5 инвестиции до 100 лева на месец

Перфектната инвестиционна измама – как да я направим
25.06.2018
Като за 82 млн. лева: 5 презентационни урока от IPO-то на Градус
02.07.2018

5 инвестиции до 100 лева на месец

„Трябват ми много пари, за да инвестирам“ – всеки от нас го е чувал от негови приятели или близки. И както всеки мит, той се разпространява със скоростта на светлината и спира много хора да предприемат действия, за да накарат парите им да носят по-висока доходност от нулевите лихви по банковите депозити.

В тази статия ще опровергая с примери това клише и ще ти представя 5 инвестиции, с които може да изградиш с времето добро портфолио от активи, като отделяш само по 100 лева на месец.

Как да спестим по 100 лева на месец?

Аз се старая материалите ми да обхващат всички възможни елементи от разглежданата тема и затова ще започна с една стъпка преди инвестирането, а именно заделянето на тази сума. Аз използвам два подхода и сега ще ти ги споделя. Първият е базиран на принципа „Плащай първо на себе си“. При него, когато получа някакъв доход заделям процента или сумата, която съм определил предварително. В нашия случай, когато получиш заплата направи банков трансфер (най-добре автоматичен) към специална сметка, от която ще инвестираш спестената сума.

Вторият подход ти е познат още от детството и е най-обикновена касичка (само нека да не е с лесно отваряне, за да не се изкушаваш). В края на всеки ден изваждам всички монети в портфейла ми и ги слагам в касичката. Някой път са само няколко монети, а друг път са поне 5-6 лева. Простата сметка показва, че ако за 30 дни успяваш да спестиш средно по 3.30 лева, то в края на месеца ще имаш нужните ти 100 лева. Разбира се, двата подхода могат да се използват паралелно и да максимизираш ефекта от инвестирането.

Няколко думи за целите, риска и бъдещето

Никой не спестява и не инвестира просто ей така, за да се любува на събраните пари (освен чичо Скрудж, но той плува в тях, което е различно). Ти искаш да постигнеш някаква цел с тях, нали? Може да е собствено жилище (или поне самоучастието за него), финансова свобода някой ден, образование за децата, допълнение към държавната пенсия или нещо друго.

Разбира се, аз бих ти препоръчал да започнеш с четенето на подходящи книги, статии, видеа и други материали за инвестирането, но съм забелязал, че колкото повече се подготвя един човек, толкова по-късно започва да действа, а понякога дори не стига дотам. Това е нормално и така е устроен нашия мозък. Спомни си каква теоретична подготовка имаше, когато трябваше да се научиш да ходиш, да говориш, да караш колело или кола.

Когато аз започнах шофьорските курсове, инструкторът беше мъдър човек и ми отдели цели 30 секунди, за да ме запознае с устройството на колата и как се шофира. Каза ми: „Това е педалът за газта, това е спирачката, съединителят е от ляво, тук е скоростният лост. Пали и потегляй“.

Още нещо преди да преминем към инструментите за инвестиране – трябва да си наясно, че ако искаш да постигнеш по-висока доходност, трябва и да рискуваш малко повече. За да си намалиш риска, е добре да разбереш колкото се може повече за актива, в който искаш да вложиш част от спестяванията си, както и да следиш неговото развитие във времето.

В какво да инвестирам със 100 лева на месец?

Знам, че нямаш търпение да започнеш да инвестираш. Представям ти съвсем накратко какви възможности имаш със 100 лева на месец и след това си ти.

1. Борсово търгувани фондове (ETF-и) в България и други страни от Централна и Източна Европа

Сигурно си мислиш, че излиза прекалено скъпо да се инвестира в ETF-и, но това не е така. Сега ще ти предложа няколко варианта, с които може да се възползваш от този инструмент, дори ако разполагаш само със 100 лева на месец за инвестиции. За начало, може да се запознаеш с тези фондове от това кратко ръководство, преди да продължим.

И така, ако искаш да инвестираш във индексен фонд, който следи българския индекс SOFIX, той се нарича Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF и към днешна дата един дял струва около 1.15 лева, което означава, че със 100 лева може да си купим 84 дяла (като трябва да предвидим и 3 лева за транзакцията).

Може би, не знаеш, но от скоро може да си купиш борсово търгувани фондове и на други страни от Централна и Източна Европа като Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Македония, Румъния и други. Само за справка, има големи очаквания за развитие на капиталовия пазар в Македония след започването на преговори с ЕС и НАТО, като в момента фондът, който следи тяхната борса струва около 1.10 лева за дял. Ето и списък с останалите ETF-и.

