7 неща, които НЕ трябва да чуваме от личен финансов консултант

Топ 5 неща за ипотечните кредити, които трябва да знаеш
24.10.2022
Връщане или замяна на закупени стоки
30.11.2022

7 неща, които НЕ трябва да чуваме от личен финансов консултант

Добрият личен финансов консултант може да е един от най-полезните експерти, с помощта на който ще организираш по-добре финансите си и ще инвестираш по-умно спестяванията си. Има много критерии, по които да си избереш такъв, но в тази статия ще ти споделя списък от 7 неща, които ако чуеш от твоя финансов съветник, да бягаш надалеч и дори да не се обръщаш.

№7 „Не се притеснявайте за цената на консултацията. Вие не плащате нищо“

Много обичам безплатните неща. Да получаваш нещо срещу нищо е чудесно. За съжаление, няма нищо безплатно на този свят, освен сиренето в капана за мишки. Всеки, които реши да сложи в ред финансите си и да започне да инвестира, се сблъсква с много хора, които наричат себе си „финансови консултанти“ и наистина е трудно да разберем на кого да се доверим.

От една страна са независимите лични финансови консултанти, на които директно плащаме, за да защитават нашите интереси, а от друга са служителите и посредниците на инвестиционни, застрахователни, осигурителни и други финансови компании, които получават комисионни за продадените продукти и имат силна мотивация да ни ги предлагат. Бил съм и в двете роли. Преди години като застрахователен агент и след това като служител на банка, предлагах на клиентите ми продуктите, които бяха с най-висока комисионна или бонус за мен.

Няма нищо лошо да има и от двата вида съветници, но за мен е важно да разбера ако аз не плащам нищо за услугите на даден експерт, кой му плаща и чии интереси защитава той. Няма да се съглася в съдебно дело адвокатът на противниковата страна да ме представлява безплатно, защото той вече е заел страната на моя опонент.

Една еврейска мъдрост твърди, че ако нещо ти предлагат безплатно – значи стоката си ти. Ако чуеш от твоя личен финансов консултант, че нищо не дължиш за неговите услуги, а друг ги плаща, бягай далеч. Той вече е заел страна, но не е твоята.

№6 „Ще Ви предложа универсален инвестиционен портфейл. Той работи за всички“

Попълваш кратък въпросник с няколко хипотетични ситуации за твоите бъдещи инвестиции и това е достатъчно на финансовия консултант, за да ти изготви „специално за теб“ инвестиционен портфейл. Той може да е консервативен, балансиран или агресивен, като зависи от твоите отговори в анкетата.

Най-накрая си казваш, че си намерил точния човек и той има още една изненада за теб – казва ти и точното съотношение между акции, облигации, имоти, злато и крипто, което трябва да имаш. Ти не знаеш какво точно представляват US Treasury Bond 7-10, но финансовият консултант те убеждава, че трябва да ги имаш. Акциите също ти ги е избрал – ще имаш малко на Tesla („този Илън Мъск е нечовек“), Meta („сега са зле, но Марк знае какво прави“) и Palantir („не знам точно с какво се занимава, но IT-тата казват, че е много добра“). Задължително трябва да имаш злато и крипто, че „не се знае“. Има и един фонд в имоти – „техните цени винаги са нагоре“.

Дори да ти се струва абсурден, това е съвсем реален разговор с финансов консултант от чуждестранна компания, която оперира на българския пазар. Ако и ти попаднеш в такава ситуация, човекът отсреща не ти мисли доброто, а само как да се продаде продукта.

Един добър личен финансов консултант НЕ дава готови решения и не прави инвестиционен портфейл вместо теб. Причината е, че няма как едни и същи активи да работят за теб, за съседа ти, за родителите ти или за учител в малък провинциален град. Освен това, всеки от тях има различни финансови знания и може да предпочита едни инвестиции, а не други.

Както различните диети дават резултат при 5% от хората, така и универсалните финансови планове и инвестиционни портфейли (направени незнайно как) работят при 5 от всеки 100 души. Аз не искам да съм от останалите 95% от хората, които ще загубят парите си, а ти?

