Едно ново начало

О, да, ние го направихме!
15.09.2014

Едно ново начало

Сигурно вече забеляза, че SmartMoney.bg е с изцяло нов дизайн и лого. Ще има промяна и в статиите, които пиша. Целта на тази трансформация е да ти дам още повече и по-полезни инструменти за управлението на твоите лични финанси. С новата структура на сайта ще намираш и по-лесно всичко, което ти трябва. През 2020 година ще се случат и доста промени в личен и професионален план, за които ще ти разкажа в тази статия. Ще те помоля и за твоето мнение за новата посока, в която съм поел.

Нов дизайн и ново лого

Ще започна с красивата опаковка. Предишната визия на сайта беше фокусирана само върху статиите и имаше структурата на блог или медия. Тя си изигра своята роля и привлече милиони хора (буквално) към идеята за финансовата грамотност и умното управление на парите. В новия дизайн фокусът е върху всички инструменти, с които мога да съм ти полезен в твоето развитие, като обучения, консултации, играта „Потоци пари 101“, безплатни книги и ресурси, презентации и други.

Работата по новия дизайн не беше лесна, защото трябваше да помисля върху много неща и как те ще се впишат в сайта. За щастие, се доверих на истински професионалисти в този процес – момчетата от агенция MarmaLAB Creative, които изградиха цялостната структура и новата визия на SmartMoney.bg, за което им благодаря.

Тук е мястото да те помоля да разгледаш целия сайт и всички негови секции и да ми пишеш, ако намираш някакви грешки или имаш идеи за промяна, която ще те улесни в работата с него.

Промяната на логото също не беше лесна. Разгледах стотици проекти, визии, шрифтове и предложения на различни агенции, преди да се спра на Константин Диамандиев или The Big Logowski. В неговото лого се вплетоха, освен двете букви от името S и M (крушката във формата на буквата S и растежа на инвестициите с оранжевата буква M), и нашата философия за живота и за личните финанси – простота, яснота, ефективност, знания, иновативност и други.

По-малко, но по-добро (Less but better)

Тази концепция я научих от книгата „Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less“, която ускори доста някои промени в моя живот. В нейната основа е да правим по-малко на брой неща, но те да са по-добри и вместо да фокусираме енергията си в хиляди задачи (както правих в продължение на доста години) да изберем няколко важни проекта и да насочим усилията си предимно в тях.

Това беше причината да започна да пиша по две статии в месеца (вместо по 4), но те да са по-качествени и по-полезни. За списание Мениджър също разредих материалите си и сега пиша през седмица. Веднага се намериха читатели, които ме „обвиниха“, че не пиша толкова редовно, но и те признават, че качеството е много по-важно от количеството.

Есенциализмът се отрази и на други сфери от моя личен и професионален живот, за които ще ти разкажа.

Статии в сайта

Знаеш за моя стремеж да пиша полезни и практични материали, които ще са актуални и след 10 години. Това е т.нар. евъргрийн съдържание. За разлика от новините, които са кратки и след няколко дни вече са остарели, тези статии са с по-голям обем и засягат в по-голяма дълбочина дадена тема. Разбирам, че не всеки иска да чете материали от по няколко хиляди думи, като може просто да скролва във Facebook и да преглежда заглавията. Рядко тези „повърхностни“ хора са успешни.

Аз искам да привличам на сайта само тези, които разбират важността на финансовата грамотност и умното управление на парите, и биха отделили десетина минути от ценното си време, за да се запознаят с даден казус или тема. Ако четем само заглавия от сорта на „Купи акции на Тесла“, „Смени левовете в евро“, „Инвестирай в р2р“ и други подобни, няма да подобриш съществено финансовото си положение, а по-скоро ще го влошиш.

Това е и насоката, в която ще продължавам да пиша. Ето един пример: Как да инвестираме в недвижими имоти и земя [Ръководство]. Ако ти харесват подобни материали, ще се радвам да ме подкрепиш и да попълниш кратката анкета в края на статията.

