Лоша инвестиция или измама – каква е разликата?

Как започнах да търгувам с акции
27.11.2017
Отговаряш ли на моите 4 критерии за успех?
28.12.2017

Лоша инвестиция или измама – каква е разликата?

Има огромна разлика между лоша инвестиция, която почти всеки прави, и измамна схема, която трябва да разпознаваме и да бягаме далеч от нея. Тъй, както трябва да може да направим добър анализ на един печеливш актив, така трябва да може да разберем и дали възможността, която ни се предоставя, е добра сделка или поредната измамна схема, от която ще спечелят само организаторите ѝ. В тази статия ще ви представя основните разлики между истинските инвестиции (дори и те да се окажат лоши в последствие) и чистата измама, в която гарантирано ще си загубите парите.

Досега не съм участвал в някакви манипулативни схеми. Предпазвало ме е желанието да разбера колкото се може повече за всяка инвестиция, и така съм достигал до онези дребни неща, които повечето хора не забелязват. А такива винаги има. Също така, няколко години съм се занимавал с разкриване на финансови измами и съм чел доста за подходите и методите на тези хора. И така, ако срещнете някои от следващите ситуации, имайте едно наум.

Възвращаемостта е стабилна и предвидима

Ние очакваме (и се надяваме) нашите инвестиции в акции, имоти, взаимни фондове, ETF-и и други да растат с течение на времето. Но пазарът е цикличен и това увеличение никога не е гарантирано и много рядко е стабилно. След ръст, следва спад, после пак ръст и така се движат финансовите пазари и икономиката векове наред. Организаторите на измамни схеми почти винаги гарантират добра възвращаемост, която е много по-висока от пазарната (досега не съм виждал подобна схема да предлага 4% доходност на година, например, а обикновено е над 10%, дори 50% и повече).

Другото съмнително нещо, което забелязвам в няколко проекта, които се предлагат у нас е, че се гарантира увеличението на цени на акции на непублични компании, както и се дават прогнози от организаторите за дивидента доходност (те често използват термина „пасивен доход“). На много места по света е забранено за непрофесионални инвеститори да инвестират в подобни частни компании, защото рискът при тях е огромен и само малка част от тях успяват. Да, ние виждаме примерите с Facebook, Google, Amazon и други, но те са под 1% от всички компании. Повечето вложители са загубили парите си от инвестиции в компании, преди те да излязат на официалния борсов пазар.

Да помислим малко. Имаме нов проект и се предлагат пакети от акции на хората. Сега този пакет струва 1000 лева, но след една година ще струва 5,000 лева. Кой го определя? Това е частна компания и няма регулиран пазар за нейните книжа. Както могат да струват 5,000 лева, могат и да не струват нищо, ако проекта се провали, нали? Ако става въпрос за такава компания, проверете кои са нейните собственици, какви резултати е имала досега, какви права дават нейните акции, има ли разминаване в рекламната кампания и фактите по документи, лицата на организацията имат ли дял в нея, и други.

Инвестицията е нова, уникална и ще промени света (или поне България)

Има компании, които имат потенциал да променят цял един сектор от икономиката или навиците на милиарди хора по света. Част от тези компании вече ги споменах. Някой да ви е предлагал преди да станат публични компании, да инвестирате във Facebook или Amazon? Такива компании рядко търсят финансиране от много на брой малки инвеститори. Те се обръщат към големи фондове, бизнес ангели, банки или директно към държавата.

Ако един проект е толкова добър, винаги ще се намерят големи риби, които да купят дял от него и след това да прибират тлъстите печалби. Щом организаторите „не са намерили“ (те и не са търсили), явно имат и друга цел, освен „да предложат на обикновените хора да инвестират в този нов и уникален проект“.

Много често тези измамни схеми са прикрити и зад МЛМ бизнес модела. Всеки участник в тази компания е мотивиран да привлича още и още хора в нея, като така трупа бонус точки или някакви „виртуални“ пари, които никога не си ги получава. Както и при класическите измамни схеми, печелят организаторите, първите включили се и за известен период всички участници, но последните най-често губят всичко, защото „реинвестират“ получените печалби.

Ако не инвестираш, си балък

Това ми е един от любимите прийоми на представителите на измамни схеми. Инвестицията е толкова добра, гарантирана, доходна, иновативна и по-по-най, че трябва да си страшен глупак, за да не инвестираш в нея. Твоите приятели, роднини, съседи и колеги вече го направиха, а ти си толкава зле, че не искаш да печелиш като тях. Много често на различни събития на тези проекти се цитират имена като Робърт Кийосаки, Тони Робинс и други. „Пасивни доходи“ е изразът, който се употребява най-често.

Социалният натиск е огромен и по-лабилните хора се поддават лесно. Това ясно може да се види на събития на живо, в които се представя тази „уникална“ възможност. Там обикновено ни е поканил наш приятел. Колкото е по-голяма групата от близки хора, толкова по-добре. В такава ситуация, е много трудно да откажеш, когато виждаш, че хората около теб са в някакъв транс и виждат милиони в банковите си сметки. Ние си мислим, че това са хора с ниско образование, но често не е така. Дори в прословутата схема на Бърни Мадоф, повечето „инвеститори“ са топ банкери, адвокати, търговски директории и други от техния ранг.

