Как децата сами да купуват каквото пожелаят и да постигат целите си?

Запиши детето си на Детска финансова академия 2022
31.07.2022
Защо това няма да се случи с моето дете?
22.08.2022

Как децата сами да купуват каквото пожелаят и да постигат целите си?

Писнало ли ти е да задоволяваш всички желания на твоето дете? Мислиш ли, че то е достатъчно голямо и не трябва да разчита за всичко на теб? Искаш ли да може самó да си купува, всичко което пожелае?

Имаме добра новина за теб! На 3 септември 2022 година стартира ново издание на едномесечния курс „Моята първа финансова цел“ за деца от 2 до 7 клас. Благодарение на този курс, децата ще получат всички необходими знания, с които ще станат по-самостоятелни в постигането на своите финансови цели.

В рамките на един месец заедно ще извървим пътя от определянето до постигането на финансовата им цел. Ще получат всички необходими инструменти и знания, които ще може да прилагат не само в рамките на този един месец, а за цял живот.

Защо е важно децата да умеят да поставят и постигат своите финансови цели?

Живеейки в потребителско общество, в което сме заобиколени от хиляди възможности и където забавеното удовлетворение изглежда като остаряла концепция, е по-важно от всякога децата ни да се научат да отлагат моментното удоволствие и да си поставят дългосрочни цели.

Научавайки децата да постигат своите финансови цели, създаваме сериозна предпоставка те да се превърнат във възрастни, които управляват добре парите си и които знаят как да постигнат финансова независимост, защото сме им дали възможността да усвоят едно от най-комплексните финансови умения.

Определяне на целта

Всички знаем, че един от основните проблеми, свързани с управлението на парите, е харченето им за неща, които реално не са ни нужни. Затова при определяне на целта обръщаме специално внимание и заедно определяме дали избраното нещо е нужда или желание, с оглед задоволяване първо на важните потребности, а след това на всичко останало.

Отлагане на удоволствието

В света, в който живеем, сме заобиколени от хиляди възможности за харчене на пари и става все по-трудно да издържим на изкушението и да отложим купуването до момента, в който  ще имаме реална финансова възможност. Затова децата постигат целта си едва след като имат достатъчно пари да го направят, а не в момента, когато са го харесали на някоя витрина или реклама.

Добро финансово планиране

За съжаление не винаги имаме сумата, необходима за купуването на желаното нещо. Този проблем може да бъде преодолян с помощта на доброто финансово планиране. Добре е децата от малки да се научат да планират своите приходи и разходи. Затова ние им помагаме да направят приложим план, благодарение на който да успеят да купят това, което искат.

Печелене на пари

Колкото и добър план да направим, ако нямаме достатъчно приходи, може да не успеем при постигането на целта. Затова с децата разглеждаме различни варианти, благодарение на които те могат да си осигурят допълнителни приходи, освен джобните, още сега когато са деца.

Спестяване

Няма как да постигнем нашите дългосрочни цели, ако не умеем да спестяваме. Затова с децата разглеждаме различни техники, които да им бъдат от помощ по-лесно да спестяват част от своите пари. Ако днес се научат да спестяват за дребни свои цели, утре ще им бъде в пъти по-лесно да спестяват и за по-големи инвестиционни цели, които да им осигурят повече приходи.

Разумен избор

Доволни и щастливи от постигнатия успех при осигуряването на необходимата сума, често забравяме, че за доброто управление на парите има един последен и много важен момент. Той е свързан с разумния избор на това, което сме определили като наша цел. Този разумен избор включва не само изгодната цена, но и съответствието между качеството и цената. Затова с децата разглеждаме различни варианти, благодарение на които да бъдем разумни и при самото купуване.

За много родители е проблем, че децата им не притежават всички или част от тези умения и разчитат на тяхната финансова подкрепа до зряла възраст. Затова ние искаме да дадем на децата всички необходими знания, благодарение на които те от най-ранна възраст да могат да извървяват сами пътя от началото до края към финансовата си цел.

Искаш ли твоето дете също да научи как да постига финансовите си цели?

Да, моето дете е от 2 до 4 клас и искам да го запиша на курса!

Да, моето дете е от 5 до 7 клас и искам да го запиша на курса!

Побързай, защото групите са почти запълнени, а следващото издание ще бъде чак през 2023 година!

Какво е различното в този курс?

В създаването на курса „Моята първа финансова цел“ използвахме, както нашите знания и опит за финансово образоване на възрастни и на деца, така и помощта на психолог и педагог. В резултат на съвместната ни работа учебното съдържание и метода на преподаване са изцяло съобразени с децата, техните интереси, възприятия и начин на мислене.

