Преди да напуснете работа или 10 урока за предприемачи

“Несправедливо предимство” на Робърт Кийосаки
06.11.2014
5 вечни истини, за да се измъкнете от финансовите проблеми
19.11.2014

Преди да напуснете работа или 10 урока за предприемачи

Това ревю не е за хората, които познават работата на Робърт Кийосаки. То е за хората, които или не са наясно кой е той или са чували някои неща, но още не са се запознали с творбите му. Защото всичко, което ще прочетете в това ревю е пределно ясно на всеки, който знае кой е той.

Първо ще започна с това как аз се „запознах“ с Кийосаки. От както започнах да се занимавам сериозно със своето личностно развитие бях попадала на името му  в някой от книгите, които четях. В последствие започнах да попадам на страницата му в интернет,  да чета негови цитати от мои познати и т.н. В последствие се запознах и с неговата игра „Потоци пари“, която за мен е едно от най-уникалните изобретения на нашето време. И ако не сте я играли до сега ви съветвам да го направите в най-скоро време!

Тъй като все още не се беше  появило желанието ми за бизнес реших, че има десетки други книги, които трябва да прочета преди да се захвана и с неговата литература. Така и стана.

След като бях забравила за него и след прочитането на множество книги от сферата на личностното развитие, малко по малко започнах да се насочвам към сферата на бизнеса. Въпреки страхът ми, че нямам достатъчните познания за това и стресът в съзнанието ми от математиката в училище. Е, насоката ми бе доста дезориентирана, но точно в този момент в живота ми се появи моят приятел.

Той е бизнесмен-предприемач и умело ме насочва по пътя на моите детски стъпки в бизнес живота. Един ден, докато разглеждах библиотеката в неговия дом, попаднах на няколко книги на Робърт Кийосаки. Той ми разказа как „Богат татко беден татко“ е променила изцяло живота му. До нея беше и „Преди да напуснете работа“. Това заглавие веднага се закотви в съзнанието ми. И тъй като съм на подобен етап от живота си,  желанието да прочета книгата пусна корени в мен сякаш усещах, че е нещо предопределено и е време да се случи.

По това време все още бях затрупана от множество книги, които трябваше да прочета и да довърша и се налагаше да отложа нейното прочитане. Спомням си как по някога прелиствах страниците и в нетърпението си вече да я прочета…

Аз съм може би един от най-сериозните фенове на максимата, че „няма случайни неща“. Когато стана време да избера книга от бизнес сектора, на която да направя ревю, както може би се досещате в този момент погледа ми друго заглавие просто не успя да съзре. Така до мен стигна „Преди да напуснете работа“ на Робърт Кийосаки.

Когато видях, че я има не се поколебах и за минута дали да избера нея, макар и в този сектор да имаше още много страхотни книги, които привлякоха вниманието ми.

Но вътре в себе си аз знаех, че трябваше не само да я прочета, но и да бъде една от книгите и в моята библиотека. Аз съм човек, който не пести пари за книги. Дори ако трябва няма да си купувам ядене или обувки, но ако има книга, която ме е заинтригувала и много искам да прочета веднага ще си я  купя без дори да се замислям. Дано приятелките ми не четат, че веднага биха ме линчували.

За това ще посъветвам всеки, който чете книги за бизнес и личностно развитие, да не пести пари за книги и да не се чуди кой може да ги има за да ги вземете назаем, за да ги прочетете. Най-полезно е да притежавате всяка една от тези книги, която може да ви помогне да изградите един по-добър вариант на себе си, така ще имате възможност и да ги препрочитате, защото повечето специализирана литература е малко по-тежка за храносмилане.

И повярвайте – всеки път, когато препрочитате книгите ще преоткривате все повече нови неща, защото осъзнаването и израстването става постепенно и нивото на вашето съзнание ще се качва постоянно.

Книгата „Преди да напуснете работа“ прави впечатление още със своята визия, която не е като обикновена книга. Тя е от онези книги, които са широки, поради което веднага направих асоциация с учебниците от детството си. В последствие така и се оказа! Защото книгата „Преди да напуснете работа“ си е цял учебник по бизнес и предприемачество. Кийосаки разказва за своя живот, за всички уроци, които е научил и всички препятствия през, които е минал, за да стигне до нивото, на което се намира в момента. А то е – бизнесмен-предприемач от сериозна и световна величина.

