Разпознаваш ли тези 10 предупредителни сигнала за финансова измама?

3 урока, които научих за 11 години като служител
25.02.2015
Как да спестяваме с малка заплата?
25.03.2015

Разпознаваш ли тези 10 предупредителни сигнала за финансова измама?

След като лихвите по банковите депозити намаляха драстично, всеки ден сме заливани от тонове информация за нови възможности за инвестиране и обещания за огромна доходност, достигаща до 300% на година. Трябва да сме внимателни, обаче, защото зад лъскавите брошури и „сигурните инвестиции” често стоят измамни схеми, които ще ви вземат парите, без дори да разберете.

Както не трябва да съдите книгата по корицата, така и не трябва да се доверявате само на опаковката на даден инвестиционен продукт. Всъщност, това е и целта на измамниците – да спечелят доверието на техните жертви. Дизайнерските сайтове, големите офиси и професионалните рекламни материали са техните инструменти, с които изглеждат законни и стабилни.

Най-пресният пример е Глобъл маркетс, които се оказа, че работят без лиценз от Комисията за финансов надзор. Освен лъскавите офиси, сайт с логата на финансовите регулатори в половин Европа, всеки път, когато ми се обаждаше техен представител имаше викове и крясъци около него като „Продавай на 1.2!”, „Купи за 100,000 лева!” и „Печалба от 16,300 лева за един ден! Това е невероятно!”. Имах чувството, че съм попаднал в най-оживения ден на Нюйоркската фондова борса. Сами разбирате, че нещата не се случват по този начин.

Друг от любимите похвати на подобни схеми в България (и не само), са платените публикации в реномирани бизнес списания. Това, че си си платил, за да излезе интервю с основателите на измамна схема в списание Мениджър или Forbes, нищо не означава. Да, може за заблудиш за кратко хората, които вече са вътре и те да споделят статията в социалните мрежи като зомбита, но рано или късно истината излиза наяве. Това, че научавате за нещо в уважавана медия не е равнозначно, че тази медия застава зад продукта. Обикновено, това е просто реклама с повече текст.

Не трябва да се доверявате на инвестиции, просто защото вече някой е спечелил от тях. Това е най-старата измама на света. Да, първите няколко „инвеститори” печелят дори повече от обещаното, за да се похвалят, но скоро приказката свършва. Всеки иска да стане милионер без особени усилия, но освен лотарията, други начини не са толкова законни.и

За да не сте поредния измамен и част от статистиката за загубени пари (изкарани с много труд), ето и моите червени флагове, при които трябва да ви светне една лампичка в главата, че може тази инвестиция да е поредната измамна схема за шарани:

1. Бъдете особено внимателни, ако получите неочаквани телефонни обаждания, имейли или посещения на живо от хора, предлагащи инвестиции.

2. Не вярвайте на хора, които предлагат голяма възвращаемост (или печалба) за кратък период от време. Това е основната характеристика на измамните схеми. Всеки от нас би се поблазнил от големи печалби за 1-2 месеца, но в тази ситуация трябва да впрегнете най-големия си актив (мозъкът е нали?) и да бъдете малко по-скептични.

3. Няма риск или има абсолютна гаранция. Това е втората характеристика на измамите и мой любим похват да разбера дали човека, който ми предлага дадена инвестиция е запознат с нея. Просто го питам какъв е рискът и ако ми каже, че няма риск и всичко е сигурно, разговорът приключва на секундата. В досегашната човешка история не е създаден продукт, който има 100% гаранция и няма риск. Колкото по-висока доходност ви обещават, толкова рискът е по-голям и обратно. Всичко останало е доста съмнително.

4. Вашата сметка трябва да е отделна от тази на други хора. Чувал съм от продавачи на инвестиции, че ще ми излезе доста по-евтино, ако нямам индивидуална партида при тях, а се включа към друга група от хора. Това е почти сигурен знак, че нещо не е чисто. Никоя легална финансова компания няма да ви го предложи.

5. Натиск да направите инвестицията точно сега. Ако продавачът ви кара да инвестирате още днес, защото утре вече ще е късно, това е червен флаг за измама. Да, това е нормална продажбена тактика, но ако прекалено се набляга на нея, си имате работа или с тотален новак, или с мошеник. И двете не ви ги препоръчвам. Една инвестиция щом е изгодна днес, ще е такава и утре. Винаги си давайте време да помислите, да оцените риска и да се консултирате с хора, които се наясно с материята.

