Кратко ръководство за инвестиции в индексни Exchange Traded Funds (ETFs)

Как да трансформираме бизнеса си [кратко ръководство]
26.06.2017
Как да монетизираме блога си [Кратко ръководство]
02.10.2017

Кратко ръководство за инвестиции в индексни Exchange Traded Funds (ETFs)

Напоследък много се говори за инвестициите в индексни борсово търгувани фондове (ETF или „И Ти Еф“-и) и много хора ги приемат като деветото чудо на света (след 7-те други + сложната лихва). Тези фондове имат наистина много предимства, но и доста подводни камъни, за които да внимаваме.

В това кратко ръководство ще ви представя инвестициите в ETF-и, как те работят, какви са плюсовете и минусите им, както и как да инвестирате в тях. Отделете само 10 минути, за да прочетете това ръководство и аз ви обещавам, че това ще е най-стойностното и полезно нещо за днес.

За да прочетете това ръководство, трябва да сте абонат на безплатния имейл бюлетин на SmartMoney.bg (ако вече част от него, отворете си електронната поща – ръководството ви чака там).

Само трябва да се регистрирате и когато потвърдите абонамента си, ще ви изпратим имейл с това ръководство, както и други две електронни книги.

Button

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

20 Comments

 1. Макс каза:

  Здравей Стойне,
  Благодаря за полезната статия. Искам да попитам инвестициите в ETF подходящи ли са за начинаещ инвеститор без опит и ако да, по-скоро към български ETF ли да се насочи или чужд / американски /. Еднократно или регулярно инвестиране да изберем и при регулярното през какъв период 1,3,6 месеца или 1 година.

 2. Стойне Василев каза:

  Макс, за начинаещ инвеститор препоръчвам българския фонд с месечно влагане на суми. Американските ETF-и са по-скъпи и имаш немалки суми за трансфер.

 3. Иван каза:

  Според мен инвестициите в ETF са подходящи за начинаещи – най-малкото не трябва да се правят сложни икономически анализи и преценки на отделни компании. Естествено, при избора на ETF трябва да се отчете икономическата ситуация, но е доказано, че няма активно управляван фонд, които да има по-добра доходност от ETF-и пасивно следващи конкретни индекси.
  Както Стойне е отбелязал, инвестицията в българския ETF е по-лесна. Всъщност от създаването му до сега доходността е около 30%, предимството е, че не се дължат данъци. Има и други предимства и недостатъци, но да не задълбаваме.
  За инвестиция в чужд /американски/ ETF са необходими доста повече средства за откриване на сметка. Таксите на самите фондове са ниски, но ще има други утежнения. Общо взето решението къде да се инвестира е доста индивидуално.
  Относно начина на инвестиране – аз лично съм против еднократно внасяне на голяма сума. При регулярно внасяне (също въпрос на личен избор на какъв интервал и колко) могат да се компенсират колебанията на пазара. Потърсете допълнителна информация за DCA (Dollar cost averaging).

 4. Христо каза:

  ЕТФ-ите са най-лесното решение, ако човек има някаква добра макроикономическа идея. Например. преди имах високи очаквания към турската икономика. Вместо да се чудя коя акция да избера, взех си ЕТФ върху основния турски индекс. Това бе далеч по-добър вариант от взаимните фондове, които прибират най-разни такси.

  Ако говорим за чужди ЕТФ-и, не са чак толкова големи разходите за откриване на сметка и захранването й в повечето инвестиционни посредници. Нормалната такса за покупка е около 10 евро, а никакви разходи за захранване не се вземат.

 5. Николай каза:

  Направих запитване към един от инвестиционните посредници за няколко ETF-a (конкретно iShares на BlackRock, регистрирани в Ирландия и Германия). Част от тях автоматично реинвестират печалбата, други – не. Казаха ми, че и в двата случая за тях не се дължат данъци за капиталова печалба и дивиденти за инвеститори от България. В търсенето на конкретни фондове ми помогна функцията ETF screener в сайта justetf.com.

  Ще се радвам, ако някой от коментиралите сподели други полезни ресурси и опит 🙂

 6. Иво каза:

  Като добавка към горните коментари:
  Един и същи ETF може да се търгува на няколко борси. Инвестиционния посредник може да препоръча по-подходящата борса. Всъщност един от критериите за избор на посредник е възможността за консултации.

 7. Макс каза:

  Здравейте,

  Искам да попитам специално при инвестиция в български ETF на SOFIX каква е минималната оправдана сума за инвестиция.
  Аз като начинаещ инвеститор попитах консултант на Елана и човека ми каза, че дори и за начинаещ инвеститор за да има смисъл трябва да инвестирам поне 8000-10000 лв в ETF на SOFIX, а ако реша да сложа 400-500 лв по-добре да ги сложа на акции примерно на Софарма или др компания и затова Ви моля са мнение.
  Благодаря!

