Как работи и си почива един финансов коуч и блогър

Дали първо да изплатя кредитите или да инвестирам? [Пълно ръководство]
27.06.2016
5 умни хода, които да направим през лятото за нашите пари
11.07.2016

Как работи и си почива един финансов коуч и блогър

Миналата седмица LinkedIn мрежа ми напомни, че са изминали 5 години, откакто започнах да помагам на хора като теб, за да живеят по-добре, като повишават финансовата си грамотност или стартират успешен бизнес.

През това време не съм крил нищо от моя професионален (а и личен) живот – всичко, което ми се случва и научавам, го споделям с теб и с останалите читателите на SmartMoney.bg.

Ти разбра от сайта, че станах мениджър и започнах да управлявам хора, беше с мен и когато напуснах високоплатената си работа, споделих ти и за радостни събития от личния ми живот, като сватбата с жената на живота ми и раждането на прекрасната ни дъщеря Кари.

Аз вярвам, че това ни сближи по някакъв начин и повиши доверието между нас.

Много читатели ме питат как работя, какво означава да си финансов коуч и какво точно прави един блогър. В този материал ще ти споделя как минава един мой работен ден, какво правя, какви инструменти използвам за дейността си и как си почивам.

Как протича един мой „нормален“ работен ден

Ден с ден не си прилича, но няма да те лъжа – работя много. Това с „няколко часа работа на седмица“ е само клише, създадено от МЛМ индустрията. Никой не е успял, като е работил само по 4 часа на седмица, дори самият Тим Ферис. Всеки ден работя по минимум 8 часа, като ефективността ми е доста по-висока от преди и тези 8 часа сега се равняват на поне 16 от работата ми на трудов договор.

Имам финансова възможност да работя само по няколко часа на ден, дори изобщо да не работя поне 10-15 години, благодарение на инвестициите ми (а ако си намалим семейните разходи – дори за още повече). Но не го правя. Просто не съм такъв. Излежаването по цял ден или „маратоните“ от кафе на кафе, не са за мен. Мога да го правя няколко дни, но след това ми омръзва.

Всеки ден от седмицата е отреден за една от дейностите, които правя:

Понеделник е за текуща работа и нещо, което е останало от предишната седмица.

Вторник работя върху подобряването на събитията на живо, както и тяхното планиране и организация. Сега това е четвъртото издание на единствената в България Академия по лични финанси и инвестиране. Между другото, остават само 2 места за нея.

Сряда е ден за коучинг услугите, които предлагам. Тогава обикновено са срещите с клиенти, както и останалите неща, свързани с тази дейност, като дизайн на страницата, писане на материали по темата, четене на книги и статии. Първоначално, бях скептичен към тази нова дума „коуч“ и си мислех, че това е поредното ново течение в позитивната психология.

След като вече работя няколко години с коуч, преминах коучинг програмата на Intunity Coaches и работих с десетки клиенти разбрах, че този метод е различен, защото дава резултати – ясни и измерими резултати. А за мен това е най-важното. Това е и причината да започна да отделям повече време за коучинг услугите.

Четвъртък се фокусирам върху продажбената и маркетинговата функция – чата книги, гледам видео курсове и уебинари и се срещам се с хора от бранша. След това сядам и започвам да пиша как да подобря самите процеси и какви нови методи и техники мога да използвам.

Петък за мен не е „ден на майстора“, а време за писане на статии – за SmartMoney.bg, списание Мениджър, вестник Капитал или за други медии. Последния ден от седмицата е и за планиране за статусите във Facebooк. Многото ангажименти през последните месеци не ми позволиха да има редовно постове в тази социална мрежа, но скоро ще вляза в ритъм.

Събота и неделя са дните, в които най-често се раждат идеите – за статии, за нови събития, за нови продукти (или за подобрение на старите). Затова съм „въоръжен“ с тефтер, който е винаги с мен, за да не изпусна да запиша нещо, както и с гласовия рекордер на телефона.

