Курс по управление на личните финанси

Благотворителна бизнес лаборатория “Как да делегираме задачи, когато екипът се развива бързо?”
15.01.2013
Курс по лично финансово планиране и СПА уикенд във Велинград
11.03.2013

Курс по управление на личните финанси

Тази история започва на 17 ноември 2012 година по време на StartUP Conference. По това време активно работех върху новия сайт и услугите, които ще предлагам. По време на една от почивките, случайно дочух част от разговор на съседната маса. Ключовите думи от него бяха „управление на личните финанси”. Обърнах се и видях един младеж разпалено да разказва нещо на неговия събеседник, отидох до него и се заговорихме. Така се запознах с Тео (Теодор Георгиев).

Той ми разказа, че през 2011 година е провел обучение за лични финанси има желание да организира още подобни инициативи. Оказа се, че Тео освен основател на MBAcademy е консултант с опит във финансите и инвестиционното банкиране. Преди да започне да се занимава със собствен бизнес е работил като мениджър „Чужди клиенти” в Карол, а през 2011 година е сред финалистите в конкурса за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION.

Тео ми спомена, че има още един ентусиаст, който иска да развива персоналното финансово консултиране в България – Преслав Китипов. Намерих го в LinkedIn и се разбрахме да се видим на живо. На срещата разпалено си разказвахме как е дошло влемето личните финансови консултанти да станат доверените съветници на хората, които искат по-добре да управляват парите си и да им помагат при избора на финансови продукти.

Пресли вече беше създал първата българска независима компания в областта на личното финансово планиране – Fast Development. Подобно на Тео, и той идва от високите етажи на инвестиционното банкерство – с над 15 години опит в областта на капиталовите пазари, като последно е бил заместник директор на отдел Инвестиционно банкиране в Уникредит Булбанк АД.

Курс по управление на личните финанси с трима лектори

Тези две срещи прераснаха в един общ проект, който (надявам се) е само първата крачка в съвместната ни дейност като лични финансови консултанти. Този проект е „Курс по управление на личните финанси”, на който водещи ще бъдем тримата. Сега ще ви разкажа малко повече за него и как може да се запишете.

Курсът ще се проведе на 23 февруари 2013 година (събота) в тренинг залата, намираща се в гр. София, ул. Александър Македонски №4. За тези от вас, които предпочитат деловата седмица, курсът ще се проведе на две сесии – съответно 26 и 28 февруари, след работно време (може да отбележите вашите предпочитания във Формата за записване и ние ще се съобразим).

Запишете се тук, защото местата са ограничени!

Дали курса е за вас

Може ли вашето знание за личните финанси да бъде обобщено в следното:

 • Харчете по-малко, отколкото печелите.
 • Живейте скромно.
 • Правете нещо смислено със спестените пари.
 • Контролирайте собствената си съдба и бъдете щастливи.

Това не изглежда много трудно и е напълно постижимо, нали? Това е и причината много хора да мислят, че нямат нужда от помощ и да подценяват обученията по лични финанси. Истината, обаче, е друга. Тези обученията засягат области и ситуации от нашето ежедневие и това на нашите близки. Подобни теми би трябвало да се преподават още в училище, но за съжаление те не се предлагат нито в гимназиите, нито дори в най-добрите университетски програми.

Вие най-вероятно не сте финансов експерт, а работите в някоя друга сфера. Дори и да имате финансово образование или да сте придобили финансови познания през годините, вие сигурно сте зает човек, който няма достатъчно свободно време, за да следите правилно своите лични финанси. Но, днешната действителност налага, вие да знаете как да определите правилно финансовото си положение, за да прецените какви да бъдат вашите следващи стъпки. Като например как да изберете най-подходящите за вас финансови продукти – инвестиционни фондове, застраховки, кредити…

И въпреки „морето от информация” в интернет и развитието на новите социални мрежи и медии, хората продължават да правят едни и същи финансови грешки – отлагане и дори липса на планиране, разточителни разходи, стават жертва на спонтанни решения продиктувани от моментни емоционални настроения, недостатъчно проучват преди да вземат важни финансови решения. В случай, че искате да промените това, то този Курс по управление на личните финанси е точно за вас.

Цена

Управлението на личните финанси засяга живота на всеки един от нас. Редица финансови въпроси засягат семейството или всички хора, живеещи в едно домакинство. Затова ви окуражаваме да доведете със себе си вашият съпруг, съпруга, половинка или просто приятел, който има интерес да чуе и разбере повече за личното финансово планиране:

За един човек  – 150 лева.

За двама – 240 лева.

Личните финанси са за цялото семейство

Цената включва:

 • Целодневен курс по управление на личните финанси.
 • Две кафе паузи* с топли напитки.
 • Лек обяд*.

Кога ще се проведе?

Първа дата, 15 места 23,

Февруари 2013г. (Събота) – целодневен курс

Начало – 10:00 часа

Край – 17:00 часа

Втора дата (алтернатива), 15 места

26, Февруари 2013г. (Вторник)– Първа част

28, Февруари 2013г. (Четвъртък) – Втора част

Начало – 18:00 часа

Край – 21:00 часа

* За алтернативните дати – сандвич и топли напитки

Програмата

Сега ще ви представя програмата на този курс. Тя е съставена от 6 сесии, които покриват основните области от управлението на парите. Те са:

Сесия 1: Оценка на финансовото състояние. Тази част дава отговор на въпроси като защо е важно да управляваме личните си финанси, как можем да постигнем финансова независимост и да станем по-богати. Коментираме как да подобрите финансовите си познания и да определите вашето текущо финансово здраве.

