SmartMoney Kids: Открит урок по лични финанси за деца

Инвестиционен клуб “Member to Member”
31.10.2013
Нова възможност за инвестиране в България
09.12.2013

SmartMoney Kids: Открит урок по лични финанси за деца

Миналата седмица на служебния ми телефон се обади един мъж с молба да се видим, за да ми разкаже за неговите идеи, свързани с личните финанси. Видяхме се през уикенда и той ми сподели неговата най-голяма мечта – училище (той го нарече университет), в което децата ще се запознават с парите и света на финансите. Оги (така се казва мъжът) започнал да се интересува от темата преди няколко години и веднага започнал да прилага наученото върху сина си, който в момента е на 8 години.

Един от уроците, на който го научил бил за цените. Оги забелязал, че в училищната лавка нещата били с огромна надценка. Не можел просто да каже на сина си, че там е много скъпо, а решил да му предаде поредния урок за парите. Поставил му задача да направи един „анализ” на цените на храните, които си купува, т.е. да запише колко струват те в три различни типа магазини – в кварталното магазинче, в магазин от голяма верига и в училищната лавка.

Урокът, който според Оги трябвало да продължи само един ден, се проточил две седмици, но си струвало. Синът му накрая сам казал „Еее, тате, много е скъпо в тая лавка!”. Този урок ще остане до края на живота му. Сигурен съм. Хареса ли ви този урок за парите?

А какво ще кажете, ако има такова „училище”, в което децата да научават подобни уроци. Мечтата на Оги, всъщност е и моя мечта – място, където децата чрез игри ще научават основните принципи и закони на парите. Мислите ли, че това е добра идея? За да разберем, ще организираме един открит урок за деца от 7 до 11 години в София през някой почивен ден. Този урок може да промени живота на вашите деца.

Button

Ако вашето дете е на възраст от 7 до 11 години и искате да се запишете за този открит урок по лични финанси за деца, моля оставете вашите координати в следната форма и ние ще ви информираме за темата, часа и мястото на този урок:

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

9 Comments

 1. the Cat каза:

  „Еее, тате, много е скъпо в тая лавка!” – това ще стане достоен наследник на чичо Скрудж.
  Скъпо е спрямо баща му. А той образовал ли се е, че да вменява уроци?

 2. Стойне Василев каза:

  the Cat, този урок е за стойността и беше само един пример. Ако детето ти не го научи, ще иска всяка играчка, която са я показали по телевизията. Другия важен урок е ка се изкарват пари, за да разбере, че това може да стане и не само в офис.

 3. Ogi каза:

  Здравей, The Cat! Ако водата навсякъде е 0,40 лв, а в лавката е 0,80 лв? А един шоколад LZ навсякъде е по 0,50, а в лавката е 1,00 лв? (цените са примерни, но при всички стоки разликата е 100%). Ти дори не знаеш какво говориш. От тона, разбирам че не одобряваш подхода. Има ли нещо лошо, човек да си подбира покупките и да планира разходите, като първо трябва да подсигури Нуждите, а после и Желанията. След което да прецени, въпросното желание откъде да го закупи и на каква цена. С две думи казано.

  Ти например, на какво искаш да научиш децата си? И какво правиш за това?

  Ще се радвам, ако споделиш.

 4. the Cat каза:

  Ogi, примерът с училищната лавка си е проблем на училището, което допуска тези цени и като проблем не трябва да се игнорира като се бойкотира , а да се обсъди с ръководството и с учениците.
  Друг е въпросът какви неща се продават там и доколко са полезни за децата, така че има доста начини за решаване на казуса с “училищната лавка”

 5. Ogi каза:

  The Cat, чакай, чакай, чакай! Ти съвсем преобърна темата. Мисля, че не си разбрал/а правилно. Не става въпрос за “проблемите в лавката на училището”. Това предполагам, че ще е добра тема за http://www.bg-mama.com
  Тук става въпрос за насочване на вниманието на децата към отношенията им с парите, боравенето с парите и знанията им, откъде идват и къде би било най-добре да отидат, поне доколкото може. Така ще помогнем на много татковци и майки да се спасят от: ами сега нямам пари, сега имаме по-важни неща от твоите прищявки …. и т.н.

  Ще се върна на това:
  Цитат: Скъпо е спрямо баща му. А той образовал ли се е, че да вменява уроци?

  Исках да разбера, защо спомена, че спрямо баща му (мен) било скъпо – а не е ли?
  И дали съм се образовал ли? ….. старая се, по всякакъв начин.

  Това го хвърли в пространството и може да окаже негативно влияние върху темата. Искам да изчистя, дали всъщност си знаел/а какво си искал/а да кажеш?

 6. the Cat каза:

  Ами, Ogi, доста кратко си преминал по темата, с малко описание, никакво представяне, което ми поражда недоумение какво по – точно е провокирало един бг. татко да реши да се захване с това.
  Сега след последния ти пост придобих малко ориентация.
  Иначе идеята е добра, но както казах липсват детайлите.

 7. Dude каза:

  А аз бих казал на детето си, виж колко е добре да си на подходящо място и да козиш всички с 50-60% надценка

 8. Пламен каза:

  Привет,

  първо да поздравя за инициативата. То в училищата скоро няма да се сетят, ще трябва сами да се грижим за финансовата грамотност на децата ни.

  Уроци, като този с лафката, дават добро начало за последващи уроци по предприемачество.

 9. Деси Тодорова каза:

  Авторът е дал много полезен пример – сравнение на цените на една и съща стока на три места и урок какво е надценка и как можем да спестим пари като купуваме на сметка. Какво не е ясно? Какви детайли повече са необходими тук за един родител? Примерът е много добър и полезен.

  Какви директори, бойкоти, какви здравословни храни? Не се ли разбира ясно, че парите са част от ежедневието ни и децата трябва да знаят стойността им. Аз съм твърдо ЗА за курсове за малки деца. Моята дъщеря е на 6 и вече знае какво е да имаш касичка, за какви покупки е полезно да събира пари, кои разходи са напълно излишни и кога не си струва да харчиш спестяванията си. Мисля, че се справям и след една година, дай Боже да потръгнат курсовете ви, ще я запиша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.