Един или два дни в месеца отделям на моите инвестиции – акции, взаимни фондове, индексни фондове, застраховки и бизнес. Виждам как се движат те и търся нови. През това време придобивам и нови знания, защото това е област, в която не може просто да спреш и да не се развиваш.

Отделям един ден в месеца и за финансите – личните и на бизнеса. Преглеждам семейния бюджет, както и финансовите отчети на бизнеса. Ако има някакви забавени документи или плащания, се заемам с тях.

Работя много, но защо го правя?

Много ми е трудно да ти отговоря. Когато работех за друг, отговарях „За пари“ без да се замислям особено. Сега го правя заради една мечта (или както искаш го наречи) – хората у нас да живеят по-добре. Да не мислят как ще си платят парното, а да мечтаят.

Когато не си гладен, не си жаден, имаш покрив над главата си и имаш достатъчно пари, за да живееш добре, ти си свободен, ти може да мислиш за по-велики неща. За мен, ключът към това бъдеще е във финансовата грамотност и предприемачеството.

Писане на статии

През последните няколко месеца пиша по две статии на седмица – една за SmartMoney.bg и една за списание Мениджър. Всяка от тях е минимум от 2,000 думи, което се равнява на около 5 страници стандартен текст.

Колко време ми отнема това?

Всеки материал е различен, но средно около 5 часа. Половин час формулирам темата и си записвам основните неща, които да включа. След това, търся статистика, изследвания и друга информация по темата. Писането на самата статия ми отнема около 4 часа, като това време е много условно, защото има случаи, при които един параграф го поправям поне десетина пъти, за да ми звучи логично и разбираемо.

След това отделям поне половин час да прочета няколко пъти материала и да коригирам граматическите и пунктуационни грешки (някои ги изпускам, за което ще ме извиниш). Старая се да има силен увод, преходите между отделните точки да са плавни и логически свързани, както и заключение, което подкрепя основната теза.

Тъй като не съм професионален писател, не винаги ми се получават нещата, но се старая да се подобрявам и мога да кажа, че за близо 5 години, в които пиша, имам развитие (това го установявам, когато чета първите си постове).

След това, започвам да търся подходяща картинка за статията. Използвам няколко сайта с безплатни снимки, които често модифицирам с различни програми. Старая се, само като човек погледне картинката да разбере на каква тема е статията. Това търсене отнема различно време, но е половин час като абсолютен минимум.

Когато имам текста и картинката, ги качвам в WordPress. Там също има малко техническа работа с линковете и SEO частта. Когато му дойде времето натискам бутона „Публикуване“ или го задавам да стане автоматично. За списание Мениджър пиша само статията като текст и я изпращам.

Коучинг услуги

Много хора не харесват думата коуч, но не знам по-подходяща дума за тази дейност. Това за мен е най-ефективното време, защото работя за сбъдването на една мечта – тази на моя клиент. Когато наречем тази мечта „цел“ и направим план за осъществяването й, магията се случва. Стъпка по стъпка, ние се доближаваме към нея и един ден тя се превръща в тикче от списъка и преминаваме на следващата.

Мечтите са най-различни – от каране на ски на Камчатка, карнавалът в Рио де Жанейро, уютната къща в планината до „пенсиониране“ на 40 години. Пътят до тях не е лесен, но когато имаш финансов план, спестяваш и инвестираш умно, всичко е възможно. Аз не съм магьосник и нямам вълшебна пръчица, с която да сбъдвам желания, но имам знанията и уменията, с помощта на които, човек да осъзнае какво наистина иска и как да го постигне. Това е за финансовият коучинг.

Другата ми голяма страст е да виждам повече успешни бизнеси. Това, което съм правил толкова години като вътрешен одитор (да помагам на бизнеса да създава и управлява по-ефективно процесите си), сега го правя за собственици на малък бизнес. Те са минали първите два етапа от развитието си – намиране на печеливша ниша и качествени продукти, които да задоволят това търсене.

