GIRL CODE …или тайната за успеха на жените предприемачи

10-те книги, които всеки предприемач трябва да прочете
17.05.2016

GIRL CODE …или тайната за успеха на жените предприемачи

Продължаваме с едно страхотно ревю на Станислава Иванова за книгата на Кара Алвил Лейба „Girl Code Тайните на успеха, мъдростта и щастието за жените предприемачи“:

Първото нещо, което ми направи впечатление, когато взех книгата в ръцете си беше страхотния дизайн на корицата. Тя е черна с розово златни букви. Много стилно и загадъчно.

Като част от екипа на Smartmoney.bg, чиято мисия е да подкрепя желанията на хората да се развиват в областта на предприемачеството, за мен бе изключително интересно да разбера какво е споделила авторката в книгата.

Жените предприемачи е тема, за която все повече се говори в България. Нашият пазар е сам по себе си, много интересен, динамичен и непредсказуем. Българската като предприемач е готова да действа, целеустремена е и има ясна визия за начинанията си. Освен това, сме много, ама много упорити. Не се страхуваме да излезем извън пределите на нашата държава и да използване всички възможности, които света предоставя благодарение на развитието на технологиите.

Книгата “Girl Code” не дава готови модели за бизнес или тежки и скучни статистики за бизнес средата, пазари, най-добри бизнес възможности, кариера, избор на персонал, създаване на бизнес система и т.н. Не, тази книга е за първоизточникът, от който тръгва всичко не само в предприемачеството, но и във всеки аспект на живота. – Самите жени като личности.

Все повече се учудвам колко е просто всичко и как сами си го усложняваме.

В основата на всичко си ТИ! – Смее ли някой да го оспори?! Едва ли … Рискува да влезе в спор, който няма да спечели..

Книгата се чете лесно и приятно. Всяка глава ме караше поне по няколко пъти да се усмихна и да си кажа – Ами да, точно така е. Знам го това, ама защо не го правя?!

Преди време един лектор, който слушах казваше, че от всяка книга дори едно нещо да си вземеш е достатъчно и то може да е онова, което си търсил, за да постигнеш стремежите, мечтите и целите си.

В книгата се говори за визията, която имаме за себе си. Заставайки пред огледалото – какво си казваме сутрин мили дами?! – Помислете внимателно! Как виждате себе си в огледалото и какво си казвате като знаете, че единственият човек, който е с вас всеки ден сте самите вие?!

Няма как да сме негативни и да не харесваме себе си, но да искаме другите да ни харесат. Няма как да създаваме прекрасни и страхотни услуги и продукти без да сме наясно, че ние сме първоизточника. Признайте си, никой не обича да контактува с мрачни и негативни хора. Съзнанието ни веднага диктува да избягаме.

Да, има трудни моменти, хора сме .. ужасно е затормозяващо, да сме все перфектни.. Но ..

Можем да работим всекидневно, ежеминутно върху това да избираме колко да останем в негативните усещания и визии.

Страховете -> Те са неизменна част от живота. Но както казва авторката – Те са просто чувство. “Усети страха и все пак го направи. Чувство е, но не е нещо материално. Можеш да го победиш с позитивно мислене и действие.”

Завистта и конкуренцията -> От както се занимавам с коучинг осъзнах, че действително конкуренция няма. Има уж еднакви продукти и услуги, но личностите които ги създават и предлагат са различни. Всеки, който е автентичен, искрен и истински ще бъде възприет и ще намери своите клиенти и съмишленици. Завистта ни кара да броим постиженията на някой друг вместо нашите собствени. Приемете го като сигнал, че искате нещо повече от себе си, но сте си внушили, че нямате качествата, знанията, дипломата, опита, компетенцията и т.н.

“Несигурността ни кара да се конкурираме, а самоувереността ни дава сила.”

Всяка тема в книгата е подкрепена от своеобразно интервю с дами, които са оставили следа в живота на авторката и които са изключителни жени  и предприемачи. Те говорят за трудностите да следваш мечтите си, но и удовлетвореността от пътуването. За визията, целите, подготовката, увереността в собствените сили, страховете, вярванията, провалите  и изправянето след падането,  невероятната женска сила.

Тази книга е в подкрепа на уникалността на жените като създаващи и даряващи любов, съпричастност, великолепие и блясък.

