5 вечни истини, за да се измъкнете от финансовите проблеми

Преди да напуснете работа или 10 урока за предприемачи
12.11.2014
Душата на парите
02.12.2014

5 вечни истини, за да се измъкнете от финансовите проблеми

Независимо дали с днешна дата имате спестени пари, трупате дългове по кредитни карти или сте пред фалит, има пет закона на парите, които важат за всеки човек, независимо на каква възраст е, на кой континент живее и с какво се занимава.

Сузи Орман е написала богат наръчник, с който можете да оцените финансовото си състояние в момента, ще придобиете увереност и знания какво да правите с парите и дълговете си и най-вече какви действия да предприемете незабавно, за да се избавите от финансовите си проблеми.

За разлика от много книги, които само ни дават посока на мислене, наръчникът на Сузи Орман е разделен на две части – описание и разяснение на 5-те закона на парите и богат раздел с упражнения  – така че да затвърдите наученото и да го приложите в живота си веднага. В много книги за финанси има универсални таблици, с които можете да изчислите личния си бюджет – приход, разход, активи, пасиви и т.н. В тази книга има конкретни задачи  и упражнения лично за вас, за да анализирате личното си състояние според всеки закон на парите.

Но, първо да видим кои са 5-те закона и защо са толкова важни в живота на всеки човек.

Закон първи – Истината създава пари, лъжите ги унищожават

Звучи като универсална мантра, която можем да подминем с лека ръка, но авторката Сузи Орман формулира това правило като най-важният първи закон в личните финанси.

Ако не сте честни към себе си, никога няма да сте финансово стабилни. Милиони хора по света поддържат фалшив стандарт на живот, който не могат да си позволят. Голяма част от хората живеят на кредит, плащат вноски за вещи, които едва изплащат, за да поддържат фалшив стандарт на живот. Самата Сузи Орман е фалирала веднъж и е била в капана на тази лъжа, карайки кола, която не може да изплаща, носейки дрехи и бижута, които плаща на кредит и плащайки скъпи вечери за приятели, които се опитва да впечатли. Може би ви е до болка познато? И може би всеки ден се успокоявате, че докато покривате вноските по кредитните си карти и други кредити, всичко е наред? Не, не е наред и ще го разберете като прочетете няколко примера за хора с различни финансови проблеми, замаскирани зад лъжи, че всичко е наред.

Практическа част: Най-ценното в книгата са разясненията как една лъжа води до краха във финансите и какво вие лично не трябва да правите, за стигнете до там. В книгата има няколко упражнения за вас и конкретни въпроси, на които да отговорите. Не се плашете от тях, макар някои да ви се сторят трудни и мъчителни – истината ще ви направи свободни да продължите напред.

Закон втори – гледайте това, което имате, а не това, което сте имали

Много хора живеят в миналото, когато са имали пари, положение и доходна работа и не искат да приемат финансовата си ситуация сега. Нежеланието да си направите „инвентаризация“ на финансовото положение често е свързано със срам, гняв и страх да признаете провал, че нещата вече не са така розови, както са били преди време. Това  ви кара да продължите да харчите (обикновено на кредит) и да живеете по начин, който не можете да си позволите.

Практическа част: Отново и този закон е подплатен с много практически упражнения и таблици, за да определите къде сте сега, а не къде сте били или искате все още да сте. Някои изводи може да ви се сторят болезнени, но съветите как да продължите нататък ще ви дадат увереност.

Закон трети – направете най-доброто за вас, после за парите ви

Много важна част от книгата – за родители, които искат да дадат най-доброто на децата си като образование и начален финансов старт в живота. Както при авариите в самолетите обаче, първо трябва да сложите кислородната маска на себе си, за да можете да сложите кислородната маска на детето си. Същото важи за финансите – не можете да платите скъпото образование на децата си, ако вие се разорите заради това.

Практическа част: Колкото и просто да звучи този закон, ще разберете че не е така лесно приложим, ако нямате план как да го приложите. Таблиците и упражненията в книгата ще ви помогнат да направите своя личен план, за да не се събудите разорени някой ден. 

Закон четвърти – инвестирайте в известното преди да инвестирате в неизвестното

Точно тази част на книгата четох най-дълго – ту я оставях, ту я препрочитах по няколко пъти. Това е най-практичната част и авторката се е погрижила да даде най-много примери и упражнения, за да можете да направите най-разумните избори за собствените си финансови решения – покупката на къща, кола, акции в пенсионни фондове и инвестиции. Вземете си лист, химикалка и калкулатор – ще ви трябват.

Защо оставях книгата на моменти? – има и някои примери, неприложими за България – инвестиции и плащания чрез пенсионните ви фондове – инструменти, които няма или са слабо познати у нас. Но има и примери, за които всички изчисления си струват времето.

Закон пети – парите нямат собствена сила

Макар да звучи като клише, този закон трябва да бъде прочетен многократно и да се прилага всеки ден. Особено в България, където поколения са възпитавани по абсолютно сбъркан начин – богатите са мошеници; да си поданик на бедна държава е чудесно оправдание за всички лични несгоди, а ако се стремиш към богатство, си лош и алчен човек. Сузи Орман надълго и нашироко разяснява, че парите нямат собствена сила и нито дават, нито отнемат от личната ни сила.

Практическа част: И този закон не е празно философстване, особено когато направите упражненията и установите дали парите имат по-голяма сила от вас в собствения ви живот. Ще се изненадате от изводите, до които ше достигнете.

Препоръчвам ви горещо това четиво. Радко ми се случва да се връщам към една книга повече от 3-4 пъти веднага след прочитането й. Към „Законите на парите“ се връщам няколко поредно седмици,  за да повторя упражненията. Ако сте семейни, направете практическите занимания с партньора си, дори да не е чел книгата – ще се изненадате колко нерешими на пръв поглед въпроси за личните си финанси ще изясните заедно. Особено, ако сте честни със себе си – според закон номер едно. 

Обобщение: Ако искате да сложите личните си финанси в ред като използвате комплексен подход, финансов и личностен, тази книга е точно за вас. 

Накрая, ако искате да поръчате тази книга или някоя друга от издателство Анхира с 10% отстъпка, следвайте тези инструкции.

Десислава Тодорова
Десислава Тодорова е бакалавър по масови комуникации с над 10 годишен опит в организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Създател и съдружник в портала за печатни технологии printguide.info -управлява общо 6 сайта, насочени към печата и рекламното производство. Тъй като производството на печатни и рекламни продукти изисква не само творчество, но и солидна база от познания на технологиите, в последните 8 години се е посветила на популяризирането на рекламното производство по начин, достъпен за клиентите. Член на борда на Българска асоциация за съвременна графика и печат (БАСГП), активен блогър, предприемач по душа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.