№5 „Само аз мога да Ви предложа тази инвестиция и тези условия“

Миналата седмица от непознат номер ми звъни дама с приятен глас и ми казва: „Вашият договор за мобилни услуги изтича след 30 дни. Заповядайте в офис Х, за да подновите договора си на преференциални условия. Търсете Деси“. На моя въпрос дали мога да отида и в друг офис, Деси ми каза, че само тя може да ми даде тази оферта. Това, разбира се, е абсолютна лъжа. Поднових си плана при по-добри условия, при това онлайн.

За съжаление, подобни „неустоими оферти“ са ми предлагани и от финансови консултанти и по-точно застрахователни агенти (или служители на брокери). Нямало как да получа по-добри условия, ако отида при друг. За да съм честен, законите на бизнеса важат и във финансовия сектор. На големите посредници се дават малко по-добри условия, защото носят големи приходи на компаниите. Също така, има млади финансови консултанти, които са склонни да си дадат част от немалките комисионни, за да привлекат даден клиент.

Каквато и да е причината, в 99.99% от случаите НЯМА един единствен човек, който може да ни предложи дадени условия по определен продукт. Още по-съмнително е когато финансовият консултант ни предлага инвестиция, която само неговата компания предлага и по никакъв друг начин не може да си я купим. За мен това означава, че изобщо няма свободен пазар и най-вероятно става въпрос за класическа финансова пирамида.

№4 „Трябва да действате сега!“

Един от най-силните червени флагове за финансова измама е този, който ни я предлага да ни убеждава, че ще изпуснем „уникална възможност“, ако не инвестираме още сега. Още по-страшно е когато тези думи идват от нашия личен финансов консултант, на когото трябва да имаме огромно доверие.

За съжаление, не са редки случаите, в които тези консултанти работят само в техен личен интерес и причината за цялото това бързане е, че ще вземат някакъв бонус, по-висока комисионна или награда, ако продадат продукта на колкото се може повече хора за определен период. Много често го наричат „кампания“.

Например, ако някой продаде 10 и повече 30-годишни застраховки Живот с инвестиционен фонд до края на месеца, ще получи екскурзия в чужбина с останалите консултанти, които са направили същото. Няма нищо лошо да се награждават добрите резултати, но този консултант ще направи всичко възможно да убеди своите потенциални клиенти, че тази застраховка е най-доброто нещо на света и че трябва да я сключат до края на месеца. Ако това се окаже неподходящ за тях продукт, ще ги топли мисълта, че той е един от малцината постигнали тази цел и много се е забавлявал в Рим.

№3 „Това е изцяло пасивна инвестиция. Вие нищо не трябва да правите“

Добре звучи – правиш една инвестиция веднъж и я забравяш. В действителност нещата не стоят по този начин. Аз съм привърженик на сравнително пасивните инвестиции и стратегии, но дори за тях трябва да се отделя известно време всеки месец, за да се следят и да се направят корекции, ако е необходимо.

Противно на повечето консултанти, които продават активни взаимни фондове, това не е инвестиция, която няма нужда от никакво наблюдение. При тези фондове ние инвестираме в конкретен портфолио мениджър (или екип), както и в определена стратегия. Те може да са работили дълго време, но в един момент фондът да започне да се представя лошо и доходността му да изостава от бенчмарка си. Тогава е подходящ момент да заменим взаимния фонд с друг. По същия начин стоят нещата и при доверителното управление.

При ETF-ите имаме пасивни инвестиции в чист вид, но и при тях е добре да ги наблюдаваме, защото през последните години има немалко „черни лебеди“, които променят настоящето и бъдещето. Например, при кризи и времена на несигурност може да променим стратегията ни от по-пасивна в по-активна, както и за заменим един ETF с друг, да продадем инвестициите ни и да останем в кеш или нещо друго.

При р2р платформите, акциите, крипто, злато, имоти и другите инвестиции също не трябва да си мислим, че няма нужда да ги наглеждаме и да правим каквито и да са били промени. Ако чуем от финансов консултант, че ще ни предложи изцяло пасивна инвестиция, трябва да имаме едно наум.

