Финансов коучинг

Здравей, аз се казвам Стойне Василев и щом си тук значи търсиш нещо.

Може би усещаш, че нещо не е наред в твоите лични финанси?

Знаеш къде отиват парите ти, но стигаш само до там? Знаеш, че твоите спестявания могат да донесат много по-висока доходност от 0.1% процент лихва по банковите депозити, но не знаеш как да го направиш? Или искаш парите да работят за теб, а не само ти за тях?

Ако и ти си задаваш подобни въпроси, време е да им намериш техните отговори.

И аз ще ти помогна в този процес. Просто трябва да ми се довериш.

За начало, ще ти разкажа как работя аз.

Стойне Василев

Стойне Василев, основател на SmartMoney.bg и председател на УС на БАЛФК

Какво е финансов коучинг?

Аз съм личен финансов консултант и използвам инструментите и методите на коучнинга. Най-общо казано, финансовият коучинг е смелостта да си поставиш високи цели и да ги достигнеш с помощта на твоя треньор (коуч). Няма тайна как увеличиш своето богатство и за да постигнеш финансова свобода. Харчи по-малко, отколкото получаваш, и инвестирай умно остатъка. Всеки го знае. Проблемът не е, че не знаеш какво да правиш, а да го направиш.

Нека си признаем – да, книгите и обученията са много полезни, но на теб ти трябват реални резултати.

Финансовият коучинг запълва тази празнина като ти предоставя професионално партньорство, насочено към действие и постигане на резултати. Той може да ти спести време и пари, като ти помага да избегнеш много грешки, подводни камъни и задънени улици по пътя към финансовата свобода. Коучингът може да ускори натрупването на твоето богатство чрез прилагането на най-ефективните методи за постигане на цели.

Действие чрез подкрепа

С помощта на предварително договорен график за разговори (на живо или онлайн), ти ще изготвиш свой, личен план за създаване и увеличаване на твоето богатство, както и ще получиш моята подкрепа като твой личен финансов треньор за взимането на конкретни действия за неговото осъществяване.

С други думи, аз ще те подкрепям в този процес, но тежката работа и отговорността за постигането на резултатите е твоя. И така трябва да бъде. Не аз ще нося последствията, а ти.

Финансовият коуч

Финансов коучинг 2

Коучингът не може да се сравнява с другите образователни алтернативи, като четене на книги, гледане на семинар или слушане на аудио записи – това са пасивни, едностранни форми на учене. Финансовият коучинг е интерактивно и динамично образователно преживяване, съобразено с твоите нужди.

Повечето материали в интернет те учат как да направите нещо – как да инвестираш в акции, как да си купиш недвижим имот или как да спестяваш по-ефективно. Това, разбира се, е добро начало, но съвсем не е достатъчно.

Само малцина ще постигнат финансова свобода или ще увеличат своето богатство с тези знания. Образованието е много важно, но само то няма да промени твоята финансова ситуация.

Нужна ти е трансформация

Експертите ти продават информация, но това, от което наистина имаш нужда е трансформация. Те не ти дават нужните инструменти, за да приведеш знанията в действие и да успееш. Те ще те научат на всичко, с изключение на това, което всъщност трябва да знаеш.

Книжарниците и интернет са пълни с информация как да направиш това или онова, но ако още не си достигнал богатството, което искаш, това, определено, не е от липса на информация, нали?

Липсващата съставка няма нищо общо с „тайната на богатите” или най-модерната инвестиционна стратегия. Липсващата съставка е катализаторът, който ти помага да преодолееш пропастта между знания и ефективни действия. Ключът от бараката не е да знаеш какво да правиш, а реално да го направиш.

Така се постигат резултати и това всъщност е финансовият коучинг.

Ето какво казват хората за работата си с мен:

Какви финансови консултанти има?

Финансови консултанти, които работят за някоя компания като посредници или служители. Те с радост ще ти дадат „лесно“ решение и ще ти продадат някой финансов продукт. За съжаление, този той няма да е най-подходящият за теб, а този с най-висока комисионна за посредника. Да, финансовият съвет, който ще получиш ще е безплатен, но няма да е в твой интерес и може да загубиш хиляди левове в бъдеще.

Независимият личен финансов консултант работи само за теб, защото ти му плащаш. Той няма да получи комисионна от някоя финансова компания и ще защитава само твоите интереси. Той ще ти даде насоките и инструментите, за да постигнеш максимума на твоите възможности, дори да ги надхвърлиш.