 8. Николай каза:

  Макс, на мен съветът ми се струва неправилен. Разходът за сделка е 2 лв (или 0.5% от сделката за по-големи суми) плюс таксата за банков превод. При сделка за 4-500 лв. разходите са около 1%, което е приемливо. Освен това ETF-ът е диверсифициран, а покупката на една акция не е.

 9. Михаил каза:

  Здравейте г-н Василев.
  Бих желал да ви попитам кой е по удачният избор – чрез банка която използвам или трето лице?
  Интересувам се от български и американски ETF
  Има ли някакви съществени разлики в това на кой да се доверим?
  Благодаря!

 10. Христо каза:

  Макс,

  На мен мие странно, че така са ти отговорили в Елана. Ако беше отишъл в Карол – сигурен съм, че щяха да ти кажат как дори със 100 лв става 🙂

  Сега сериозно – основната идея на ЕТФ е да размени възможността за селекция срещу ниски разходи. Човек купува ЕТФ-а и получава това, което е там. Дали би допаднало на инвеститора (особено що се отнася до SOFIX), това си е негов избор. Но както са ти писали – таксата за покупка е минимум 2 лв. Затова, при тези минимални разходи, дори няколко стотин лева са достатъчни.

  Нещо много важно – ако имаш малък или даже никакъв опит – инвестирай толкова пари, колкото няма да ти е жал, ако изчезнат. Гледай на тази инвестиция повече като на опит, отколкото шанс да увеличиш спестяванията си.

 11. Христо каза:

  Михаил,

  Задължително инвестирай през инвестиционен посредник. В България Карол, Елана, Бенчмарк представляват световни брокери и предлагат общо взето изгодни условия за българските инвеститори. Не се занимавай с банки – те яко дерат, а и не съм убеден каква помощ могат да ти окажат, ако ти е необходима консултация.

 12. Николай каза:

  Как са защитени интересите на клиента в случай на проблем с инвестиционния посредник (фалит например)?

  Доколкото прочетох, ETF-ите и акциите се водят на подсметка на посредника и няма информация в чуждестранен депозитар, че аз лично съм собственик.

 13. Владимир каза:

  Николай,

  В Европа брокерите са задължени да изплатят компенсация за пари в брой от 20 000 евро на всеки един клиент при случай на фалит. Българските брокери са задължени да държат клиентските активи в дружество под стриктен контрол на КФН отделено от активите на самия брокер. Може да прегледаш http://www.fsc.bg/bg/ за повече инфо. Като цяло са взети мерки от страна на КФН да предотврати злоупотреби, все пак се следват Европейски закони. До тук с Европейските брокери.

  В САЩ, Securities and Exchange Commission (SEC) изисква от брокерите да покриват минимум 500 000 долара от активите на всеки един клиент при случай на фалит. Контролът върху брокерите там е много по-стриктен от този в Европа просто защото финансовата индустрия там е години напред.

  Introducing брокерите в БГ: В БГ можеш се възползваш от Европейски брокери (Saxo през Elana), както и в тези от САЩ (Interactive brokers през Karoll), като при Karoll имаш Fully Disclosed account, което значи, че Karoll нямат никакъв контрол над активите ти, а само над таксите които могат да приложат за да търгуваш. Имам сметка и работя и с двата брокера и съм много доволен от тях. Направете си среща с техен представител и ще ви разяснят всичко.

 14. Николай каза:

  Владимир, много благодаря за споделената информация.

 15. Мариян Велев каза:

  Аз съм абониран за бюлетина, но нямам получено това ръководство по мейл.
  Как мога да го получа?

 16. Стойне Василев каза:

  Мариян Велев,

  Потърси първия си имейл от мен и там има линк към споделена папка – всички книги са там.

 17. Александър каза:

  Здравейте,

  Някой може ли да сподели опита си в данъчното благане на ЕТФ? Аз иползвам ETFmatic, които са Английска компания ивестираща в ЕТФ-и в Ирландия iShares, Vanguard (напр. VUSA S&P500) и др.

  До коклото помня в книгата на Стойне Василев пишеше, че
  – акциите в ЕС и ЕИЗ не се облагат с данък, но реално ЕТФ-ите спадат ли към тази категория?
  – дивидентите се облагат с данък (до 5%), ако той не е предварително платен в страната преди раздаването им, предполагам че това важи и за дивидентите от ЕТФ-и?

  И още един въпрос (в духа на Брекзит): като ползвам Английска фирма за купуване на ЕТФ-и от Ирландия коя е реално страната определяща данъците, които дължа?

  Поздрави,
  Александър

 18. Павел Вучев каза:

  Здравейте,
  Моля да препоръчате платформа която дава достъп от България до REIT и Real Estate Etf.

 19. Стойне Василев каза:

  Здравей, Павел,

  Аз използвам Interactive Brokers и съм доволен.

 20. Валентин каза:

  Здравейте, бихте ли препоръчали платформа за инвестиране в чуждестранни ETF?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.