6. Пазете се от хора с „вътрешна информация”. Ако чуете, че някой знае от „сигурни източници” (като лелята на третия им братовчед), че дадена инвестиция ще поскъпне на 100% има дава варианта – или говорите с тотален наивник, който иска да ви направи „добро” или с някой, който иска да изкара лесни пари от хора като вас. Няма „тайни на богатите” или „вътрешна информация, която се знае от малцина”. Тайната е, че има доказани от практиката стъпки за успешни инвестиции, които включват постоянство, дисциплина и постоянно повишаване на финансовата култура.

7. Присъединете се към малка група финансови експерти. Тук има два продажбени трика – ставате част от малка група, т.е. има ексклузивност и втората е, че тази група е съставена от хора, които са експерти и знаят какво правят. Как да откажеш на такава оферта? Ами, ще трябва, ако не искате да сте поредния измамен от хитро измислена схема.

8. Инвестирайте в следващия Facebook/Google/YouTube или нова технология, която ще превземе света. При тази схема, продавачът се опитва да ви убеди колко сте глупави, за да не може да схванете, че това е следващото голямо нещо, от което ще станете богати, също като чистачката на Марк Цукерберг, която е станала милионерка, когато Facebook излезе на борсата. За съжаление, тези схеми не са рядкост. Имаше даже подобна на Българска фондова борса.

9. Внимавайте за схеми, обяснени със сложни термини, които не разбирате. Няма инвестиция на света, която не може да бъде обяснена с прости думи, а и Айнщайн е казал, че ако не можеш да обясниш нещо на 6 годишно дете, значи ти самия не го разбираш. Чувал съм какви ли не разкази за фючърси, които се хеджират с кол опции, които се продават авансово на инвестиционни банки, които инвестират в недвижими имоти срещу бъдещ наем. И накрая един мармот завива всичко в станиол и ви го продават…

10. Богатите не искат вие да инвестирате там, където инвестират те, „но с нашия уникален продукт, ние ще се вмъкнете в техния клуб и ще печелите като тях”. Тази и други конспиративни теории, че някой (правителството, еврейте, китайците, военните и други) ви държат бедни, за техни си цели, са доста забавни. За да съм коректен, когато проучвах финансовото законодателство на много страни по света установих, че почти навсякъде има закони, които ограничават достъпа на хора с по-малко пари до дадени пазари (за това говори и Кийосаки). В това има логика, защото тези инвестиции са много рискови и само професионални инвеститори, които могат да оценят правилно риска, имат достъп до тях. Сами разбирате, че повечето от тях са губещи.

Представете си какво ще стане, ако видите, че Уорън Бъфет инвестира в току-що стартирала малка компания и още хиляди хора направят същото. Ако фирмата фалира (което е доста вероятно), г-н Бъфет ще е загубил джобните си пари за един месец и ще търси нови възможности, но много други хора ще са загубили всичките си спестявания. На следващия ден ще има всенародни протести срещу властта, която не ги е „предупредила”, че могат да загубят всичко.

Това бяха 10-те знака, че нещо не е наред с инвестициите, които ви предлагат. Всички те имат нещо общо и затова като бонус ще ди дам и основните базови принципи, на които разчитат всички измамни схеми.

Принцип № 1: Манипулативни продажбени техники

Винаги при тези схеми има продажбени кукички за бързо забогатяване без никакъв риск и със 100% гаранция. Високата доходност (много над пазарната) и абсолютно никакви усилия от ваша страна са отличителните белези на съмнителните схеми. Хората, които ви ги продават разчитат на основните човешки чувства като страх и алчност, за да вземете едно ирационално решение. Бъдете внимателни, когато някой играе с вашите емоции и се опитва да „приспи” вашето умение да вземате решения, базирани на факти.

Принцип № 2: Объркване и дезинформация

Модерните думи, картините на успешни хора и сложните термини са създадени от измамниците, за да спечелят вашето доверие. Всичко това е за да не погледнете по-надълбоко в тяхната схема. Постоянното споделяне на информация за компанията от всички нейни „инвеститори”, както и многото коментари от едни и същи хора, създават впечатление за масовост на явлението. Аз винаги казвам на хората да гледат внимателно бизнес модела на съответната компания и какво стои зад него. Едно просто вглеждане в модела на КТБ, например, щеше да разкрие на всеки, че това няма да продължи вечно. Ситуацията на много откровени финансови пирамиди, скрити зад модела на МЛМ, е същата.

