Какво представляват личните финансови консултации със Стойне Василев

Как да станем инвеститори в стойност (кратко ръководство)
14.05.2018
Истината за финансовата свобода
04.06.2018

Какво представляват личните финансови консултации със Стойне Василев

Днес ще повдигна малко завесата на индивидуалните финансови консултации, които предлагам.  Това е дейност, която почти не рекламирам и е само за най-отдадените хора, на които споделям моя над 20-годишен опит и натрупани знания за личните финанси и инвестирането. На тях давам най-ценния си актив – моето време. В тази статия ще ти разкажа с какви хора работя, как протича една сесия, какви инструменти използвам и какви резултати постигат те.

Как протича процесът по регистрация

Както написах, аз не работя с всеки, а с определен кръг от хора, които могат да постигнат максимално добри резултати от съвместната ни работа. Затова, след като някой се запише в регистрационната форма на сайта, му изпращам кратка анкета, за да преценя неговата нагласа, какво го е довело при мен, какви са целите му и какви очаквания има от индивидуалната ни среща. В анкетата съм включил и въпроси, свързани със семейното му положение, дали има деца, какъв е опитът му с инвестиции и дали има авариен фонд. Отговорите на тези въпроси ме ориентират за положението, в което се намира.

На между 10% и 15% от регистрираните отказвам да работим заедно, за да не си губим взаимно времето. Една от основните причини е, че те имат нереалистични очаквания от работата с мен. Някои хора искат аз да им кажа за някоя инвестиция, която има гарантирана доходност от 15% на година, а други – да ги насоча към имоти, които да купят с кредит и наема да покрива вноската по него (чели са книгите на Робърт Кийосаки и там пише, че е възможно).

Друга причина за отказ от моя страна е когато клиентът има нужда от експертиза, която не притежавам. Последният такъв случай беше за човек, който искаше да инвестира в Испания и имаше нужда от юрист, който е запознат със законодателството на тази страна. Когато всичко е наред и преценя, че мога да съм от полза за постигането на целите на клиента, изпращам данни за банковия превод и се разбираме за ден и час на срещата.

Сесията се потвърждава по имейл и аз я включвам в графика си. Има две възможности: срещата да е на живо или онлайн, като първата е с малко по-висока цена. Причината е, че работя предимно от вкъщи и ми отнема време, за да стигна до офиса, а и там имам допълнителни разходи. Държа на точността и всички сесии започват навреме.

Какви програми за финансов коучинг предлагам

Предлагам 3 програми за финансов коучинг. Първата е еднократна сесия в рамките на час и половина. Това време е достатъчно, за да се реши конкретен казус или да се направи план за инвестиране на определена сума. Разбирам, че след сесията възникват много въпроси и избор на конкретни продукти, и по тази причина съм включил допълнителна онлайн консултация от 30 минути или изпращане на отговори по имейл. Целта е да има ясни и измерими резултати.

Втората програма е тримесечна и се нарича „Стабилни основи“. Тя включва 3 сесии, като първата е с продължителност от час и половина, а следващите са по един час. Отново са включени 3 безплатни онлайн или имейл консултации. Тази програма е подходяща за хора, които имат вече начална финансова грамотност, изготвят месечен бюджет, имат определени цели и търсят начин, за да ги постигнат. Трите срещи са достатъчни, за да изготвим съкратен финансов план с конкретна стратегия за инвестиране с точните суми и финансови продукти. В него могат да се включат застрахователно, имотно и/или пенсионно планиране.

Шестмесечната програма е за най-отдадените. Нарича се „Растеж“ и включва 6 сесии, изготвяне на цялостен финансов план и 6 бонус консултации онлайн или по имейл. За участниците в тази програма отделям най-много време и ресурси. Случвало се е аз да мисля по техния план повече, отколкото те самите. Другият съществен бонус тук е 12-месечния мониторинг на финансовия план.

Какви инструменти използвам

Аз съм личен финансов консултант (personal financial planner), който използва много инструменти от коучинга. Това означава, че аз помагам на моите клиенти да изготвят индивидуален финансов план, в който са заложени техните цели, пътят и средствата, с които да ги постигнат. В него са включени всички елементи на финансовия им живот като инвестиционно, застрахователно, имотно, данъчно, пенсионно, кариерно и наследствено планиране в зависимост от нуждите им и конкретната ситуация, в която се намират.

Дълго време използвах само консултантски техники, които се изразяваха в това да открия „проблема“ и да предложа решение. Това обикновено не работи. Преди близо 5 години открих коучинга и той се оказа перфектният инструмент за мен и моите клиенти. За разлика от повечето „колеги“, аз завърших сериозна коучинг програма и спазвам всички етични стандарти на Международната Коучинг Федерация (ICF).