№2 „Този продукт има гарантирана висока доходност“

Влизам в офиса на финансова компания. Питам за инвестиции и веднага ми се предлага застраховка Живот с инвестиционен фонд. Ако се питаш защо, ще ти отговоря – при тях комисионните са най-високи. След няколко въпроса каква заплата получавам (измислям си, защото от доста време не получавам никаква) и дали съм рисков играч, ми се предлага 30-годишна застраховка. Причината е, че колкото по-дълъг е срокът, толкова е по-висока комисионната, а на мен ми казва, че по-добре да е дългосрочна, а аз мога да се откажа преди това, като ми спестява, че ще има наказателни такси и комисионни.

Бързо в ръцете ми се озовава принтирана цветна графика с годишна доходност от 8% върху внесената сума. Срамежливо питам дали е сигурно, че така ще стане в бъдеще, а служителката ми отговаря, че доходността е гарантирана! Правя се, че съм ѝ повярвал и си тръгвам като казвам, че „ще си помисля“.

Любезната служителка беше или наивна да вярва, че наистина доходността е гарантирана, или ме излъга, за да вземе комисионна. Тя „забрави“ и да ми каже, че в графиката на доходността не са отразени таксите и комисионните, които изобщо не са ниски и в добрия случай ще намалят наполовина онези 8%.

Това беше още една реална история от моя опит. Разбира се, че няма такова нещо като „гарантирана“ доходност, защото дори при инструментите с фиксирана доходност като ДЦК, облигации, р2р и други, също има вероятност да получим по-малко, отколкото очакваме или да претърпим загуби, а какво остава за инвестиции с променлива доходност като взаимни фондове към застраховка Живот.

За съжаление, немалко хора, с които работя на индивидуалните ми консултации са останали с впечатлението когато са подписвали договора за дадена инвестиция, че щом служителя или посредника е казал дадена доходност, то тя ще се постигне в бъдеще.

Като махнем думата „гарантирана“ от доходност, може донякъде да се ориентираме за бъдещите резултати от миналото, т.е. от историческата доходност. Това важи за сравнително пасивни инвестиции като индексни фондове, но не и за взаимни фондове или инвестиционни застраховки. Това е основната причина повечето консултанти да ни предлагат красиви диаграми с песимистична, реалистична и оптимистична доходност за бъдещето, а не да ни показват какво е направила съответната инвестиция в миналото.

Ако чуеш нещо за гарантирана доходност, бягай далече.

№1 „Няма никакъв риск. Гарантирам“

Вече разбра, че когато чуя думата „гаранция“, направо настръхвам. През моя живот съм видял фалита на десетки банки през 1996 година и една през 2014 година (КТБ), три големи кризи на фондовите борси, хиперинфлация, финансови пирамиди и още куп други събития, за които ни убеждаваха, че няма никакъв шанс да се случат. Животът и финансовите пазари изобилстват от непредвидени събития и „черни лебеди“, които могат да доведат до загуба на средства. Дори депозитите в банките не са гарантирани (може да провериш колко средства има във Фонда за гарантиране на влоговете в банките и да сравниш сумата с гарантираните депозити в някоя от големите банки у нас).

И тогава чуваме от личния ни финансов консултант, че конкретния продукт, който ни продава, няма никакъв риск от загуба и той ни гарантира това. Или е глупав и наивен, или иска да ни излъже. И в двете ситуации, не бих му се доверил.

За финал

Колкото и доверие да имаме на специалистите в дадена област, трябва да сме много внимателни когато взимаме решения за нашите пари. Ако чуем някоя от тези 7 фрази, не ни остава нищо друго, освен да потърсим друг личен финансов консултант. Пазарът ще отсее некоректните и неподготвените съветници, но това ще отнеме време и може да пострадаш финансово от някой от тях. Затова избирай внимателно. Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

3 Comments

  1. Напълно съм съгласна с написаното. Само ми кажете как и къде да намерим консултант, който да е коректен и да защитава нашия интерес. На Вас имам доверие, но при няколкото запитвания, отговорът беше един и същ – нямам часове!!!

  2. Стойне Василев каза:

    Здравейте,
    За съжаление, няма много независими лични финансови консултанти. Шансът да е такъв е огромен, ако се заплаща директно на него, а не консултациите му да са “безплатни”, а да взима комисионна от финансовата компания, чиито интереси защитава.

  3. Ивайло Шойлев каза:

    Здравейте, с удоволствие следя вашите публикации!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.