Образованието е в нашите ръце

Перфектната стажантска програма
12.06.2013
Митове и възможности пред българските студенти
24.07.2013

Образованието е в нашите ръце

Темата за образованието определено е една от най-дискутираните. Причаната е, че през последните години се наблюдава една тенденция на постоянен спад в качеството му. И за съжаление тази тенденция със сигурност ще продължи и за напред, ако не се вземат нужните мерки. Но, чакайте малко!

Защо говорим постояно за спад на качеството на образованието, а подминаваме другите фактори, които влияят много повече от самата образователна система (учители, ученици, родители), т.е… САМИТЕ НИЕ!

Грешката ни е, че говорим за образованието като една система, която функционира едва ли не самостоятелно. Без да й влияят външни фактори, освен самата образователната система.

Забравяме, че образованието не е едно просто институционално явление, което съществува само и единствено в училищата и университетите.

То е навсякъде около нас. Детето започва да опознава света около себе си още преди да се е показало на бял свят. Образованието е една изключително сложна система от съзнателни и несъзнателни възприятия. От знания и незнания за нещата около нас. Не напразно са казали, че първите седем години са най-важни. Не може едно дете, което отива в училище да не знае азбуката и цифрите.

Образованието ли е виновно за това?

Масово в детските градини, които също са част от образователната система, но много хора не се замислят за това, работят преподаватели, които да оставим, че нямат педагогическо образование (това не е и най-важното). Те нямат никакъв подход към децата. Но и те не са единствено виновни. Виновни са родителите. Родителите, които забравят отговорността, която са поели девет месеца преди да видят за пръв път своето дете. Виновни са, защото възпитанието, което е в основата на образованието много често ЛИПСВА! И липсата му все повече започва да се усеща не само в детските градини, училищата и университетите. Вижда се навсякъде в обществото – в интернет, кафета, дискотеки…

За какво образование говорим когато най-важното за младите момичета е коя ще събере повече лайкове на поредната гола снимка, която си е постнала в профилите в социалните мрежи. Как ще накараме едно 14-15-16-17-18-годишно момиче да седне да чете по география, вместо да ходи да се повози на най-новата S-класа, да отиде да си върти дупето в чалготеката по прашки и сутиен и всички да и казват колко е красива! Да, това се случва, дори да се правим, че не го забелязваме! Днес е много трудно да се контролира едно дете. Средата, в която израства днешното поколението е изключително лоша и манипулативна. Но по-лошото е, че тя не действа само на децата, тя влияе на всички хора. Просто не го осъзнаваме. Погледнете телевизията. Шоу, след шоу, след шоу…. В които какво гледаме? Адреналинки, проститутки, хомосексуалисти и като цяло населението седи и гледа някакви хора как си говорят. Супер, много забавно.

И по-лошото е, че хората се впечатляват. Впечатлени са от този, който го дават по телевизията. Едва ли не той е някакво висшо същество.

Да не забравяме, че образованието е в нашите ръце

Да не забравяме, че образованието е в нашите ръце

В Италия статистиката сочи, че 90% от жените искат да станат адреналинки или модели и да се оженят за фитболист. Тук статистиката не вярвам да е по-различна. Е може би това с футболистите е малко по-различно. Важно е да е богат и с готина кола – не е задължително да е футболист.

Социалните мрежи – като изключим последните седмици, в които хората като цяло започнаха да споделят малко по-интересни неща заради случващото се в страната – какво виждаме там – вицове, голи снимки на мъже и жени, къде пълнолетни, къде не, и статуси от сорта „Ако харесаш това, ще си напиша името ти на ръката”.

Хора, извинявам се, но дайте първо да погледнем себе си и тогава да говорим за образованието.

Нима то е виновно, че учениците ги мързи да си прочетат урока по история. Или, че не са влизали в час по рисуване. Е, да, какво толкова има да научиш от тези часове. Ами култура, хора. За това изложбите се водят културни мероприятия. Защото изкуството е култура!

Да обърнем и малко внимание на университетите.

Купон, дискотека, малко лекции. КАКВО! Защо лекции? Те не са задължителни! Направо за упражненията. Изпит. Пищови. Втори курс. Купон, дискотека, лекц… упражнения. Изпит. Пищови… Честито, вече сте висшист!

Много малко студенти се интересуват от възможностите, които имат докато учат. Но тях ще ги разгледаме в една друга статия.

Образованието ли е виновно? От части – да. Още през 90-те години един от най-престижните ни университети въвежда страхотна (от парична гледна точка) маркетингова стратегия. И след него и останалите университети. Започват да се въвеждат нови и нови… специалности, с цел по-голям поток студенти. Приемът естествено става много по-лесен. И парите заваляват. И така вече можеш да влезнеш да учиш каквото си поискаш, където си поискаш. Правото на избор е наше право, все пак :)! През последните години това нещо започна да се променя. Не, че са се закрили специалности. Но поне приемът започва да става по-труден. Е няма как да е иначе. Доверието в нашите ВУЗ-ове спадна рязко. Влязохме в ЕС. Масово хората започнаха да отиват да учат в чужбина.

Скъпи хора, приятели, майки, бащи, деца, учители, ученици, колеги, министри, ректори, директори…

Докато ние – като едно общество, като един народ (пак ще го повторя), докато ние като ЕДИН НАРОД, не се научим, че не може да търсим винаги вината някъде другаде и не поемем нужната лична отговорност, с която да допринесем за успешната работа на системата нашите деца, внуци… нашето поколение ще бъде принудено да живее в свят, в който образованието ще бъде част от учебника по история…

Всичко е в нашите ръце! Не го изпускайте.

Борис Бачев
Здравейте, казвам се Борис Бачев. По образование съм инженер и магистър по икономика. Винаги съм се стремил да трупам опит в различни области. След множество незабравими моменти и провали вярвам, че успях да намеря нещото, което ме прави щастлив и ме поддържа жив и концентриран. Към настоящия момент управлявам Студио Грейс & Боо - studiograceandboo.com - компания, която предоставя иновативни ONline и OFFline решения за стартиращи и действащи бизнеси. Управляваме и два собствени онлайн магазина. Единият е в областта на текстилната и рекламна индустрия - shtampi.bg, вторият - в областта на изкуството и уникални подаръци по поръчка - graceandboo.com. От 23-годишна възраст се опитвам да тествам почти всяка идея, която ми се изпречи на пътя. Имах честта да организирам най-успешното Национално участие на България в областта на леката авиация в Германия - АЕРО 2014. Моята най-голяма страст са бизнес планирането и иновацията във всичките й форми! Най-голямата ми мечта е да летя в космоса. Вярвам, че младите хора, и не само те, можем и трябва непрестанно да променяме себе си и страната ни към по-добро. Единственото, което е нужно да направим, е да действаме заедно и да сме все по-активни. Защото наистина "Съединението прави Силата!" А и нека бъдем честни. На никой не му пука за нас и ние трябва да воюваме за свободата си. Лична и национална... Благодаря Ви! С уважение, Борис Бачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.