тялото ми се поотпусна. Но по-лошото е, че се появи болка в гърба, чието облекчение според няколко лекаря е спортът.

По отношение на спорта

За мен това бе най-сложното нещо, което трябваше да започна. Каквото и да правех, все не успявах да се мотивирам и все намирах оправдания и причини да го отложа. Знаех какво се иска от мен, но все не го правех. В To Dо лист-а ми стоеше всеки ден като задача да се обадя на избраната от мен треньорка и да се запиша на тренировка. Но денят минаваше и пренасях задачата за следващия ден. Това продължи близо година.

В същото време следя онлайн всякакви фитнес инструктори, свалила съм си много програми за домашни упражнения. Не е като да не съм се подготвила. Но и за тях не намерих мотивация.

Докато не дойде нейно височество БОЛКАТА. От една страна болката бе като минавах покрай огледалото и там не виждах предишната Адриана с готино и стегнато тяло. От друга бе реалната болка в гърба, която с всеки изминал ден се засилваше.

Когато „ножът опря до кокала“ и знаех, че отлагането само ще влоши нещата, се обадих, записах си час за тренировка и знаех, че няма връщане назад.

По отношение на личните ни финанси

Доброто управление на личните финанси също изисква мотивация от наша страна. Обикновено, когато всичко е наред с финансите ни, не обръщаме внимание колко и за какво харчим.

Но в един момент може да се появи проблем. Когато разходите ни нараснат, е възможно да се появи болката. Болката от това да виждаме как парите ни не стигат за всичко, болката от взетите лоши финансови решения, за които след това да съжаляваме, болката от дълговете, които трупаме.

Тогава вече разбираме, че нещо трябва да се промени, защото ако продължим в същия дух, нещата могат съвсем да излязат от контрол и финансовото ни положение значително да се влоши.

По отношение на финансовото образование на децата

Много родители подценяват първите седем години, в които освен за всичко останало, е добре да се погрижим и за финансовите знания на децата. Това се случва, защото реално детето е толкова малко, че не виждаме проблем и приемаме, че всичко ще бъде наред и в бъдеще.

Но то пораства, тръгва на училище и започва да иска все повече и повече неща да му бъдат купени, а ние започваме да „вадим вода от десет кладенеца“, за да го убедим, че маратонки за 500 лева не са му нужни. Това освен до конфликт с детето, не води до нищо хубаво. Когато безкрайните му желания излязат от контрол, разбираме, че трябва да вземем мерки и да го запознаем с управлението на парите.

Има родители, които намират мотивация да започнат от рано финансовото образование на децата си, поради личната болката, която са изпитали поради липса на знания и финансовите проблеми, които са се породили. В ранното финансово образование те виждат „хапчето“ против тази болка.

Размерът на положените усилия

По отношение на спорта

Когато влязох за първи път в спортната зала, за мен беше пълен кошмар. Изтощих се още на петата минута. Исках да избягам и никога повече да не се върна.

Намерих стимул да продължа по две причини. Едната бях аз самата и това, за което бях отишла, т.е. исках моята болка да спре. От друга бяха и останалите жени в залата, които бяха напълно различни.

Едни бяха млади, други имаха стройни и слаби тела и тренировката по никакъв начин не ги притесняваше и се наслаждаваха максимално. Но имаше и по-закръглени или такива на по-зряла възраст. Там нещата изглеждаха много по-притеснително.

Дадох си сметка, че по-млада няма да стана, т.е. ако продължа да отлагам, задъхването няма да е на петата минута, а още докато изкача стъпалата до залата. Увисването на тялото също няма да изчезне само. А болката в гърба трябваше да я излекувам с много рискова операция на гръбначния стълб.

Единственият ми избор бе да остана и да продължа преди нещата да са излезли напълно от контрол. Това бе правилното решение, защото все пак при мен положението не е толкова трагично и резултатите започнаха да се виждат много бързо.

По отношение на личните ни финанси

Приликата, която тук видях, се изразява в това, че колкото сме по-млади, т.е. с по-малко негативен опит, който да саботира всяка мисъл за промяна, и колкото по-малко финансови проблеми имаме за решаване (по-малко мазнинки за топене), толкова нещата са по-лесни.

