Какво е бъдещето на Личните финансови консултанти у нас

Истините за финансовите продукти, които те не искат да знаете
12.02.2018
Основният принцип, върху който изграждам живота си
12.03.2018

Какво е бъдещето на Личните финансови консултанти у нас

Както знаете, последните няколко месеца активно работя по организацията на среща, на която да се съберем всички хора с интереси към професията на личния финансов консултант и да поставим ново начало на тази дейност в България.

Тя вече е факт – на 17 март (събота) от 11.00 часа в София, кв. Гео Милев (в култовия завод Електроника) ще се състои дискусия за бъдещето на тази професия у нас. Всеки, които се интересува от темата, иска да работи в тази сфера или има някакъв опит, е добре дошъл. Събитието е с продължителност от 3 часа, организира от Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК) и SmartMoney.bg, като таксата за участие е 20 лева.

Button

Началото

Преди близо 6 години, заедно с няколко колеги, поставихме на картата тази професия в България, а през 2014 година създадохме и БАЛФК с идеята организацията да подпомага развитието на ЛФК у нас. Случиха се много неща през това време – имаше и възходи, и спадове. Част от съмишлениците ми се върнаха на работа в корпоративния свят, защото се сблъскаха в много трудности, а други се насочиха към други сфери. Не виня никого – всеки трябва да прави това, което му носи удоволствие и е полезен с него на другите.

За мен, това е да помагам на хората да повишават финансовата си грамотност, да управляват по-добре парите си, да стават по-богати и да имат повече свободно време. Едно от най-важните решения, който човек трябва да вземе, за да постигне целите си в тази сфера, е на кого да се довери и как да избере най-подходящите финансови и инвестиционни продукти за него. Ставало е въпрос, че служителят в банката, например, ще предложи само продуктите на неговия работодател и тези, от които има най-голяма собствена изгода, без да се интересува от останалите области от финансовия живот на един човек.

Така стигаме до нуждата от истински лични финансови консултанти, които да съдействат на клиентите си да наредят целият финансов пъзел, а не само отделни части от него. Те трябва да имат подготовка в различни области, като инвестиране, застраховане, банкови продукти, пенсионно планиране, имотно планиране и други.

Настоящето

Настоящето не е много розово заради много хора, които пишат на визитките си „Личен финансов консултант“, но всъщност са далеч от тази професия. Те използват доста не толкова коректни продажбени техники, за да продадат техните продукти. Така, хората остават с впечатлението, че всички консултанти са просто п(р)одавачи на финансови продукти и услуги. Разбира се, вина за това положение имаме и ние от БАЛФК, че не сме достатъчно активни при представянето на тази професия в България.

Аз активно се занимавам с популяризирането на финансовото планиране, но всъщност най-добрата реклама са моите индивидуални клиенти, които постигат невероятни резултати – както в менталната настройка, така и като доходност от техните инвестиции. Все повече хора с по-високи доходи осъзнават нуждата от цялостно планиране на техния финансов живот, което ще им позволи да постигнат целите си и да излязат от омагьосаната въртележка „от заплата до заплата“.

Бъдещето

То е светло. Професията на личния финансов консултант е една от най-високо платените в развитите западни страни и една от най-перспективните за следващите 10 години. Ако искаш да разбереш какво точно е бъдещето на тази професия у нас, искаш да станеш личен финансов консултант от следващо поколение и да помагаш на хората да станат по-богати, заповядай на 17 март от 11.00 часа.

Button

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.