2. Акции на български компании

Познаваш ли курорта Албена, производителя на лекарства Софарма, акумулаторите Монбат, Централна кооперативна банка или Спиди? Това са големи и известни български компании, но по-важното е, че ти може да инвестираш в тях като закупиш техни акции на Българска фондова борса, като използваш инвестиционен посредник, лицензиран от Комисията за финансов надзор.

Много от цитираните компании (това е само малка част от всички, които се търгуват на българската борса) имат стабилен фундамент и потенциал за развитие и увеличаване на цените на техните акции (но това не е сигурно, разбира се, и търговията с акции крие рискове). За твоите 100 лева, може да закупиш 24 акции на Софарма АД (по 4.07 лева), 12 акции на Монбат АД (по 8.30 лева) или 2 акции на Спиди (по 40 лева).

Не казвам, че е лесно да инвестираш в акции на компании, но е напълно достъпно. Дори да е само, за да се научиш, ще си струва. Да, ще загубиш малко пари, ако не се справяш добре, но това може да ти донесе огромни печалби в бъдеще, както се случиха нещата при мен. Първият ми опит за търговия на Българска фондова борса беше през 2007 година и през следващите 3 години, първо направих близо 100% доходност за една година, а след това загубих над 35% от първоначалната сума. Доста тежко го приех, но тези уроци ми позволиха да си докарвам добри печалби, когато започнах да инвестирам с по-големи суми.

3. Акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ)

Предполагам се интересуваш от пазара на недвижими имоти и земеделска земя в България и искаш да се възползваш от предимствата на тези активи? Ако но не ти достига капитал, за да си купиш жилище в София или 100 декара земеделска земя, може да инвестираш в едни специални дружества (АДСИЦ), чиято цел е именно тази – да позволи на дребните инвеститори да участват на този пазар, дори ако разполагат със 100 лева на месец.

Две от най-големите дружества, които инвестират в недвижими имоти и ги продават или отдават под наем са Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (1.91 лева за акция) и Софарма имоти АДСИЦ (6.50 лева за акция). Може да разгледаш техните сайтове и да прецениш дали да инвестираш в тях. И двете дружества раздават регулярно дивиденти (задължени са по закон да разпределят минимум 90% от годишната си печалба).

Ако земеделската земя е твоя актив, то може да инвестираш в най-голямото дружество в България – Адванс Терафонд АДСИЦ. Цената на неговите акции към днешна дата е 2.19 лева, като с твоите 100 лева може да придобиеш 44 дяла (не забравяй таксата от 3 лева на сделка, която важи и за търговията с тези дружества).

4. Взаимни фондове

За взаимните фондове съм коментирал в доста материали. Няма как да минем и тук без тях. Отмина времето, когато за да инвестираш в чуждестранни взаимни фондове (предпочитам ги пред българските) се изискваха суми от порядъка на 1000 евро или долара. Сега, дори със 100 лева на месец може да се възползваме от тези активи.

Има две големи европейски семейства от взаимни фондове, които са достъпни в България. Това са Schroders и Amundi/Pioneer.

Schroders е фонд от Великобритания (регистриран в Люксембург) с над 200-годишна история, който управлява над 300 милиарда евро. Има над 500 под-фонда, в които може да се инвестира. В България се представлява от Карол Капитал Мениджмънт. Има спестовна програма с няколко фонда, в която може да се инвестира и по 100 лева на месец.

Фондовете на Amundi/Pioneer се предлагат в България от УниКредит Булбанк. Този фонд е с близо 80 годишна история, като води началото си от САЩ. В момента управлява активи за над 155 милиарда евро и е регистриран отново в Люксембург. Предлага се спестовна програма, като минимума е само 20 евро или долара, т.е. под 40 лева.

5. Peer-to-peer lеnding (P2P платформи)

Предполагам, че виждаш много реклами и бележки по улиците за бързи заеми само срещу лична карта и сигурно се питаш дали може да се възползваш от нарастващата популярност на малките кредити и да реализираме по-висока доходност от тази по банковите депозити.

Тази възможност е вече достъпна и за хората в България. Peer-to-Peer кредитирането (или P2P) е онлайн платформа, на която се срещат хора, които имат нужда от сравнително малки кредити, и такива, които търсят по-висока доходност за своите спестявания. Изцяло онлайн базираните посредници имат ниски оперативни разходи, което позволява да се предлагат кредити с по-ниски лихви от другите финансови институции, а в същото време инвеститорите получават много по-висока доходност при разумно ниво на риска. Онлайн платформите вземат малък процент от всеки кредит и това е достатъчно, за да развиват бизнеса си.