Нашата програма излиза извън четирите стени на класната стая и кориците на учебника, защото знаем, че децата учат най-добре от реални примери и чрез трупане на опит.

Затова мотивираме всяко дете да извърви пътя от определянето до постигането на една своя финансова цел още по време на курса, да опита нови идеи, евентуално да се провали и да се научи от лично натрупания опит и преживяване.

Ние не поставяме оценки и не правим тестове, защото знаем, че децата се мотивират най-добре от собствените си успехи.

Затова осигуряваме среда, в която всяко дете ще бъде насърчено да  постигне своята първа финансова цел и да изпита удовлетвореността от положителния краен резултат.

Ние не преподаваме сложни финансови теории, защото знаем, че децата лесно губят интерес и мотивация за учене, когато изпитват затруднения.

Затова в процеса на обучение децата не преминават само през теорията, а виждат реални примери и разбират как реално се случват нещата. Това им помага по-лесно да започнат да осмислят наученото и сами да започнат да генерират идеи за постигане на целта им.

Ако се колебаеш дали този курс е за твоето дете, помисли за следните неща:

  • искаш ли твоето дете да е добре подготвено за реалния свят, светът след завършване на училище;
  • искаш ли да го предпазиш от евентуален бъдещ финансов провал;
  • искаш детето ти да може да се въздържа от хилядите изкушения на заобикалящата го среда;
  • искаш ли да знае как да печели, управлява и цени парите си;
  • искаш ли да осигуриш финансово образование на детето ти без да е необходимо да отделяш от своето време в търсене на информация и добри практики за преподаване.

Ако отговорът е „ДА“, това означава, че този курс е за твоето дете!

Няма да те лъжа! Този едномесечен курс е само началото и постигането на реални резултати ще отнеме време. За разлика от много други знания и умения, изграждането на добри финансови навици изисква време, защото е съчетание от много съпътстващи качества, които детето ти трябва да придобие и усъвършенства.

Но те уверявам, че колкото и време да е необходимо, резултатът ще си струва!

Малко числа от предишните издания

За да те уверя, че тази малка инвестиция в знанията на твоето дете, на стойност едно отиване в МОЛ-а, си заслужава ще ти разкажа какво се случи в предните издания на този курс.

В предишните издания през 2021 година и пролетта на 2022 година участваха близо 150 деца. От тях близо 143 деца успяха да постигнат своята първа финансова цел още в рамките на едномесечния курс. Постигнехме този невероятен успех благодарение на лесните и прости за изпълнение стъпки към постигане на целта, както и на интересния и ангажиращ вниманието на децата подход.

А за нас още по-голямо удовлетворение е, че голяма част от родителите споделят, че децата продължават да бъдат мотивирани и постигат сами своите цели и след края на курса.

Ето какво казват родителите на децата от предишните издания:

„Благодаря много, че сте се заели със задачата да ни помагате да ограмотяваме финансово децата си. На мен много ми хареса как С. се впусна да изпълнява целта си и че я реализира в срок. Стана така, че събра по-голяма сума от предвиденото и сега ще може да изпълни и други свои цели. Начинът, по който решихме да изкара парите за целта си, й даде възможност да доразвие идеята и дори да получи заявки за свои бъдещи произведения, т.е. предстои да получи още възнаграждения за тях занапред. Благодаря още веднъж“

Д. Йосифова

„Курсът Ви помага много на децата дори и те самите понякога да не го осъзнават. И. има вече няколко касички за различните си проекти. Преди курса събираше всички пари в една касичка и си пишеше на листчета каква сума за какво е. Огромни благодарности за това което правите. След 15 години България ще има едно ново поколение българи – финансово грамотно и успешни благодарение на Вас и родителите.“

М. Господинова

„Смятам, че курсът беше много добре структуриран и последователен. Хареса ми предизвикателството и отделните етапи от постигането му.“

Н.Илиева

„Много добър курс, който бих препоръчала. За съжаление много малко хора осъзнават нуждата от подобни обучения за деца.“

Е.Георгиева

„Един изключително полезен проект, от който всички се нуждаем, за да постигнем по-добър живот!“

Н.Стамболиев

Научи повече за програмата на курса, както и за отстъпките, от които може да се възползваш:

Едномесечен онлайн курс за деца от 2 до 4 клас „Моята първа финансова цел

Едномесечен онлайн курс за деца от 5 до 7 клас „Моята финансова цел“

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.