Имейл бюлетин

Всеки понеделник изпращам на над 20,000 българи у нас и по света полезна информация за техните лични финанси, като споделям над 80% от моите знания и умения. Ако още не си част от това мини-общество, е време да го направиш (формата е в края на началната страница на сайта). В края на миналата година започнах един курс в бюлетина за четене и разбиране на финансови отчети, което ще ни помогне да усвоим основите на фундаменталния анализ и да инвестираме успешно в акции.

Също така, във всеки имейл изпращам моята селекция от топ 5 на най-полезните статии от интернет пространството за изминалата седмица за твоите пари и инвестиции. Вече много хора ми писаха, че са вложили пари в някои от предложенията.

Засега този бюлетин е напълно безплатен. Ще съм ти благодарен, ако споделиш твоето мнение за платени статии или имейли, в които да представя конкретни инвестиции с техните плюсове и минуси, казуси от моята практика или други полезни материали.

Събития на SmartMoney.bg

Вече може да разгледаш програмата на нашите събития за 2020 година. Шестото издание на семинара „Машина за пари“ ще се проведе на 16 и 17 май, като местата са заети на ¾ само седмица след началото на регистрацията. Академията по лични финанси и инвестиране ще се проведе в два поредни уикенда – 7, 8, 14 и 15 ноември, а „Как да стартираме бизнес от А до Я“ е на 5 и 6 декември.

За семинара „Машина за пари“ и Академията по лични финанси и инвестиране средното повишение на пасивните доходи на участниците е над 87% за година. Основна причина за този ръст е, че тези събития са катализатора, който кара хората да инвестират в истински активи, а не да държат парите си само в депозити. Това потвърждава и нашата максима, че не информация е нужна, а ТРАНСФОРМАЦИЯ, която се случва на подобни академии и семинари, които се провеждат на живо.

Лични консултации

Индивидуалните ми консултации не бяха видими в стария сайт, а и никога не съм ги рекламирал. Причината е, че за тях давам най-ценния ми ресурс – моето време. В момента формата за регистрация е затворена, защото графикът до средата на март е запълнен, а и предстои важно събитие в моя живот, за което ще ти разкажа след малко.

Промяната в личните консултации ще е в посока на това по-голямата част от тях да станат онлайн (за да може аз и клиентите ми да пестим време за пътуване, а и за да може срещите да се осъществяват, независимо къде се намираме). Също така, част от елементите в програмите ще останат за самоподготовка и индивидуална работа. Другият вариант по който мисля е да обуча други независими лични финансови консултанти, които споделят моите виждания управлението на парите и инвестициите. Какво мислиш за това?

Лични планове

Част от промените, които ще направя, са продиктувани от две важни събития в моя живот. Първото е, че очакваме скоро да се роди сестричка на Кари. Решението за второ дете не беше лесно. Това ще промени начина, по който работим със съпругата ми Ади. След майчинството, тя смята да продължи да организира играта „Потоци пари 101“, както и да се насочи към една важна тема – личните финанси за деца и финансовата грамотност на българските майки и жени като цяло.

Имаме планове (по които работим усилено вече) да живеем в къща извън града през топлите месеци от годината. Хубавото е, че селото е сравнително голямо, а и Перник ни е на 20 минути път с кола, а София – на час. Идеята е това да е лятната ни къща и да съчетаваме работата по нашите проекти с почивката и чистия въздух.

Това бяха елементите на нашето ново начало, което ще поставим през 2020 година. Много неща ще останат същите, но и доста ще се променят.

Ще съм ти благодарен, ако отделиш малко време, за да ме подкрепиш и да ми дадеш твоето мнение за нещата, които съм решил да правя.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Росен Иванов каза:

    Привет, Стойне.
    Много добро и интересно ново начало! По отношение на идеята ти за обучение на лични финансови консултанти, мисля, че е много добра, ще спомогне за повишаване на финансовата грамотност на все повече българи. По отношение на втората /или пък първата по ред в статията беше… :)/ за платени материали/ статии и т.н. също е отлична идея. Да…, най-вероятно в началото малко хора ще пристъпят към ползване/абонамент, но с времето ще расте броя им. Пък и тези знания и опит, които си натрупал трябва да започнат да се монетизират (статии/абонамент) в по-висока степен /все пак времето, което се отделя за осъществяването им е изключително ценно, да не кажа, че за някой хора то е безценно/.
    Поздрави,
    Росен Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.