Как да станем инвеститори в стойност (кратко ръководство)

Кой е победител от инвестиционната игра на SmartMoney.bg?
08.05.2018
Какво представляват личните финансови консултации със Стойне Василев
21.05.2018

Как да станем инвеститори в стойност (кратко ръководство)

Има много начини за инвестиране в акции. Някои от тях са по-близки до хазарта, докато други граничат с изкуството и науката. Аз преминах през различни етапи в моето развитие като инвеститор. В това кратко ръководство ще ви споделя за стратегията, която използвам и ми носи добри резултати – инвестиране в стойност (value investing). Ще разгледаме как се е зародила тя, какво представлява и как може да я приложим на практика, както и полезен сайт за анализ и 3 калкулатора, които ще са ви полезни.

Какво е инвестиране в стойност?

Това е стратегия, при която се търсят подценени акции на компании, чиято цена е по-ниска от т.нар. вътрешноприсъща (intrinsic) стойност. Разликата между тази цена и пазарната в момента се нарича безопасна разлика (margin of safety). В основата на този стил стои същата идея, както при стратегията „Купи и дръж“, но преминава на следващото ниво, като определя разликата между текущата цена и „справедливата“ такава.

Тази стратегия се ражда през 30-те години на миналия век в Columbia Business School от двама преподаватели – Бенджамин Греам и Дейвид Дод. Никога не съм крил, че съм фен на Уорън Бъфет и се опитвам да приложа неговите принципи на инвестиране, които са го направили един от най-богатите хора на планетата. Негов учител е именно Бенджамин Греам, а фундаменталния му труд е „Интелигентния инвеститор“, където идеята за инвестиране в стойност е развита в детайли.

За да прочетете това кратко ръководство, трябва да сте абонат на безплатния имейл бюлетин на SmartMoney.bg (ако вече част от него, отворете си електронната поща – ръководството ви чака там).

Само трябва да се регистрирате и когато потвърдите абонамента си, ще ви изпратим имейл с това ръководство, както и други три електронни книги.

Button

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.