10 урока за личните финанси, които научих преди да навърша 34

Коя е най-добрата инвестиция? Здравето?!
30.04.2014
Какво е бъдещето на финансовите консултации?
31.05.2014

10 урока за личните финанси, които научих преди да навърша 34

Урок № 7 Брака променя вашия финансов живот

Дали към добро или лошо зависи от вас. Комуникацията е ключът към съвместното управление на семейните финанси. В началото, със сигурност ще ви бъде трудно. Всеки от вас има различно отношение към парите и тяхното управление. Постепенно, с бавни (еволюционни, не революционни) стъпкище постигнете относителна хармония във финансовия живот. Също така, не забравяйте, че парите са най-честата причина за развод.

Урок № 8 Защитата е важна

Този урок е за застраховането. Както видяхте, лоши неща се случват и на добрите хора и трябва да сме подготвени за това. На първо място защитете себе си и вашето здраве. Срещу малка застрахователна премия или вноска в здравноосигурително дружество ще сте спокойни, ако претърпите инцидент. На второ място защитете вашите активи. Ако имате кола или жилище, направете им застраховка, която ще покрие вашите загуби.

Не бързайте да сключвате застраховка Живот, независимо, че много застрахователни агенти горещо я препоръчват. Направете я само, ако има някой, който зависи от вашите доходи или имате ипотечен кредит и някой трябва да го погаси, ако нещо се случи с вас.

Урок № 9 Живот без дългове

Знам, че американския начин на живот е съблазнителен и се разпространява по целия свят (включително и в България), но това да живееш непрекъснато на кредит не е най-доброто неща. Освен, че част от вашия доход ще отива само за лихви, такси и комисионни (а банките у нас са царе по взимането на пари за „допълнителни услуги”), това ще ограничава възможностите ви за инвестиции и постигането на цели в бъдеще. Непрекъснатото взимане на нови заеми, за да се покриват старите, ще ви вкара в една кредитна спирала, от която няма излизане и накрая може да провалите целия си живот.

Урок № 10 Проучвайте предварително

Независимо дали ще си купувате кола на старо, ще си правите застраховка или ще вземете ипотечен кредит (който ще определи вашето бъдеще за следващите 30 години), правете си проучвания предварително. Не разчитайте, че банковия чиновник или застрахователния агент ще ви даде най-добрите условия „само днес и само за вас”. Те защитават собствените си интереси и тези на компанията, за която работят. Ако не може да се ориентирате в океана от финансови продукти и услуги, попитайте ваш приятел, който ще ви даде правилния съвет. При липса на такъв, може да се обърнете към Личен финансов консултант.

Ако тези уроци са ви били полезни, моля споделете ги в социалните мрежи, за да могат вашите приятели и познати да се възползват от тях. Благодаря ви.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

  1. feeria каза:

    Подкрепям!
    С 2 ръце!
    Все едно аз съм ги писал.

  2. Анастасия каза:

    Много добра статия, за която благодаря! Потърпевша съм от номер 5 и съвета е повече от важен! Уж ги знаем тези неща, но на практика все по-рядко срещам хора със стабилно финансово състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.