Аз съм един от малкото независими лични финансови консултанти в България и като председател на УС на Българската асоциация на личните финансови консултанти работя само в полза на моите клиенти.

Коучинг програми

Еднократна сесия
лева180*
Подходяща за конкретен казус или инвестиране на налична сума.
*180 лева за онлайн среща или 220 лева на живо
Какво включва:
Еднократна сесия за решаване на конкретен казус, свързана с кредит, инвестиция, лизинг, семеен бюджет и т.н или инвестиране на конкретна сума.
Сесията е в рамките на час и половина онлайн или на живо в удобно за теб време.
Бонуси
Допълнителна консултация към първоначалната среща по имейл или онлайн среща в рамките на 15 минути.
Тримесечна програма “Стабилни основи”
лева480*
Подходяща за полагане основите на твоя финансов просперитет.
*480 лева за онлайн срещи и 590 лева на живо. Най-предпочитания и изгоден пакет.
Какво включва:
3 сесии финансов коучинг (стратегическа до 90 минути и + 2 срещи по 60 минути) в удобно за теб време онлайн или на живо.
Ще работим по изграждането на твоите финансови основи, като ще получиш нужните инструменти и насоки за изготвянето на персонален финансов план, съобразен с теб и твоите цели.
Бонуси
3 допълнителни консултации към всяка среща по имейл или онлайн среща в рамките на 15 минути.
Шестмесечна програма “Растеж”
лева990*
Подходяща за хора с дългосрочна визия, целящи растеж на инвестициите
*990 лева за онлайн срещи и 1,180 лева на живо. Само за най-отдадените
Какво включва:
6 сесии финансов коучинг (една стратегическа и още 5 в рамките на шест месеца). Ще работя индивидуално с теб и ще изготвим заедно твоя цялостен персонален финансов план
Срещите са в рамките на един час (стратегическата е до 90 минути) онлайн или на живо по твой избор.
Изготвяне на цялостен финансов план за теб.
Бонуси
6 допълнителни консултации към всяка среща по имейл или онлайн среща в рамките на 15 минути.
Безплатен мониторинг в рамките на 12 месеца след приключване на ангажимента, което включва онлайн среща в рамките на 30 минути на всеки 3 месеца.

Кандидатствай за финансов коучинг със Стойне Василев

Аз не работя с всеки и това е нормално. За да ти дам най-ценните ми активи (моето време, знания и умения), от теб ще искам да вложиш необходимото старание и мотивация. За да работим заедно, процесът е следния:

 1. Попълваш регистрационната форма по-долу.
 2. След това ще ти изпратя кратка анкета с няколко въпроса.
 3. Когато я попълниш, аз ще я разгледам и ще ти пиша, за да ти потвърдя, че ще мога да съм ти полезен и да работим заедно.
 4. Правиш банковия превод по посочената сметка.
 5. Разбираме се по имейл за удобен ден и час, в който да направим срещата на живо или онлайн.
 6. Подписваме Коучинг споразумение и започваме да работим по твоето финансово бъдеще.

Форма за кандидатстване

За 2018 година достигнах лимита на хора, с които мога да работя лично. На 7 януари 2019 година формата ще е отново активна. Весели празници и харчете умно парите си!

Банкова сметка за заплащане на услугите

Данните за банковия превод са следните:

Получател: Стойне Василев Василев
BIC: UBBSBGSF
Банка: ОББ АД
Основание: Финансов коучинг

Тези услуги се извършват съгласно високите етични стандарти на Българска асоциация на личните финансови консултанти и на Международната Коуч Федерация.

Уговаряне на коучинг сесии

Коучинг сесиите се провеждат в работни дни от понеделник до петък от 9.00 до 18.00 часа, като са възможни и извън тези часове при договореност между коуч и клиент. Желателно е срещите да се заявяват една седмица предварително, за да може те да бъдат ефективни и да ви дам цялото си време и внимание по време на сесията. Срещите се потвърждават само писмено на имейл info@smartmoney.bg.

При необходимост от промяна в уговорката или отлагане на сесия, коучът или клиентът следва да уведоми другата страна с предизвестие от поне 2 дни. Пропускането на сесия от страна на клиент без предварително предизвестие се счита като платена.

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Тук съм събрал на едно място въпросите, които са ми задавали по имейл, телефон или на лични срещи.

