Добре дошли на сайта

SmartMoney.bg – Управлявай умно парите си
27.05.2013
pravatami.bg: разкодираните закони
07.06.2013

Добре дошли на сайта

На 24 май 2013 година в деня на българската просвета и култура стартира новия сайт за финансово образование – SmartMoney.bg, който ще помага на хората да подобрят финансовата си грамотност и да управляват по-умно личните си финанси. В него ще има много статии и видео материали с обяснени на достъпен език основни финансови термини, концепции и продукти. Те ще са разделени за различни възрастови групи (деца,  тийнейджъри, 20-30 годишни и други). Сайта ще съдържа и преглед на различни финансови продукти, обяснени на достъпен език, като мотото му е „Да говорим за финансите открито и напълно непринудено, защото те така или иначе са част от нашето ежедневие“.

Представянето на проекта се състоя на 16 май в зала Тържествена на УНСС като част от публичната лекция „Управлявай умно парите си“. По време на тази среща беше представена и стажантската програма, свързана със сайта. Тя предлага на студентите да получат практически знания за различни области от финансите и управлението на парите, като отделят само по няколко часа на седмица, без да е необходимо да ходят в офис.

Причината да стартирам този проект е ниската финансова култура на голяма част от  българите и липсата на подобно практическо обучение в българската образователна система. Всеки ден ни се налага да ползваме различни финансови продукти, като кредити, депозити, застраховки, банкови сметки, плащания по интернет. Някои от тях (като ипотечните кредити, например) оказват сериозно влияние върху нашите месечни разходи за десетки години напред. Едно недоглеждане в договора за заем може да ни коства големи проблеми в бъдеще. Сега, хората при покупката на финансови продукти разчитат предимно на съветите, които им дават служителите в различните финансови институции, а те невинаги са честни и безпристрастни.

Планирането на важните събития в живота е съществена част от умното управление на парите. Независимо от възрастта или сегашното си финансово положение, всеки иска да постигне някакви цели в живота си. Общото между всички цели е, че те имат някакво финансово измерение. Една от основните цели на този проект и на хората, които го осъществяват, е ви помогнат да навлезете, стъпка по стъпка, в един нов свят – този на финансите и да изградите своята финансова стабилност, за да се радвате на живота и щастливите мигове в него, без да се притеснявате за своите финанси.

Въпроси и отговори от експерти и читатели

Една от най-полезните секции на сайта се казва „Задай въпрос”. В нея всеки ще може да зададе въпроса, който го интересува. След това някой от експертите или другите читатели ще може да отговори. Всеки ще има собствен рейтинг, формиран от броя и качеството на неговите отговори. За тези читатели и експерти с най-висок месечен рейтинг ще има специални поощрения.

Категории на сайта

Планирай е първата. Материалите в нея ще се отнасят за застраховане, пенсиониране, образование, здравно осигуряване, данъци и планиране на кариерата. Тази категория се казва Планирай, защото май това е нещото, което много малко хора правят, независимо за какво се отнася. Те са се оставили на течението и имат някакви далечни мечти, като това да отидат в Бразилия например, но не правят нищо тази мечта да се превърне в цел и след това в реалност. Това се отнася и целите, свързани по някакъв начин с парите. „Искам да съм богат!“. И аз искам, но дали съм съгласен да работя всеки ден по 12 часа, за да го постигна, това е друга тема. А, и какво значи богат. Доста по-конкретна и постижима цел е на 50 години да мога да спра да работя, като запазя на 80% стандарта си от преди това.

Купувай умно е втората категория. Тя е свързана с нашите разходи и как може да намерим най-изгодната оферта, когато купуваме техника, организираме нашата почивка, планираме нашия бюджет за ежедневните ни покупки или инвестираме в нещо по-голямо като автомобил или апартамент.

Вземи на заем е третата. Човек и добре да живее, все някога му се налага да вземе назаем (или да се ожени). Кредитите са едни от най-важните продукти за всяка финансова система. Често грешните решения при вземането на заеми от банки и други институции ни струват скъпо и предопределят нашия живот и финансово бъдеще за дълъг период от време (често над 25 години). В тази категория ще има статии, в които експерти ще споделят техния опит при отпускането и вземането на кредит и как да се предпазим от най-често допусканите грешки при взаимоотношенията ни с банките.

Инвестирай е четвъртата категория в сайта. В нея ще си говорим за нападението в отбора на личните финанси, а именно инвестирането (ако мога да направя такава спортна аналогия). Инвестирането е активно действие, от което очакваме нашите спестявания да нарастват. Това не винаги е лесно. Много хора са загубили голяма част от парите си на борсата или при инвестиция в неправилни активи и без необходимите знания. В тази секция на сайта ще има съвети за това как да инвестираме умно и да подобрим знанията си за финансовите пазари.

Собствен бизнес е следващата категория. Според мен започването на „нещо свое” е естествен етап от живота на всеки човек. С времето ние ставаме експерти в една или друга област и нашите приятели и познати започват да ни търсят за съвети в нея. Защо да не превърнем тази дейност в източник на допълнителни доходи? Постепенно тя може да се развие до малък или по-голям бизнес. Причината толкова малко хора да стават предприемачи се крие в образователната ни система. Тя насърчава получаването на високи оценки и намирането на добре платена и сигурна работа, на която да работиш цял живот. Това може би е важало за ерата на промишленото производство, но сега тя е остаряла като вчерашен вестник. Със статиите в тази категория ще ви помогнем да стартирате и да управлявате по-добре собствения си бизнес или допълнителна дейност.

Финансово образование е последната (засега) категория на сайта. Идеята ми е в нея да има уроци под формата на статии и видео клипчета, разделени за различни възрастови групи и финансови ситуации. Разработката на един цялостен курс по лични финанси със не е лесна задача, но стотиците курсове и обучения, които съм преминал на живо и онлайн се надявам да ми помогнат. Продължавам да търся и хора, които да окажат малко съдействие в това (ако вие сте от тях – пишете ми). В тази категория ще намират място и вашите предложения за полезни материали, книги, видео клипчета, услуги, продукти и други.

Екип на проекта и стажантска програма

Тъй като този проект е в начален етап, неговия екип все още се сформира, като вече няколко човека се присъединиха към него. За да станете и вие част от екипа ви трябва само компютър, няколко свободни часа на седмица, в които да подготвите материал за вашата област и желание да помагате на хората в тяхното пътуване в света на финансите.

Ако имате какво да кажете или се чувствате експерт в дадена област от финансите, сега имате шанс да се докажете като такъв и да станете разпознаваемо лице във вашата професионална сфера. Търговците казват, че сделка е добра когато печелят и двете страни. Това, което ние ви предлагаме е известност. Идеята е SmartMoney.bg да се превърне в най-добрия и най-посещавания сайт за управление на пари и лични финанси. Всеки автор ще може да сложи в статията си своята снимка, име на компанията, за която работи, длъжност, линк към свои проект или е-мейл за контакт. Ако станеш част от екипа на сайта десетки хиляди активни хора (мениджъри и предприемачи) от цялата страна ще узнаят много бързо кой или коя си и с какво се занимаваш. Може би ще се свържат с теб, за да те поздравят или да дискутират твоята статия.

Сайта предлага и стажантска програма. Тя е главно за студенти и специалисти в началото на своята кариера. Вижте повече ТУК.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Борис Бачев каза:

    Честито! Много успехи! И дано сайтът провокира все повече хора да обръщат по-сериозно внимание на личните си финанси и да мислят за бъдещето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.