Как да станем инвеститори в стойност (кратко ръководство)

Има много начини за инвестиране в акции. Някои от тях са по-близки до хазарта, докато други граничат с изкуството и науката. Аз преминах през различни етапи в моето развитие като инвеститор. В това кратко ръководство ще ви споделя за стратегията, която използвам и ми носи добри резултати – инвестиране в стойност (value investing). Ще разгледаме как се е зародила тя, какво представлява и как може да я приложим на практика, както и полезен сайт за анализ и 3 калкулатора, които ще са ви полезни.

Какво е инвестиране в стойност?

Това е стратегия, при която се търсят подценени акции на компании, чиято цена е по-ниска от т.нар. вътрешноприсъща (intrinsic) стойност. Разликата между тази цена и пазарната в момента се нарича безопасна разлика (margin of safety). В основата на този стил стои същата идея, както при стратегията „Купи и дръж“, но преминава на следващото ниво, като определя разликата между текущата цена и „справедливата“ такава.

Тази стратегия се ражда през 30-те години на миналия век в Columbia Business School от двама преподаватели – Бенджамин Греам и Дейвид Дод. Никога не съм крил, че съм фен на Уорън Бъфет и се опитвам да приложа неговите принципи на инвестиране, които са го направили един от най-богатите хора на планетата. Негов учител е именно Бенджамин Греам, а фундаменталния му труд е „Интелигентния инвеститор“, където идеята за инвестиране в стойност е развита в детайли.

За да прочетете това кратко ръководство, трябва да сте абонат на безплатния имейл бюлетин на SmartMoney.bg (ако вече част от него, отворете си електронната поща – ръководството ви чака там).

Само трябва да се регистрирате и когато потвърдите абонамента си, ще ви изпратим имейл с това ръководство, както и други три електронни книги.

Да, искам да получа ръководството!

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.