Дали финансовият коучинг е за теб?

Никога не е късно да направиш нещо добро за бъдещето си и да увеличиш своето богатство, но при следващите ситуации е препоръчително да потърсиш финансов коуч:

 • Получаваш добри доходи, но досега не ти е останало време да организираш по-добре финансите си и искаш да го направиш сега, но не знаеш как точно.
 • Търсиш по-добра доходност от лихвите по банковите депозити.
 • Искаш да започнеш да спестяваш и инвестираш.
 • Знаеш, че нещата не стават бързо и лесно, и ще положиш необходимите усилия, за да подобриш финансовото си положение.
 • Ти носиш отговорност за собствените си действия, а не обвиняваш другите.
 • Предстои ти важно събитие в живота като сватба, покупка на жилище, раждане на деца, пенсиониране и други.
 • Искаш да напуснеш работа и да стартираш бизнес, и се нуждаеш от финансов план за прехода.

Дали може да се запишеш за еднократна консултация и после да доплатиш за някоя от другите програми?

Да, разбира се. На първата среща ще определим дали еднократна среща е достатъчна или ще ти трябва някоя от другите по-дългосрочни програми.

За Стойне Василев, сертифициран финансов коуч

Стойне Василев, CIA, CFSA

Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм сертифициран финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вижте повече за професионалния ми път, образованието и успехите ми:

Професионален опит

Основател и мениджър “Бизнес развитие” в SmartMoney.bg

От юни 2011 до сега

Започнах този проект още докато работех на трудов договор. Преди и след работа пишех статии за лични финанси, бизнес и мениджмънт. Постепенно, от личен блог той се превърна в платформа за споделяне на знания и умения. В проекта се включиха над 60 автори, които споделят своя професионален и личен опит.

Така през 2013 година се роди SmartMoney.bg с амбициозната цел да помага на българите да стават по-богати чрез подобряване на тяхната финансова грамотност и създаване на устойчив малък бизнес.

От тогава досега:

– Организирахме 3 издания на първата Академия по лични финанси и инвестиране, като имахме над 150 участници, които значително увеличиха доходите си от инвестиции.

– Организирахме 2 издания на Академията за стартиране на бизнес СтартБизнес.bg, като над 47% от участниците станаха предпиремачи или създадоха допълнителен източник на доходи към основната си работа.

– Направихме 9 уикенд-семинари по лични финанси в София, Варна, Бургас, Русе и Разлог, както и 2 цялостни курса по предприемачество.

– Участвахме в десетки уебинари, презентации и събития (включително в СУ Климент Охридски, УНСС, БСУ и други), с основна цел да достигнем до повече хора, които искат да управляват по-умно парите и бизнеса си.

– Имам над 50 индивидуални клиенти за финансов коучинг, които подобриха значително финансовото си положение и доходите си.

– Участвах в десетки телевизионни и радио предавания, в които споделих моите знания и умения за личните финанси и предприемачестовото. Много авторитетни вестници и списания публикуваха мои статии, като имам редовна седмична рубрика в списание Мениджър.

Asset Quality Review (AQR) външен експерт в Бейкър Тили България

От март 2016 година до май 2016 година

Като част от екипа на Бейкър Тили в България участвах в стрес теста на една от българските банки в частта за проверка на кредитните досиета. Освен безценния практически опит, който придобих за оценка на стабилността на една банка, се запознах отблизо и с процеса на кредитиране, оценка на кредитополучателите и процедурите за принудително събиране на вземания в тази банка.

Мениджър Вътрешен одит във “ВМ Финанс Груп” АД

От октомври 2013 до август 2014 година

Като Мениджър на отдел “Вътрешен одит” отговарях за организацията на цялата функция и докладвах директно на Борда на директорите и собствениците на компанията, както и за създаването и развитието на вътрешните политики. Моята роля беше да спомагам за подобряването на процесите и безнес модела на 12-те компании в холдинга.

През това време научих много за бизнеса и търсенето на нови бизнес възможности от основателя на холдинга – г-н Васил Мирчев, който е един от най-богатите българи. Уроците за бизнеса и за парите наистина бяха много ценни за мен.