Когато обаче решим, че промяната в начина на управление на личните ни финанси трябва да започне едва след като сме затънали до шия в дългове, тогава нещата стават по много по-труден за нас начин. Видимите резултати стават бавно, а това донякъде може да ни демотивира и да се примирим, че вечно ще имаме финансови проблеми (вечно ще бъдем дебели).

По отношение на финансовото образование на децата

Колкото по-рано едно дете научи какво е добре да прави с парите, които получава, толкова за него е по-лесно да продължи да прилага усвоените навици и умения и на по-късен житейски етап.

Признавам си, че най-лека е работата ми с най-малките деца (от 2 до 4 клас), защото те все още не са усвоили грешни модели, много по-лесно приемат новото и никога досега не съм чула от тях да ми казват „това няма как да стане“ или „това не го мога“, което се е случвало при много възрастни.

Когато обаче детето придобие грешни навици или пък няма никаква идея какво друго да прави с парите си, освен да ги харчи на мига, в който ги е получило, тогава усилията нещата да се променят са много по-големи, понякога дори причиняващи силен дискомфорт и даващи по-бавни резултати.

Мотивацията да продължим

По отношение на спорта

Колкото и да е трудно началото, мотивацията да продължим по поетия път, понякога изисква много повече усилия. Особено, ако изпитваме дискомфорт или се налага да променим режима си и ежедневните навици.

В тези случаи може да я открием в резултатите. Когато започнем да виждаме, че всички тези усилия са си заслужавали, тогава желанието да продължим само идва.

При мен още на първия месец болката в гърба значително намаля. Това ми даде увереност да продължа. Освен това вече не се запъхтявам толкова бързо, а си правя цялата тренировка. Е има какво да се желае по отношение на състоянието на мускулите, но всяко нещо по реда си.

Мотивацията да продължим може да я намерим и в хората около нас. В моя случай това бе семейството ми, както и моя много близка приятелка, която също постигна много добри, но никак лесни, резултати с фигурата си.

Важно е човек, който преминава през някаква промяна, от каквото и естество да е, да има хора, които вярват в него, подкрепят го и му дават кураж да се бори, докато постигне целта си.

По отношение на личните ни финанси

За хора, които са свикнали да харчат всичко, което имат, да не мислят за утрешния ден, болката от промяната е много по-голяма. Често ми се случва да се срещам с хора, които още на първи месец губят мотивация да продължат. Трудностите и промяната в много от нещата, които правят в тяхното ежедневие, ги притеснява и се отказват още преди първите резултати.

В същото време именно положителния резултат е това, което ще ни накара да продължим. Със сигурност не е най-приятното нещо да излезем от зоната на комфорт. Затова е добре от време на време да си припомняме защо сме поели по този път на промяна и какво искаме да намерим в неговия край.

По отношение на финансовото образование на децата

За мое щастие децата много по-лесно се мотивират да продължат, отколкото ние възрастните. Това е така, от една страна, защото те имат да преодоляват много по-малко ограничаващи вярвания и негативен опит и по-малко промени трябва да направят в своето ежедневие.

От друга страна ми прави впечатление, че децата много по-лесно се мотивират от постигнат успех и това ги кара да постигнат още и още успехи, независимо дали се касае за постигане на финансова цел или пък успешна инвестиция. Докато ние възрастните сами не може да се зарадваме не успеха и все се опитваме да го оправдаем с късмета на начинаещия или пък със случайността.

Допълнителните резултати

По отношение на спорта

Когато отидох за първи път в залата, не съм очаквала освен резултатите, които търсех, да постигна и други успехи. Определено тези тренировки се отразиха добре и на общия ми тонус и енергия. Колкото и изтощена да съм в края на тренировката, толкова и заредена с енергия и добро настроение се прибирам у дома.

Също така това ме накара да обърна внимание и на други проблеми, свързани с външния ми вид, както и с начина ми на хранене.

По отношение на личните ни финанси

Много хора ми споделят, че след като решат финансовите си проблеми или поне започнат първите крачки в тази посока, започват да виждат светлина в тунела. Това ги кара да се успокоят, защото както знаем финансовите проблеми се отразяват и на нервите и общото ни емоционално състояние.

След като вече са по-спокойни и обнадеждени, започват да виждат промени и в други аспекти от живота им.

По отношение на финансовото образование на децата

Децата, които от малки започнат своето финансово образование, стават много по-успешни като цяло. Например усвоеното умението да постигат финансовите си цели, се прехвърля и върху постигане на успехи в училище или пък допълнителните извънучилищни дейности.