Хората, които ни предлагат истински инвестиции, не желаят да ни правят на глупаци, и не искат да се чувстваме като страхливци. Да, те също искат да продадат продуктите си, но използват малко по-етични форми. В един момент си задаваш въпроса „Какъв е интересът на човека, който ми предлага това вложение?“. Той ще спечели ли от моето участие? Дали не иска просто да е единствения загубил от него, и затова иска и аз да се включа?

Зад проекта застана…

Това е един от типичните методи за убеждаване, които се използват от измамните схеми. Използването на известни лица за рекламирането на дадена дейност е честа практика, но ние знам, че Меси не се бръсне с ножче за еднократна употреба (знаем го, нали?) и Григор Димитров не пие малко известна българска марка минерална вода. Когато обаче, в дадена компания, която предлага да инвестирате в нея, се включат имената на известни експерти, учени, финансисти или адвокати, очакваме, че те наистина участват в проекта и подкрепят, както и че са вложили пари в него.

След случая със Спас от Кочериново (Александър Николов) се замислих как лесно се доверяваме. Той е имал общи фирми с известни и уважавани имена, и представял се е за техен близък приятел. Накрая се оказа, че никой от тези хора не го е виждал на живо и не е давал разрешението си да използват името му за рекламни цели.

Аз също бях в подобна ситуация. Преди няколко години се свърза едно момче с мен и се видяхме, за да ми разкаже за една нова инвестиция (вече съм доста селективен, когато решавам с кого да се видя). Говореше с голям патос, но когато го попитах за някои конкретни неща, ми каза, че само създателите на компанията знаят тази информация. Стори ми се странно, но разговорът тръгна в друга посока – покани ми да изнеса кратка лекция за лични финанси на едно от техните събития. Принципно се съгласих и изпратих информация за мен, снимка, както и темата на презентацията.

Няколко дни след това, съвсем случайно попаднах на представянето на събитието, което беше шокиращо за мен. Оказа се, че аз съм един от „идейните“ основатели на компанията, инвестирал съм лично в нея, гарантирам лично за нейната организация и приканвам всичките си последователи да инвестират в нея. Веднага помолих да махнат това от сайта и от събитието във Фейсбук, като ги заплаших с адвокат. Тогава осъзнах колко лесно може да се използва някое чуждо име.

Когато инвестирам в нещо и видя експерти от дадена област, които са консултанти на проекта (или направо създатели – няма да си играем на дребно), си задавам въпроси като: Те знаят ли как се представят? Съгласили ли са се? Дали не са просто рекламни или подставени лица? Ако е така, кои са реалните хора, които притежават компанията?

Това са едни от най-ясните знаци, че има нещо гнило в предлаганите ни инвестиции. Имам още една статия по темата – Разпознаваш ли тези 10 предупредителни сигнала за финансова измама?, която също може да прочетете, ако имате някакви съмнения за инвестиция, в която искате да участвате.

Как да се предпазим от измамна схема?

Гаранция няма и всеки човек може да попадне на измамници. За мен е много важно да правим разлика между лоша инвестиция, която се е провалила поради недобро управление, неподходящ бизнес модел или нещо друго, и очевидна измамна схема, чиято основна цел е да ни ограби и да не получим нищо в замяна.

Основният начин да се предпазим е ясен – да прочетем всичко, което имаме като информация за компанията, кои са собствениците, какъв е бизнес модела, логичен ли е той и други. Ако нещо не разбираме или не е ясно, е добре да попитаме. При уклончив отговор или твърде розов такъв, е добре да се допитаме до трета независима страна, която има знания и опит в тази сфера. Дори да е платена консултация, това ще е много малка част от бъдещите печалби или загуби (в лошия случай).

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

6 Comments

 1. Георги каза:

  “подобна схема да предлага 4% доходност на година”
  Да не би да е 4% на месец?

 2. Стойне Василев каза:

  Георги,

  Дори 4% на месец е малка доходност за тези схеми.

 3. Борис каза:

  Би ли дал конкретни примери с фирми и схеми?

 4. Николай каза:

  Ето една от съвсем близкото минало:

  http://www.mediapool.bg/dupnishkata-populyarna-kasa-falira-stotitsi-izgoryaha-prokuraturata-malchi-news251122.html

 5. Марин Драганов каза:

  Здравейте,
  статията е интересна, но има измамници и от страна на инвеститора. Ще разкажа. Имам проект, който според мен ще е добър бизнес. Започнах да търся инвеститор. Сумата е 450000€. Свърза се с мен швейцарски “инвеститор”. Запознах го с проекта и се разбрахме за минимална годишна лихва за период от 5г. , след което да върна сумата. Уредихме среща в Милано. Дойде един – актьор според мен. Предлага да подпиша договор, в който пише да му дам 45 000, за да платял застрахователна премия, гарантираща му парите. После щял да ми преведе 405 000. :))))

 6. Евгени Колев каза:

  Здравейте, г-н Василев! Поздравления за полезната статия! Споменавате, че се съмнявате в няколко проекта, които се предлагат у нас. Ще ни споделите ли кои са те, за да сме внимателни и да не сгрешим?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.