Мотивация: 3 доказани метода, които ще ти помогнат да върнеш твоята мотивация

Как да мислим като инвеститори, а не като консуматори
21.02.2019
Какво представляват “Борсово търгуваните фондове” или “ETF” – и?
07.03.2019

Мотивация: 3 доказани метода, които ще ти помогнат да върнеш твоята мотивация

🥇💪Мотивацията е двигателят, който ни кара да стигнем от точката на която сме до точката, която искаме да достигнем. Проблемът е, че животът е шарен и доста често има моменти, в които нещата не ни се получават и това ни демотивира. Другата лоша новина е, че когато човек е демотивиран той често действа емоционално и взима крайни решения, които за жалост в 99% от случаите са излишни. Поради тази причина в това видео искам да ти представя 3 неща, коитo правя всеки път когато загубя моята мотивация! Резултатите са гарантирани, ако приложиш само един от тези методи ще се заредиш на 100% и ще бъдеш готов отново да се върнеш на пистата. 🎬Изгледай епизода👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Четвъртък, 6 декември 2018 г.

 

Здравейте, днес в #МинуткатаНаСтойне ще обсъдим ситуацията, в която ние губим мотивация да преследваме нашите финансови цели.

Аз не съм фен на външната мотивация, че някой друг може да ни мотивира да направим каквото и да е, затова ще ви предложа 3 начина по които аз си връщам вярата в себе си и желанието да продължа да следвам моите цели.

Излез от града, остани сам със себе си

На 1-во място: си давам почивка, взимам си един химикал заедно с един тефтер и отивам на тихо и спокойно място обикновено в планината и започвам да си записвам всичко, което ми идва на ум и буквално се връщам зареден с енергия да продължа да следвам своите цели.

Каква е твоята голяма цел, каква е твоята визия и мисия?

На 2-ро място: припомням си за какво го правя, какво съм постигнал до сега, какъв път съм извървял и какво ми остава, припомням си наистина голямата цел.

Награди се, не става само с работа!

На 3-то място: правя нещо съвсем лесно и практично, просто се награждавам със СПА, почивка, с някакъв масаж или друго любимо занимание, за да се отпусна, заредя и продължа нататък.

Надявам се да съм бил полезен.

Ще се радвам в секцията с коментарите по-долу да опишете какви методи използвате вие, когато сте демотивирани, за да върнете вашата мотивация.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

9 Comments

 1. Alexander каза:

  Здравейте

  Поздравления за темата! Не знам защо (или пропускам нещо) не се обръща много внимание на тази тема. Остава се с впечатлението, че при предприемачите това е изтръгнато завинаги и те са on the top каквото и да се случва.

  Музиката лично на мен ми се отразява много добре, когато загубя известна доза мотивация. Помага ми да развихря въображението си и определено повдига духа ми! На скоро започнах и да прилагам силата на лист хартия и химикал, като написвам какво ми се върти в ума. По този начин се следва една нишка и се стига до разковничето, от колкото когато просто блуждаем в мисли.

  Разбира се има и ситуации, в които тези двете не помагат и тогава идва време за почивка.

  А колко често ви се случва дори и изпитани методи за мотивация да не действат? Тогава ми е интересно какво се случва? 🙂

  Поздрави

 2. Методи каза:

  Нищо не значещ и неособено полезен материал.
  Стойне, бих искал да чета малко по-задълбочени материали, а не елементарни и ясни постановки, характерни за женско списание отпреди 10 години.
  Аз работя, изкарвам пари и искам да чета как да ги управлявам и умножавам, а не как да си почивам. Това го знам.
  Ясно е, че съветите са основна част на бизнеса Ви – услуга, която предлагате срещу заплащане. Обаче, ако в сайта продължавате с материали от по три абзаца, които не казват кой знае какво – няма смисъл от него. Гледам, под други статии има коментари, а Вие дори не отговаряте. Там да бяхте хвърлили усилия – щеше да е по-добре.
  Чел съм Ви книгата, чета и други – някак вече съм стигнал едно ниво нагоре и материалите в сайта не ми носят нищо ново. А като няма стойност – няма за какво да идвам тук. Затова моля – малко повече смислени и по-задълбочени материали за лични финанси и по-малко такива глупости

 3. Стойне Василев каза:

  Методи,

  Благодаря ти за коментара. Тези материали са от рубриката Минутката за лични финанси на Стойне Василен и те са за начинаещи. В SmartMoney.bg има над 1000 материала, който са задълбочени и са над 2,000 думи. Радвам се, че си стигнал на следващото ниво. Надявам се и аз да съм помогнал поне малко за това. Ето една статия за теб (с рисърч и конкретни предложения за инвестиране по тема, по която не намерих материали). Колкото до коментарите, старая се да отговарям на всеки. Не винаги успявам.