Главен вътрешен одитор в ДЗИ Груп

От ноември 2008 година до септември 2013 година

В ДЗИ, която е най-голямата и най-старата застрахователна компания в България (основана е 1946 година) започнах работа през ноември 2008 година, малко след придобиването й от белгийската финансова група KBC. Първоначално като Вътрешен одитор, а впоследствие и Главен вътрешен одитор и Ръководител на отдел „Вътрешен контрол”. Основната ми работа включва планирането и изпълненото на годишния план, които включва одитни ангажименти в различни направления от дейността на групата от компании.

Ролята на Вътрешният одит като част от третата линия на защита, е да добавя стойност и да помага на организацията да постигне своите цели чрез използването на систематичен подход за оценяване и подобряване на ефективността на процесите на контрол и управление на риска. Резултатът от всеки одитен ангажимент е доклад с препоръки към ръководството за подобряване на компанията.

Старши одитор в „Ърнст и Янг Одит“ ООД

От август 2007 година до ноември 2008 година

Компанията е една от„Големите четири” (Big 4) одит и консултантски фирми в света. В нея работих като Старши одитор.

Основните ми задължения там включваха:

 • Изготвяне на план, стратегия, бюджет и разпределение на задачите в екипа за конкретните одит ангажименти.
 • Управление на одитни ангажименти, предимно на компании от финансовия сектор.
 • Мониторинг на напредъка по ангажимента, идентифициране на потенциалните проблеми и комуникирането им на мениджмънта.
 • Наставляване и управление на одит екипа (от 3 до 5 души, в зависимост от сложността и големината на одитните клиени).
 • Идентифициране на рисковете и пропуските във вътрешните контроли на компаниите и начините за отстраняването им.
 • Изготвяне на одитни доклади за съответствие с различни стандарти (IFRS, US GAAP, Sarbanes-Oxley).
 • Различни проекти в банковата сфера у нас и на Балканския полуостров.
 • Оценка представянето на членовете на екипа. Следене на развитието им и техните нужди от допълнителни знания и умения.

Отговорен одитор за следните клиенти:

 • Societe Generale Експресбанк
 • ING Пенсионно осигуряване
 • ING Животозастраховане
 • SOGE Life
 • Due diligence на голяма българска банка

Старши одитор в „БДО България“ ООД

От декември 2005 година до август 2007 година

Работих в БДО от декември 2005 год. до август 2007 год. В тази компания за първи път разбрах какво е одит. Въпреки, че е БДО не е много популярна в България, тя е 5-тата по големина мрежа от счетоводни и консултантски фирми в света. Първоначално там работих като Асистен одитор, а след това и като Старши одитор. Моите отговорности включваха:

 • Одитни ангажименти – от планирането до приключването и изготвянето на годишните финансови отчети.
 • Работа предимно с финансови институции с чуждестранни собственици.
 • Първоначално докладване на одит мениджър, а в последствие директно на един от съдружниците в компанията.
 • Данъчни консултации.

Отговорен одитор за следните клиенти:

 • TBI Group
 • ПОК Доверие – най-голямата пенсионно-осигурителна компания в България
 • ЗАД Булстрад
 • Epiq EA – компания с оборот от над 300 милиона лева.
 • Melexis – компания с оборот от над 100 милиона лева.

Кредитен експерт в „Райфайзен Банк България“ ЕАД

От март 2005 година до декември 2005 година

В тази банка съм работил като специалист „Корпоративни кредити” в периода от март 2005 год. до декември 2005 год. През този сравнително кратък срок успях, заедно с моите колеги да изградим един напълно нов клон в идеалния център на София. Привлякохме много клиенти, главно от държавните институции, но и много МСП и големи корпоративни клиенти. Портфейлът от кредити, който управлявах беше около 3 милиона евро. Основните ми задължения в Райфайзен Банк България ЕАД включваха:

 • Участие в преговорите и определянето на финансовите условия с мениджмънта на клиента и управление на всички аспекти от по взаимоотношенията с клиента.
 • Подготвяне на кредитни предложения, спазвайки стандартите и процедурите на Банката.
 • Изготвяне на пълен анализ за финансовото състояние на клиента.
 • Подготовка и правен анализ на предложените обезпечения.

Кредитен експерт в „ПроКредит Банк (България)“ АД

От декември 2005 година до август 2007 година

Това беше първата ми работа само няколко месеца след университета. Процеса по подбор беше наистина много тежък и за едно място се бореха около 100 човека. Там съм работил първоначално като Експерт „Потребителско кредитиране”, а впоследствие и като Кредитен експерт Малки и средни предприятия.