Дами, ние сме невероятни. Можем да се подкрепяме повече. Имаме нужда от това.

“Сложете червило и продължете напред.”

Приятно четене.

Стартирането на бизнес е важно и отговорно решение. Ако искаш да превърнеш страстта си в бизнес, запиши се за третото издание на Академията СтартБизнес.bg. Побързай, защото остават само 5 свободни места. Използвай промокод LAST5, за да получиш 10% отстъпка от редовната цена.

Станислава Иванова
Коя съм аз? - Аз съм Станислава Иванова. Имам много идентичности, които се старая да балансирам всеки ден - от майка, жена, съпруга, дъщеря, приятел, колега, коуч и ментор. Моята мисия е да съм здрава. Да бъда богата - духовно и финансово. Да включа всички компоненти - щастие, страст, воля, вяра, любов, уважение.. в постигане на върхови резултати в моя живот. "АЗ съм скенер." т.е. в природата ми е да се интересувам от много и различни теми. Благословена съм с непрестанно любопитство за нови неща във всеки аспект на живота.. В резюмето ми фигурира опит в различни професии, бизнес сектори и проекти. Обожавам да чета и пиша, за това което ме вълнува. Едно от най-добрите ми постижения е дъщеря ми. Тя е моята муза. Един от последните ми проекти е Коучинг за родители. Вярвам, че за да са успешни децата ни, трябва да тръгнем от самите нас и само така ще успеем да ги подкрепим да постигнат своите стремежи.

4 Comments

 1. Цветана каза:

  Дали да не преведем думата коуч на български език? И всички останали модерни имена на длъжности, че не знаем за какво отиваме да кандидатстваме на дадена ПОЗИЦИЯ… (от къде дойде пък това?)
  Да не си забравим родния език, де…

 2. Стойне Василев каза:

  Цветана,

  Защо трябва да се правим на по-католици от папата? Между другото, огромна част от думите в българския език са вносни от друг езици – най-вече турски и руски. Как да преведем думата Коуч? Треньор? Наставник? Учител? Няма да е точно, със сигурност. А как да преведем думи като CD, компютър, таблет, радио, кибрит, борса, документ, запетая, кофа, офис и много други.

 3. Гришо Мишев каза:

  Един много известен и успешен нашенски предприемач, който не е изкарал парите си с кражби и подобни методи популярни у нас, има видео в които ясно казва, че жените не стават за предприемачи. Аз лично не познавам жени предприемачи, а такива в корпоративния свят съм виждал по високи постове и винаги са оставяли неприятно впечатление у мен. Много са стегнати, вземат се прекалено насериозно и ако им предизвикаш властта те гонят до дупка. Да не говори, че голяма част са тъпи кифли придобили позицията с музикални дарби и като ги питаш защо решават нещо, не могат да ти дадат отговор, но си настояват. Когато пък са собственички на малък бизнес, хотелче или нещо такова и са над 40-50 годишни, направо кръгом и бягам далеч, ни искам да съм им клиент, нито да говоря с тях. Разбира се винаги има изключения и приятни лелчета.

  С това не искам да кажа нещо лошо, а просто да споделя моя опит. Може би жените трябва да се поотпуснат малко, хем ще са по-щастливи, хем няма да ги приемат като триглави лами.

  Също така малко да почетат за бизнеса, да се понаучат, не може вечно да я карат с абв мейлите и малки смешни бизнеси с грозни снимки в етси и фб магазини щото не им се дават 1000лв за собствен такъв.

  Най-важното е да не забравят да бъдат жени. Майки, съпруги, че днешния свят вече е извратен, ролите които е дала природата са размити, и затова и семействата не са стабилни. Да си изберат дали предпочитат да са НЕВЕРОЯТНИ на приказки или да вземат да проучат малко какво значи това за тях и как да го направят.

  МЪЖЕ НИЕ СМЕ НЕВЕРОЯТНИ, УНИКАЛНИ, ТРЯБВА ДА СИ НОСИМ ОТГОВОРНОСТИТЕ!

 4. Стойне Василев каза:

  Мачкай, Гришо. Самочувствието ми се повиши с 3 точки 🙂

  Сега сериозно – познавам много успешни жени предприемачи. Има и такива, които ти описваш, но и има и немалко мъже в същата категория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.