Приходите им растат, печалбите също, но идва една „повратна“ точка, от която започват проблемите – качеството пада, не могат да си намерят качествени служители, нямат адекватен маркетинг, не могат да задоволят търсенето и приходите започват да намаляват. Ако не се вземат мерки, това е началото на края и влизане в статистиката, че 9 от 10 бизнеса фалират.

На този етап е необходимо да се премине на следващото ниво – да се структурира бизнеса, да се създадат ефективни процеси, да се създаде контролна среда, да има ясно послание към клиентите във всичко, което правят. Аз мога да помогна в тази ситуация, с опита и знанията, които имам за създаването и управлението на процеси.

Има ли стрес в работата?

Ако работата в офис на ръководна позиция е с ниво на стрес 9 от 10, то в сегашната ми дейност нивото на стрес е не повече от 2. Онова напрежение, че нещо не си направил, че не нещо си забравил или че остават само няколко часа до крайния срок на онзи важен проект, вече го няма.

Сега проектите и сроковете ги определям аз. Правя всичко възможно нещата да се движат по план, но ако не стане – няма проблем. Закъснял си за важна среща – влизаш в зала с 5 души (включително шефа ти) и всичките те гледат все едно си им изял закуската. Нивото на стреса веднага се покачва до възможния максимум. Сега, ако закъснявам (а това се случва изключително рядко, защото винаги тръгвам доста по-рано), обаждам се и се извинявам. Обикновено, участниците в срещата ми влизат в положението, а ако не – няма проблем, продължаваме напред.

Какво правя в „свободното време“?

Нямам свободно време, или по-скоро, не правя строго разделение между работа и почивка. Те са едно и също нещо. Не спирам да работя, когато си почивам и си почивам, когато работя. Все пак, ето няколко разтоварващи неща, които правя:

Четене на книги

Това е любимото ми занимание. Аз не обичам да си почивам по традиционния начин – да лежа на плажа и нищо да не правя. Дори да имам 5 свободни минути, отварям някоя книга и започвам да чета. Обикновено отделям между 30 и 45 минути на ден за четене, което прави по 5-6 прочетени книги на месец.

Чета предимно нехудожествени книга за продажби, маркетинг, инвестиции, биографии на успели хора, психология, коучинг техники и други. Откакто си взел Киндъл имам достъп до всяка книга, която искам да прочета – няма проблеми с наличности и доставки.

Срещи с интересни и интелигентни хора

Дейността ми като организатор на събития и автор ме запозна с доста успешни хора. Знам, че думата „успешен“ малко се изтърка през последните години, но всеки човек прави нещо, по-добре от другите. Много обичам да се срещам с такива хора, да си говорим за инвестиции, за продажби, за бизнес възможности.

Всъщност, близо 11 години в корпоративния свят, това беше любимата ми част от работата – срещите със собствениците и мениджърите на различни бизнеси. Другите колеги не обръщаха много внимание на тази част и бързаха да си „свършат работата“, но не и аз. Можех часове да слушам как са стартирали бизнеса, как го управляват, как си увеличават продажбите, как търсят нови пазари и т.н. Кога ще имаш възможност да се срещнеш с топ мениджмънта на големи европейски компании и те да ти разказват за бизнеса си?

Ти сигурно имаш също интересни и успешни приятели и познати? Виж се с тях, изслушай ги, ще научиш много неща и ще може да решиш казусите, които стоят пред теб в момента.

Посещаване на обучения, семинари и други събития

Тази страст ми е от малък, когато исках да се запиша на всички възможни кръжоци – за Лего, по конструиране, по Физика, по програмиране, рисуване и още няколко, като междувременно тренирах и футбол. Жаждата ми за знания продължи и в Техникума по икономика. Там бях от основателите на Клуб на икономиста и първия притежател на наградата „Икономист на годината“.

В университета, освен първата ми специалност „Счетоводство и контрол“, завърших семестриално и „Туризъм“ (но започнах работа и не можах да се дипломирам, заради професор Манол Рибов, но това е друга тема). Посещавах и доста лекции за юристи (инвестираното време ми се изплати стократно още през първите години от професионалния ми опит), както и всички безплатни лекции в Американския университет в България.

