Наръчник по инвестиране

Душата на парите
02.12.2014
Накарайте парите да работят за вас, а не вие за тях
27.12.2014

Наръчник по инвестиране

 „Наръчник по инвестиране”- това определено звучи като заглавие на учебник или помагало по някоя учебна дисциплина свързана с финансите. Но тази книга е много далеч от сухия и монотонен учебникарски стил на изразяване.

Книгата на Робърт Кийосаки „Наръчник по инвестиране” е написана на изключително разбираем език. Даже бих казала, че може да се разглежда като печатен еквивалент на научно-популярно предаване. Книгата се отличава с високо ниво на достъпност без утежняване в терминологичен план. Където има използвани термини те са достатъчно добре обяснени и са разбираеми и за хора, които нямат висше образование в икономическа специалност.

Книгата на Робърт Кийосаки „Наръчник по инвестиране” се чете изключително лесно поради две причини – прилича на роман, който разглежда развитието на историята относно забогатяването на един младеж и отношенията му с неговия наставник, т. нар. „Богат татко”. Всеки човек понякога има нужда от наставник. Богатия татко е наставник на Кийосаки, а Робърт Кийосаки отчасти приема същата роля по отношение на читателите. Казвам „отчасти”, защото разликата между лично общуване лице в лице с наставник и възможността за задаване на въпроси и четенето на книга и прилагането на изложените в нея съвети е колкото от небето до земята. Но все пак внимателния и мотивиран читател може да извлече доста ползи относно инвестирането и започването от нулата.

Книгата „Наръчник по инвестиране” успява да задържи вниманието и интереса на читателя (поне моя интерес в ролята на читател) като успешно комбинира повествователни елементи под формата на ретроспективни картини от детството и младежките години на автора и теории, практики  и съвети от областта на икономиката. Стилът на автора е свеж. Като се абстрахираме от това до колко са приложими съветите и препоръките от „Наръчник по инвестиране” в българската икономическа действителност, книгата е полезна за промяна на психологическата настройка относно възможността за забогатяване.  В книгата е описано как човек, който започва от нулата може да постигне финансова независимост и дори богатство. Набляга се на необходимостта от създаване на инвестиционен план, следването му и създаването на собствен бизнес.

Някои от нещата, които научих са, че за да знаеш в какъв бизнес да инвестираш  сам трябва да преминеш през всичко това  да създадеш бизнес. Този опит прави инвеститора способен да прецени в какви бизнеси  да влага средствата си и в какви не.

Освен опита от създаването и управляването на бизнес при инвестирането е важно да се състави дългосрочен план. Инвестирането е обширна тема и няма готови формули за успех. Нужно е творчество и това прави нещата интересни.

Тази книга грабна вниманието ми с едновременното съчетание на качествата простота и необикновеност. Всичко е толкова простичко обяснено, че останах с усещането, че всеки читател може да стане инвеститор и успешно да се занимава с инвестиране. А необикновеността се дължи на това, че зад привидната простота проличава огромното количество информация, знания и опит,които са били синтезирани.

„Наръчник по инвестиране” е първата книга на Р. Кийосаки, която прочетох и определено панирам да се запозная и с другите му книги.  Тази книга ми помогна да погледна по друг начин върху финансовите цели, които бих могла да си поставя в бъдеще.

Книгата е на пластове и от читателя зависи върху кой пласт ще концентрира вниманието си и какво ще извлече като ползи. В първата част повествователния елемент е по засилен, а към края преобладава икономическата насоченост, но в цялата книга се набляга върху промяна на нагласите и възприетите клишета относно забогатяването и инвестирането.

Лично на мен книгата ми допадна и ме накара да се замисля, така че не я смятам за загуба на време. Освен това успя да събуди любопитството ми относно останалите книги в поредицата на Робърт Кийосаки – „Богат татко, беден татко”, „Четирите потока парите”, „Пенсионирайте се млади, пенсионирайте се богати” и „Богато дете, умно дете”.

Накрая, ако искате да поръчате тази книга или някоя друга от издателство Анхира с 10% отстъпка, следвайте тези инструкции.

Диана Николова
Диана Николова
Здравейте, казвам се Диана Николова. Намирам полето на маркетинга за изключително интересно, динамично и изпълнено с възможности да нови открития и възможности да нови приложения. Полето на маркетинга е толкова обширно – нещата винаги могат да се подобрят , дори и да работят добре и винаги могат да бъдат направени нови открития. С нетърпение очаквам да видя какво ще открие, предложи на света и приложи на практика сегашното поколение маркетолози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.