Принцип № 3 Недоказуеми твърдения

Иновативен модел, тайната на богатите, зад гърба на правителството, вътрешна информация от сигурен източник са все неща, които трудно биха се проверили от обикновен човек. Никога не инвестирайте само на база на подобни недоказуеми твърдения, при това от хора, които имат интерес да ви вземат парите. Винаги проверявайте фактите и се допитайте до независима трета страна със знания и умения в съответната сфера. Риск има във всяка инвестиция, но липсата на информация (или подвеждащата такава) ще го увеличи драстично без това да е за сметка на по-високата печалба.

Ще ви помоля да споделите тази статия с повече хора, за да не станат и те жертви на различни измамни схеми. Със сигурност те ще са ви благодарни за това. Ние също 🙂

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

9 Comments

 1. Теди каза:

  Сравнително наскоро ме облъчиха с подобна схема. Изтърпях ги само, защото една от участничките (вероятно подведена) беше роднина на моя близка. Ставаше въпрос за акции от търсачка, подобна на Гугъл, която щяла да ми даде % от световния си трафик!!! Попитах “Каква доходност имате от закупените пакети?” Отговор: “Ти не ме слушаш, още е ново всичко и тепърва ще ни носи много пари. Виж само сайта, колко е скъп и хубав! Гугъл някога да ти е дал нещо на теб?” и т.н.

 2. Емил Филипов каза:

  Теди,

  тук бих казал, че подходът на презентиращия е бил грешен 😀 Смешен дори. Дори и да не е някаква схема, измама или нещо подобно пак не бих инвестирал във въпросната търсачка само заради начинът, по който ми е представена самата инвестиция.

  Поздрави,

  Емил Филипов

  П.С. Честит 3-ти март (с малко закъснение)

 3. Аз каза:

  Как бихте коментирали Saveway International 🙂 ?

 4. Митко каза:

  Добър ден. Как бихте коментирали Saveway International (SCI). Финансова пирамида или легитимен бизнес на 21-ви век?

 5. Стойне Василев каза:

  Здравей Митко, мога да дам червени флагове, сигнали и къде хората да внимават, но всеки си има глава на раменете и може да прецени в какво да инвестира. Ето тук има интересен материал и коментари към него http://bnt.bg/predavanyia/v-kadur/v-kada-r-26-maj-2014-finansovite-piramidi

 6. Лазарина каза:

  Благодаря на Тони за поредната прекрасна статия-предупреждение. Измамниците нямат умора. Непрекъснато се появяват „гарантирани бизнеси“, често маскирани като МЛМ компании и обещаващи бързи и лесни печалби. За съжаление много от хората нямат нужната грамотност да преценят доколко това е измама или не. Други, и те не са никак малко, опарени от една подобна схема, бързо скачат в друга такава, водени единствено от мисълта да забогатеят бързо и без особено усилие. И те са особено опасни, защото са „омайни“ и особено агресивни в набирането на последователи. Честно казано, голяма част от тях всъщност не осъзнават, че са попаднали на поредната Понзи схема.

 7. Милен каза:

  Здравейте.Бихте ли дали мнението си за MyAdvertisingPays (MAP) или поне сайт който се занимава да проучва подобни бизнеси. Благодаря предварително!

 8. Милен каза:

  Ето презентация на български за това какво представлява фирмата: https://www.youtube.com/watch?v=ksoJH1tHN-M

 9. dani каза:

  Saveway ползваха такива техники. Бил съм и на техни обучения и останах отвратен от методите им за манипулация. Даже бяха наели професионален НЛП манипулатор от Германия – Тошко Савов. Направи ми силно впечатление, че в един момент се изпусна и каза, че трябва да се внимава потенциалния клиент да не се усети, че е обект на манипулация.

  Станислав Петров от същата фирма Saveway е самия Мефистофел – дявол който облъчва аудиторията с полуистини и откровенни манипула;ии. Този човек на всичко отгоре е и пастор. Един Мефистофел който чете евангелието и проповядва божието слово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.