Сесия 2: Да пестим повече като харчим по-малко или анализ на приходите и разходите. Повечето хора не разполагат с купчини от излишни пари. Тази част е за това как да определите къде отиват вашите пари и как да намалите разходите си. Ще обсъдим също причините за ползването на кредити, как да управлявате вашите задължения към банки и други кредитни институции, като кредитни карти, лизинги, потребителски и ипотечни кредити и други.

Сесия 3: Определяне на цели и съставяне на финансов план за действие. В живота на всеки човек има много събития. Общото между всички тях е, че те имат финансова страна и трябва да бъдат планирани от вас или от вашите близки. За да бъдете подготвени за тези събития, на първо място трябва да ги определите и на второ да съставите финансов план за тях. Така ще можете да се фокусирате само върху положителните емоции, които те ви носят.

Сесия 4: Умно инвестиране и създаване на богатство. Печеленето и спестяването на пари е трудно, така че трябва да сте внимателни, когато инвестирате средствата, за които сте работили дълго (или дълго сте чакали да наследите). В тази част ще говорим за различните инвестиционни концепции и как да инвестираме умно. Ще обсъдим основните инвестиционни възможности и свързаните с тях рискове, доходност и много други. Също ще дискутираме покупка, продажба и инвестиране в недвижим имот, както и други инструменти за увеличаване на личното богатство.

Сесия 5: Застрахователни продукти или да защитим това, което имаме. Застраховането е важна част от вашия финансов живот. За съжаление, за повечето хора това е отегчителна и ужасно скучна тема. Но може би ще привлека вашето внимание, като ви кажа, че вие вероятно плащате повече, отколкото трябва за вашата застраховка и че вероятно нямате правилното покритие за вашата ситуация.

Сесия 6: Пенсионно планиране и данъчно оптимизиране. По време на последната сесия ще разгледаме две теми, които често се подценяват. Ще обсъдим как се определя общата парична сума, от която Вие ще се нуждаете при пенсиониране, ще определим на срочност – за време или пожизнена пенсия. Ще бъдат представени различни тактики и стратегии относно текущи или бъдещи данъчни задължения, както и възможности за спестяване или отлагане на данъци.

Повече подробности за програмата, може да намерите ТУК.

По време на курса всеки може да представи свои казус, свързан с личните финанси.

Ако програмата ви е харесала запишете се тук за участие в курса, но побързайте, защото местата са ограничени!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Teodora каза:

  Тони, радвам се, че провеждате този курс. Повечето от нас се нуждаят от такива насоки. Желая ви успех!

  Впрочем при мен нещо не сработва линка с програмата.

 2. Благодаря ти, Теди. Сега оправих линковете. Следващата стъпка е да го направим онлайн това обучение.

 3. Dude каза:

  Интересно би ми било как е определена цената. От една страна трябва да се създаде някакво поне малко чувство на елитарност, в смисъл , че не е за всеки, т.е да не е евтин, но от друга страна къде е границата да стане отблъскващо висока цената.?

 4. @Dude – Цената отговаря на това, което предлагаме. Курсът е с трима лектори, всеки от които ще говори по темата, за която има солиден опит и знания. На този курс ще се решават реални казуси и всеки ще може да представи свой нерешен проблем в областта на личните финанси.

 5. Dude каза:

  Добре де, не ми ги пробутвай тея общи приказки на мен:)
  Не съм казал, че не отговаря. Попитах що 150, а не 170?
  или 120?

 6. @Dude – Тъй като в България досега не е правено подобно обучение (разни там с руснаци и от инвестиционни посредници не ги броя), нямаме с какво да го сравним. Цената е определена на база на подобни обучения със същата продължителност. В нея се включва също наема на залата, кетъринга и материалите за обучението.

  Тъй като в основата на доброто финансово планиране е общ семеен (или на домакинство) бюджет, ние правим отстъпка за двама участници и така цената става 120 лева – съвсем разумна и постижима цена за такъв тип обучение и не мисля, че е отблъскващо висока.

  По-важния въпрос, според мен, е какво получават участниците срещу тази цена – трима лектори с реален опит в България, реални казуси и най-вече практически съвети за управление на личните финанси.

 7. Бранимир Бонев каза:

  А кога и в др. градове? Защо си мислите ,че само в Сф ги интерусуват тези теми?

 8. @Бранимир – Много хора ме питаха лично и по имейл кога ще има онлайн обучение. След като мине този курс на живо ще започнем разработването на онлайн курс. Това ще отнеме малко време, за да може той да е максимално полезен и приспособен за такъв тип обучение.

  Също така, търсим партньори (представители) в другите градове от страната. Вече сме говорили с няколко човека за съвместна работа.

 9. Siana каза:

  Да, да софиянци са доста облагодетелствани в това отношение, не като нас в провинцията. Но в крайна сметка мога да пратя и кучето /нали и то влиза в домакинството/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.