Перфектната стажантска програма

Безплатно ли е българското образование?
10.06.2013
Образованието е в нашите ръце
25.06.2013

Перфектната стажантска програма

Лятото наближава и много студенти, вместо да тръгнат към морето, ще се запътят към офисите на компании, за да станат стажанти. Когато преди 2 години разбрах, че се организира такава програма в моята фирма, веднага се включих и станах ментор. За няколко месеца през лятото помагах на избрания стажант да придобие първите си трудови навици, да се сблъска с реални бизнес казуси и най-важното да разбере дали тази професия е за него или не.

По правило, кандидат-стажантите са млади, енергични (или поне такива трябва да бъдат) и нямат търпение да се сблъскат с първите си трудови задачи – точно това търсите от новите си служители, нали? За много от студентите това може да е първият сблъсък с това, което ние наричаме „работа”. Да ги научите на всички тънкости на вашия занаят, а в същото време да извлечете максимална полза от тях (и то в рамките на 2-3 месеца), може да се окаже трудна задача. Затова е важно да отделите малко време, за да организирате тяхната перфектна стажантска програма във вашата компания.

На база на опита ми като ментор и човек, обучавал нови служители, ще ви споделя моите представи за идеалната програма, която да е максимално полезна и за двете страни:

1. Изберете правилните хора.

Стажантите може и да са само временно при вас, но ще окажат със сигурност влияние върху вашия екип. Студент, който е немотивиран, неефективен и само си пилее времето в офиса, може да подкопае морала на служителите. Ще ви разкажа една лична история в тази връзка. Преди няколко години, като външен одитор, прекарвах по няколко седмици при всеки клиент. В един от тях бяха назначили стажантка за 6 месеца на пълен работен ден срещу една минимална работна заплата.

Тя, още от първия ден, започна да закъснява и да идва с минимум половин час след началото на работното време. За сметка на това, си тръгваше по-рано от останалите и обедната й почивка беше доста разтеглива. Когато и да минех покрай нейното бюро, тя ядеше шумно Зрънчо и пишеше с един пръст от свободната си ръка някакъв документ. Това подейства доста демотивиращо на останалите служители. Те също започнаха да закъсняват, първоначално с десетина минути, а след това и с повече. Аз виждах какво се случва, но не можех да отида при шефа на отдела и да му кажа да си организира по-добре работата на екипа. След 6 месеца стажантката си тръгна, но „трудовите” навици в другите служители останаха.

В обратния случай, ако назначите ентусиазиран млад човек с идеи, ще се отрази много положително на работната атмосфера. Този подход (с назначаването на по-млад човек в екип от по-възрастни) действа и съм го прилагал веднъж. Резултатите бяха наистина впечатляващи. Така че, дори за няколко месеца, един нахъсан стажант може сериозно да повдигне ентусиазма и мотивацията на екипа.

Затова, когато избирате идеалния стажант, си помислете какво точно търсите. За мен, перфектният кандидат демонстрира по време на интервюто висока мотивация и чувство за отговорност. Ако има предишен стаж или е участвал в различни „извънкласни” занимания, това е голям плюс за него. Празното CV говори, че кандидатът предпочита по цял ден да пие кафе с приятели, вместо да участва в някаква безплатна инициатива. Липсата на свободно време от лекции е само оправдание. Всички знаем как стоят нещата в България.

Кой е идеалния стажант за вас?

Кой е идеалният стажант за вас?

Ако знаеш нещо за компанията, в която кандидатстваш и за нейния сектор, те прави фаворит в моите очи. В тази връзка, знаете ли колко от студентите, които бяха на лекцията ми в УНСС, ще ходят на стаж през лятото? Видях само 4-5 вдигнати ръце. А колко от останалите проявиха желание да станат част от екипа на SmartMoney.bg и да работят по реални бизнес казуси и да посещават различни събития (някои с цена над 300 лева)? Засега нула. Аз определено бих предпочел кандидат, който е проявил малко желание и се интересува от новостите в неговата област, независимо в каква форма. Какво правят студентите в свободното си време е индикатор за истинските им страсти и желания.

2. Направете план за стажантите.

