Приключението Intunity Coaches започна…

Какво е финансов коучинг?
15.10.2014
Коучингът е призвание и подкрепя хората да бъдат повече себе си
19.11.2014

Приключението Intunity Coaches започна…

На 17 октомври, заедно с още 12 души стартирахме едно пътуване, което вече променя виждането ми за света, за хората и за решаването на трудностите, с които се сблъскваме. Както ви обещах, аз ще ви направя свидетели на това приключение в поредица от статии за коучинг програмата, в която участвам.

Досега в човешката история само трима души са променили из основи това, в което вярваме. Пръв Николай Коперник доказва, че Земята е центъра на света, че не е плоска и е само една от планетите около Слънцето. Чарлз Дарвин махна божествения ни ореол като написа, че не сме създадени от Бог, а Зигмунд Фройд ни показа, че дори не сме господари на собствения си ум.

А какво ще си помислите, ако ви кажа, че и най-сложните ви дилеми и казуси могат да се решат само с разговори и задаването на точните въпроси? Ако предизвиках интереса ви, продължавайте да четете.

Началото

Програмата е с продължителност от 5 месеца, като има по три присъствени дни на месец. В петък на 17 октомври, Гери и Пламен от Intunity Coaches започнаха първата сесия с парадоксите в нашия живот. Всички сте чували, че ако не може да обясниш нещо на 6-годишно дете или на баба си, значи не го разбираш. В същото време, обаче, ако си наистина добър в някаква област много трудно би го обяснил с едно изречение.

Така е и с коучингът – има много различни метафори за него. Една от най-добрите е, че той е като акушерката – не тя ражда бебето, но нейното спокойствие и подкрепа са изключително важни през целия процес. За мен, коучингът е по-скоро търсене и катализатор за промени.

Забравих да ви кажа за участниците в групата. Всеки от тях е успешен в своята област, преодолял е и върхове и спадове, взел си е поука от тях и е продължил напред. Това, което ни обединява е стремежа ни към развитие и желанието да помагаш на себе си и на другите.

Следващата ни задача беше да изберем символ, която най-добре описва сегашното ни състояние. Аз си избрах пеперудата. За мен, тя символизира промяната, която преживях през последните месеци и стремежа ми да се освободя от стари разбирания и навици, за да може да полетя свободен.

Целите винаги са свързани с намеренията, а те с това, което сме готови да дадем, за да ги постигнем. Всеки от нас трябваше да напише какво иска да си вземе от първия тридневен модул на програмата, както и какво е готов да даде в замяна. Аз поисках отговори – за себе си, за другите, за живота…, а бях готов да дам най-ценния си ресурс – моето време и внимание.

Какво искаш?

На пръв поглед елементарен въпрос и всеки, би трябвало, да има отговор на него, но не е така. Какво искате точно в този момент от живота си? Какво искате да постигнете в следващата година? Какво искате за себе си и за близките си? Отговорите на тези въпроси не са лесни, нали? Трябва да си откраднете малко време от забързаното и стресовото ни ежедневие, за да седнете и да се запитате какво точно искате от живота. Повярвайте ми, с човек, който задава правилните въпроси и ви оставя да си отговаряте е много по-лесно. Точно това е ролята на коуча и затова този метод действа.

Няколко случки от миналата седмица ме накараха да се замисля кои са факторите за успех, независимо какъв. От моя житейски и професионален опит и от срещите ми с доста успешни хора, смятам, че те най-общо са два. Първият са знанията и уменията. Без тях не може. И тук не говоря само за академичните знания (дори напротив), а за всичко онова, което сме се научили по различни начини и уменията, които сме придобили.

Другият фактор е положителната нагласа или настройка (в английския език има една хубава дума, която обединява всичко това – attitude). Ако сте отворени към света, ако чашата ви е празна за нови неща, ако не мрънкате при всяка пречка, ако преодолеете егото си, ако се вслушвате в хората (вместо да им лепите етикети, като подмазвач, стара мома, несериозник, връзкар и други), ако просто си дадете шанс, успехът ви е с една крачка по-близо.

Ако ме питате, кои от тези два фактора е по-важен и какво е съотношението между тях, ще ви кажа, че не знам. Не може само с положителна нагласа, защото тогава ще сте просто мотивиран идиот. Но не може само със знания и умения. Познавам много умни и можещи хора, които не са успешни, дори според собствените си критерии. Това, което им липсва е вярата – в собствените сили, в момента, във възможностите и в успеха, като цяло. Те цял живот чакат някой друг да направи нещо, за да са щастливи – шефа да им вдигне заплатата, да спечелят от тотото, половинката сама да ги намери…

Ако трябва да обобщя всичко това с едно изречение, то би било, че всеки стига точно там, където е избрал да стигне и получава точно това, което е искал. Това е и един от основополагащите принципи на коучинга – личната отговорност.

