“Несправедливо предимство” на Робърт Кийосаки

АБВ в изграждане на бизнес екип, който печели
23.10.2014
Преди да напуснете работа или 10 урока за предприемачи
12.11.2014

“Несправедливо предимство” на Робърт Кийосаки

Несправедливо предимство? Не мисля, че има нещо несправедливо в нещата, които според Кийосаки дават предимство, по-скоро заглавието цели да е провокативно. Първо искам да отбележа, че според мен в книгите на Кийосаки има няколко основни принципа, които присъстват във всяка една, но са представени с леки разлики и с различни примери. Хубаво е човек да прочете всичките му книги, за да разбере ясно принципите и да може да ги приложи.

Пет са несправедливите предимства според Кийосаки:

 • Несправедливо предимство на Знанието;
 • Несправедливо предимство на Данъците;
 • Несправедливо предимство на Дълга;
 • Несправедливо предимство на Риска;
 • Несправедливо предимство на Компенсацията;

Знанието

Пет несправедливи предимства, които всъщност са едно и също нещо под различна форма. Ако погледнем в основата на нещата ще видим, че знанието е това, което има значение – знанието за данъците и законите, за банковите заеми, за всичко свързано със сферата на дейност, в която сте. Много хора казват, че нещо не може да бъде направено и след това се появява някой, който го прави.  Ако вземем един необразован  човек от някое племе далече от цивилизацията и го оставим гладен пред някой хранителен магазин с 10 лева в ръка, какво ще направи? Най-вероятно ще пусне парите на земята, ще потърси камък и ще се опита да убие някое животно, за да се нахрани.

Ако обаче на същия човек му се обясни какво  е магазин, какво са парите и как се борави с тях, той ще влезе в магазина и ще си купи храна. Знанието е това, което прави разликата. Това, което забелязва човек зависи от това колко знае. Човешкият мозък е така устроен, че колкото повече знаете за дадена област, толкова по-лесно научавате нови неща свързани с нея и забелязвате неща, които останалите не могат. Колко пъти ви се е случвало като чуете за някой нов бизнес и да си кажете „Как аз не се сетих?“.

По-малко данъци

Ако сте чели някоя от другите книги на Кийосаки би трябвало да сте запознати с четирите квадранта на парите:

Н – наемни работници;
С – малък и среден бизнес, специалисти, атлети и  др.;
И – инвеститори;
Б – голям бизнес

В книгата е обяснено как може да се намалят данъците и дори да не се плащат никакви данъци напълно легално. За да стане това обаче трябва да сте в квадранти И и Б.  Даже и да нямате амбиции да имате голям бизнес или да сте инвеститор, можете да извлечете поука от това, което ще откриете между редовете на примерите, замисляйки се за принципите, които стоят зад тях, а именно, че винаги има по-добър и ефективен начин да се правят нещата.

Лош и добър дълг

Най-много пари се печелят когато използвате парите на другите хора, за да инвестирате. Овен за бизнеса, книгата дава много ясна представа как работи икономиката в момента, защо дългът е основната движеща сила и защо хората, които предимно спестяват губят. Основното правило е дългът да се използва за закупуване на активи и тези, които знаят как да използват дълга, печелят  както в добра, така и в лоша икономическа обстановка.

Риск

Наскоро в университета имахме лекция, на която се говореше за инвестиции и риск. Доцентът говореше за същите определения, които слушам от три години в университета, но които се повтарят най-малко от двайсет. Неща като „това какъв риск ще поеме даден инвестор зависи от склонността му да поема рискове и от толерантността му към риска“. Никога в университета не чух преподавателите да говорят, че риска е субективно понятие. Колкото повече разбираш от това, с което се занимаваш, толкова по-малък риск поемаш.

Рискът  е в обратна зависимост със знанията, с които разполагате. На корицата на книгата пише „На какво учебните заведения никога няма да ви научат за парите“.  Когато човек чете такива книги действително разбира как образованието в университета, особено в България, подготвя хората да са работници, които знаят безсмислени определния на изуст. Не се набляга на това как трябва да се мисли, как да се чете между редовете в бизнеса и въобще в живота. Хората трябва да четат повече такива книги и да прилагат наученото от тях, за да имат реална представа за света и един ден да имаме по-добро формално образование.

Богатите не работят за пари

Не работете за пари, а за активи, които имат положителни парични потоци в добра и лоша икономическа среда. Колкото повече работите за пари и колкото повече пари изкарвате, толкова повече данъци плащате. Законите са така устроени, че за бизнесмените и големите инвеститори има облекчения. Когато влагаш парите си в бизнес, влагаш директно в икономиката на страната.

Трите правила на компенсацията са:

 1. За да получиш, първо трябва да дадеш.
 2. Научи се да даваш повече от себе си.
 3. Възползвай се от силата на постоянното натрупване на финансова интелигентност.

Както казах и в началото, мисля, че е добре да се прочетат всички книги на Кийосаки. „Несправедливо предимство“ дава поглед отвътре на това как стоят нещата при големия бизнес и инвеститорите, какви са ползите в тези квадранти и как можете да преминете към тези квадранти. Както и всички останали книги на Кийосаки и тази е написана на разбираем език и с много примери.

Накрая, ако искате да поръчате тази книга или някоя друга от издателство Анхира с 10% отстъпка, следвайте тези инструкции.

Милчо Милчев
Здравейте, казвам се Милчо Милчев, студент в УНСС, специалност Бизнес икономика. Вярвам, че човек сам определя съдбата си и за да живее живота, който иска му трябва преди всичко здраве и знания. Чета много книги, спортувам и съм привърженик на здравословното хранене.

1 Comment

 1. Петър каза:

  За данъците не съм много съгласен, защото в България с ДДС-то няма как да избегнеш плащането му. Вариант е да не плащаш ДДС като опиташ да нагласиш така фактурите си, че да нямаш разлика между входящи и изходящи. Но това вече не е легален подход, а по-скоро някакво укриване на данъчни задължения. Осигуровките са също вид данък или по-скоро застраховка, които също по закон си длъжен да плащаш, има минимални прагове, под които не е допустимо да се слиза, но все пак ако направиш ощетяваш свой служител например, което цяло не говори добре за рентабилността на бизнеса. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.