Разбира се, в областта на личните финанси и управлението на пари не винаги е възможно клиентите да имат всички отговори в себе си (какъвто е един от принципите на коучинга) и затова в моята работа използвам и други техники като споделяне на опит, предложения за различни инвестиционни продукти, менторинг и други. Основното е, че накрая човекът, с който работя сам взима решенията за своите финанси, което е най-силната мотивация да работи здраво за постигане на целите си.

Коучовете (знам, че тази дума не се харесва на много хора, но досега не съм открил по-подходяща на български) не казват на техните клиенти какво да правят с живота си (за разлика от разпространеното мнение във Facebook), а точно обратното – идеята е всеки човек сам да стигне до това, което иска да постигне и да избере методите, които са най-подходящи за него.

Какви резултати постигат моите клиенти

Каквото и да си говорим, резултатите са основното нещо, което може да измерим. Има нещо важно, когато го правим и това е какви са заложените цели. Много от клиентите ми се свързват с мен, за да сложат ред във финансите си. Дълго време са неглижирали тази тема и някакво положително (раждане на дете, покупка на жилище и други) или негативно събитие (големи разходи за лечение, раздяла с партньор и други) са ги накарали да потърсят съдействие от експерт в тази област. За тях, мога да кажа, че почти на 100% постигат тази цел. Резултатът от съвместната ни работа е яснота за техните лични финанси – как да ги управляват, как да инвестират, как да изберат застраховка, как да осигурят децата си и други. Те си тръгват с усмивка и се чудят защо „чак сега“ са започнали да слагат ред във финансите си, след като толкова дълги години това им е създавало грижи и проблеми.

Втората група от хора, с които работя са тези, които искат да постигнат финансова свобода и да осигурят бъдещето на децата си. Конкретните суми и срокове са различни – от семейство с много високи доходи (мъжът беше на 55 години, а жената на 54), които искат за 7 години да се оттеглят от активна работа, до млади хора на 25 години, които имат хоризонт от 30 години, за да постигнат целите си.

В първият случай, спестяването ще е екстремно (над 70% от дохода) и доходността ще трябва да е по-висока (както и риска), докато при втория имаме дълъг период за натрупване и много опции (избраха балансиран портфейл с 6% доходност на година и да спестяват 15% от доходите си). При повечето клиенти сме заложили между 8% и 10% годишна доходност, която е средната за пазара за дълъг период от време. Разбира се, има такива, които правят над 100% на година, но това е свързано с активна дейност и отделяне на много време от тяхна страна.

Досега, над 90% от хората постигат заложените си мини-цели и годишна доходност от инвестиции. Останалите 10% също се доближават до нея, но различни външни или вътрешни събития са повлияли върху резултатите. С тях коригираме финансовия план и конкретните инвестиции, ако е необходимо.

Ако трябва да дам още един показател – максималният срок за връщане на инвестицията в коучинг програмите ми, то той е 6 месеца, както повечето клиенти си я възстановяват за по-кратък период. Средното увеличение на пасивните доходи е над 92% (основно се дължи на факта, че повечето клиенти са имали само банкови депозити преди това).

Как протича една коучинг сесия

Независимо дали са онлайн или на живо, срещите в коучинг програмите си имат своя структура и последователност. Ще ти разкажа какво се случва в най-използвания пакет „Стабилни основи“, който включва 3 сесии, като първата е стратегическа и е малко по-дълга от останалите.

Започвам с въпроси, с които да разбера по-добре настоящата финансова (а и не само) ситуация на човека срещу мен:

 • Водиш ли си семеен бюджет?
 • Имаш ли кредити?
 • Собствено жилище или под наем?
 • Партньорът ти с какво се занимава?

Продължавам с основните цели, които иска да постигне клиентът в живота си и тези по време на съвместния ни ангажимент. Това е много важна част от всеки разговор. Ако някой не е убеден на 100% какво иска, шансът да го постигне е минимален, защото ще се откаже при първата трудност. Често питам и провокативни въпроси като „Защо са ти много пари?“, „Защо искаш да инвестираш?“, „Защо не си осигуриш свободно време сега, а не след 20 години?“ и други.

След това преминаваме към различните елементи от финансовия план в зависимост от нуждите на всеки клиент. В общия случай, започваме с различните линии на защита – авариен фонд, застраховки, сума в брой при инвестиции и други. Разглеждаме всяка опция в детайли и избираме НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ продукти. Няма универсални финансови продукти, както и най-добри за всички. Целта ми по време на сесиите е да изберем заедно с клиента тези, които са точно за него и неговата ситуация.

