5 инвестиции до 100 лева на месец

„Трябват ми много пари, за да инвестирам“ – всеки от нас го е чувал от негови приятели или близки. И както всеки мит, той се разпространява със скоростта на светлината и спира много хора да предприемат действия, за да накарат парите им да носят по-висока доходност от нулевите лихви по банковите депозити.

В тази статия ще опровергая с примери това клише и ще ти представя 5 инвестиции, с които може да изградиш с времето добро портфолио от активи, като отделяш само по 100 лева на месец.

Как да спестим по 100 лева на месец?

Аз се старая материалите ми да обхващат всички възможни елементи от разглежданата тема и затова ще започна с една стъпка преди инвестирането, а именно заделянето на тази сума. Аз използвам два подхода и сега ще ти ги споделя. Първият е базиран на принципа „Плащай първо на себе си“. При него, когато получа някакъв доход заделям процента или сумата, която съм определил предварително. В нашия случай, когато получиш заплата направи банков трансфер (най-добре автоматичен) към специална сметка, от която ще инвестираш спестената сума.

Вторият подход ти е познат още от детството и е най-обикновена касичка (само нека да не е с лесно отваряне, за да не се изкушаваш). В края на всеки ден изваждам всички монети в портфейла ми и ги слагам в касичката. Някой път са само няколко монети, а друг път са поне 5-6 лева. Простата сметка показва, че ако за 30 дни успяваш да спестиш средно по 3.30 лева, то в края на месеца ще имаш нужните ти 100 лева. Разбира се, двата подхода могат да се използват паралелно и да максимизираш ефекта от инвестирането.

Няколко думи за целите, риска и бъдещето

Никой не спестява и не инвестира просто ей така, за да се любува на събраните пари (освен чичо Скрудж, но той плува в тях, което е различно). Ти искаш да постигнеш някаква цел с тях, нали? Може да е собствено жилище (или поне самоучастието за него), финансова свобода някой ден, образование за децата, допълнение към държавната пенсия или нещо друго.

Разбира се, аз бих ти препоръчал да започнеш с четенето на подходящи книги, статии, видеа и други материали за инвестирането, но съм забелязал, че колкото повече се подготвя един човек, толкова по-късно започва да действа, а понякога дори не стига дотам. Това е нормално и така е устроен нашия мозък. Спомни си каква теоретична подготовка имаше, когато трябваше да се научиш да ходиш, да говориш, да караш колело или кола.

Когато аз започнах шофьорските курсове, инструкторът беше мъдър човек и ми отдели цели 30 секунди, за да ме запознае с устройството на колата и как се шофира. Каза ми: „Това е педалът за газта, това е спирачката, съединителят е от ляво, тук е скоростният лост. Пали и потегляй“.

Още нещо преди да преминем към инструментите за инвестиране – трябва да си наясно, че ако искаш да постигнеш по-висока доходност, трябва и да рискуваш малко повече. За да си намалиш риска, е добре да разбереш колкото се може повече за актива, в който искаш да вложиш част от спестяванията си, както и да следиш неговото развитие във времето.

В какво да инвестирам със 100 лева на месец?

Знам, че нямаш търпение да започнеш да инвестираш. Представям ти съвсем накратко какви възможности имаш със 100 лева на месец и след това си ти.

1. Борсово търгувани фондове (ETF-и) в България и други страни от Централна и Източна Европа

Сигурно си мислиш, че излиза прекалено скъпо да се инвестира в ETF-и, но това не е така. Сега ще ти предложа няколко варианта, с които може да се възползваш от този инструмент, дори ако разполагаш само със 100 лева на месец за инвестиции. За начало, може да се запознаеш с тези фондове от това кратко ръководство, преди да продължим.

И така, ако искаш да инвестираш във индексен фонд, който следи българския индекс SOFIX, той се нарича Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF и към днешна дата един дял струва около 1.15 лева, което означава, че със 100 лева може да си купим 84 дяла (като трябва да предвидим и 3 лева за транзакцията).

Може би, не знаеш, но от скоро може да си купиш борсово търгувани фондове и на други страни от Централна и Източна Европа като Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Македония, Румъния и други. Само за справка, има големи очаквания за развитие на капиталовия пазар в Македония след започването на преговори с ЕС и НАТО, като в момента фондът, който следи тяхната борса струва около 1.10 лева за дял. Ето и списък с останалите ETF-и.