Пламен от Intunity Coaches даде един пример за това – скейтърите пред НДК. Тези момчета и момичета постигат високи резултати при карането на скейтборд буквално за няколко месеца. Основните фактори за това са, че:

 • Имат желание.
 • Има кой да ги учи и насърчава.
 • Получават обратна връзка.
 • Забавляват се.
 • Не се страхуват.

Колко просто изглежда, нали? Замислете се, ако тези условия съществуват и във вашата област, за колко време ще постигнете високи резултати.

Какви са резултатите от коучинга?

Те могат да се обединят в три направления:

 • Осъзнатост.
 • Действие/придвижване.
 • Развитие и израстване.

Да започнем с първото направление – осъзнатост. Какво означава тази дума за вас? Аз я свързвам с търсенето и с решаването на различни житейски задачи. В една от демо сесиите, която направихме с „колега” коуч исках да разбера защо искам да подобрявам нещата непрекъснато, което ми коства време и ресурси.

Вече знаех за себе си, че не съм най-големите перфекционисти, защото гледам към голямата картина, а не към детайлите. Това, което наистина ми промени виждането по тази тема беше, когато чух въпроса „А, защо мислиш, че това е лошо?”. Започнах да гледам по друг начин на това, което правя. Осъзнах, че всъщност това е предприемача и това ще ми донесе успех.

Както казах в началото, само с действия може да се придвижваме напред и да постигаме целите си. Всичко останало са желания и мечти, които ще ги осъществим, ако ни се удаде възможност. Много често, тя никога не идва или не може да разберем, че е дошла, защото тя не крещи и не размахва ръце пред лицето ни.

Понякога използвам метафората за фиша за тотото. Колкото и силно да иска да ти помогне Вселената и Бог да станеш милионер, все пак трябва и ти да направиш нещо за това, нали? Например, да пуснеш все пак един фиш, или да говориш с нови хора, или да отидеш на нови места, или просто да започнеш да правиш нещо по различен начин. Именно, коучингът е инструментът, които действа като катализатор, който ще те придвижи до следващото стъпало.

Как разбирате развитието и израстването? Всеки от нас влага различен смисъл в тези думи. За един, това може да е вътрешно израстване, а за друг – в кариерата. Някой може да се развива, като работи над външния си вид, а не за интелекта си. Това е въпрос на избор. Аз знам, че светът е стигнал до тук, защото хората са искали да постигнат повече днес, отколкото вчера. Точно такива са великите изобретатели, предприемачи, откриватели и всеки, който иска да се развива и да израства.

Да водиш или да следваш?

Една от игрите, които направихме през втория ден от модула беше за лидерството (или поне аз така си мисля). Трябваше просто да вървим по двойки, един до друг. Първо води единия, а другия го следва. След това – обратното, и накрая трябваше да се постигне синхрон между двамата. Ако си мислите, че е лесно – пробвайте го, но на нас не беше. Тази игра ми показа, че е еднакво трудно и отговорно и да следваш, и да водиш. Също така, много трудно се постига синхрон, когато двама души вървят един до друг, а какво остава в офиса или в семейството, където има много други фактори и условности.

През тези три дни имаше безброй игри, дискусии, демо сесии, превъплъщения и метафори. От тях, освен че научих много неща за себе си и за начина, по който общувам с другите, се забавлявах страхотно. Ако трябва да го опиша само с една дума, то тя би била „пробуждане”.

Благодаря на Гери и Пламен от Intunity Coaches, както и на останалите участници в групата за страхотното преживяване и емоции. Още се усмихвам, когато си спомня енергията, която получих от първия ни модул. А има още 4.

Ако искате да станете пряк участник в това приключение през моите очи и усещания, очаквайте „репортажите” ми и от останалите модули на първата българска коучинг програма.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

 1. Тони, да наистина и на мен ми повлияха доста положително Гери и Пламен. Аз съм малко скептик и много често заклеймявам поученията като празни приказки. Но в този случай не е така – много стойностно е всичко, което казват и може да промени живота ти 🙂
  Харесва ми това с личната отговорност за постиженията ти и за това къде се намираш и си признавам, че аз лично трябва да се постарая повече. Но това е първата крачка.

 2. Стойне Василев каза:

  Радвам се, Теди, че кратката презентация на Пламен и Гери ти е допаднала. Това, което мен ме привлече в коучинга беше, че той поставя на първо място личната отговорност, за разлика от другите подобни методи, където очакваш “специалистът” да ти помогне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.