kak-da-mislim-kato-investitori

Как да мислим като инвеститори, а не като консуматори

💰💵Искаш ли да разбереш как можеш да спечелиш 30 000 лв.❓🤫Тайната се крие в едно нещо, което всеки знае, но незнайно защо избягва да направи, кое е то, отдели по-малко от минута, изгледай видеото и разбери👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Четвъртък, 13 декември 2018 г.

 

Днес в #МинуткатаНаСтойне ще си говорим за това как да мислим като инвеститори, а не като консуматори.

Всеки от нас независимо дали го има в писмен вариант или не има личен баланс.

От ляво са активите: лични и финансови, а от дясно са пасивите.

Пример:

Ако имаме сега 30 000 лв. и се чудим какво да ги направим, първият вариант е да сменим старата си кола, като си купим нова за тази сума.

След 5 години обаче тази кола ще струва не повече от 10 000 лв. и ние ще сме загубили 20 000 лв. само за този период.

Защо богатите стават по-богати?

От друга страна ако тези 30 000 лв. ги инвестираме в акции на популярни компании след 5 години при 15% доходност ще имаме близо 60 000лв., тогава вече може да си купим нашата кола за 30 000 лв. и да ни останат още 30 000 лв.

Това прави разликата между богатите и успешните хора, които мислят като инвеститори и останалите, които мислят като консуматори.

Тук може да видите и един онагледен пример (сумите са различни от статията, обърнете внимание):

Линк към поста във Facebook: https://www.facebook.com/smartmoney.bg/photos/a.188173328008235/1089580281200864/?type=3&permPage=1

Заключение

Надяваме се статията да ви е била полезна, ако имате допълнителни въпроси, моля да ги зададете в секцията с коментарите точно под нея 🙂

Стойне В.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

4 коментара

 1. Когато говорите за 15% доходност от акциите за срок от 5 г. имате предвид капитализация плюс дивидент за този период или нещо друго?
  Поздрави.

 2. Захари

  Примерът, който давате в картинката е за т.нар. сложна лихва, предполагам.
  Четох много за нея и в книгата Ви, и в книгите на Кийосаки, и в тези на Робърт Ролих. Така и никъде не е описан по-добре механизмът й.
  Ако, например, след първата година от 60 000 парите набъбнат до 66 000 след инвестиции – това означава ли, че трябва да изчакам дивидент или някаква лихва на дата на падеж, след което да инвестирам въпросните 10% или има някакви инструменти/фондове/консултанти, които правят това?
  Смятам, че това е една доста интересна тема за материал тук.

 3. Точно така. Прочетете Кийосаки и ще откриете същите истини за живота.
  Богат Татко – Беден Татко, като за начало.

  Можеш да мислиш за финансова свобода след определен период от време.
  Преди това си зает да вършиш това, което трябва.

  Тези теории няма да те измъкнат от дъното,
  просто ще ти дадат светлина в тунела!

 4. Данаил

  Compound interest или сложна лихва е тази, при която процентът количествени натрупвания се формира като увеличавате размера на капитала си всяка година с лихвения процент за съответния период. При примера от 10% лихва, всяка година базата за олихвяване с 10% е с 1.1 пъти по-висока от базата на предходния период. Така се получават количествени натрупвания, които след приблизително 7 периода (с 10% лихва) удвояват размера на първоначалния капитал.
  Например. Ако олихвяваме 10,000лв с 10% всяка година, ще са ни необходими 10 години за да натрупаме 10,000лв само от лихви. Ако добавим натрупаните в периодите лихвени печалби обаче, началният капитал ще се удвои само за 2/3 от времето.
  В примера по-горе, ефективната лихва получена за 6 периода, с 10% на година е близо 77% (106,293 / 60,000 = 1.77 пъти)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.