2. Акции на български компании

Познаваш ли курорта Албена, производителя на лекарства Софарма, акумулаторите Монбат, Централна кооперативна банка или Спиди? Това са големи и известни български компании, но по-важното е, че ти може да инвестираш в тях като закупиш техни акции на Българска фондова борса, като използваш инвестиционен посредник, лицензиран от Комисията за финансов надзор.

Много от цитираните компании (това е само малка част от всички, които се търгуват на българската борса) имат стабилен фундамент и потенциал за развитие и увеличаване на цените на техните акции (но това не е сигурно, разбира се, и търговията с акции крие рискове). За твоите 100 лева, може да закупиш 24 акции на Софарма АД (по 4.07 лева), 12 акции на Монбат АД (по 8.30 лева) или 2 акции на Спиди (по 40 лева).

Не казвам, че е лесно да инвестираш в акции на компании, но е напълно достъпно. Дори да е само, за да се научиш, ще си струва. Да, ще загубиш малко пари, ако не се справяш добре, но това може да ти донесе огромни печалби в бъдеще, както се случиха нещата при мен. Първият ми опит за търговия на Българска фондова борса беше през 2007 година и през следващите 3 години, първо направих близо 100% доходност за една година, а след това загубих над 35% от първоначалната сума. Доста тежко го приех, но тези уроци ми позволиха да си докарвам добри печалби, когато започнах да инвестирам с по-големи суми.

3. Акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ)

Предполагам се интересуваш от пазара на недвижими имоти и земеделска земя в България и искаш да се възползваш от предимствата на тези активи? Ако но не ти достига капитал, за да си купиш жилище в София или 100 декара земеделска земя, може да инвестираш в едни специални дружества (АДСИЦ), чиято цел е именно тази – да позволи на дребните инвеститори да участват на този пазар, дори ако разполагат със 100 лева на месец.

Две от най-големите дружества, които инвестират в недвижими имоти и ги продават или отдават под наем са Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (1.91 лева за акция) и Софарма имоти АДСИЦ (6.50 лева за акция). Може да разгледаш техните сайтове и да прецениш дали да инвестираш в тях. И двете дружества раздават регулярно дивиденти (задължени са по закон да разпределят минимум 90% от годишната си печалба).

Ако земеделската земя е твоя актив, то може да инвестираш в най-голямото дружество в България – Адванс Терафонд АДСИЦ. Цената на неговите акции към днешна дата е 2.19 лева, като с твоите 100 лева може да придобиеш 44 дяла (не забравяй таксата от 3 лева на сделка, която важи и за търговията с тези дружества).

4. Взаимни фондове

За взаимните фондове съм коментирал в доста материали. Няма как да минем и тук без тях. Отмина времето, когато за да инвестираш в чуждестранни взаимни фондове (предпочитам ги пред българските) се изискваха суми от порядъка на 1000 евро или долара. Сега, дори със 100 лева на месец може да се възползваме от тези активи.

Има две големи европейски семейства от взаимни фондове, които са достъпни в България. Това са Schroders и Amundi/Pioneer.

Schroders е фонд от Великобритания (регистриран в Люксембург) с над 200-годишна история, който управлява над 300 милиарда евро. Има над 500 под-фонда, в които може да се инвестира. В България се представлява от Карол Капитал Мениджмънт. Има спестовна програма с няколко фонда, в която може да се инвестира и по 100 лева на месец.

Фондовете на Amundi/Pioneer се предлагат в България от УниКредит Булбанк. Този фонд е с близо 80 годишна история, като води началото си от САЩ. В момента управлява активи за над 155 милиарда евро и е регистриран отново в Люксембург. Предлага се спестовна програма, като минимума е само 20 евро или долара, т.е. под 40 лева.

5. Peer-to-peer lеnding (P2P платформи)

Предполагам, че виждаш много реклами и бележки по улиците за бързи заеми само срещу лична карта и сигурно се питаш дали може да се възползваш от нарастващата популярност на малките кредити и да реализираме по-висока доходност от тази по банковите депозити.