Продължаваме с имотното планиране. Често то не е на дневен ред, но все пак сме българи и искаме да имаме свой собствен дом, който да ремонтираме и обзаведем по наш вкус. Една подобна покупка, особено в големите градове, изисква внимателно планиране и средства, с които да се финансира.

Инвестиционното планиране заема най-голяма част от времето на индивидуалната ми работа с клиенти. За начало, разказвам за различните видове активи, които могат да се използват за постигане на целите и след това преминаваме към конкретика. Не работя с шаблони или „най-добро разпределение на активите“. За всеки човек е индивидуално. Имам клиенти с 90% инвестиции в имоти, а други със 100% бизнес.

По време на срещите ни разглеждаме конкретни финансови продукти, които се предлагат на пазара, като наблягаме на критериите за избор, които ще служат вярно на клиента до края на живота му, а не само за текущата ситуация. Това е разликата между мен и повечето консултанти – аз не взимам комисионна и на предлагам готови решения и конкретни продукти. Така може да е по-печелившо за мен и по-лесно за клиентите, но не работи в тяхна полза и рано или късно ще го разберат.

В края на програмата, клиентът има писмен финансов план (колко да е голям и подробен зависи от него), който да следва през следващите години. Това му дава яснота и вече не се чуди колко да спестява, в какво да инвестира, къде да отиде този бонус, дали да погаси кредита или не и други финансови казуси, които е имал преди това.

Разбира се, този план не е „издялан в камък“ и може да се променя с времето. Молбата ми към клиентите, след като приключим ангажимента, е да следят какво се случва с финансите им и да правят корекции, ако е необходимо. Аз съм насреща при този процес.

Основната ми цел в тази дейност е да изграждам дългосрочни взаимоотношения с моите клиенти, те да постигат добри резултати и да изпълняват целите си. „Скритият“ ми мотив е да има повече богати хора в България, които са доволни от живота си, щастливи са и се усмихват повече.

Какви са моите клиенти

В момента са основно българи, които живеят в различни точки на страната и по света. Най-екзотичните места, от които имам клиенти са нефтена платформа до бреговете на Бразилия, остров в Тихия океан, САЩ и Австралия. Имам доста клиенти, които са в Германия, Великобритания, Дания, Австрия, Италия и Франция. У нас работя с хора от почти всички по-големи градове. Срещите с тях са онлайн, но ми се е случвало клиенти да пътуват от Бургас, Варна, Русе и други градове до София, за да се видим на живо.

Като доходи, повечето хора, с които работя, изкарват над 1,500 лева месечно от заплата или бизнес. Разбира се, има и такива с много по-високи. Ако говорим за нетно богатство, по-голямата част от клиентите имат такова над 50,000 лева, което включва и личните им активи, като жилища, коли, мебели и други. Имам и клиенти с нетно богатство между 1 и 10 милиона лева.

Едно от най-ценните неща, което давам на моите клиенти, е не само моят опит и знания, а ноу-хау, събрано от всички хора, с които съм работил. Ако попитам един световен шампион в професионалния бокс как да увелича личното си богатство, той ще ми даде само един начин – неговия. Ако аз нямам заложбите да стана атлет от световна класа, неговите съвети няма да работят за мен. Таке е и в във финансите.

Имам клиент, който е изкарал над 5 милиона лева от продажба на имот в София, който е купил през 2002 година. Аз мога ли да го направя – не. Внимателно слушам обаче, хората, които устойчиво увеличават своето богатство с различни инструменти и в различни ситуации. Това говори за стабилност и техники, които могат да се приложат и от други хора.

Надявам се от тази статия да разбереш какво представляват индивидуалните консултации с мен, какви резултати може да очакваш и дали този начин на работа е подходящ за теб.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

 1. Калбие каза:

  Здравейте,
  вдъхновена от коментара по-горе, реших да споделя какво аз постигнах след една единствена консултация със Стойне Василев. Три години след консултацията си със Стойне постигнах финансови резултати, които не вярвах, че мога да постигна дори и за 10 г. Това ми помогна с лекота да премина през 2020 г., която не беше никак лека. При това да отбележа, че до срещата ми със Стойне не разбирах нищо от управление на финансите си. Уча се в движение и се радвам на резултатите, които постигам. Благодаря ти, Стойне. Продължавам да те следвам и чета.
  С уважение,
  Калбие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.