Образование и сертификати

Сертифициран коуч от Intunity Coaches®

Това е първата българска коучинг програма. Тя интегрира в едно източната и западната философии, и практика. Разкри ми необятни нови хоризонти на познанието в света на коучинга и човешката същност. Успешно приложих този метод в света на парите и финансите и съм първия финансов коуч в България.

Сертифициран обучител от Трансформация/НБУ

Тази програма ми даде много знания и умения за организирането на разбични типове обучения – стиловете на учене, различнте подходи при различните хора, способи за по-ефективна вербална и невербална комуникация.  Научих се и практикувах да прилагам методи за обучение чрез опит и преживяване, които са неразделна част от всички събития, които организираме.

Certified Financial Services Auditor (CFSA)

Сертифициран одитор на финансови услуги станах през 2012 година с полагането на изпит в 4 основни дисциплини: банково дело, пенсионно осигуряване, инвестиционна дейност и застраховане. В тези дисциплини се изучават в дълбочина всички продукти, предлагани в посочените области, както и законодателните рамки, които ги регулират. Този сертификат ми донесе повече увереност в разбирането за условията и начините, при които се предлагат финансовите продукти.

Certified Internal Auditor (CIA)

Станах сертифициран вътрешен одитор през 2011 година след двегодишен период и явяване на общо 4 изпита, покриващи всички аспекти от дейността на вътрешните одитори (включително Бизнес анализ, Иформационни технологии и Управленски умения в бизнеса). Това е единственият глобално признат сертификат за вътрешни одитори и се е превърнал в стандарт, с който експертите в областта на вътрешния одит доказват своята компетентност и професионализъм.

Association of Chartered Certified Accountants (ACCA)

ACCA е може би най-престижната и лесно разпознаваема абревиатура във финансовия свят. Тя гарантира високи познания, финансово-счетоводни умения, етичност и морал. Тя включва общо 14 дисциплини в областта на счетоводството, одита, бизнес управлението, данъците, правото и други. Към момента, аз съм точно по средата на процеса по сертифициране – имам необходимия опит, но ми остават още 7 изпита, за да стана пълноправен член на ACCA.

Магистър по Корпоративен мениджмънт

Придобих магистърската си степен от Стопанката академия в периода 2005 – 2006 година. Програмата е една от първите в България онлайн базирани и изключително практически насочена с много казуси, които се решаваха от членове на виртуални екипи, базирани в България, Сърбия и Румъния. Завърших програмата с отличен успех.

Бакалавър по Счетоводство и контрол

Бакалавърската си степен придобих в Югозападния университет от 1999 до 2003 година. Имах щастието да ми преподават едни от най-добрите професори по счетоводство, финанси и контрол. Завърших с отличен успех.

Техникум по икономика

Завърших техникума по икономика в родния ми град Перник през 1999 година в специалност „Финанси – банково, застрахователно и осигурително дело”. Там научих за първи път основните принципи на икономиката и бизнес процесите по време на един от най-трудните периоди за България за най-новата ни история (Виденовата зима, хиперинфлацията, финансовите пирамиди, замразяване на кредитирането, скока на долара и други). Това ми показа, че за да има успех един човек, трябва много добре да знае как да управлява парите си и как функционират финансовите пазари.

Допълнителни обучения и проекти

 • Ментор в Able Mentor
 • Ninja prezenter – обучение за презентации
 • Ден на кариерно ориентиране – Лектор
 • Sales and personal leadershp на Брайан Трейси
 • Web and Events обучения по продажби и маркетинг

Други постижения

 • Вещо лице към Софийски градски съд по Съдебна финансово-икономическа експертиза.
 • Право да съставя Финансови отчети, съгласно Закона за счетоводството.
 • Член на Института на вътрешните одитори в България.

Офис на SmartMoney.bg

Офисът на SmartMoney.bg се намира на ул. Три уши №9, ет. 2, офис 4. Това е до бика на Българска фондова борса. Наоколо е синя зона и може да оставиш колата си до два часа на нея. Ако предпочиташ метро, офисът е на 5 минути от метростанция Сердика.

Карта на офиса

Свържи се с мен

Ако е останал някой въпрос, на който не си получил отговор, може да се свържеш с мен на телефон 0877 99 46 77 (Ще говориш дикектно с мен, Стойне), на имейл info @ smartmoney.bg или като използваш следната форма: