5 умни хода, които да направим през лятото за нашите пари

Как работи и си почива един финансов коуч и блогър
05.07.2016
Един фактор при търсенето на работа, който никой не отчита
19.07.2016

5 умни хода, които да направим през лятото за нашите пари

Лятото е време за почивка, море, страхотни залези и още по-хубави изгреви. Дългите дни през този сезон ни позволяват да направим много неща, които сме отлагали през последните месеци.

А защо не направим няколко умни хода, с които да подобрим нашите лични финанси, да спечелим малко пари и да помислим за бъдещето?

Ето моите предложения в тази посока:

Да предоговорим кредитите си и да си намалим месечните вноски

Кога изтеглихте кредитите си? Ако е било преди повече от 3 години, има голяма вероятност лихвата, която плащате да е много по-висока от сегашните нива. Това означава, че ако предоговорите (или рефинансирате) кредитите си, месечните ви вноски по тях ще станат по-малки, а това ще ви спести пари за други неща или за по-ранното им погасяване.

Ако скоро не сте посещавали кредитния си експерт, време е да го направите. През лятото няма толкова много работа и той ще може да ви обърне нужното внимание без да чакате на дълги опашки. Помолете го да ви каже какви са начините за предоговаряне на кредита с цел да си намалите лихвата.

Обикновено банките си имат ясна процедура как става това и срещу такса от 50-100 лева, ще може да сключите анекс към договора ви за кредит с по-ниска лихва, както и нов погасителен план с по-ниски месечни вноски.

Ако вашата банка откаже да го направи, може да рефинансирате кредита в друга банка. Силната конкуренция и борбата за платежоспособните клиенти, са направили тези финансови институции доста отстъпчиви и ориентирани към нуждите на клиентите си.

Да направим бюджета за почивката си

Предстоят най-отпускарските месеци в годината, и много от нас са избрали за почивката си да отидат някъде. Това е свързано с известно планиране – къде да отидем, с кой, за колко време, с какъв транспорт и колко пари ще ни трябват.

Последната част от плана е от ключово значение – парите. Където и да решим да отидем, ни трябва добър бюджет за почивката. Започваме от основите разходи – за хотел и за транспорт. Сега имаме хиляди варианти за почивка, но е хубаво да я планираме по-рано, за да може да се възползваме от по-ниските цени, които предлагат туристическите агенции и местата за настаняване. За транспорта също имаме много варианти, но ако изберем пътуването да не е с нашия личен автомобил, е добре да резервираме билетите си за влак, автобус или самолет по-рано. Пак по същата причина – по-ниската цена.

Продължаваме с останалите разходи – за храна и забавления. Доброто прекарване зависи много от тези две неща. Може да си кажете, че веднъж ходите на почивка в годината и ще харчите, колкото си искате, или ще си сложите в графа храна и забавления разумни суми, които дори да надхвърлите с малко няма да е фатално за вашето финансово положение.

Като всеки добър бюджет и този трябва да има графа „Извънредни разходи“, които могат да са между 15% и 20% (дори повече, ако не сте на All Inclusive програма). Така ще сте подготвени и ще се любувате спокойно на почивката си без да мислите от къде да намерите пари, за да си платите битовите сметки, когато се приберете.

Да прочетем няколко добри книги за личните ни финанси.

Лятото е особено подходящо време да прочетем книгите, за които все нямаме време. На шезлонга под чадъра или на прохладната тераса на вилата, с една хубава и полезна книга ще се насладим по-пълноценно на отпуската ни.

Ще ви представя моите Топ 3 на книгите за парите, които си струва да прочетете това лято:

 „Законите на парите“ от Сузи Орман

Подзаглавието на тази книга е „5 вечни истини, за да се измъкнете от финансовите проблеми и да стоите далеч от тях“. За разлика от много други книги, които само ни дават посока на мислене, този наръчник е разделен на две части – описание и разяснение на 5-те закона на парите, както и богат раздел с упражнения, за да затвърдите наученото и да го приложите в живота си веднага.

В книгата има много конкретни задачи и упражнения лично за вас, за да анализирате личното си състояние, според всеки закон на парите. Препоръчвам ви това четиво. Ако сте семейни, направете практическите занимания с партньора си, дори да не е чел книгата и ще се изненадате колко нерешими на пръв поглед въпроси за личните си финанси ще изясните заедно. Особено, ако сте честни със себе си.

„Богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки

Тази книга първоначално е замислена като притурка към играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки, в която той разказва собствената си история за двамата бащи, които има – родният му (Бедният татко) и бащата на приятеля му Майк, който е предприемач и нарича Богатия татко. Подзаглавието на книгата е “Уроците за парите, на които богатите учат децата си, а бедните и средната класа – не!”.