Няма по-лошо нещо от това стажантите да нямат достатъчно работа. Освен, че ще им е скучно, вие ще се опитвате непрекъснато да им измисляте някакви задачи, с които да им запълните времето, вместо да се фокусирате върху ежедневните си дейности. Това не е полезно за никого. Затова е важно да има предварително изготвен план за всеки един стажант, който да е готов преди неговото идване. Отделете малко време, за да помислите какви точно задачи ще изпълнява и какви ще са неговите отговорности.

Най-важното нещо в този план е задачите да бъдат достатъчно предизвикателни и да допринасят за по-лесното усвояване на необходимите за професията знания.

3. Осигурете ментор на стажантите.

 Когато аз бях на задължителните стажове в средното и висшето образование, нямах ментор или човек, които да ме наставлява (още по-малко план за стажа). Трябваше сам да се оправям. В такава ситуация има два типа хора. Едните се размотават няколко дни, докато някой от служителите на компанията не им каже, че могат да дойдат направо последния ден за „бележката”. Другия тип хора започват да обикалят по отделите и да питат „Това как става?”, „Онова защо е така” и „Може ли да ми обясниш това?”, за да им е наистина полезен този стаж. Аз бях от вторият тип и винаги се намираха хора, които ми помагаха да разбера как действа системата.

Сега е доста по-лесно. На повечето места има ментор, който е със стажанта още от първия ден. Менторът го въвежда постепенно в работата и му съдейства за всички въпроси, които могат да възникнат по време на стажа.

4. Поставете цели и дайте обратна връзка.   

Освен осигуряването на ментор и „топло” посрещане в компанията, трябва да поставите и определени цели за стажа. Една от тези цели може да е самостоятелно изготвяне на продукт или услуга, свързани с вашата дейност. Хубаво е стажантът да започне да работи по нея още в първите седмици, след като се запознае с основните задачи на отдела. Може да се организират регулярни срещи между ментора и стажанта, за да се следи прогреса със задачата и усвояването на необходимите знания и умения.

Накрая, когато проектът е готов, нека независима „комисия” (без ментора) да оцени изпълнението и да даде обратна връзка до каква степен се е справил стажантът. Това ще е първият „актив” в професионалния му път след това. Тази оценка, заедно с впечатленията на ментора, се отпечатват на един добре изглеждащ документ със заглавие „Препоръка” и се дават на стажанта.

Не превръщайте фразата „Ще ви се обадим, ако се освободи свободно място” в безсмислено клише. Поддържайте връзка със завършилите стажантска ви програма. Организирайте дори някакви алумни събирания. Това ще ви се отплати на 100%.

Ако сте изпълнили тези точки, стажантската програма ще ви донесе повече позитиви, отколкото негативи. А ако правите това в продължение на няколко години, вашата компания ще е известна в „стажантските” среди с имидж на добро място за летен стаж.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

9 Comments

 1. Teodora каза:

  “Няма по-лошо нещо от това стажантите да нямат достатъчно работа. Освен, че ще им е скучно, вие ще се опитвате непрекъснато да им измисляте някакви задачи, с които да им запълните времето…”

  Това си е самата истина. По време на стажа ми в Министерство на културата през голямата част от времето нямах конкретна работа. Казваха ми: “Виж сега, ако си имаш някаква друга работа, направо си тръгвай”. Е, имаше и периоди, когато се трудихме здраво, но като цяло задълженията не бяха равномерно разпределени. Аз се чувствах неудобно, че не винаги имах конкретни задължения. Но нямаше какво да направя, дори да питах, не ме възлагаха задачи, така че, стартирах допълнителен доход…

 2. Стойне Василев каза:

  Значи все пак е имало полза от този стаж 🙂

 3. Galarad каза:

  Какъв е смисъла за работодателя да провежда стажове vs да пусне обява и да назначи служител на изпитателен период?

  Няколко пъти са ме питали дали мога да приема стажант в моята фирма и аз винаги отказвам. Хората ми са доста натоварени и няма кой да се занимава да обучава новия човек на основите, съответно ще го направим черноработник – ще прави това, което никой друг не иска да прави. На края на стажа нито ще е научил много, нито аз ще съм имал голяма полза от него.

