„Управлявай умно парите си“ – публична лекция в УНСС на 16 май

„Управлявай умно парите си“ – публична лекция в УНСС на 16 май
07.05.2013
Две години лични финанси и собствен бизнес
10.07.2013

„Управлявай умно парите си“ – публична лекция в УНСС на 16 май

Празниците минаха и отново е време да се върнем към нормалното работни темпо. По време на почивните дни, освен да ям агнешко и козунаци, работих доста усилено и по една презентация. Тя е за публичната лекция в УНСС на 16 май (четвъртък) от 14.00 часа в зала Тържествена на университета. Темата е „Управлявай умно парите си“ и в нея ще представя моето твърдо убеждение, че всеки сам управлява финансовото си бъдеще и може да натрупа богатство, независимо от сегашното си положение и възраст.

Презентацията е съкратен вариант на успешния курс по управление на личните финанси, който реализирахме през месец февруари тази година. В нея ще са засегнати всички елементи от т.н. „Кръг на парите“ и как може да влияем върху тях. Постарал съм се да има много практически примери, за да стане ясна картината и на хора без специализирано финансово образование.

Мястото на лекцията не е избрано случайно. От младите хора и особено от студентите, трябва да тръгне тази промяна, от която всички се нуждаем. Аз я наричам „Финансова революция“. С нея, всеки ще вземе отговорността за успеха или неуспеха си в своите ръце. Знам, че няма да е лесно, но все трябва да започне от някъде. Не е еволюция, а революция, защото нямаме време да следваме пътя на развитите страни, където знанията за управлението на парите са се предавали от поколение на поколение. Живота ни е толкова динамичен и финансови продукти се развиват толкова бързо, че дори малко забавяне може да ни донесе сериозни проблеми в бъдеще.

Заглавието на презентацията „Управлявай УМНО парите си“ също не е избрано случайно. То е свързано с новия ми проект, за който ще дам повече подробности именно на лекцията в УНСС. Участниците в това събитие ще са първите, които ще разберат какъв ще е той и как могат да станат част от него. А екипа е много важен за реализирането на една идея, както знаете. Ще очаквам на лекцията млади и ентусиазирани хора, които могат да станат част от проект, които може да промени бъдещето на много хора. Защо не? Или да направи неговите създатели успешни предприемачи.

По време на лекцията ще обявя какво ще представлява стажантската програма към проекта и как може да кандидатствате за нея. От сега мога да кажа, че тя ще даде възможност на избраните стажанти да натрупат практически опит и да се изградят като професионалисти в избраната от тях област. Най-добрите от тях ще могат да се присъединят към проекта като членове на екипа и да решават как да се развива той.

И накрая, ще издам още малко от презентацията. Подготвям изненада за членовете на екипа и избраните стажанти, която със сигурност ще им хареса. Не мога да кажа повече, защото сега уреждам финалните детайли по нея.

И така, заповядайте на 16 май (четвъртък) от 14.00 часа в зала Тържествена на УНСС, за да присъствате на лекцията ми „Управлявай умно парите си“. Въпреки, ранния час не я пропускайте, има какво да научите – при това напълно безплатно.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

5 Comments

 1. feeria каза:

  Лекцията беше много добра.
  Надявам се на младите диванета да им е влязло нещо в главата. Макар, че едва ли:)
  Помня, че когато аз бях на тяхната възраст мислех основно за мадами и купони.
  Вярно, че бяха други времена, но май и сега това са топ приоритетите на повечето студенти.

  Всъщност(според мен), студентите не са най-подходящата целева група на подобни лекции и курсове.
  Прекалено млади са, имат други приоритети, рядко им се налага да спестяват за нещо по-голямо, повечето живеят с в силно разсейваща среда (както казах, купони, пиене, това онова .. – как да устоиш). Нямат големи доходи. Не са свикнали да се лишават от основни неща.
  Отделно, имат родители и близки, които да им помагат. Те самите, в повечето случаи нямат деца.
  Абе , изобщо, не са усетили още дебелия край на живота:)

  По-добра целева група (пак според мен, де) са хората на средна възраст (от 30 до 40-45 години).
  Те имат вече някаква кариера, малко или много спестени пари. Деца и/или родители ,за които да се грижат. Усетили са вече, колко са важни парите ( не само тези, които получаваш, а най-вече тези, които остават у теб ).
  Отделно, илюзиите от младоста са доста намалели и повечето са узрели за идеята, че забогатяването не става като по филмите – бързо и някак героично, а е бавен и крайно несигурен процес.
  С две думи имат и възможност и мотивация да обърнат внимание на личните си финанси.
  Вярно е, че по-трудно могат да се съберат на едно място, но именно те имат нужда от добри финансови съвети.

  Съжалявам, че нямах време да изчакам опашката и да се запознаем лично, но се надявам да го направим на някое друго мероприятие.

 2. Стойне Василев каза:

  Благодаря, че си дошъл на лекцията. И аз се надявам да им е влязло нещо в главата. Представянето беше там по чисто символични причини, защото този сайт е свързан с образованието. По тази причина ще стартира и на 24 май. Надявам се този проект да намери съмишленици. Аз няма да пестя от времето и усилията си да помагам на хората да стават по-успешни и да управляват малко по-добре парите си.

 3. Борис Бачев каза:

  Лекцията наистина беше много интересна и полезна. Особено за хората, които са си отворили съзнанието и са осъзнали колко е важно да имаш контрол над личните си финанси. Аз смятам, че няма най-подходяща аудитория. Всеки човек, който има желание да разбере къде допуска грешка при управлението на парите е от подходящата аудитория за този тип обучение. Но със сигурност колкото по-рано, толкова по-добре. Най-добре ще е на тази тема да се говори от ранна детска възраст. Още от училище, но да бъде представено по подходящия начин на децата. А такъв може да се намери при достатъчно желание и мотивация.

 4. Тони, жалко че не можах да присъствам на лекцията. Явно е била доста интересна. Впрочем има ли някъде качен видео материал от събитието?

 5. Стойне Василев каза:

  Снимахме лекцията, но поради осветеността на залата, слайдовете малко трудно се виждат. Сега подготвям отделни мини-уроци от презентацията и когато са готови, ще ги кача тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.