 4. Подкрепям казаното от колегата. Благодарни сме, че ни открихте света на инвестирането. Започнахме да четем всичко на пазара по темата, но тук статиите “не мърдат” от нивото на приложната психология. Пазара е изключително динамичен и теми за повишение на началните знания има в голямо количество, така че остава само да помислите за нас. Ако не ще четем препоръчаните от Вас сайтове.
  Поздрави. И с най-добри чувства.

 5. Стойне Василев каза:

  Николай Стоянов,

  На какви теми бихте желали да има статии? Ще съм Ви благодарен да ми посочите (дори в други сайтове) какво имате предвид.

 6. Елена каза:

  Позволете ми да не се съглася. Дори материалът да е за начинаещи, първото нещо, което всеки начинаещ трябва да научи, е че ‘мотивация’ = ‘провал’. Ако начинаещ започне на търси мотивация, много жалко за него, мога да се обзаложа, че ще стигне точно до кривата круша. Това, което всеки начинаещ, по мое мнение и много хора, които се имат за напреднали, трябва да научи, че за да постигне целите си, трябва да работи върху тях без значение дали днес има мотивация или не. Успешните хора не търсят мотивация, те знаят какво трябва да се направи и го правят. Те не се мотивират, нито търсят някой да ги мотивира, те работят и превръщат това е навик. Навикът да работиш върху целите си е това, което прави хората успешни, не мотивацията.

  И да, става само с работа. Какви награди, какъв масаж??? Когато аз трябваше да се издигна от нулата (буквално) и да работя в сфера, за която нямах никакви знания или умения, работих като вол по 12-14 часа дневно без почивка година и повече. Да не мислите, че като сте работили 6 месеца всеки ден, без уикенд, без почивка, по минимум 12 часа – от леглото до работното място и обратно, мотивацията ви капе от небето??? Направо ви иде да захвърлите всичко и да живеете като 99% от населението!!! Сега мога да кажа, че съм успяла, много повече от всички с дипломи, доволна съм и мога да си позволя много повече от масажи.

  Затова моят съвет към всички начинаещи е – забравете за мотивацията. Ако искате да постигнете нещо, работете, всеки ден, дори да не ви се иска! Само така се постига успех! Ако обаче имате вуйчо-владика – може да пропуснете тежката работа 🙂

 7. Димитър каза:

  Елена, определено ме заинтригувахте с изявлението си, че сте успели “много повече от всички с дипломи”. 🙂 Да кажем, че засегнахте леко егото ми (като човек с няколко дипломи), който живее добре за родните (а и не само) стандарти, но който не се чувства толкова успял като Вас, че да подмине “всички останали с дипломи”. Бихте ли споделили областта, в която сте се развили толкова добре благодарение на вложените от Вас усилия? Би било интересно за мен (а вероятно и за други читатели), ако споделите малко от личния си опит – да се поучим от него.
  По темата – мотивацията според мен е един от най-важните фактори за успех в каквато и да е сфера. Ясно е, че без труд, без усилия, без влагане на лично време и енергия, всичко желано остава в сферата на пожеланията и мечтите. Но за да вършиш каквато и да е дейност или работа, трябва нещо да те подтиква да я вършиш. И докато това, което те подтиква, е само и единствено (или преобладаващо) страхът за хляба и покрива (във всичките им модерни разновидности като редовни почивчици, нови телефончета, редовни пазарувания от молчета, колички на лизинг, живот на кредитчета и т.н.) , тогава много трудно може да се измъкнеш от мрежата на навика – навикът да се страхуваш да не изгубиш тези елементарни неща (колкото и скъпи като вложена цена да са в действителност). За мен мотивацията не е свързана с горното, но това е лично виждане и в никакъв случай то не е отрицание на важността на посоченото елементарно ниво на задоволеност (основата на пирамидата на Маслоу и условие за надграждането). Всеки има нужда нещо да го стимулира да върши дейността си, докато тази дейност се превърне в навика, за който говорите, Елена. А и след това, за да може този навик да се поддържа и развива – навици също се губят при неупражняването им.