  Аз съм се опитвал да ходя на стаж два пъти. И двата пъти си тръгнах след втория ден, защото беше безмислена загуба на време. Специално в ИТ сферата, правилното решение за един млад човек е да се запишат на курс и да изкарат някакъв сертификат – CompTIA, CISCO, Microsoft etc.

 4. Стойне Василев каза:

  Galarad, във финансовата сфера, според мен, има смисъл от такива стажове. Компаниите си лъскат имиджа и имат подготвени кадри, ако се открие постоянно място. За самите стажанти ползата е практически опит и възможност да разберат дали тази работа е за тях или не, тъй като във финансовите институции има много длъжности и завършващите студенти си мислят едно, а на пракитека е друго.

  Това за назначаване на изпитателен срок е вариант, но след 6 месеца, когато договора не се продължи, хората са разочаровани (у нас битува мнението, че щом са те назначили значи ставаш) и започват да говорят лошо за компанията. А за много фирми, това е от значения, дори на сегашния трудов пазар.

 5. Станислав каза:

  И аз съм „За“ стажанските програми, където младите хора да се доказват. Наистина много фирми, използват стажантите само да им се свърши черната работа, от която всеки бяга, което не е много коректно, но това е полезно и за самите стажанти, защото малко или много се запознават с реалността, а в случай че работодателя ги хареса, винаги може да ги потърси. Да не забравяме, че качествени кадри се намират много трудно, а всеки който иска може да се научи да работи дадена работа.

 6. Проблемът не е само във фирмите. Много от стажантите и не само стажантите, когато постъпят за пръв път на работа, само седят и чакат нареждания какво да правят, вместо сами да поемат инициативата. Да задават различни въпроси, дори да са свързани с другия отдел. Сами да си намират работа. А не да очакват всичко на готово и всичко, което не им е ясно да се изясни. Никой не знае на нас какво не ни е ясно ако сами не попитаме.

 7. Като човек, който е бил и от двете страни на монетата, мога да кажа, че няма нищо по-лошо от това да си стажант във дадена фирма и да нямаш конкретна работа, ментор и възможност да попиеш някакви знания и вместо това да бездействаш и евентуално да се “ровиш” в интернет по цял ден, чатейки с приятели и тн. Това може да ти се отрази до такава степен, че при започването на истинска работа ти вече да си придобил навика на бездействието, закъсненията, за които Тони спомена, демотивацията и тн. от тези “стажанстки” програми, което може да ти коства много.
  За съжаление съм бил в такава ситуация, но и за моя радост съм бил и в от другата страна, където съм имал ментор, намирана ми е реална работа, обяснявано ми е подробно и поне при мен мотивацията беше голяма, а желанието ми за работа в тази насока огромна. Но все пак всичко си е до човек.

 8. мариа каза:

  Tърсейки ,какво е точно стажант най-вече в IT сферата ,попаднах на Вашата статия.С това не съм съгласна “Празното CV говори, че кандидатът предпочита по цял ден да пие кафе с приятели, вместо да участва в някаква безплатна инициатива. Липсата на свободно време от лекции е само оправдание. Всички знаем как стоят нещата в България.” .
  Дори когато учих в университета не можех да си намеря място по специалността имам предвид по програмите на МОН. Реших да се преквалифицирам в уеб дизайнер,самообучавах се с лекции,с туториали и тръгнах да си търся стаж ,показах какво мога при отдалите ми се възможности и че съм готова да се уча още,но ….. се оказа ,че фирмите търсят хора,които да им вършат работа като хора с 2-3 годишен опит на заплатата на стажант ?! Готова съм и това да приема,но когато не ми връщат обратна връзка,кое е това с което не съм се справила,при поставените задачи,за да се подобря……. мога само да си представя как ще е организиран стажа.Мисля че с думата”стаж”се спекулира .

 9. Стойне Василев каза:

  Мариа,

  Ти какво очакваш от един стаж? Аз бих очаквал отношение и натоварване като на служител, и ако имаше такъв стаж, когато аз завърших, щях да отида там за без пари.

  Според мен, и много от стажантите спекулират с думата “стаж”, защото искат да им плащат като на служители с 2-3 години стаж, но без да носят отговорност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.