Това, което ме грабна и то още преди въведението на книгата бе изречението: „10 урока от реалния живот, които трябва да знае всеки предприемач, за да изгради бизнес за милиони.“ Тогава осъзнах, колко нямам търпение да прочета книгата. И въпреки, че много мои познати казват, че това е едно от лошите ми качества – нетърпението – в този момент нищо не ме интересуваше.

Исках само да изчета всичко, което се намира вътре – от кора до кора и да взема всичко необходимо, като знание как се изгражда един бизнес, какви качества трябва да притежаваш, за да си предприемач и как да се справяш с трудностите щом веднъж поемеш по този път. Ако и вие искате да разберете всички тези неща, то тази книга е идеалната за вас.

Всички прозрения, които получих докато четях с възхищение и трепет всеки ред бяха от разликите между служител и наемен работник, разликата между успешните и провалилите се предприемачи, как в училище ни подготвят за наемни работници и как да променим начинът си на мислене, така че да го настроим за богатство.

Една от най-силните идеи, която ме докосна в книгата беше идеята сам да подготвяш децата си как да станат предприемачи и то от ранна детска възраст. Благодарение на нея аз от сега знам на какво ще уча своите деца.

Идеята за различните видове училище също много ме впечатли. Как всеки вид е от изключителна важност, защото изгражда определен начин на мислене, който може да ти е необходим в дадени сфери, дава определени знания и преживявания, които изграждат, а в много случаи дори каляват характерa: „училището на улицата“, „училището в семейството“, „училището в службата“ и „училището в училището“…

Докато четях книгата осъзнах, че не е момента да напусна своята работа, колкото и да ми се искаше. Осъзнах много неща за себе си, като това, къде точно се намирам в момента и колко много още от пътя ми предстои да извървя, докато стигна до крайната цел, а именно – предприемач. Книгата те учи какво можеш да очакваш от бизнеса, както всичко хубаво, така и лошото и трудното.

Но и най-важното – показва, какви качества трябва да имаш и на какво трябва да се подложиш ако си решен да се занимаваш с бизнес и предприемачество. Така можеш да прецениш сам за себе си дали този начин на живот е твоят живот, дали този път е за теб и дали да тръгваш по него изобщо.

Лично за мен книгата усили още повече желанието ми да се занимавам със собствен бизнес някой ден. Както и да участвам в множество бизнеси с партньори с обща кауза,  мисия и смисъл. Такива, които да допринасят по най-добрия начин на обществото.

Препоръчва книгата с две ръце, особено ако сте решили и имате горещото желание да напуснете работа. И дори  ако имате вече свой бизнес, но имате някакви пропуски и дори затруднения мисля, че схемата на Б-И триъгълникът на Богатият татко ще ви даде необходимите насоки.

За него Кийосаки  казва, че е ключът към успешния бизнес, но…стига съм издавала велики тайни и напътствия от сферата на бизнеса, ако искате да ги разберете просто си купете книгата – заслужава си – от запетайките до последният ред.

Най-хубавото е, че книгата се чете с уникална лекота. Много е увлекателна, разбираема и интересна. И въпреки, че всяка глава е  доста дълга, просто очакваш с интерес какво още ще научиш в следващата.

И ето, вече прочетох книгата, но сега вече нямам търпение да стана предприемач. Търпението – едно от основните качества за бизнеса, което се надявам скоро да изградя.

Накрая, ако искате да поръчате тази книга или някоя друга от издателство Анхира с 10% отстъпка, следвайте тези инструкции.

Диляна Панайотова
Йога инструктор с международен сертификат за практика. Завършила колеж по журналистика със специалност репортер - водещ. Има статии в блогове, като "Цветно" и "Списанието.бг". Интереси в областта на: предприемачеството, здраве и личностно развитие.

3 Comments

 1. Galarad каза:

  Здравейте Диляна,

  За мен ще е много по-интересно да разбера какво вие сте извлекли от книгата и защо сте се отказали да стартирате като предприемач. И дали имате план как да стартирате по-късно?

 2. the Cat каза:

  Прекалено много въпроси и зададе.

 3. The sharp каза:

  Коректно е като пише в блога, да отговаря и на коментарите под него!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.