Умението да спестяват, се отразява и върху останалите моменти в живота им, когато трябва да отложат моментното удоволствие в името на бъдещ по-голям успех.

Или пък инвестирането ги учи да анализират нещата преди да вземат решение, както и на търпение преди да постигнат успеха, а това също се прехвърля върху много аспекти от тяхното ежедневие.

Така че освен да управляват добре парите си, финансовото образование е полезно за общото им изграждане като успешни възрастни.

Добрият личен пример

По отношение на спорта

След като започнах да спортувам, си дадох сметка, че по този начин давам и добър личен пример на хората около мен.

Моята майка в началото беше леко скептична. Дори, когато си купих клин и бюстие за тренировките, тя ми каза недоверчиво „Ти май сериозно си се заела с тази промяна?“. Но пък това бе причината тя да се замисли за своето здравословно състояние и преди няколко дни ми каза, че вече е изключила някои храни от менюто си, които ѝ вредят.

Съпругът ми също започна да тренира по-активно и да се храни по-здравословно, което също не беше търсен от мен резултат.

Най-много се радвам, че давам добър пример на дъщерите ми. Особено впечатлена от упоритостта ми е голямата ми дъщеря. Ти знае колко физически неактивна бях и колко много сладки неща си хапвах. След като дойде на две от тренировките с мен и видя не само усилията у дома да не ям сладко, но и усилията, които полагам в залата, за да постигна желания резултат, тя ми каза, че се гордее с мен и че и тя иска да спортува и да се храни по-правилно.

По отношение на личните ни финанси

Когато се опитаме да подредим финансовия ни живот, неминуемо се превръщаме и в добър пример за подражание за хората около нас. А още по-добре, когато този личен пример се предаде и на децата и те усвоят правилните навици и умения за управление на парите си.

По отношение на финансовото образование на децата

При децата е много важно да имат добър пример за подражание и чийто модел на поведение да следват. Най-добре е ако това е близък до тях човек, който няма да ги подведе и ще им покажа правилния път.

За съжаление все по-чести си случаите, при които децата приемат за свой кумир публично лице от онлайн пространството. Доста усилия полагам, докато убедя дъщеря ми, че това, което вижда на екрана, не винаги е най-доброто за нея. Затова се старая да ѝ насочвам вниманието към хора с реални успехи, както и аз самата да бъда добър пример за подражание.

„Защото е трудно“

Ще завърша това сравнение с една лична история. Преди известно време с мен се свърза майка на дете, което посещава мой курс. Тя ми разказа, че дъщеря ѝ е започнала да харчи доста необмислено и да не ѝ остават никакви пари.

Бях много изненадана, тъй като по време на уроците детето показва много знания и разбира с лекота казаното от мен. В упражненията и домашните проекти също е много съвестна и се справя чудесно.

По тази причина не можах да повярвам, че извън уроците има съвсем различно поведение. Затова реших в приятелски разговор да разбера какво се случва и защо не прилага наученото и в останалото време.

Чутото ме шокира. Тя ми каза „Защото е трудно! Това, което ни казваш е много готино, но е много трудно да го правим постоянно. Пък и аз нямам причина да го правя!“

Дадох си сметка, че наистина е така. Трудно е да бъдем разумни в 100% от случаите, когато взимаме финансови решения, трудно е да спестяваме или пък да избираме правилните инвестиции.

Трудно е и да се потим в залата, да излизаме с треперещи колене, да не изяждаме по един шоколад, една тава с ядене и какво ли още не.

Трудно е! Но когато имаме причина да преодолеем тази трудност, нещата стават по-лесни. А когато първите резултати са налице, мотивацията се покачва и стремежът ни към нови успехи се засилва.

Затова моето пожелание е да намериш причината да направиш промяната, която да те тласне към по-добро бъдеще!

Ако темата за личните финанси за деца е важна за теб и искаш да получиш ценни идеи, как да помогнеш на твоето дете да усвои правилни финансови навици, може да се абонираш за имейл бюлетина на SmartMoney Kids. Два пъти в месеца ще споделям с теб моите знания и опит с финансовото образование на децата. А като подарък ще получиш моята електронна книга “Как да помогнем на детето ни да има финансови успехи в бъдеще?”.

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.