Двете платформи у нас са Klear и Iuvo (може лесно да намериш сайтовете им във всяка търсачка). Те позволяват да започнеш да изграждаш твоето портфолио от кредити и с малки суми до 100 лева на месец. Средната доходност при тези платформи е между 5% и 7%, но двете са различни и има много особености в този тип инвестиции. Запознай се с тях, преди да инвестираш (дори да започнеш с малка сума като 100 лева на месец).

Това бяха 5-те инвестиции, с които може да започнеш да изграждаш твоето богатство, дори да може да спестяваш само малка сума всеки месец (до 100 лева). В тази статия включих и конкретни акции, фондове и платформи, за да ти покажа различните възможности на пазара в България, но това в никакъв случай не е съвет да инвестираш точно в тях. Довери се на собствения си избор, защото ти ще носиш последиците (добри или лоши) от решението си.

Разбира се, има и други активи, които изискват минимални инвестиции, но повечето от тях са с огромен риск (граничещ с хазарт) или са откровени измамни схеми, които скоро ще изчезнат. Ако има дори едно нещо в тях, което те съмнява, потърси компетентно независимо мнение и тогава действай.

За финал, ще те помоля да ми помогнеш в моята мисия – да се повиши финансовата грамотност в България и да споделиш тази статия, за да може тя да достигне до повече наши сънародници и те да управляват по-добре парите си и да инвестират по-разумно.

Благодаря ти.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

16 Comments

 1. Янислав каза:

  Малка корекция – peer to peer lending, не landing 😉 Иначе благодаря за статията 😉

 2. Стойне Василев каза:

  Янислав,

  Оправих я 🙂 Благодаря ти.

 3. Йорданка каза:

  Много синтезирано и полезно! Благодаря!

 4. Янко Янков каза:

  Страхотна статия,

  Само малка поправка относто Амунди фондовете.
  В бг се предлагат от SG.

  http://www.sgeb.bg/bg/spestjavanija/investicionni-fondove.html

  Поздрави!

 5. Стойне Василев каза:

  Янко,

  Да, благодаря ти. В момента има транзитен период и скоро ще се предлагат само от SG.

 6. Стоян каза:

  Здравейте и благодаря за статията,

  Какво е мнението ви за инвестиция чрез инвестиционна застраховка? Вие имате ли такава?

 7. Павел Гайтански каза:

  Благдоаря, наистина много полезна статия.
  Да на мен също ще ми е интересно какво ти е мнението за застраховка живот + инвестиция, ако правилно съм разбрал @Стоян

 8. Елисавета каза:

  Стойне, благодаря Ви за тази статия, много полезна информация!

 9. Тодор каза:

  Респект Стойне, за пореден път статията ти е блестяща и доста поучителна за лаици като мен.

 10. Николова каза:

  Благодаря за информацията. Но таксата от 3лв.за 100 инвестирани е голяма, така е и при онлайн банковите трансфери (около 2лв) и веднага ви смъква 2-3% от доходността. Имам няколкогодишен опит с Schroders през Карол – в крайна сметка нито изгубих, нито спечелих, става за спестяване, ако не смятаме инфлацията. Поздрави.

 11. Бай Тошо каза:

  Истина е че с такива инвестмъни по скоро ще си останеш беден.

 12. Анелия Хунг Буи каза:

  Много полезна, синтезирана
  и практична информация,
  представяща възможности
  за инвестиране с не толкова
  голяма сума вложение.
  Благодаря за споделянето.
  Поздрави.

 13. Алекс каза:

  Много полезна статия!

  Интересно ми е къде в момента се наблюдава най-големият риск и къде най-ниският при инвестиране?

 14. Теменужка Методиева каза:

  Здравейте, имам въпрос. Тъй като започвам в тази сфера с инвестициите и по-точно тези с дивиденти, все още не разбирам следното. Инвестираш 100лв всеки месец. Добре. А как точно печелиш? Особено, когато една инвестиция е 1+лв., а дивидентът на дадената акция е някакви стотинки.. Какъв точно е математическият механизъм, за да печелиш приходи – тук говоря, че може да ми се даде пример и с малки суми/защото всеки е имал малки печалби в началото/, просто да схвана идеята. Реално, за големите суми все още ми е тъмна индия. Инвестираш 20 000лв в акции и как печелиш точно след това е неразбируемо за мен – пълен начинаещ в тази сфера. Също така тези 20 000 всяка година или на месец се инвестират? Моля за малко помощ с обяснението от страна на механизмът за месечна печалба.

 15. Силва каза:

  Ако се интересувате от темата, може да ви е интересно да се включите в нашето изследване съвместно с Колумбийския университет в Ню Йорк. За участие: https://bit.ly/financeChoices

 16. Ивана каза:

  Благодаря за полезната статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.