 8. Елена каза:

  Здравейте,
  Не е хубаво човек да робува на егото си, защото не знае от къде може да му дойде следващата идея. Иначе за мен, учила съм в 2 университета, единият напуснах по медицински причини, а другият – по финансови. Работя като преводач и да, имам самочувствието, че съм по-добра от повечето останали преводачи, не защото така мисля, а заради това, което моите клиенти мислят за моята работа. Не работя за български фирми, защото те искат диплома, затова работя изцяло за чужди агенции и това да получа даден проект означава, че трябва да мина тест. Мога да кажа, че успеваемостта ми на тези тестове е над 80%.
  Колкото до мотивацията… за мен тя маловажна, дори вредна, поставям я на едно ниво с думата “провал”. Нека да поясня – всеки човек има положителни и отрицателни качества, като въз основа на вярвания, възпитание и прочее се опитва да развива или потиска. Има обаче едно, което ще нарека “неутрално” – човек го игнорира, защото често го кара да се чувства по-добре. Това е намирането на извинение. Ние сме пълни с извинения, когато не искаме да свършим нещо (жените повече от мъжете). Нека да погледнем примера по-горе. Ще го интерпретирам по следния начин – днес нямам много мотивация, затова ще си хвана раницата, ще отида в планината да мисля за целите си! На вас на какво ви прилича? На мен – на извинение! Няма нищо лошо човек да отиде в планината, не нека го направи за удоволствие, защото може да си го позволи, и да се наслаждава на преживяването, а не с потиснато настроение, защото няма мотивация днес да достигне някоя точка от плана си. Според мен по-правилното решение е да се заеме с работата – по-добре да сътвори една голяма каша (без каши няма успех), отколкото да не направи нищо – защото мисленето в планината си е точно едно голямо нищо. Затова човек трябва да направи работата без мотивация една комфортна зона и когато попадне в нея, да не бяга като уплашен заек и това да не го кара да се чувства некомфортно.

  И като говорим за навици – имам 2 кучета. лятото ставам в 5, зимата в 6 часа. Знаете ли колко ми е голяма мотивацията сутрин при -10 градуса да трябва да навличам 2 якета, за да изкарам кучетата на разходка без значение дали съм здрава или съм пипнала вирус и имам 39С температура? По скалата от 0 до 10 – минус 20! Но ще го направя, дори да мрънкам през цялото време, защото съм си го изградила като навик и имам волята да го поддържам като навик, което става с 3 аларми една след друга през 5 минути, ако случайно реша днес да се излежавам!

  А за страха – вие сериозно ли? Наистина питам! Не очаквам от човек, който чете подобни статии и блогове дори да си спомня какво означава тази дума! Страхът е навикът да се предпазим от нещо, което не познаваме и не можем да предвидим – но ние не знаем какво е бъдещето, нито какво ще ни донесе – защо да се страхуваме от нещо, което е само в главата ни? Ако ви е страх, няма да постигнете нищо. Докато мотивацията може да съществува в речника ви (и не ме разбирайте погрешно, тя е водещ фактор до определено време и има своето място в развитието на човека), то думата “страх” трябва да я изтриете. Нека да споделя опит – преди около 2,5 години бях постигнала всичко, което си бях поставила като цели, и удобно и спокойно си стоях на пиедестала на моя успех, когато ми стана страшно некомфортно от всичкия тоя комфорт. Затова реших да отида в Индия и да изкарам курс за гемолог, който е 7 седмици. До тук – нищо особено, но започнах да изпитвам страх – първо сама жена в държава с изключително лоша репутация за отношението на мъжете към жените, после 7 седмици курс, който е 7 часа на ден, това означава, че ще изгубя всичките си клиенти, защото тяхната работа трябва да се свърши, но колкото и да съм добра, не съм незаменима. После се замислих – ами какво, ако не стане така??? И отидох! И беше страхотно, успях да погледна от камбанариите на много хора и да видя, че моята камбанария показва само фракция от действителността, изгубих клиентите си, но вече имам нови и за тези 2,5 години приходите ми (но не те са най-важното нещо) се увеличиха с малко повече от 50%. А ако се бях поддала на страха, щях да се чувствам крайно некомфортно в комфортната си зона…

  Между другото – не всичко е пари, парите идват, когато имате качествата да обмените знанията и уменията си за тях 🙂

  Ще се радвам на продуктивна дискусия по въпроса.

  Поздрави,

 9. Деяна каза:

  Вероятно негативната реакция на някои идва от това, че от заглавието и линковете в социалните мрежи не става ясно, че това е статия от поредицата “минутката на Стойне:, т.е. кратко видео с много кратки съвети. Съответно и моите първоначални очаквания бяха за нещо повече и после забелязах подробността коя е рубриката:)
  Всъщност смятам, че въпросът с мотивацията даже не е толкова за начинаещи, а за такива, които повечко години работят по много часове и виждат резултати, но всеки човек се уморява, особено ако се чувства малко сам по пътя. Или пък ако си е поставил високи цели, за които трябва повече време 🙂
  В такива моменти за мен най-добрата мотивация идва от срещата с друг, който има сили и енергия да върви по същия път. Това ме кара да се стегна и да продължа.
  Например, част от написаното от Елена е моята днешна мотивация. Но пък коментарът нямаше да го има, ако Стойне не беше извадил на преден план темата 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.