Малко дълго отклонение стана, но само да кажа, че през последните години посещавам поне по 2 обучения на месец, а общите ми инвестиции на година за тях са поне по 7-8 хиляди лева.

Какви инструменти ползвам?

Всеки добър специалист трябва да има набор от добри инструменти, които да му помагат да е по-ефективен. Аз съм новатор и досега съм пробвал стотици програми и софтуери, които да ми улесняват работата. Разбрах едно – колкото по-просто е нещо, толкова по-добре работи и по-малко време ти трябва да се научиш да работиш с него и след това да го управляваш.

Zoho

Това е страхотен инструмент, който интегрира много от нещата, които ми трябват, за да си управлявам дейността. На първо място ползвам Zoho Mail, където съм включил всичките си пощи – служебни и лични. Имат много добро обслужване и само няколко часа, след като им пишеш, проблемите са решени.

Ползвам и Zoho CRM, което е приложение за управление на продажбите. Има основните функции, които трябват на един малък бизнес и всичко е интегрирано в една система. Има и още много други функции, като управление на социални мрежи, фактуриране, изработна на форми и т.н., но аз не ги ползвам. Освен всички предимства, основните инструменти имат безплатни версии, които са ви напълно достатъчни за начало.

Google Диск

Страхотен инструмент и го ползвам почти за всичко. Всичките ми работни документи са там и мога да ги променям по всяко време от всякъде. Лесни и интуитивни са текстовия редактор, програмата за електронни таблици, анкетите и останалите налични инструменти.

Въпреки че имам регистрации и в други облачни услуги, за мен Google предлага най-добрите характеристики за моята дейност.

Google Календар

Сравнително скоро открих всички полезни функции на онлайн календарите. За сметка на това, сега ги използвам много активно. Направил съм си няколко календара, които са за различни неща, като плащане на сметки, инвестиционен план, семеен календар, календар за срещи, план за цели и още няколко.

Get Pocket

Това е инструментът, който помни вместо мен. Когато открия нещо интересно в мрежата, просто натискам един бутон в браузъра и вече е част от колекцията ми. Дори не си играя да слагам различните материали в различни категории. Когато ми трябва нещо, използвам търсачката, която върши много добра работа.

Когато започвам да пиша статия и се чудя на каква тема да е, отварям Get Pocket и преглеждам материалите, които съм записал. Те ми дават някаква насока и идеи за материала. Също така, ако нямам време в момента да прочета нещо или да изгледам някое видео, те отиват в склада и когато съм по-свободен ги отварям.

Feedly

Това е личният ми онлайн вестник, който съдържа само неща, от които се интересувам. Абонирал съм се за различни сайтове и feedly ми показва последните материали от тях. Много полезно да виждаш на едно място всичко важно, което е излязло последните няколко дни. Там също намирам идеи за статии, които да напиша.

Това беше за тава как работя, как си почивам и какви инструменти използвам. Ще съм изпълнил целта си, ако ти е било интересно, любопитно или полезно. Приемам и съвети за друга организация на работа или други инструменти, които да направят живота ми по-лесен и да върша повече работа за по-кратко време.

До скоро,
Стойне

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

3 Comments

  1. Милко каза:

    Също така вместо Pocket можеш да си изпращаш “статии” от сайтове директно на Киндъла. За мен е много удобно, защото го взимам с мен много по-често, отколкото лаптопа или таблета.

  2. Стойне Василев каза:

    Милко, как става това, защото досега не съм го правил?

  3. Надя Цвяткова каза:

    Вие сте уникален човек и аз искренно Ви се възхищавам. Чудесно е човек да работи това, което е неговата страст. На много малко хора в днешно време им се случва. Вие го заслужавате, защото полагате толкова усилия. Бъдете благословен и продължавайте да служите на хората с Вашите знания! Бог ще Ви възнаграждава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.