Авторът ни разказва как можеш да се измъкнеш от омагьосаната въртележка на вечно недостигащите ни пари и как да промениш посоката на живота си чрез повишаване на финансовата си грамотност. Един от най-важните уроци, който аз научих при първия прочит на книгата беше, че богатите не работят за пари. Ако все още не сте чели тази книга (въпреки, че се съмнявам), ви препоръчвам да го направите. Бестселъра на Робърт Кийосаки е в моя Топ 3 и има защо.

 „Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил

Книгата става бестселър още с появата си през 1937 година и е задължително четиво за всеки, който иска да се усъвършенства, не само в сферата на парите и финансите. Тя се превръща в пътеводна светлина за милиони хора, които искат да се отърват от бедността и да постигнат просперитет в живота си.

„Мисли и забогатявай“ е базирана на интервюта с едни от най-богатите хора по това време, сред които са Томас Едисон, Хенри Форд, Джон Рокфелер и много други. Целта е да се намери формула за успех и богатство, която да е приложима за всеки. Резултатът е този шедьовър, който се чете и днес, близо 80 години след неговото написване.

Да помислим за повишение или допълнителен източник на доходи

Лятото не е особено подходящо време да мислим за повишение или за някакъв допълнителен източник на доходи към основната ни заплата, но това е само на пръв поглед. Когато започне активния сезон през септември няма да имаме време да мислим за това. Аз съм привърженик на плановете и винаги, когато съм искал повече пари или други екстри от моя работодател, съм се подготвял предварително за срещата. Препоръчвам ви да го направите и вие.

Да започнем с причините за това искане. Това, че сте от 5 години на настоящата позиция и досега не сте искали повишение, не е сериозен аргумент. Инфлацията и по-високите разходи за живот, които имате, надали ще трогнат вашия шеф. За него, това решение е чиста математика – колко ще спечели или загуби от вашето напускане или намалена ефективност, ако ви откаже повишение.

Затова, нека мислим като вашия шеф. Напишете на един лист резултатите, които сте постигнали за последните години – увеличение на продажбите, спестени пари, повече произведени продукти или по-добро качество на докладите. Те трябва да са видими и ясно измерими, а не просто „Научих много неща и станах по-добър“. Това нищо не означава.

Освен миналото, трябва да погледнем и в бъдещето и да обещаем, че ще постигаме още по-добри резултати, ако получим повишение. Така ще увеличите вашата стойност в очите на шефа си. Само в краен случай говорете за напускане, и то ако наистина имате възможност да отидете на друго място при по-добри условия. Размера на повишението е индивидуално, но искане за повече от 20% е обречено на неуспех.

Ако не постигнете съгласие с вашия шеф (а дори да го направите), лятото е идеалното време да помислите за някаква допълнителна дейност, която да ви носи пари и удовлетворение.

Да продадем ненужните ни неща (или да ги подарим)

Шкафовете и гардеробите ни са пълни с куп ненужни неща, които пазим, защото „могат да потрябват“ или имат някаква сантиментална стойност (макар и малка). Страхотно е да видиш първото си креватче и първата си количка, които баба ти старателно пази, но струвала ли си за един такъв миг, да живееш с ненужни вещи години наред.

Аз ценя нещата си и се грижа за тях, но когато вече не са ни нужни (защото сме си купили по-нов модел, защото вече никой не ги използва или просто защото вече не ни харесва), е време да ги продадем. Сега има много сайтове, на които да го направим. Просто снимаме предмета, качвамеснимките в сайта, пишем хубаво описание, слагаме разумна цена и контакти, и готово.

Ние имаме дъщеря на 2 години и половина, и тя расте много бързо. Дрехите ги носи само 1-2 месеца и вече са й малки. Играчките имат още по-малък срок на „годност“. Леглото, количката, колелото и по-големите камиончета ги ползваме по-дълго, но и те излизат от употреба и след това само заемат място вкъщи. Разумното решение е да ги продадем и да отстреляме два заека с един куршум – да си освободим място и да получим пари.

Помислете и за родителите, които не могат да си позволят по-хубави неща за децата си. Когато са използвани (макар и за кратко време), те са на много по-ниски цени и други деца ще им се радват.

Аз не обичам показната благотворителност, но редовно дарявам стари мои (или на дъщеря ни) играчки, дрехи и други неща на няколко семейства в моето село, които не могат да си ги позволят. Светещите детски очи и усмивки са ми достатъчна награда.

Ако направите през лятото само тези 5 неща за вашите лични финанси, ще се придвижите с гигантски крачки към по-доброто ви бъдеще.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.