Наръчник по инвестиране

Душата на парите
02.12.2014
Накарайте парите да работят за вас, а не вие за тях
27.12.2014

Наръчник по инвестиране

 „Наръчник по инвестиране”- това определено звучи като заглавие на учебник или помагало по някоя учебна дисциплина свързана с финансите. Но тази книга е много далеч от сухия и монотонен учебникарски стил на изразяване.

Книгата на Робърт Кийосаки „Наръчник по инвестиране” е написана на изключително разбираем език. Даже бих казала, че може да се разглежда като печатен еквивалент на научно-популярно предаване. Книгата се отличава с високо ниво на достъпност без утежняване в терминологичен план. Където има използвани термини те са достатъчно добре обяснени и са разбираеми и за хора, които нямат висше образование в икономическа специалност.

Книгата на Робърт Кийосаки „Наръчник по инвестиране” се чете изключително лесно поради две причини – прилича на роман, който разглежда развитието на историята относно забогатяването на един младеж и отношенията му с неговия наставник, т. нар. „Богат татко”. Всеки човек понякога има нужда от наставник. Богатия татко е наставник на Кийосаки, а Робърт Кийосаки отчасти приема същата роля по отношение на читателите. Казвам „отчасти”, защото разликата между лично общуване лице в лице с наставник и възможността за задаване на въпроси и четенето на книга и прилагането на изложените в нея съвети е колкото от небето до земята. Но все пак внимателния и мотивиран читател може да извлече доста ползи относно инвестирането и започването от нулата.

Книгата „Наръчник по инвестиране” успява да задържи вниманието и интереса на читателя (поне моя интерес в ролята на читател) като успешно комбинира повествователни елементи под формата на ретроспективни картини от детството и младежките години на автора и теории, практики  и съвети от областта на икономиката. Стилът на автора е свеж. Като се абстрахираме от това до колко са приложими съветите и препоръките от „Наръчник по инвестиране” в българската икономическа действителност, книгата е полезна за промяна на психологическата настройка относно възможността за забогатяване.  В книгата е описано как човек, който започва от нулата може да постигне финансова независимост и дори богатство. Набляга се на необходимостта от създаване на инвестиционен план, следването му и създаването на собствен бизнес.

Някои от нещата, които научих са, че за да знаеш в какъв бизнес да инвестираш  сам трябва да преминеш през всичко това  да създадеш бизнес. Този опит прави инвеститора способен да прецени в какви бизнеси  да влага средствата си и в какви не.

Освен опита от създаването и управляването на бизнес при инвестирането е важно да се състави дългосрочен план. Инвестирането е обширна тема и няма готови формули за успех. Нужно е творчество и това прави нещата интересни.

Тази книга грабна вниманието ми с едновременното съчетание на качествата простота и необикновеност. Всичко е толкова простичко обяснено, че останах с усещането, че всеки читател може да стане инвеститор и успешно да се занимава с инвестиране. А необикновеността се дължи на това, че зад привидната простота проличава огромното количество информация, знания и опит,които са били синтезирани.

„Наръчник по инвестиране” е първата книга на Р. Кийосаки, която прочетох и определено панирам да се запозная и с другите му книги.  Тази книга ми помогна да погледна по друг начин върху финансовите цели, които бих могла да си поставя в бъдеще.

Книгата е на пластове и от читателя зависи върху кой пласт ще концентрира вниманието си и какво ще извлече като ползи. В първата част повествователния елемент е по засилен, а към края преобладава икономическата насоченост, но в цялата книга се набляга върху промяна на нагласите и възприетите клишета относно забогатяването и инвестирането.

Лично на мен книгата ми допадна и ме накара да се замисля, така че не я смятам за загуба на време. Освен това успя да събуди любопитството ми относно останалите книги в поредицата на Робърт Кийосаки – „Богат татко, беден татко”, „Четирите потока парите”, „Пенсионирайте се млади, пенсионирайте се богати” и „Богато дете, умно дете”.

Накрая, ако искате да поръчате тази книга или някоя друга от издателство Анхира с 10% отстъпка, следвайте тези инструкции.

Диана Николова
Здравейте, казвам се Диана Николова. Намирам полето на маркетинга за изключително интересно, динамично и изпълнено с възможности да нови открития и възможности да нови приложения. Полето на маркетинга е толкова обширно – нещата винаги могат да се подобрят , дори и да работят добре и винаги могат да бъдат направени нови открития. С нетърпение очаквам да видя какво ще открие, предложи на света и приложи на практика сегашното поколение маркетолози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.