Накарайте парите да работят за вас, а не вие за тях

Наръчник по инвестиране
18.12.2014
Бизнес школа за хора, които обичат да помагат на другите
28.12.2014

Накарайте парите да работят за вас, а не вие за тях

Първо, Честита Коледа, успешна и богата 2015 година! Избрахме да публикуваме именно днес това вдъхновяващо ревю на Надя Ненкова на книга, която се е превърнала в Библия на личните финанси – Богат татко, беден татко на Робърт Кийосаки, и нека това е нашият коледен подарък за вас:

Дълго време не знаех какво да напиша за тази книга. Не знаех как да предам съдържанието на нещо, което само по себе си е безценно. Няколко пъти започвах да пиша това ревю и също толкова пъти го оставях. Трябваше ми време, за да осмисля прочетеното, да осъзная колко възможности съм пропуснала и колко още ще пропусна, ако не взема нещата в свои ръце.

Прочетох книгата „Богат татко, беден татко” от Робърт Кийосаки почти на един дъх. Тя е написана в съавторство с Шарън Лехтър – един от най-големите привърженици на електронните книги. Трябва да си призная, че първоначално подходих леко предубедено и още с първото разлистване на тази книга очаквах тя да е поредната стандартна и скучна финансова книга, която ни учи как да станем богати. Представях си нещо трудно за четене, а за разбиране изобщо не исках и да помислям. Каква беше моята грешка? Грешка, която допускат много хора дори и тези в сферата на финансите – правят като мен прибързани заключения.

„Богат татко, беден татко” е книга за парите и богатството, но тя няма да ви направи автоматично богати само защото сте я прочели. Може да я научите наизуст и пак нищо да не постигнете, ако само стоите и чакате. Ако сте с подобна нагласа към тази книга не я купувайте, не я четете и не си губете времето, защото няма абсолютно никакъв смисъл в това.

Няма да казвам дали книгата е добра, дали си заслужава да я прочетете, или дори само да я разлистите. Ще оставя този избор на Вас и знам, че ще вземете правилното решение. Именно за личния избор се говори в тази книга. За избора, който всеки от нас прави в даден момент и който по-късно определя живота ни.

„Ако учиш много и получаваш хубави оценки, ще си намериш добра и високоплатена работа” – сигурна съм, че всеки от вас е чувал това изречение поне веднъж от своите родители. Да, обаче в реалния живот нещата стоят някак различно и истината е малко по-друга: „Ако научиш уроците на живота, ще се справиш. А ако не успееш, животът ще продължава да те бута насам-натам. Хората правят две неща. Едни просто се оставят на живота да ги бута.

Други се ядосват и отвръщат… Животът бута всички ни насам-натам. Някои се отказват. Други се борят. Малцина са тези, които научават урока и продължават нататък. Те приветстват живота, когато ги бута. За тези малко на брой хора това означава, че трябва да научат нещо и те искат да учат. Така прогресират”. Сами преценете от кои хора искате да бъдете.

Питате ли се вече за кого е предназначена тази книга? Отговорът – за всички нас. Тази книга е за тези, които искат да печелят, но и да задържат спечеленото, за тези, които искат сами да ръководят и определят финансите си, да са независими и стабилни в този непрекъснато променящ се и динамичен свят. Тази книга е посветена и на всички родители, най-важните учители на своите деца, които в забързаното си ежедневие забравят да им предадат най-ценния урок – не как да работят за пари, а как парите да работят за тях.            

„Богат татко, беден татко” ни разкрива на какво богатите учат децата си за парите, а бедните и средната класа – не! Книгата взривява мита, че трябва да имаш голяма заплата, за да забогатееш. Поставя под въпрос схващането, че собственото жилище е актив. Показва на родителите защо не могат да разчитат на училището да ограмоти децата им по отношение на парите. Дефинира веднъж завинаги какво е актив и пасив. Учи ни какво да разкажем на децата си за парите, за да имат финансов успех в бъдеще. Според Кийосаки „главната причина хората да имат финансови затруднения е, че те прекарват години в училище, без да научат нищо за парите. Резултатът е, че се учат да работят за пари…, но изобщо не се научават как да накарат парите да работят за тях”.

Книгата е написана като разказ, в който авторът ни разкрива по един невероятно запленяващ начин уроците, които самият той е научил от своите двама бащи – единият богат, но незавършил университет, а другият образован, но беден. Кийосаки не ни казва „направете това и ще станете богати”, а просто ни разказва какво е научил и как го е приложил в практиката.

В „Богат татко, беден татко” са събрани истории, които ще ви разсмеят, вероятно натъжат, но най-вече ще ви вдъхновят. Знам това, защото сама изпитах всяка възможна емоция сред тези станици. Книгата ви сграбчва здраво, оставя ви без дъх и не ви пуска до самия си край. Стилът на автора е невероятен – разбираем, увлекателен, разговорен, своеобразен триумф на разказваческото майсторство. Не успях да се откъсна от тази книга нито за миг. Кийосаки е постигнал нещо изключително рядко – създал е общодостъпен шедьовър, до който трябва да се докосне всеки от нас.

Повечето хора през целия си живот не осъзнават, че не е важно колко пари изкарваш, а колко пари задържаш. Всички сме чували истории за спечелили от лотарията бедни хора, забогатели благодарение на това и после обеднели отново. „Ако искате да забогатеете, трябва да бъдете финансово грамотни” казва Кийосаки и допълва „Ако имаш намерение да строиш „Импайър Стейт Билдинг”, първото, което трябва да направиш, е да изкопаеш дълбока яма и да излееш здрава осново.

Ако ще строиш къща в предградията, трябва да излееш само петнайсетсантиметрова основа. В бързината си да забогатеят, повечето хора се опитват да построят „Импайър Стейт Билдинг” върху петнайсетсантиметрова основа… Строежът по небостъргача започва. Строи се бързо и скоро вместо „Импайър Стейт Билдинг” имаме Наклонената кула на предградието”. Успехът идва с много работа, търпение и постоянство.

Най-важното правило в книгата на Кийосаки гласи: „Богатите купуват активи. Бедните и представителите на средната класа купуват пасиви, като мислят, че са активи”. Искате да знаете каква е разликата между актив и пасив? Поздравления, това е страхотно! Но ще трябва да прочете тази книга. В живота нищо не идва даром, ето защо и аз няма да ви предоставя наготово отговора на този толкова важен въпрос. Както казах в началото, всичко е въпрос на избор и често от него зависи целият ни живот.

Книгата е изпълнена с множество интересни и поучителни истории. Няма да се спирам подробно на всички, но с удоволствие ще ви разкажа една от тях. Не харесвам „Макдоналдс”, но ако говорим за успели хора, неговият основател Рей Крок определено заема челните места в класацията. „През 1974 г. помолили Рей Крок да говори пред студенти по бизнес администрация в Тексаския университет в Остин. След силната и вдъхновяваща реч студентите предложили на Рей да отидат в любимата им бирария и да изпият по няколко бири. Рей се съгласил. – В кой бизнес съм аз? – попитал Рей, след като цялата група вече държала по халба бира.

Всички се изсмели и помислили, че той се шегува. Тъй като никой не отговорил, Рей повторил въпроса си. – В кой бизнес мислите, че съм? Студентите се изсмели отново и най-накрая един смелчага извикал: – Рей, кой в света не знае, че си в бизнеса с хамбургери. Рей се позасмял. – Точно така си и мислех, че ще отговорите. – Направил пауза и добавил: – Дами и господа, аз не съм в бизнеса с хамбургери. Моят бизнес е недвижимото имущество. Основното в бизнес плана на „Макдоналдс” е продажбата на франчайзи, предлагащи хамбургери, но Рей никога не пренебрегвал местоположението на всеки един от тях.

Знаел, че недвижимото имущество и неговото местоположение са най-важният фактор за успеха на всеки франчайз. Човекът, който купувал франчайза, плащал също и за покупката на земята под него. Днес „Макдоналдс” е най-големият едноличен собственик на недвижимо имущество в света, той притежава повече дори от Католическата църква. „Макдоналдс” е собственик на някои от най-скъпите кръстовища както в Америка, така и в други краища на света”.

Може би ще срещнете хора, които ще кажат, че „Богат татко, беден татко” не е приложима в български условия. Това обаче не е вярно. Не знам дали тези хора са финансово грамотни, дали са мързеливи, или чакат да забогатеят за един ден, но книгата определено е практична, разбираема, чете се лесно и бързо. Тя е за този, който не се страхува от предизвикателствата и е готов да рискува, за да си осигури едно по-стабилно бъдеще.

В живота често пропускаме да си направим своя собствена фирма. И точно в това е нашата грешка. Повечето хора никога не печелят, тъй като се страхуват най-вече да не загубят. „Провалът е част от процеса на успеха. Хората, които избягват провалите, избягват също така и успеха”. Основната разлика между богатия и бедния е начинът, по който се справят със страха от провала. „Най-голямата тайна на победителите е, че провалът ги вдъхновява да спечелят и следователно те не се страхуват да губят”. В крайна сметка, ако не сте готови да рискувате, ще трябва да се задоволите с обикновеното. 

Отзиви за книгата: 

„Задължително четиво за милионери!” – Дж. П. Морган

„Най-важната книга за всеки, който иска да овладее финансовото си бъдеще” – издателство „Анхира”

„Това не е просто книга, това е учебник по елементарна, но жизнено важна финансова грамотност. С прочита на тази книга вие можете да прозрете вашите собствени грешки по отношение на парите и да получите тласък в развитието на вашия живот” – Тодор Христов, NovaVizia.net.    

За авторите: 

Робърт Кийосаки е американски инвеститор, бизнесмен, учител и автор на няколко световни бестселъра. „Богат татко, беден татко” е най-известната му книга, но той е автор на още няколко заглавия с милионен тираж. Бизнесът на Кийосаки са недвижимото имущество и развитието на малки компании, но истинската му любов и страст е преподаването. Посланието му е ясно: „Вземете в свои ръце отговорността за вашите финанси или изпълнявайте цял живот заповеди. Можете да бъдете или господар на парите, или техен роб”. 

Шарън Лехтър е майка на 3 деца, счетоводител, консултант в производството на играчки и издателската дейност и собственик на бизнес. Тя посвещава професионалните си усилия на образованието. Присъединява се към усилията на изобретателя на първата електронна „говореща книга” и подпомага развитието на електронните книги. Тя е съавтор на книгите „Богат татко, беден татко” и „Четирите потока на парите”.

Случвало ли ви се е да се ядосате на даден автор, защото е написал уникална книга, но вие се докосвате чак сега до нея? „Богат татко, беден татко” е от онези книги, които могат да променят живота ви завинаги. Възхитителна, бляскава, дяволски добра книга.

Накрая, ако искате да поръчате Богат татко, беден татко или някоя друга книга от издателство Анхира с 10% отстъпка, следвайте тези инструкции.

Надя Ненкова
Здравейте, казвам се Надя Ненкова и съм един от авторите в SmartMoney.bg. По професия съм филолог и журналист, а по душа - просто пишещ човек. Хубавите книги са ми страст и вярвам, че емоцията от срещата с тях трябва да се споделя. Обожавам да чета и да пиша, но едва ли бих могла да Ви кажа, кое обичам повече. Интересувам се от реклама, маркетинг, PR, бизнес комуникации, социални мрежи, блогове, писане за уеб, копирайтинг. Имам опит в редактирането и коригирането на документи и книги. Била съм част от екипа на няколко телевизионни предавания. Пиша статии за различни сайтове. Има много неща, които обичам, но сега ще ви споделя няколко, които наистина НЕ харесвам: неграмотността, писането на латиница, кафе (особено чисто), Мак Доналдс и всички подобни, цигари и цигарен дим (ама много, много мразя!), тежък метъл, снега (освен на Коледа), липсата на възпитание, вулгарното поведение, лъжата, лицемерието, наглостта, пияните по улиците (и не само там...), да ми губят времето... Списъкът е дълъг и непрекъснато се допълва. Ще се радвам да споделя с вас впечатленията си от прочетените книги и ще очаквам вашите въпроси и коментари.

5 Comments

 1. Димитър Т каза:

  А всъщност ролята на „Богат татко, беден татко” е маркетингов инструмент, за стимулиране на продажбите на играта “Кешфлоу”, който с огромния си успех изненадва своите автори. Това не пречи да е книгата да е много стойностна 🙂

 2. Стойне Василев каза:

  Да, всъщност книгата е приложение към играта “Потоци пари” 🙂 Аз си мислех, че тази книга вече си е изиграла ролята у нас, но колкото повече хора срещам, толкова повече чувам, че скоро са я прочели и тя им е променила живота. Разбира се, тази книга е само началото…

 3. Красимир каза:

  Променила им е живота или начина на мислене ?!?

 4. Красимир каза:

  Защото условията за това което е в основата на успеха му в Америка и в държавите с развита икономика, все още тепърва предстоят да се създават в България. Имам в предвид това което е написал за опита си в сферата на инвестициите в недвижими имоти. Лихвите по кредитите отпуснати за закупуването на жилището. Възвращаемостта от наема с който да се изплащат задълженията по кредита и лихвите по депозитите все още не са достигнали равнището формиращо печалба от този вид инвестиция! В момента наистина наемите спрямо лихвата от вложената равностойна сума пари в банката са по изгодни, но пък лихвите по кредита още на са достигнали нивото което би балансирало нещата за да се формира смислена печалба. Най-вероятно хората, които цитирате г-н Василев и променили начина си на живот са насочили вниманието си в други от областите му на инвестиране, в които по има смисъл в Бг.

 5. Стойне Василев каза:

  Когато се промени мисленето се променя и живота. Коментирали сме, че не всички формули на г-н Кийосаки се приложими у нас, но който има желание, ще ги намери 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.