Тази възможност е вече достъпна и за хората в България. Peer-to-Peer кредитирането (или P2P) е онлайн платформа, на която се срещат хора, които имат нужда от сравнително малки кредити, и такива, които търсят по-висока доходност за своите спестявания. Изцяло онлайн базираните посредници имат ниски оперативни разходи, което позволява да се предлагат кредити с по-ниски лихви от другите финансови институции, а в същото време инвеститорите получават много по-висока доходност при разумно ниво на риска. Онлайн платформите вземат малък процент от всеки кредит и това е достатъчно, за да развиват бизнеса си.

Двете платформи у нас са Klear и Iuvo (може лесно да намериш сайтовете им във всяка търсачка). Те позволяват да започнеш да изграждаш твоето портфолио от кредити и с малки суми до 100 лева на месец. Средната доходност при тези платформи е между 5% и 7%, но двете са различни и има много особености в този тип инвестиции. Запознай се с тях, преди да инвестираш (дори да започнеш с малка сума като 100 лева на месец).

Това бяха 5-те инвестиции, с които може да започнеш да изграждаш твоето богатство, дори да може да спестяваш само малка сума всеки месец (до 100 лева). В тази статия включих и конкретни акции, фондове и платформи, за да ти покажа различните възможности на пазара в България, но това в никакъв случай не е съвет да инвестираш точно в тях. Довери се на собствения си избор, защото ти ще носиш последиците (добри или лоши) от решението си.

Разбира се, има и други активи, които изискват минимални инвестиции, но повечето от тях са с огромен риск (граничещ с хазарт) или са откровени измамни схеми, които скоро ще изчезнат. Ако има дори едно нещо в тях, което те съмнява, потърси компетентно независимо мнение и тогава действай.

За финал, ще те помоля да ми помогнеш в моята мисия – да се повиши финансовата грамотност в България и да споделиш тази статия, за да може тя да достигне до повече наши сънародници и те да управляват по-добре парите си и да инвестират по-разумно.

Благодаря ти.

Стани част от над 15,000 имейл абонати и получи подарък 2 електронни книги

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

11 коментара

 1. Янислав

  Малка корекция – peer to peer lending, не landing 😉 Иначе благодаря за статията 😉

 2. Стойне Василев

  Янислав,

  Оправих я 🙂 Благодаря ти.

 3. Йорданка

  Много синтезирано и полезно! Благодаря!

 4. Янко Янков

  Страхотна статия,

  Само малка поправка относто Амунди фондовете.
  В бг се предлагат от SG.

  http://www.sgeb.bg/bg/spestjavanija/investicionni-fondove.html

  Поздрави!

 5. Стойне Василев

  Янко,

  Да, благодаря ти. В момента има транзитен период и скоро ще се предлагат само от SG.

 6. Здравейте и благодаря за статията,

  Какво е мнението ви за инвестиция чрез инвестиционна застраховка? Вие имате ли такава?

 7. Павел Гайтански

  Благдоаря, наистина много полезна статия.
  Да на мен също ще ми е интересно какво ти е мнението за застраховка живот + инвестиция, ако правилно съм разбрал @Стоян

 8. Елисавета

  Стойне, благодаря Ви за тази статия, много полезна информация!

 9. Респект Стойне, за пореден път статията ти е блестяща и доста поучителна за лаици като мен.

 10. Николова

  Благодаря за информацията. Но таксата от 3лв.за 100 инвестирани е голяма, така е и при онлайн банковите трансфери (около 2лв) и веднага ви смъква 2-3% от доходността. Имам няколкогодишен опит с Schroders през Карол – в крайна сметка нито изгубих, нито спечелих, става за спестяване, ако не смятаме инфлацията. Поздрави.

 11. Моите кратки показания за това как получих заем

    Здравейте всички, че се казвам Смит Принс от Текса, САЩ. Тук съм, за да свидетелствам как получих заема си от Робърт Томсън, след като кандидатствах няколко пъти от различни кредитори, които обещаха да помогнат, но никога не ми дадоха заема. Докато един мой приятел не ме запозна с Робърт Томсън, той обеща да ми помогне и наистина го направи, както обеща, без никаква форма на забавяне. Никога не съм мислил, че все още има надеждни кредитори, докато не срещнах Робърт Томсън Уолф, който наистина помогна за заема и промени вярата ми. Не знам дали по някакъв начин се нуждаете от истински и спешен заем. Бъдете свободни да се свържете с Робърт Томсън чрез имейла му: roberth_tomson001@outlook.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.