За или против кеша vol.2 на 27 септември 2022 год.

Двудневен онлайн уъркшоп „Растеж в бизнеса“ на 18 и 19 март
28.02.2022
Крипто Революция 2 се завръща на 15 октомври 2022 година
28.09.2022

За или против кеша vol.2 на 27 септември 2022 год.

След първото издание на дебата „За и против кеша“ от поредицата „Точка на кипене“, дойде време и за неговото продължение. На 27 септември, вторник, от 14.00 часа в литературен клуб „Перото“ в НДК, в словесен дебат ще влязат по двама експерти от всека страна.

В предишното издание победители бяха противниците на кеша, но сега участниците са други и резултатът може да е различен. За първи път SmartMoney.bg е медиен партньор на събитието и аз ще следя двубоя отблизо, като ще ви информирам за всичко важно около него.

Безналичните плащания бележат ръст

Подобряването на дигиталните услуги във финансовата сфера, както и ефектите от пандемията, доведоха до ръст на плащанията от разстояние през 2022 година. Само за първите 6 месеца на тази година обемът им е достигнал 43.6%, спрямо същия период на миналата, показва справка на Paysera България. Смята се, че увеличението на безкасовите плащания допринасят и за по-добрата отчетност и растежа на бизнеса.

Онлайн плащането на данъци и осигурителни вноски също бележат ръст, отчетоха от НАП. От началото на годината през т.нар. виртуален ПОС са преведени близо 310  милиона лева, а от създаването на услугата през 2019 година до сега са извършени повече от 1.7 милиона трансакции за над 710 милиона лева.

За да стимулират дигитализирането на паричните потоци през последните две години банките предприеха редица стъпки за подобряване на дигиталните си портфейли. Но от друга страна увеличиха и драстично междубанковите преводи на каса.

Кешът е цар (все още)

В същото време България е сред водещи държави в ЕС по броя на плащанията в кеш –  63% от трансакциите продължават да са с пари в брой, съобщи Световната банка в своя годишен доклад Global Findex, цитирана от Euronet. Един от трима българи все още няма и не поддържа банкова сметка, което е показател за зависимостта им от парите в брой.

Тези нови данни дават повод на екипа на списание „Мениджър“ да подгрее отново дебата „За и против кеша“ и да предложи още едно издание по темата на своите читатели. Словесният двубой е част от поредицата „Точка на кипене“, където се срещат тезите на експерти от различни области по горещи проблеми, свързани с бизнеса, икономиката, пазара на труда и лидерството.

Кой е „ЗА“ кеша?

Днес представяме участниците в отбор „ЗА“ кеша – Стоян Панчев и Стефан Антонов.

Стоян Панчев е един от лекторите в програмата InvestPRO, макроикономист и полиси анализатор, занимаващ се със стопанска политика от 2011 година, както и основател и председател на Българско либертарианско общество (БЛО), съосновател и изпълнителен директор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Също така е работил е в Института за пазарна икономика в София

Стефан Антонов е дългогодишен бизнес журналист с експертиза в областта на публичните финанси и банковия сектор. Специализирал е в АП, Ройтерс и Оксфордския университет. С познанията си е  помагал на чуждестранни издания, включително на Financial Times, като автор.

Как може да участвате на събитието

За да чуете техните тези, защитаващи кеша може да ги проследите на живо по време на дебата – Точка на кипене: „За или против кеша vol.2. В него всеки от участниците разполага с определено време, в което да защити своята теза. За победител се приема този отбор, който успее да постигне обръщане на резултата или промяна в по- висока степен в позицията, изразена от зрителите.

За първоначални данни по отношение на становището на зрителите се приемат резултатите от предварителна анкета, на която ще можете да гласувате тук: https://bit.ly/3LpWLOO

За да проследите събитието на живо, единственото което е необходимо да направите е да запасите своето място чрез регистрация в сайта на събитието, като ще имате възможност и да гледате онлайн на живо във Facebook и в сайта manager.bg.

Организатор на събитието:

Генерален партньор на събитието е Management Financial Group, медийни партньори са Българска национална телевизия, Dnes.bg, Bloomberg TV Bulgaria, SmartMoney.bg, MoitePari.bg, а институционален партньор е Българска стопанска камара.

Източник на снимка: https://www.shutterstock.com/  
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.